SMAE/1949
ID intern unic:  356985
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE
STATUT Nr. 1949
din  05.05.1949
CONSILIULUI EUROPEI*)
Publicat : 01.01.1999 în Tratate Internationale Nr. 9     art Nr : 1991     Data intrarii in vigoare : 13.07.1995
    semnat la Londra 5 mai 1949
    cu modificările ulterioare

    * În vigoare pentru Republica Moldova din 13 iulie 1995

    Guvernele Regatului Belgiei, Regatului Danemarcei, Republicii Franceze, Republicii Irlandei, Republicii Italiene, Marelui Ducat al Luxemburgului, Republicii Olandei, Regatului Norvegiei, Regatului Suediei şi Regatului Marii Britanii şi Irlandei de Nord,
    convinse că edificarea păcii, bazată pe justiţie şi cooperare internaţională, este de interes vital pentru păstrarea societăţii umane şi civilizaţiei,
    reafirmînd ataşamentul lor pentru valorile spirituale şi morale care sunt moştenirea comună a popoarelor lor şi sursa reală a libertăţii individuale, libertăţii politice şi a statului de drept, principii care formează baza oricărei democraţii autentice,
    convinse că, pentru menţinerea şi realizarea pe mai departe a acestor idealuri şi în interesul progresului economic şi social, se impune o unitate mai strînsă între ţările europene care sunt animate de aceleaşi sentimente,
    considerînd că, pentru a răspunde acestor necesităţi şi aspiraţiilor manifestate în această privinţă de popoarele lor, este necesar a crea un organism care să grupeze statele europene într-o asociaţie mai strînsă,
    au decis, în consecinţă, să înfiinţeze un Consiliu al Europei, compus dintr-un comitet al reprezentanţilor guvernelor şi o adunare consultativă şi, în acest scop, au adoptat prezentul statut.
Capitolul I
Scopul Consiliului Europei
Articolul 1
    a) Scopul Consiliului Europei este de a realiza o mai mare unitate între membrii săi pentru salvgardarea şi realizarea idealurilor şi principiilor care sunt moştenirea lor comună şi pentru facilitarea progresului lor economic şi social.
    b) Acest scop va fi promovat prin organele consiliului, prin discutarea chestiunilor de interes comun şi prin încheierea de acorduri şi adoptarea unor acţiuni comune în domeniile economic, social, cultural, ştiinţific, juridic şi administrativ, precum şi salvgardarea şi respectarea pe mai departe a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului.
    c) Participarea membrilor la lucrările Consiliului Europei nu va afecta activitatea acestora în cadrul O.N.U. şi a altor organizaţii sau uniuni internaţionale la care ele sunt părţi.
    d) Chestiunile referitoare la apărarea naţională nu ţin de competenţa Consiliului Europei.
CAPITOLUL II
Componenţa
Articolul 2
    Membrii Consiliului Europei sunt părţile la acest statut.
Articolul 3
    Fiecare membru al Consiliului Europei trebuie să accepte principiile statului de drept şi principiul în virtutea căruia fiecare persoană aflată sub jurisdicţia sa trebuie să se bucure de drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului. Fiecare membru se angajează să colaboreze, în mod sincer şi efectiv, la realizarea scopului consiliului conform definiţiei acestuia din cap. I.
Articolul 4
    Orice stat european, considerat ca fiind capabil de a se conforma prevederilor art. 3 şi avînd voinţa de a le realiza, poate fi invitat de către Comitetul Miniştrilor să devină membru al Consiliului Europei. Orice stat astfel invitat va deveni membru în momentul depunerii, în numele său, la Secretarul general, a unui instrument de aderare la prezentul statut.
Articolul 5
    a) În circumstanţe speciale, o ţară europeană considerată ca fiind capabilă a se conforma prevederilor art. 3 şi avînd dorinţa de a le pune în practică poate fi invitată de către Comitetul Miniştrilor să devină membru asociat al Consiliului Europei. Orice ţară astfel invitată va deveni membru asociat la depunerea, în numele său, la Secretarul general, a unui instrument de acceptare a prezentului statut. Un membru asociat este îndreptăţit să fie reprezentat numai în cadrul Adunării Consultative.
    b) Termenul de membru folosit în acest statut se referă şi la membrii asociaţi, cu excepţia cazurilor cînd este folosit în legătură cu reprezentarea în Comitetul Miniştrilor.
Articolul 6
    Înainte de a adresa invitaţiile conform art. 4 şi 5, Comitetul Miniştrilor va stabili numărul de reprezentanţi în Adunarea Consultativă la care are dreptul membrul propus şi contribuţia financiară proporţională a acestuia.
Articolul 7
    Orice membru al Consiliului Europei poate să se retragă printr-o notificare oficială adresată secretarului general al consiliului în legătură cu intenţia sa. Această retragere va deveni efectivă la sfîrşitul anului financiar în care s-a făcut notificarea, dacă anunţul este făcut în timpul primelor 9 luni ale anului financiar. Dacă notificarea este dată în ultimele 3 luni ale anului financiar, ea devine efectivă la sfîrşitul viitorului an financiar.
Articolul 8
    Oricărui membru al Consiliului Europei, care a încălcat în mod grav art. 3, îi pot fi suspendate drepturile sale de reprezentare şi Comitetul Miniştrilor îi poate cere să se retragă în conformitate cu art. 7. Dacă membrul în cauză nu se conformează acestei cereri, comitetul poate să decidă încetarea calităţii de membru al consiliului de la data pe care comitetul o hotărăşte.
Articolul 9
    Comitetul Miniştrilor poate să suspende dreptul de reprezentare în comitet şi în Adunarea Consultativă a unui membru pe perioada în care acesta nu şi-a îndeplinit obligaţiile financiare.
CAPITOLUL III
Dispoziţii generale
Articolul 10
    Organele Consiliului Europei sunt:
    I. Comitetul Miniştrilor;
    II. Adunarea Consultativă.
    Aceste două organe sunt asistate de către Secretariatul Consiliului Europei.
Articolul 11
    Sediul Consiliului Europei este la Strasbourg.
Articolul 12
    Limbile oficiale ale Consiliului Europei sunt franceza şi engleza. Regulamentele interioare ale Comitetului Miniştrilor şi ale Adunării Consultative vor decide asupra circumstanţelor şi condiţiilor în care pot fi utilizate şi alte limbi.
CAPITOLUL IV
Comitetul Miniştrilor
Articolul 13
    Comitetul Miniştrilor este organul competent să acţioneze în numele Consiliului Europei în conformitate cu art. 15 şi 16.
Articolul 14
    Fiecare membru are cîte un reprezentant în Comitetul Miniştrilor şi fiecare reprezentant dispune de un vot. Reprezentanţii în Comitetul Miniştrilor sunt miniştrii afacerilor externe. Atunci cînd un ministru al afacerilor externe nu este în măsură să participe sau dacă alte circumstanţe recomandă acest lucru, poate fi desemnat un supleant care să acţioneze în locul său. Acesta va fi, în măsura posibilului, un membru al guvernului ţării sale.
Articolul 15
    a) Comitetul Miniştrilor examinează, la recomandarea Adunării Consultative sau din proprie iniţiativă, măsurile adecvate pentru realizarea scopului Consiliului Europei, inclusiv încheierea de convenţii şi acorduri şi adoptarea de către guverne a unei politici comune referitoare la chestiuni specifice. Concluziile vor fi comunicate membrilor de către Secretarul General.
    b) Concluziile Comitetului Miniştrilor pot fi formulate, dacă este cazul, ca recomandări adresate guvernelor. Comitetul poate invita guvernele membrilor să-i facă cunoscute măsurile luate cu privire la o atare recomandare.
Articolul 16
    Cu excepţia competenţelor Adunării Consultative, astfel cum sunt definite la art. 24, 28, 30, 32, 33 şi 35, Comitetul Miniştrilor va decide, cu efect obligatoriu, asupra tuturor chestiunilor referitoare la organizarea şi aranjamentele interne ale Consiliului Europei. În acest scop, Comitetul Miniştrilor va adopta reglementările financiare şi administrative necesare.
Articolul 17
    Comitetul Miniştrilor poate să înfiinţeze, în orice scop pe care îl consideră necesar, comitete sau comisii cu caracter consultativ sau tehnic.
Articolul 18
    Comitetul Miniştrilor adoptă propriul regulament interior, care va stabili, în special:
    I. cvorumul;
    II. metoda numirii şi durata mandatului preşedintelui;
    III. procedura pentru stabilirea ordinii de zi, inclusiv pentru depunerea propunerilor de rezoluţii; şi
    IV. condiţiile în care este notificată desemnarea supleanţilor, efectuată conform art. 14.
Articolul 19
    La fiecare sesiune a Adunării Consultative, Comitetul Miniştrilor va prezenta rapoarte asupra activităţii sale, însoţite de documentaţia corespunzătoare.
Articolul 20
    a) Rezoluţiile Comitetului Miniştrilor referitoare la chestiunile importante mai jos sunt luate cu unanimitatea voturilor exprimate sau cu votul majorităţii reprezentanţilor din Comitetul Miniştrilor:
    I. recomandările prevăzute în art. 15 b);
    II. chestiunile prevăzute în art. 19;
    III. chestiunile prevăzute în art. 21 a) I şi b);
    IV. chestiunile prevăzute în art. 33;
    V. recomandările pentru amendarea art. 1 d), 7, 15, 20 şi 22; şi
    VI. orice altă chestiune pe care, datorită importanţei ei, comitetul va decide să o supună regulii unanimităţii printr-o rezoluţie adoptată prin votul unanim al reprezentanţilor care au drept de vot decisiv şi cu votul majorităţii reprezentanţilor care au dreptul să facă parte din Comitet.
    b) Chestiunile referitoare la regulamentul interior sau la reglementări financiare şi administrative pot fi decise prin votul majorităţii de două treimi din reprezentanţii care au dreptul de a face parte din comitet.
    c) Rezoluţiile Comitetului în conformitate cu Articolele 4 şi 5 se adoptă cu o majoritate de două treimi din voturile reprezentanţilor care au dreptul să facă parte din comitet.
    d) Toate celelalte rezoluţii ale comitetului se adoptă cu o majoritate de două treimi din voturile exprimate şi cu votul majorităţii reprezentanţilor care au dreptul de a face parte din comitet. Acestea cuprind, în special, rezoluţiile referitoare la adoptarea bugetului, la regulamentul interior, la reglementările financiare şi administrative, la recomandările privind amendarea articolelor prezentului statut, altele decît cele menţionate la paragraful a) V, de mai sus şi la determinarea în caz de dubiu, a paragrafului prezentului articol care să fie aplicat.
Articolul 21
    a) Afară de cazul în care comitetul decide altfel, reuniunile Comitetului Miniştrilor vor fi ţinute:
    I. cu uşile închise; şi
    II. la sediul consiliului.
    b) Comitetul decide ce informaţii să fie publicate în ceea ce priveşte concluziile şi discuţiile din cadrul unei reuniuni desfăşurate cu uşile închise.
    c) comitetul se reuneşte înainte de deschiderea sesiunilor Adunării Consultative şi la începutul acestor sesiuni; el se reuneşte, de asemenea, ori de cîte ori consideră necesar.
Capitolul V
Adunarea Consultativă
Articolul 22
    Adunarea Consultativă este organul deliberativ al Consiliului Europei. Ea dezbate chestiunile care sunt de competenţa sa conform prezentului statut şi prezintă concluziile sale Comitetului Miniştrilor, sub formă de recomandări.
Articolul 23
    a) Adunarea Consultativă poate să delibereze şi să formuleze recomandări cu privire la orice chestiune legată de scopul Consiliului Europei, care intră în competenţa acestuia, astfel cum este definită în cap. I. Ea poate, de asemenea, să delibereze şi să facă recomandări cu privire la orice chestiune care îi este supusă spre avizare de către Comitetul Miniştrilor.
    b) Adunarea Consultativă stabileşte ordinea de zi conform prevederilor paragrafului a) de mai sus, ţinînd seama de activitatea altor organizaţii europene interguvernamentale din care fac parte unii sau toţi membrii Consiliului Europei.
    c) Preşedintele adunării decide, în caz de dubiu, dacă o chestiune care apare în timpul dezbaterilor sesiunii se încadrează în ordinea de zi a adunării.
Articolul 24
    Adunarea Consultativă poate, respectînd prevederile art. 38 d), să înfiinţeze comitete sau comisii însărcinate să examineze şi să raporteze acesteia cu privire la orice chestiuni care ţin de competenţa adunării conform art. 23, să studieze punctele înscrise pe ordinea de zi şi să formuleze avize asupra tuturor chestiunilor de procedură.
    Articolul 25
    a) Adunarea Consultativă este compusă din reprezentanţi ai fiecărui membru, aleşi de către Parlamentul său dintre membrii acestuia sau desemnaţi dintre membrii Parlamentului, conform unei proceduri decise de acesta, sub rezerva, totuşi, a dreptului fiecărui guvern membru de a face orice desemnări suplimentare necesare atunci cînd Parlamentul nu este în sesiune şi n-a stabilit procedura în acest caz. Fiecare reprezentant trebuie să aibă naţionalitatea statului membru pe care îl reprezintă. El nu poate fi, în acelaşi timp, membru al Comitetului Miniştrilor.
    Mandatul reprezentanţilor astfel desemnaţi va începe de la deschiderea sesiunii ordinare ce urmează numirii lor şi va expira la deschiderea următoarei sesiuni ordinare sau a unei sesiuni ordinare viitoare, cu excepţia situaţiei în care au avut loc alegeri parlamentare, caz în care membrii au dreptul de a face noi nominalizări.
    Dacă un membru numeşte noi reprezentanţi pe locuri rămase vacante datorită decesului sau demisiei sau dacă procedează la noi desemnări ca urmare a alegerilor parlamentare din ţara sa, mandatul noilor reprezentanţi va începe de la prima reuniune a adunării ce urmează desemnării.
    b) Nici un reprezentant nu va fi lipsit de mandatul său în cadrul unei sesiuni a adunării fără acordul acesteia.
    c) Fiecare reprezentant poate avea un supleant care, în absenţa sa, are calitatea de a participa, de a lua cuvîntul şi de a vota în locul său. Prevederile paragrafului a) de mai sus se aplică şi în cazul desemnării supleanţilor.
Articolul 26
    Membrii au dreptul la un număr de reprezentanţi după cum urmează:
    Austria - 6
    Belgia - 7
    Bulgaria - 6
    Cipru - 3
    Republica Cehă - 7
    Italia - 18
    Liechtenstein - 2
    Luxemburg - 3
    Suedia - 6
    Danemarca - 5
    Finlanda - 5
    Franţa - 18
    Germania - 18
    Polonia - 12
    Portugalia - 7
    România - 10
    San Marino - 2
    Spania - 12
    Olanda - 7
    Grecia - 7
    Ungaria - 7
    Islanda - 3
    Irlanda - 4
    Elveţia - 6
    Turcia - 12
    Regatul Unit
    al Marii Britanii
    şi Irlandei de Nord - 18
    Malta - 3
    Norvegia - 6
    Albania - 4
    Andora - 2
    Croaţia - 5
    Estonia - 3
    Letonia - 3
    Lituania - 4
    Moldova - 5
    Rusia - 18
    Republica Slovacă - 5
    Slovenia - 3
    Macedonia - 3
    Ucraina - 12

Articolul 27
    Condiţiile conform cărora Comitetul Miniştrilor poate fi reprezentat, în mod colectiv, în dezbaterile Adunării Consultative sau cele conform cărora reprezentanţii comitetului şi supleanţii lor pot, cu titlu individual, să ia cuvîntul în faţa acesteia, vor fi determinate de prevederile corespunzătoare din regulamentul interior, hotărîte de comitet după consultarea adunării.
Articolul 28
    a) Adunarea Consultativă adoptă regulamentul său interior şi alege dintre membrii săi preşedintele, care rămîne în funcţie pînă la următoarea sesiune ordinară.
    b) Preşedintele conduce lucrările, dar nu ia parte nici la dezbateri, nici la vot.
    Supleantul preşedintelui are calitatea de a lua parte la dezbateri, de a lua cuvîntul şi de a vota în locul acestuia.
    c) Regulamentul interior stabileşte, în special:
    I. cvorumul;
    II. procedura alegerii şi durata funcţiilor preşedintelui şi a altor membri ai biroului;
    III. procedura de stabilire a ordinii de zi şi de comunicare a acesteia către reprezentanţi: şi
    IV. data şi modul de notificare a numelor reprezentanţilor şi supleanţilor.
Articolul 29
    Sub rezerva prevederilor art. 30 toate rezoluţiile Adunării Consultative, inclusiv cele care au ca obiect:
    I. de a face recomandări Comitetului Miniştrilor;
    II. de a propune comitetului chestiunile de înscris pe ordinea de zi a adunării;
    III. de a înfiinţa comitete şi comisii;
    IV. de a stabili data deschiderii sesiunilor;
    V. de a determina majoritatea cerută pentru rezoluţiile necuprinse la pct. I-IV de mai sus sau care determină, în caz de dubiu, ce fel de majoritate este necesară, sunt luate cu majoritate de două treimi din voturile exprimate.
Articolul 30
    Rezoluţiile Adunării Consultative, care se referă la chestiuni privind modul său de funcţionare, în special alegerea membrilor biroului, de asemenea, membrilor comitetelor şi comisiilor şi adoptarea regulamentului interior sunt luate cu majoritatea care se va stabili de către adunare prin aplicarea art. 29 V.
Articolul 31
    Dezbaterile (cu privire la propunerile ce urmează a se face Comitetului Miniştrilor) privind înscrierea unei chestiuni pe ordinea de zi a Adunării Consultative nu trebuie să se poarte, după definirea obiectului său, decît asupra argumentelor pro şi contra includerii ei pe ordinea de zi.
Articolul 32
    Adunarea Consultativă se întruneşte în sesiune ordinară o dată pe an, data şi durata acesteia fiind stabilite de către adunare, astfel încît să se evite, pe cît posibil suprapunerea cu sesiunile parlamentare ale miniştrilor şi cu sesiunile Adunării Generale O.N.U.
    Sesiunea ordinară nu va dura mai mult de o lună, cu excepţia cazului în care, de comun acord, Adunarea Consultativă şi Comitetul Miniştrilor decid altfel.
Articolul 33
    Sesiunile ordinare ale Adunării Consultative au loc la sediul consiliului, afară de cazul în care, de comun acord, Adunarea Consultativă şi Comitetul Miniştrilor decid ca acestea să se ţină în alt loc.
Articolul 34
    Adunarea Consultativă poate fi convocată în sesiune extraordinară la iniţiativa fie a Comitetului Miniştrilor, fie a preşedintelui adunării, după ce se pun de acord, inclusiv asupra datei şi locului sesiunii.
Articolul 35
    Dacă nu se decide altfel, dezbaterile Adunării Consultative sunt publice.
CAPITOLUL VI
Secretariatul
Articolul 36
    a) Secretariatul este compus dintr-un Secretar general, un secretar general adjunct şi personalul necesar.
    b) Secretarul general şi secretarul general adjunct sunt desemnaţi de Adunarea Consultativă, la recomandarea Comitetului Miniştrilor.
    c) Ceilalţi membri ai Secretariatului sunt numiţi de către secretarul general, conform regulamentului administrativ.
    d) Nici un membru al Secretariatului nu poate deţine o funcţie remunerată de către un guvern, nu poate fi membru al Adunării Consultative sau al unui parlament naţional sau nu poate îndeplini activităţi incompatibile cu atribuţiile sale.
    e) Fiecare membru al Secretariatului trebuie să facă o declaraţie solemnă prin care să-şi afirme ataşamentul faţă de Consiliul Europei şi hotărîrea sa de a îndeplini atribuţiile sale, în mod conştiincios, neinfluenţat de vreun considerent de ordin naţional, de a nu solicita sau accepta instrucţiuni, în legătură cu exercitarea funcţiilor sale, de la nici un guvern sau altă autoritate din afara consiliului, precum şi de a se abţine de la orice act incompatibil cu statutul său de funcţionar internaţional răspunzător numai în faţa consiliului. Secretarul general şi secretarul general adjunct vor face această declaraţie în faţa comitetului, iar ceilalţi membri, în faţa secretarului general.
    f) Fiecare membru trebuie să respecte caracterul exclusiv internaţional al funcţiilor secretarului general şi ale personalului Secretariatului şi să se abţină de a-i influenţa în exercitarea funcţiilor lor.
Articolul 37
    a) Secretariatul este situat la sediul consiliului.
    b) Secretarul general răspunde de activitatea Secretariatului în faţa Comitetului Miniştrilor. El oferă, în special, Adunării Consultative, sub rezerva art. 38 d), serviciile administrative şi altă asistenţă de care aceasta ar avea nevoie.
CAPITOLUL VII
Finanţe
Articolul 38
    a) Fiecare membru va suporta cheltuielile propriei reprezentări în Comitetul Miniştrilor şi în Adunarea Consultativă.
    b) Cheltuielile Secretariatului şi toate celelalte cheltuieli comune vor fi împărţite între toţi membrii în proporţia care va fi stabilită de comitet, pe baza numărului populaţiei fiecărui membru.
    Contribuţia unui membru asociat va fi stabilită de către comitet.
    c) În conformitate cu reglementările financiare, bugetul consiliului va fi supus anual spre adoptare comitetului, de către secretarul general.
    d) Secretarul general va supune comitetului cererile adunării de natură a antrena cheltuieli care depăşesc sumele deja înscrise în buget pentru adunare şi lucrările sale.
    e) Secretarul general va prezenta, de asemenea, Comitetului Miniştrilor o evaluare a cheltuielilor necesare executării fiecăreia din recomandările supuse comitetului. Orice rezoluţie a cărei executare presupune cheltuieli suplimentare nu va fi considerată ca adoptată de Comitetul Miniştrilor decît dacă aceasta a aprobat evaluările unor astfel de cheltuieli suplimentare.
Articolul 39
    Secretarul general notifică anual guvernului fiecărui membru suma cu care trebuie să contribuie. Contribuţiile sunt exigibile din ziua notificării; ele trebuie să fie achitate secretarului general în termen de maximum 6 luni.
CAPITOLUL VIII
Privilegii şi imunităţi
Articolul 40
    a) Consiliul Europei, reprezentanţii membrilor şi Secretariatul se bucură, pe teritoriul membrilor, de imunităţile şi privilegiile necesare exercitării funcţiilor lor. În virtutea acestor imunităţi, reprezentanţii în Adunarea Consultativă nu pot fi, în special, nici arestaţi şi nici urmăriţi pe teritoriul tuturor membrilor pentru opiniile sau voturile exprimate în cursul dezbaterilor adunării, comitetelor sau comisiilor.
    b) Membrii se angajează să încheie, cît mai curînd posibil, un acord în scopul realizării prevederilor paragrafului a) de mai sus. Pentru aceasta, Comitetul Miniştrilor va recomanda guvernelor membrilor încheierea unui acord, care să definească privilegiile şi imunităţile recunoscute pe teritoriile lor. De asemenea, un acord special va fi încheiat cu Guvernul Republicii Franceze, care va defini privilegiile şi imunităţile de care trebuie să se bucure consiliul la sediul său.
CAPITOLUL IX
Amendamente
Articolul 41
    a) Propunerile privind modificarea prezentului statut pot fi făcute în Comitetul Miniştrilor sau, conform condiţiilor prevăzute în art. 25, în Adunarea Consultativă.
    b) Comitetul va recomanda şi va include într-un protocol amendamentele pe care le consideră adecvate.
    c) Protocolul de modificare va intra în vigoare cînd va fi semnat şi ratificat de către două treimi din membri.
    d) Cu excepţia dispoziţiilor precedente ale prezentului articol, amendamentele la art. 23-35, 38 şi 39, care au fost aprobate de către comitet şi adunare, vor intra în vigoare la data procesului-verbal încheiat de Secretarul general şi comunicat guvernelor membrilor, atestînd aprobarea acestora. Dispoziţiile prezentului paragraf nu se vor aplica pînă la încheierea celei de-a două sesiuni ordinare a adunării.
CAPITOLUL X
Dispoziţii finale
Articolul 42
    a) Prezentul statut este supus ratificării. Ratificările vor fi depuse la Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.
    b) Prezentul statut va intra în vigoare după depunerea a şapte instrumente de ratificare. Guvernul Regatului Unit va notifica tuturor guvernelor semnatare intrarea în vigoare a statutului şi numele membrilor Consiliului Europei la acea dată.
    c) Ca urmare, orice alt stat semnatar va deveni parte la prezentul statut la data depunerii instrumentului său de ratificare.
    Întru confirmare subsemnaţii, fiind autorizaţi în modul cuvenit, au semnat prezentul statut.
    Făcut la Londra, la 5 mai 1949 în limba engleză şi franceză, ambele texte fiind egal autentice, într-un singur exemplar care va fi depozitat la arhiva Guvernului Regatului Unit al Marii Britaniei, care va transmite copii certificate guvernelor semnatare.


STATUTE
OF COUNCIL OF EUROPE
    signedat London on may 5, 1949
    with ulterior amendments

    The Governments of the Kingdom of Belgium, the Kingdom of Denmark, the French Republic, the Irish Republic, the Italian Republic, the Grand Duchy of Luxembourg, the Kingdom of the Netherlands, the Kingdom of Norway, the Kingdom of Sweden and the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland,
    Convinced that the pursuit of peace based upon justice and international co-operation is vital for the preservation of human society and civilisation;
    Reaffirming their devotion to the spiritual and moral values which are the common heritage of their peoples and the true source of individual freedom, political liberty and the rule of law, principles which form the basis of all genuine democracy;
    Believing that, for the maintenance and further realisation of these ideals and in the interests of economic and social progress, there is a need of a closer unity between all like-minded countries of Europe;
    Considering that, to respond to this need and to the expressed aspirations of their peoples in this regard, it is necessary forthwith to create an organisation which will bring European States into closer association,
    Have in consequence decided to set up a Council of Europe consisting of a committee of representatives of governments and of a consultative assembly, and have for this purpose adopted the following Statute.
Chapter I
Aim of the Council of Europe
Article 1
    (a) The aim of the Council of Europe is to achieve a greater unity between its members for the purpose of safeguarding and realising the ideals and principles which are their common heritage and facilitating their economic and social progress.
    (b) This aim shall be pursued through the organs of the Council by discussion of questions of common concern and by agreements and common action in economic, social, cultural, scientific, legal and administrative matters and in the maintenance and further realisation of human rights and fundamental freedoms.
    (c) Participation in the Council of Europe shall not affect the collaboration of its members in the work of the United Nations and of other international organisations or unions to which they are parties.
    (d) Matters relating to national defence do not fall within the scope of the Council of Europe.
Chapter II
Membership
Article 2
    The members of the Council of Europe are the Parties to this Statute.
Article 3
    Every member of the Council of Europe must accept the principles of the rule of law and of the enjoyment by all persons within its jurisdiction of human rights and fundamental freedoms, and collaborate sincerely and effectively in the realisation of the aim of the Council as specified in Chapter I.
Article 4
    Any European State which is deemed to be able and willing to fulfil the provisions of Article 3 may be invited to become a member of the Council of Europe by the Committee of Ministers. Any State so invited shall become a member on the deposit on its behalf with the Secretary General of an instrument of accession to the present Statute.
Article 5
    (a) In special circumstances, a European country which is deemed to be able and willing to fulfil the provisions of Article 3 may be invited by the Committee of Ministers to become an associate member of the Council of Europe. Any country so invited shall become an associate member on the deposit on its behalf with the Secretary General of an instrument accepting the present Statute. An associate member shall be entitled to be represented in the Consultative Assembly only.
    (b) The expression “member” in this Statute includes an associate member except when used in connexion with representation on the Committee of Ministers.
Article 6
    Before issuing invitations under Article 4 or 5 above, the Committee of Ministers shall determine the number of representatives on the Consultative Assembly to which the proposed member shall be entitled and its proportionate financial contribution.
Article 7
    Any member of the Council of Europe may withdraw by formally notifying the Secretary General of its intention to do so. Such withdrawal shall take effect at the end of the financial year in which it is notified, if the notification is given during the first nine months of that financial year. If the notification is given in the last three months of the financial year, it shall take effect at the end of the next financial year.
Article 8
    Any member of the Council of Europe which has seriously violated Article 3 may be suspended from its rights of representation and requested by the Committee of Ministers to withdraw under Article 7. If such member does not comply with this request, the Committee may decide that it has ceased to be a member of the Council as from such date as the Committee may determine.
Article 9
    The Committee of Ministers may suspend the right of representation on the Committee and on the Consultative Assembly of a member which has failed to fulfil its financial obligation during such period as the obligation remains unfulfilled.
Chapter III
General Provisions
Article 10
    The organs of the Council of Europe are:
    I. the Committee of Ministers;
    II. the Consultative Assembly.
    Both these organs shall be served by the Secretariat of the Council of Europe.
Article 11
    The seat of the Council of Europe is at Strasbourg.
Article 12
    The official languages of the Council of Europe are English and French. The rules of procedure of the Committee of Ministers and of the Consultative Assembly shall determine in what circumstances and under what conditions other languages may be used.
Chapter IV
Committee of Ministers
Article 13
    The Committee of Ministers is the organ which acts on behalf of the Council of Europe in accordance with Articles 15 and 16.
Article 14
    Each member shall be entitled to one representative on the Committee of Ministers, and each representative shall be entitled to one vote. Representatives on the Committee shall be the Ministers for Foreign Affairs. When a Minister for Foreign Affairs is unable to be present or in other circumstances where it may be desirable, an alternate may be nominated to act for him, who shall, whenever possible, be a member of his government.
Article 15
    (a) On the recommendation of the Consultative Assembly or on its own initiative, the Committee of Ministers shall consider the action required to further the aim of the Council of Europe, including the conclusion of conventions or agreements and the adoption by governments of a common policy with regard to particular matters. Its conclusions shall be communicated to members by the Secretary General.
    (b) In appropriate cases, the conclusions of the Committee may take the form of recommendations to the governments of members, and the Committee may request the governments of members to inform it of the action taken by them with regard to such recommendations.
Article 16
    The Committee of Ministers shall, subject to the provisions of Articles 24, 28, 30, 32, 33 and 35, relating to the powers of the Consultative Assembly, decide with binding effect all matters relating to the internal organisation and arrangements of the Council of Europe. For this purpose the Committee of Ministers shall adopt such financial and administrative arrangements as may be necessary.
    Article 17
    The Committee of Ministers may set up advisory and technical committees or commissions for such specific purposes as it may deem desirable.
Article 18
    The Committee of Ministers shall adopt its rules of procedure, which shall determine amongst other things:
    I. the quorum;
    II. the method of appointment and term of office of its President;
    III. the procedure for the admission of items to its agenda, including the giving of notice of proposals for resolutions; and
    IV. the notifications required for the nomination of alternates under Article 14.
Article 19
    At each session of the Consultative Assembly the Committee of Ministers shall furnish the Assembly with statements of its activities, accompanied by appropriate documentation.
Article 20
    (a) Resolutions of the Committee of Ministers relating to the following important matters, namely:
    I. recommendations under Article 15.(b);
    II. questions under Article 19;
    III. questions under Article 21.a.i and (b);
    IV. questions under Article 33;
    V. recommendations for the amendment of Articles 1.(d), 7, 15, 20 and 22; and
    VI. any other question which the Committee may, by a resolution passed under (d) below, decide should be subject to a unanimous vote on account of its importance, require the unanimous vote of the representatives casting a vote, and of a majority of the representatives entitled to sit on the Committee.
    (b) Questions arising under the rules of procedure or under the financial and administrative regulations may be decided by a simple majority vote of the representatives entitled to sit on the Committee.
    (c) Resolutions of the Committee under Articles 4 and 5 require a two-thirds majority of all the representatives entitled to sit on the Committee.
    (d) All other resolutions of the Committee, including adoption of the budget, of rules of procedure and of financial and administrative regulations, recommendations for the amendment of articles of this Statute, other than those mentioned in paragraph (a)V above, and deciding in case of doubt which paragraph of this article applies, require a two-thirds majority of the representatives casting a vote and of a majority of the representatives entitled to sit on the Committee.
Article 21
    (a) Unless the Committee decides otherwise, meetings of the Committee of Ministers shall be held:
    I. in private, and
    ii. at the seat of the Council.
    (b) The Committee shall determine what information shall be published regarding the conclusions and discussions of a meeting held in private.
    (c) The Committee shall meet before and during the beginning of every session of the Consultative Assembly and at such other times as it may decide.
Chapter V
Consultative Assembly
Article 22
    The Consultative Assembly is the deliberative organ of the Council of Europe. It shall debate matters within its competence under this Statute and present its conclusions, in the form of recommendations, to the Committee of Ministers.
Article 23
    (a) The Consultative Assembly may discuss and make recommendations upon any matter within the aim and scope of the Council of Europe as defined in Chapter I. It shall also discuss and may make recommendations upon any matter referred to it by the Committee of Ministers with a request for its opinion.
    (b) The Assembly shall draw up its agenda in accordance with the provisions of paragraph (a) above. In so doing, it shall have regard to the work of other European intergovernmental organisations to which some or all of the members of the Council are parties.
    (c) The President of the Assembly shall decide, in case of doubt, whether any question raised in the course of the session is within the agenda of the Assembly.
Article 24 1
    The Consultative Assembly may, with due regard to the provisions of Article 38.(d), establish committees or commissions to consider and report to it any matter which falls within its competence under Article 23, to examine and prepare questions on its agenda and to advise on all matters of procedure.
Article 25 2
    (a) The Consultative Assembly shall consist of representatives of each member, elected by its parliament from among the members thereof, or appointed from among the members of that parliament, in such manner as it shall decide, subject, however, to the right of each member government to make any additional appointments necessary when the parliament is not in session and has not laid down the procedure to be followed in that case. Each representative must be a national of the member whom he represents, but shall not at the same time be a member of the Committee of Ministers.
    The term of office of representatives thus appointed will date from the opening of the ordinary session following their appointment; it will expire at the opening of the next ordinary session or of a later ordinary session, except that, in the event of elections to their parliaments having taken place, members shall be entitled to make new appointments.
    If a member fills vacancies due to death or resignation, or proceeds to make new appointments as a result of elections to its parliament, the term of office of the new representatives shall date from the first sitting of the Assembly following their appointment
    (b) No representative shall be deprived of his position as such during a session of the Assembly without the agreement of the Assembly.
    (c) Each representative may have a substitute who may, in the absence of the representative, sit, speak and vote in his place. The provisions of paragraph a above apply to the appointment of substitutes.
Article 26
    Members shall be entitled to the number of representatives given below:
    Albania 4
    Andorra 2
    Austria 6
    Belgium 7
    Bulgaria 6
    Croatia 5
    Cyprus 3
    Czech Republic 7
    Denmark 5
    Estonia 3
    Finland 5
    France 18
    Germany 18
    Greece 7
    Hungary 7
    Iceland 3
    Ireland 4
    Italy 18
    Liechtenstein 2
    Latvia 3
    Lithuania 4
    Luxembourg 3
    Malta 3
    Moldova 5
    Netherlands 7
    Norway 5
    Poland 12
    Portugal 7
    Romania 10
    Russia 18
    San Marino 2
    Solvak Republic 5
    Slovenia 3
    Spain 12
    Sweden 6
    Switzerland 6
    «the former Yugoslav
    Republic of Macedonia» 3
    Turkey 12
    Ukraine 12
    United Kingdom
    of Great Britain
    and Northern Ireland 18
Article 27
    The conditions under which the Committee of Ministers collectively may be represented in the debates of the Consultative Assembly, or individual representatives on the Committee or their alternates may address the Assembly, shall be determined by such rules of procedure on this subject as may be drawn up by the Committee after consultation with the Assembly.
Article 28
    (a) The Consultative Assembly shall adopt its rules of procedure and shall elect from members its President, who shall remain in office until the next ordinary session.
    (b) The President shall control the proceedings but shall not take part in the debate or vote.
    The substitute of the representative who is President may sit, speak and vote in his place.
    (c) The rules of procedure shall determine inter alia:
    I. the quorum;
    ii. the manner of the election and terms of office of the President and other officers;
    iii. the manner in which the agenda shall be drawn up and be communicated to representatives;
    iv. the time and manner in which the names of representatives and their substitutes shall be notified.
Article 29
    Subject to the provisions of Article 30, all resolutions of the Consultative Assembly, including resolutions:
    I. embodying recommendations to the Committee of Ministers;
    ii. proposing to the Committee matters for discussion in the Assembly;
    iii. establishing committees or commissions;
    iv. determining the date of commencement of its sessions;
    v. determining what majority is required for resolutions in cases not covered by sections I to iv above or determining cases of doubt as to what majority is required,
shall require a two-thirds majority of the representatives casting a vote.
Article 30
    On matters relating to its internal procedure, which includes the election of officers, the nomination of persons to serve on committees and commissions and the adoption of rules of procedure, resolutions of the Consultative Assembly shall be carried by such majorities as the Assembly may determine in accordance with Article 29.v.
Article 31
    Debates on proposals to be made to the Committee of Ministers that a matter should be placed on the agenda of the Consultative Assembly shall be confined to an indication of the proposed subject-matter and the reasons for and against its inclusion in the agenda.
Article 32
    The Consultative Assembly shall meet in ordinary session once a year, the date and duration of which shall be determined by the Assembly so as to avoid as far as possible overlapping with parliamentary sessions of members and with sessions of the General Assembly of the United Nations.
    In no circumstances shall the duration of an ordinary session exceed one month unless both the Assembly and the Committee of Ministers concur.
Article 33
    Ordinary sessions of the Consultative Assembly shall be held at the seat of the Council unless both the Assembly and the Committee of Ministers concur that the session should be held elsewhere.
Article 34
    The Consultative Assembly may be convened in extraordinary session, upon the initiative either of the Committee of Ministers or of the President of the Assembly after agreement between them, such agreement also to determine the date and place of the session.
Article 35
    Unless the Consultative Assembly decides otherwise, its debates shall be conducted in public.
Chapter VI
Secretariat
Article 36
    (a) The Secretariat shall consist of a Secretary General, a Deputy Secretary General and such other staff as may be required.
    (b) The Secretary General and Deputy Secretary General shall be appointed by the Consultative Assembly on the recommendation of the Committee of Ministers.
    (c) The remaining staff of the Secretariat shall be appointed by the Secretary General, in accordance with the administrative regulations.
    (d) No member of the Secretariat shall hold any salaried office from any government or be a member of the Consultative Assembly or of any national legislature or engage in any occupation incompatible with his duties.
    (e) Every member of the staff of the Secretariat shall make a solemn declaration affirming that his duty is to the Council of Europe and that he will perform his duties conscientiously, uninfluenced by any national considerations, and that he will not seek or receive instructions in connexion with the performance of his duties from any government or any authority external to the Council and will refrain from any action which might reflect on his position as an international official responsible only to the Council. In the case of the Secretary General and the Deputy Secretary General this declaration shall be made before the Committee, and in the case of all other members of the staff, before the Secretary General.
    (f) Every member shall respect the exclusively international character of the responsibilities of the Secretary General and the staff of the Secretariat and not seek to influence them in the discharge of their responsibilities.
Article 37
    (a) The Secretariat shall be located at the seat of the Council.
    (b) The Secretary General is responsible to the Committee of Ministers for the work of the Secretariat. Amongst other things, he shall, subject to Article 38.d, provide such secretariat and other assistance as the Consultative Assembly may require.
Chapter VII
Finance
Article 38
    (a) Each member shall bear the expenses of its own representation in the Committee of Ministers and in the Consultative Assembly.
    (b) The expenses of the Secretariat and all other common expenses shall be shared between all members in such proportions as shall be determined by the Committee on the basis of the population of members.
The contributions of an associate member shall be determined by the Committee.
    (c) In accordance with the financial regulations, the budget of the Council shall be submitted annually by the Secretary General for adoption by the Committee.
    (d) The Secretary General shall refer to the Committee requests from the Assembly which involve expenditure exceeding the amount already allocated in the budget for the Assembly and its activities.
    (e) The Secretary General shall also submit to the Committee of Ministers an estimate of the expenditure to which the implementation of each of the recommendations presented to the Committee would give rise. Any resolution the implementation of which requires additional expenditure shall not be considered as adopted by the Committee of Ministers unless the Committee has also approved the corresponding estimates for such additional expenditure.
Article 39
    The Secretary General shall each year notify the government of each member of the amount of its contribution, and each member shall pay to the Secretary General the amount of its contribution, which shall be deemed to be due on the date of its notification, not later than six months after that date.
Chapter VIII
Privileges and immunities
Article 40
    (a) The Council of Europe, representatives of members and the Secretariat shall enjoy in the territories of its members such privileges and immunities as are reasonably necessary for the fulfilment of their functions. These immunities shall include immunity for all representatives to the Consultative Assembly from arrest and all legal proceedings in the territories of all members, in respect of words spoken and votes cast in the debates of the Assembly or its committees or commissions.
    (b) The members undertake as soon as possible to enter into agreement for the purpose of fulfilling the provisions of paragraph a above. For this purpose the Committee of Ministers shall recommend to the governments of members the acceptance of an agreement defining the privileges and immunities to be granted in the territories of all members. In addition, a special agreement shall be concluded with the Government of the French Republic defining the privileges and immunities which the Council shall enjoy at its seat.
Chapter IX
Amendments
Article 41
    (a) Proposals for the amendment of this Statute may be made in the Committee of Ministers or, in the conditions provided for in Article 23, in the Consultative Assembly.
    (b) The Committee shall recommend and cause to be embodied in a protocol those amendments which it considers to be desirable.
    (c) An amending protocol shall come into force when it has been signed and ratified on behalf of two-thirds of the members.
    (d) Notwithstanding the provisions of the preceding paragraphs of this article, amendments to Articles 23 to 35, 38 and 39 which have been approved by the Committee and by the Assembly shall come into force on the date of the certificate of the Secretary General, transmitted to the governments of members, certifying that they have been so approved. This paragraph shall not operate until the conclusion of the second ordinary session of the Assembly.
Chapter X
Final provisions
Article 42
    (a) This Statute shall be ratified. Ratifications shall be deposited with the Government of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland.
    (b) The present Statute shall come into force as soon as seven instruments of ratification have been deposited. The Government of the United Kingdom shall transmit to all signatory governments a certificate declaring that the Statute has entered into force and giving the names of the members of the Council of Europe on that date.
    (c) Thereafter each other signatory shall become a Party to this Statute as from the date of the deposit of its instrument of ratification.
    In witness whereof the undersigned, being duly authorised thereto, have signed the present Statute.
    Done at London, this 5th day of May 1949, in English and French, both texts being equally authentic, in a single copy which shall remain deposited in the archives of the Government of the United Kingdom which shall transmit certified copies to the other signatory governments.