DPCMAE/1996
ID intern unic:  357011
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE
DECLARAȚIE POLITICĂ COMUNĂ Nr. 1996
din  21.05.1996
A REPUBLICII MOLDOVA ŞI REGATULUI BELGIEI*
Publicat : 30.12.1999 în Tratate Internationale Nr. 18     art Nr : 171     Data intrarii in vigoare : 21.05.1996
   * Semnată la Chişinău, la 21 mai 1996 .
   În vigoare din ziua semnării.



   Republica Moldova şi Regatul Belgiei, denumite în continuare «Părţi»
   luînd în consideraţie că ambele Părţi au convenit, cu ocazia stabilirii relaţiilor diplomatice şi consulare, că acordurile bilaterale care leagă, pe de o parte, Regatul Belgiei (inclusiv cele semnate cu Uniunea Economică Belgo-Luxemburgheză) şi, pe de altă parte, fosta Uniune a Republicilor Sovietice Socialiste, vor continua să producă efect între Regatul Belgiei şi Republica Moldova pînă în momentul cînd acestea vor fi confirmate sau renegociate de către cele două Părţi,
   dorind să dezvolte între ele relaţii de prietenie, înţelegere şi cooperare, pe bază de încredere şi respect reciproc, exprimîndu-şi satisfacţia faţă de schimbările democratice intervenite în Europa,
   considerînd că schimbările ce au loc în Europa deschid noi perspective pentru stabilirea unei păci echitabile şi durabile pe continentul european, bazate pe respectarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale,
   reafirmînd în acest context angajamentul lor de a respecta Carta Naţiunilor Unite şi Dreptul Internaţional, de a pune în aplicare prevederile Actului Final de la Helsinki, Cartei de la Paris pentru o nouă Europă, Documentului de la Helsinki din 1992, Documentului de la Budapesta din 1994 şi altor documente adoptate de către Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa,
   dorind să contribuie la dezvoltarea relaţiilor între Uniunea Europeană şi Republica Moldova, la dezvoltarea dialogului şi contactelor între Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord şi Republica Moldova, precum şi între Consiliul Europei şi Republica Moldova,
   reafirmînd opţiunea lor în favoarea democraţiei, libertăţii economice şi echităţii sociale ca sistem de guvernare,
   au decis să confere relaţiilor lor o calitate nouă de înţelegere şi au convenit următoarele:
  ORGANIZAȚIA NAȚIUNILOR UNITE
   Cele două Părţi confirmă ataşamentul lor faţă de principiile şi scopurile fixate în Carta Naţiunilor Unite şi contribuie prin toate mijloacele disponibile la consolidarea autorităţii, rolului şi eficacităţii Organizaţiei Naţiunilor Unite, precum şi la respectarea deplină a Cartei Naţiunilor Unite de către toate statele membre.
   Cele două Părţi confirmă ataşamentul lor fără rezerve faţă de principiul reglementării paşnice a diferendelor, principiu prevăzut de Carta Naţiunilor Unite.
   Cele două Părţi susţin activ desfăşurarea unor acţiuni eficace în materie de diplomaţie preventivă.

ORGANIZAȚIA PENTRU SECURITATE
ȘI COOPERARE ÎN EUROPA
   Cele două Părţi confirmă rolul important al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) în consolidarea stabilităţii şi securităţii în Europa şi subliniază importanţa fundamentală a prevederilor Actului Final de la Helsinki, Cartei de la Paris pentru o nouă Europă, Documentului de la Helsinki 1992, Documentului de la Budapesta 1994 şi altor documente ale OSCE.
   Cele două Părţi favorizează consolidarea OSCE în scopul prevenirii şi reglementării pe cale paşnică a conflictelor din Europa, garantării respectării drepturilor omului, a democraţiei şi statului de drept şi promovării cooperării economice.
   Ele subliniază importanţa Forului de Securitate al OSCE în calitate de instituţie care, datorită negocierilor şi dialogului, permite de a progresa în domeniul reducerii riscurilor unor conflicte militare şi în consolidarea stabilităţii în Europa.
   Părţile îşi exprimă satisfacţia pentru adoptarea unui Cod de conduită care determină aspectele politico-militare ale securităţii.
   Părţile vor depune eforturi în vederea consolidării rolului OSCE în domeniile diplomaţiei preventive şi reglementării paşnice a diferendelor. Astfel, ele atribuie un rol important OSCE în problema retragerii formaţiunilor militare ruse dislocate pe teritoriul Moldovei şi găsirii unei soluţii pentru conflictul din regiunea transnistrează a Republicii Moldova.

SECURITATE
   Cele două Părţi consideră că securitatea şi stabilitatea trebuie să fie bazate pe dialog, parteneriat şi cooperare, precum şi pe realizarea în practică a principiului apărării suficiente.
   Părţile subliniază că propria lor securitate este legată în mod indisolubil de cea a tuturor statelor europene şi, în acest sens, se declară satisfăcute pentru semnarea de către Republica Moldova a Documentului cadru al programului «Parteneriatul pentru Pace».
   Părţile recunosc că schimbările intervenite în Europa au creat pe continentul european o situaţie ce comportă noi realităţi şi, în acelaşi timp, noi sfidări. În acest context, Părţile recunosc importanţa unei reexaminări şi redifinirii a rolului şi ariei structurilor regionale de apărare, în special, a Tratatului Atlanticului de Nord. Ele subliniază că un asemenea fapt nu va provoca o nouă destabilizare pe continentul european.
   Ele menţionează necesitatea de a continua într-o manieră energică procesul de dezarmare şi control asupra armamentelor.
   Părţile convin asupra importanţei găsirii unei soluţii în vederea retragerii formaţiunilor militare ruse din regiunea Transnistria. În acest sens ele îşi exprimă satisfacţia pentru Acordul între Republica Moldova şi Federaţia Rusă privind statutul juridic, modul şi termenele de retragere a formaţiunilor militare ale Federaţiei Ruse, aflate temporar pe teritoriul Republicii Moldova, semnat la 21 octombrie 1994. Părţile îşi exprimă speranţa că punerea în aplicare a acestui Acord va duce la retragerea rapidă a formaţiunilor militare menţionate.
   Părţile consideră că pacea este consolidată prin punerea în aplicare şi respectarea acordurilor semnate în domeniul armamentelor nucelare, convenţionale, chimice şi biologice.    Ele vor depune eforturi în scopul prevederii în legislaţiile lor a măsurilor necesare vizînd reglementarea transferului şi transportării spre terţe ţări a materialelor, tehnologiilor sau echipamentelor care ar putea contribui la proliferarea armelor nucleare sau altor tipuri de arme de distrugere în masă, precum şi transferul armamentelor convenţionale.
   Părţile recunosc problema specifică a producerii, vînzării şi utilizării minelor antipersonal. Ele vor depune eforturi în vederea adoptării tuturor dispoziţiilor legislative necesare în scopul interzicerii oricărei produceri şi utilizări a acestor tipuri de arme.
UNIUNEA EUROPEANĂ
   Cele două Părţi recunosc rolul important al Uniunii Europene în dezvoltarea politică, socială şi economică a Europei.
   Ele consideră că succesul reformelor, tranziţia la economia de piaţă şi integrarea Republicii Moldova în economia mondială sunt favorizate de apropierea sa de Uniunea Europeană, şi anume, prin semnarea cu aceasta a unor Acorduri corespunzătoare, precum Acordul de parteneriat şi cooperare. Regatul Belgiei favorizează dezvoltarea cooperării între Republica Moldova şi Uniunea Europeană.
CONSILIUL EUROPEI
   Regatul Belgiei salută aderarea Republicii Moldova, în calitate de membru cu drepturi depline, la Consiliul Europei.
   Cele două Părţi sprijină eforturile de cooperare depuse în cadrul Consiliului Europei. În acest sens, ele recunosc importanţa programelor privind dezvoltarea dreptului şi consolidarea instituţiilor democratice.
IMIGRAȚIA
   Cele două Părţi convin asupra importanţei problemei imigraţiei nereglementate, asupra necesităţii de a lua măsuri în vederea descurajării acesteia şi asupra datoriei fiecărui stat de a readmite resortisanţii săi pe propriul teritoriu.
   Părţile subsemnează pe deplin recomandărilor adoptate la Conferinţa ministerială de la Budapesta din 15-16 februarie 1993 privind contracararea migraţiei necontrolate şi vor depune eforturi în vederea punerii lor în aplicare rapidă şi completă.
COOPERAREA BILATERALĂ
Cooperarea politică
   Cele două Părţi intensifică întîlnirile bilaterale la diferite niveluri, inclusiv la cel mai înalt nivel, precum şi contactele periodice cu ocazia întrunirilor multilaterale şi în cadrul Uniunii Europene. Aceste întîlniri sunt axate pe toate problemele de interes comun.
   Cele două Părţi favorizează consultările periodice asupra unor teme actuale la nivelul ministerelor afacerilor externe.
   Ele favorizează dezvoltarea relaţiilor interparlamentare, extinderea contactelor între organizaţiile sociale, instituţiile şi organismele locale şi cetăţenii lor.
Cooperarea economică
   Autorităţile competente ale Republicii Moldova şi Regatului Belgiei îşi vor da concursul la extinderea şi aprofundarea ulterioară a cooperării bilaterale în domeniile economic şi social, industrial, financiar, ecologic şi tehnologic, în special prin promovarea unor măsuri în următoarele domenii:
   - cooperarea în vederea creşterii investiţiilor şi protejării acestora;
   - cooperarea în scopul evitării dublei impuneri;
   - intensificarea cooperării în domeniul agro-industrial;
   - ameliorarea condiţiilor de activitate a întreprinderilor, în special a întreprinderilor mici şi mijlocii, pe teritoriul celeilalte Părţi;
   - dezvoltarea relaţiilor între instituţiile financiare ale ambelor state;
   - promovarea contactelor directe între întreprinderi;
   - desfăşurarea activităţii centrelor de promovare economică, a Camerelor de Comerţ şi a altor instituţii similare.
   Autorităţile competente ale Republicii Moldova şi Regatului Belgiei convin că o cooperare reciproc avantajoasă implică o respectare punctuală de către ambele Părţi a obligaţiunilor prevăzute în acordurile semnate sau care urmează a fi semnate între ele şi, în caz de necesitate, o reglementare satisfăcătoare şi rapidă a litigiilor comerciale între persoanele fizice şi juridice ale ambelor state.
   Autorităţile competente ale celor două Părţi vor depune eforturi în vederea elaborării unor noi acorduri şi programe concrete de cooperare.
   Autorităţile competente ale Regatului Belgiei vor stimula interesul întreprinderilor lor pentru a investi în Republica Moldova în scopul de a participa la procesul de privatizare.
   Autorităţile competente ale ambelor Părţi intenţionează să dezvolte cooperarea bilaterală şi să participe activ la cooperarea multilaterală în domeniul protecţiei mediului înconjurător.
   Cele două Părţi intenţionează, de asemenea, să coopereze strîns în cadrul unor mari proiecte continentale de infrastructură - transporturi, telecomunicaţii, energie, iniţiate sub egida Uniunii Europene.
Cooperarea consulară
   Cele două Părţi vor întreprinde măsuri concrete, care ar putea contribui la cooperarea în domeniul juridic şi consular. În caz de necesitate, Părţile vor efectua negocieri şi schimburi de opinii care ar conduce la încheierea unor acorduri bilaterale în domenii specifice.
Cooperarea specifică
   Cele două Părţi consideră că aşa domenii cum sunt cultura, învăţămîntul, pregătirea profesională, cercetarea ştiinţifică şi tehnologică, precum şi ocrotirea sănătăţii şi turismul, constituie, de asemenea, direcţii importante ale cooperării lor.
   În aceste domenii ce ţin de competenţa Comunităţilor şi Regiunilor Regatului Belgiei, Republica Moldova este disponibilă să încheie cu entităţile menţionate Acorduri corespunzătoare, conform prevederilor constituţionale şi juridice în vigoare în ambele state.
   Semnată la Chişinău, la 21 mai 1996, în două exemplare, fiecare în limbile moldovenească, franceză şi olandeză, toate trei texte avînd aceeaşi valoare.