AMAE/1962
ID intern unic:  357171
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE
ARANJAMENT Nr. 1962
din  17.12.1962
ARANJAMENTUL RELATIV LA APLICAREA CONVENŢIEI
EUROPENE DE ARBITRAJ COMERCIAL INTERNAŢIONAL*
Publicat : 30.12.1999 în Tratate Internationale Nr. 14     art Nr : 44     Data intrarii in vigoare : 05.03.1998
    __________________________
    *În vigoare pentru Republica Moldova din 5 martie 1998


    Guvernele semnatare ale Statelor membre ale Consiliului Europei,
    Luând în considerare faptul că Convenţia Europeană de Arbitraj Comercial Internaţional a fost deschisa spre semnare la Geneva la 12 aprilie 1961,
    Considerând, totuşi, că anumite măsuri de organizare a arbitrajului prevăzute de art. IV al Convenţiei nu sunt recomandabile, cu excepţia litigiilor dintre persoane fizice şi juridice care au, pe de o parte, domiciliul sau sediul în State Contractante unde, în conformitate cu clauzele Anexei Convenţiei, există Comitete Naţionale ale Camerei Internaţionale de Comerţ şi, pe de altă parte, în Statele unde asemenea comitete nu există;
    Considerând că, potrivit dispoziţiilor paragrafului 7 al articolului X al Convenţiei menţionate, prevederile Convenţiei nu vor afecta valabilitatea acordurilor multilaterale şi bilaterale referitoare la arbitraj, încheiate de Statele care sunt Părţi la acesta;
    Fără a aduce atingere intervenţiei unei Convenţii legate de o lege uniformă referitoare la arbitraj, care este elaborată acum în cadrul Consiliului Europei,
    Au convenit asupra celor ce urmează:
Articolul 1
    În relaţiile dintre persoane fizice şi juridice, ale căror domiciliu sau sediu este în Statele Părţi la prezentul Acord, paragrafele 2-7 ale articolului IV al Convenţiei Europene de Arbitraj Comercial Internaţional, deschisă spre semnare la Geneva la 21 aprilie 1961, sunt înlocuite cu următoarele dispoziţii:
    "În cazul în care Acordul arbitral nu conţine nici o referire la măsurile vizate în paragraful l al articolului IV al Convenţiei Europene de Arbitraj Comercial Internaţional în ansamblu, sau la unele dintre aceste măsuri, orice dificultăţi apărute în legătură cu constituirea sau funcţionarea instanţei arbitrale vor fi înaintate spre soluţionare autorităţii competente la cererea părţii care instituie procedurile."
Articolul 2
    1. Prezentul Acord va fi deschis spre semnare de Statele membre ale Consiliului Europei. Acesta va fi supus ratificării sau acceptării. Instrumentele de ratificare sau acceptare vor fi depuse la Secretarul General al Consiliului Europei.
    2. În conformitate cu dispoziţiile articolului 4, prezentul Acord va intra în vigoare la treizeci de zile de la data depunerii celui de-al doilea instrument, de ratificare sau acceptare.
    3. În conformitate cu dispoziţiile articolului 4, în ceea ce priveşte orice guvern semnatar care îl ratifică sau acceptă ulterior Acordul va întră în vigoare la treizeci de zile de la data depunerii instrumentelor sale de ratificare sau acceptare.
Articolul 3
    1. După intrarea în vigoare a prezentului Acord, Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei poate invita să adere la prezentul Acord orice Stat care nu este membru al Consiliului Europei şi pe teritoriul căruia există un Comitet Naţional al Camerei Internaţionale de Comerţ.
    2. Aderarea va fi valabilă de la depunerea instrumentelor de aderare la Secretarul General al Consiliului Europei, instrumente care vor avea efect, potrivit dispoziţiilor articolului 4, la treizeci de zile de la data depunerii acestora.
Articolul 4
    Intrarea în vigoare a prezentului Acord pentru fiecare Stat după ratificare, acceptare sau aderare în condiţiile articolelor 2 şi 3 va fi condiţionată de intrarea în vigoare pentru acel Stat a Convenţiei Europene de Arbitraj Comercial Internaţional.
Articolul 5
    Orice Parte Contractantă poate, în măsura în care este interesată, denunţa prezentul Acord printr-o notificare adresată Secretarului General al Consiliului Europei. Denunţarea va avea efect la şase luni de la data primirii acestei notificări de către Secretarul General.
Articolul 6
    Secretarul General al Consiliului Europei va notifica Statelor membre ale Consiliului şi guvernului oricărui stat care a aderat la prezentul Acord despre:
    a) orice semnare;
    b) depunerea oricăror instrumente de ratificare, acceptare sau aderare;
    c) orice dată a intrării în vigoare;
    d) orice notificare primită în temeiul dispoziţiilor articolului 5.
    Drept pentru care, subsemnaţii, fiind autorizaţi în acest sens, au semnat prezentul Acord.
    Încheiat la Paris, la 17 decembrie 1962, în limbile engleză şi franceză, ambele texte fiind egal autentice, într-un singur exemplar care va fi depus în arhivele Consiliului Europei. Secretarul General va transmite copii autentificate tuturor guvernelor semnatare sau aderente.