TMAE/1981
ID intern unic:  356860
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE
TRATAT Nr. 1981
din  26.09.1981
de la Nairobi privind protecţia simbolului Olimpic*
Publicat : 01.01.1999 în Tratate Internationale Nr. 7     art Nr : 180     Data intrarii in vigoare : 25.12.1991
    * În vigoare pentru Republica Moldova din 25 decembrie 1991

CAPITOLUL I
DISPOZIŢII DE DREPT MATERIAL
Articolul 1
Obligaţiile statelor
    Orice stat parte la prezentul Tratat va fi obligat, în temeiul art. 2 şi 3, să refuze sau să anuleze înregistrarea în calitate de marcă şi să interzică, prin masuri corespunzătoare, utilizarea ca marcă sau ca alt semn, în scopuri comerciale, a oricărui semn care constă din/sau conţine Simbolul Olimpic, aşa cum acesta este descris în Statutul Comitetului Olimpic Internaţional. Descrierea sus-menţionată şi reprezentarea grafică a simbolului sus-menţionat sunt redate în Anexă.
Articolul 2
Excepţii de la obligaţii
    1) Obligaţia prevăzută în art. l nu angajează statele părţi în următoarele privinţe:
    i) orice marcă constând din/sau conţinând Simbolul Olimpic, înregistrat în statul respectiv anterior momentului intrării în vigoare a prezentului Tratat în acel stat sau în perioada în care pentru statul respectiv obligaţia prevăzută în art. l.este suspendată în temeiul art. 3;
    ii) utilizarea permanentă în scopuri comerciale a mărcii sau a oricărui alt semn constând din/sau conţinând Simbolul Olimpic în cadrul statului respectiv de către orice persoană sau întreprindere care a început să-l utilizeze în mod legal în statul respectiv anterior momentului intrării în vigoare a prezentului Tratat pe teritoriul statului respectiv sau în perioada în care obligaţia prevăzută în art. l este suspendata pe teritoriul statului respectiv în temeiul art. 3.
    2) Prevederile paragrafului (l) (i) se vor aplica şi mărcilor a căror înregistrare are etect în stat în baza unei înregistrări în conformitate cu tratatul la care statul respectiv este parte.
    3) Utilizarea, îu baza autorizaţiei unei persoane sau întreprinderi dintre cele vizate în paragraful (1) (ii), va fi considerată, în sensul paragrafului sus-menţionat, ca utilizare de către persoana sau întreprinderea respectivă.
    4) Nici un stat parte la prezentul Tratat nu va fi obligat să interzică utilizarea Simbolului Olimpic în ipoteza în care simbolul este utilizat în mijloacele mass-media în scopul informării despre Mişcarea Olimpică şi activitatea acesteia.
Articolul 3
Suspendarea obligaţiei
    Obligaţia prevăzută în art. l va fi suspendată pentru orice stat parte la prezentul Tratat pentru perioada în decursul căreia nu este în vigoare nici un tratat dintre Comitetul Olimpic Internaţional şi Comitetul Olimpic Naţional al statului respectiv cu privire la condiţiile în conformitate cu care Comitetul Olimpic Internaţional va acorda autorizaţii pentru utilizarea Simbolului Olimpic în statul respectiv şi cu privire la partea din veniturile Comitetului Olimpic Naţional respectiv pe care Comitetul Olimpic Internaţional le obţine pentru acordarea autorizaţiei respective.
CAPITOLUL II
GRUPĂRILE DE STATE
Articolul 4
Excepţii de la Capitolul I
    Prevederile Capitolului I, în ceea ce priveşte statele părţi la prezentul Tratat care sunt membri ai Uniunii Vamale, ai zonei de liber schimb, ai oricărei alte grupări economice sau grupări regionale ori subregionale, nu vor afecta angajamentele asumate în actele care stabilesc o asemenea uniune, zonă sau grupare, îndeosebi dispoziţiile care reglementează libera circulaţie a bunurilor şi serviciilor.
CAPITOLUL III
DISPOZIŢII FINALE
Articolul 5
Aderarea la Tratat
    1) Orice stat membru al Organizaţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale (denumită în continuare Organizaţia) sau al Uniunii Internaţionale pentru Protecţia Proprietăţii Industriale (denumită în continuare Uniunea de la Paris) poate deveni parte la prezentul Tratat prin:
    i) semnare urmată de depunerea instrumentelor de ratificare, acceptare, aprobare sau aderare, ori
    ii) depunerea instrumentului de aderare.
    2) Orice stat care nu se încadrează în prevederile paragrafului 1), dar care este membru al Organizaţiei Naţiunilor Unite sau al uneia dintre Agenţiile Specializate ale Organizaţiei Naţiunilor Unite, poate deveni parte la prezentul Tratat prin depunerea instrumentelor de aderare.
    3) Instrumentele de ratificare, acceptare, aprobare sau aderare vor fi depuse la Directorul General al Organizaţiei (denumit în continuare Directorul General).
Articolul 6
Intrarea în vigoare a Tratatului
    1) Pentru cele trei state care au depus primele instrumentele de ratificare, acceptare, aprobare sau aderare, prezentul Tratat va intra în vigoare la o lună de la data când a fost depus al treilea instrument de ratificare, acceptare, aprobare sau aderare.
    2) Pentru un stat terţ, care depune instrumentele de ratificare, acceptare, aprobare sau aderare, prezentul Tratat va intra în vigoare la o lună de la data depunerii acestora.
Articolul 7
Denunţarea Tratatului
    1) Orice stat poate denunţa prezentul Tratat prin notificarea adresată Directorului General.
    2) Denunţarea va avea efect la un an de la data primirii notificării de către Directorul General.
Articolul 8
Semnarea şi limbile Tratatului
    1) Prezentul Tratat va fi semnat într-un singur exemplar original în limbile engleză, franceză, rusă şi spaniolă, toate textele fiind egal autentice.
    2) După consultarea guvernelor interesate, Directorul General va stabili textele oficiale în limbile arabă, germană, italiană şi portugheză, precum şi în alte limbi stabilite de Conferinţa Organizaţiei sau Adunarea Uniunii de la Paris.
    3) Prezentul Tratat rămâne deschis spre semnare la Nairobi până la 31 decembrie 1982, iar apoi la Geneva până la 30 iunie 1983.
Articolul 9
Depunerea Tratatului; transmiterea copiilor;
înregistrarea Tratatului
    1) Originalul prezentului Tratat, după expirarea termenului de la Nairobi, va fi depus la Directorul General.
    2) Directorul General va transmite două copii certificate statelor vizate în art. 5(1) şi 5(2) şi, la cerere, oricărui stat terţ.
    3) Directorul General va înregistra prezentul Tratat la Secretariatul Organizaţiei Naţiunilor Unite.
Articolul 10
Notificări
    Directorul General va notifica statelor vizate în art. 5(1) şi 5(2) următoarele:
    i) semnăturile în conformitate cu art. 8;
    ii) depunerea instrumentelor de ratificare, acceptare, aprobare şi aderare în conformitate cu art. 5(3);
    iii) data intrării în vigoare a prezentului Tratat în conformitate cu art. 6(1);
    iv) orice denunţare notificată în conformitate cu art. 7.

ANEXĂ

    Simbolul Olimpic constă din cinci inele intercalate: albastru, galben, negru, verde şi roşu, aranjate în această ordine de la stânga la dreapta. Simbolul constă doar din inele, indiferent dacă sunt într-o singură culoare sau în mai multe culori.