AMAE/1992
ID intern unic:  357340
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE
ACORD Nr. 1992
din  13.11.1992
PRIVIND COOPERAREA
 ÎN DOMENIUL CARANTINEI PLANTELOR*
Publicat : 01.01.1999 în Tratate Internationale Nr. 16     art Nr : 199     Data intrarii in vigoare : 01.01.1999
    Guvernele statelor Părţi la prezentul Acord, denumite în continuare "Părţi Contractante",
    recunoscând importanţa cooperării întru prevenirea introducerii şi răspândirii dăunătorilor de carantină şi a altor dăunători deosebit de periculoşi, a agenţilor patogeni ai plantelor şi buruienelor neatestate pe teritoriul Părţilor Contrac-tante, denumite în continuare organisme de carantină,
    călăuzindu-se de dorinţa de a promova şi extinde colaborarea în domeniul carantinei plantelor şi de a asigura coordonarea măsurilor statale de carantină,
    reeşind din interesele prevenirii reciproce a pătrunderii şi răspândirii organismelor de carantină pe teritoriile ţărilor sale în procesul executării tranzacţiilor comerciale şi dezvoltării relaţiilor economice în cadrul Comunităţii Statelor Independente,
    au convenit asupra celor ce urmează:
Articolul 1
    Părţile Contractante vor întreprinde măsurile necesare pentru controlul de carantină al seminţelor, materialului săditor, plantelor şi producţiei de origine vegetală, denumite în continuare încărcătură supusă carantinei, la importul, exportul şi tranzitarea prin punctele de carantină a plantelor la frontierele externe ale Părţilor Contractante, în conformitate cu lista dăunătorilor de carantină, agenţilor patogeni ai plantelor şi a buruienelor, conform Anexei. Prezenta listă poate fi modificată prin hotărârea Conferinţei privind carantina plantelor convocată în cadrul Comunităţii Statelor Independente, în conformitate cu prevederile articolului 8 al prezentului Acord. Cheltuielile pentru exercitarea controlului de carantină a încărcăturilor supuse carantinei le suportă proprietarul încărcăturii, conform tarifelor în vigoare pe teritoriul Părţii Contractante.
Articolul 2
    Părţile Contractante se obligă să respecte regulile unice de import, export şi tranzit a încărcăturii supuse carantinei, expediată dintr-o Parte Contractantă în alta. Regulile sus-menţionate vor fi coordonate la Conferinţa privind carantina plantelor convocată în cadrul Comunităţii Statelor Independente, în conformitate cu prevederile articolului 8 al prezentului Acord.
Articolul 3
    În scopul dezvoltării cooperării reglementate în domeniul carantinei plantelor, Părţile Contractante se obligă:
    — să întreprindă măsurile necesare pentru prevenirea răspândirii organismelor de carantină de pe teritoriul unei Părţi Contractante pe teritoriul altei Părţi Contractante la importul, exportul şi tranzitarea încărcăturii supuse carantinei;
    — să efectueze schimb de reguli, regulamente, instrucţiuni care regle-mentează măsurile de carantină a plantelor pe teritoriul lor;
    — să se informeze despre apariţia şi răspândirea organismelor de carantină pe teritoriul Părţilor Contractante;
    — să efectueze schimb de informaţii despre cercetările ştiinţifice în domeniul carantinei plantelor;
    — să efectueze schimb de agenţi biologici, entomofagi, microorganisme, feromoni şi alte substanţe biologice active pentru combaterea organismelor de carantină;
    — să efectueze schimb de specialişti prin delegarea lor dintr-o Parte Contractantă în alta în scopul efectuării controlului de carantină selectiv al încărcăturii supuse carantinei la locurile de producţie şi colectare a acesteia, soluţionării operative a chestiunilor de carantină a plantelor la punctele de frontieră, precum şi în scopul studierii realizărilor ştiinţei şi experienţei în domeniul carantinei plantelor în cadrul cooperării existente;
    — să acorde asistenţă ştiinţifică, tehnică şi alte feluri de asistenţă reciprocă la exercitarea măsurilor de carantină a plantelor (depistarea, localizarea şi lichidarea focarelor) şi de dezinfectare de carantină (fumigare, etc.);
    — să delegheze, la cererea altei Părţi Contractante, expediţii alcătuite din specialişti în domeniul carantinei plantelor din partea unei sau mai multor Părţi Contractante în situaţii excepţionale (apariţia noilor organisme de carantină, infectarea noilor teritorii, necesitatea luării de măsuri comune urgente).
Articolul 4
    Dirijarea ştiinţifico-metodică, coordonarea lucrărilor ştiinţifice efectuate de Părţile Contractante în domeniul carantinei plantelor, precum şi elaborarea de acte normative, instrucţiuni şi recomandări în domeniul carantinei plantelor pe teritoriile Părţilor Contractante, în comun cu inspecţiile de stat corespun-zătoare şi institutele de cercetări ştiinţifice se efectuează de către Institutul de cercetări ştiinţifice în domeniul carantinei plantelor din Federaţia Rusă pe bază de contract.
Articolul 5
    Părţile Contractante se obligă să întreprindă, în conformitate cu legislaţia în vigoare privind carantina plantelor a Părţii Contractante-importatoare, toate măsurile necesare pentru prevenirea pătrunderii pe teritoriul     altei Părţi Contractante a organismelor de carantină prin intermediul încărcăturilor exportate supuse carantinei.
    Fiecare lot de încărcătură supusă carantinei, exportat de pe teritoriul unei Părţi Contractante pe teritoriul altei Părţi Contractante, trebuie să fie însoţit de un certificat fitosanitar de formă unică, în certificat se confirmă că încărcătura, supusă carantinei corespunde cerinţelor fitosanitare, stabilite de Partea Contractantă - importatoare. Cheltuielile pentru eliberarea certificatului fitosanitar le suportă proprietarul încărcăturii conform tarifelor în vigoare ale Părţii Contractante.
    Fiecare lot de încărcătură supusă carantinei, care tranzitează teritoriul uneia dintre Părţile Contractante spre teritoriul altei Părţi Contractante, de asemenea trebuie să fie însoţit de un certificat fitosanitar.
    Organele competente ale Părţilor Contractante îşi rezervă dreptul să înainteze, la achiziţionarea unor anumitor loturi de încărcături supuse carantinei, cerinţe suplimentare asupra stării fitosanitare a lotului unei asemenea încărcături.
    În cazurile sus-menţionate controlul prealabil la exportul producţiei de origine vegetală poate fi efectuat pe teritoriul Părţii Contractante-exportatoare de către inspectorii de carantină ai Părţii Contractante-importatoare împreună cu reprezentanţii serviciului de carantină a plantelor al Părţii Contractante-exportatoare.
    Exportul, importul şi tranzitarea încărcăturii supuse carantinei de pe teritoriul unei Părţi Contractante spre teritoriul altei Părţi Contractante se va efectua prin punctele de frontieră stabilite de serviciul de carantină al Părţii Contractante-importatoare.
Articolul 6
    La exportarea încărcăturilor supuse carantinei se vor folosi, în calitate de materiale de ambalare, talaş, rumeguş, hârtie, plastic şi alte materiale care nu pot fi agenţi patogeni ai organismelor de carantină şi trebuie să fie libere de sol, iar fânul, paiele, pleava, frunzele şi alte materiale de origine vegetală nu vor fi folosite în acest scop fără acordul prealabil al Părţilor Contractante.
    Mijloacele de transport ale unei Părţi Contractante, folosite pentru transportarea încărcăturii supuse carantinei spre teritoriul altei Părţi Contractante, urmează a fi curăţate minuţios şi, în caz de necesitate, dezinfectate.
Articolul 7
    Organele competente corespunzătoare ale Părţilor Contractante au dreptul să înapoieze exportatorului sau să dezinfecteze încărcătura supusă carantinei în cazul depistării în ea a organismelor de carantină în urma efectuării controlului fitosanitar la punctul de frontieră al Părţii Contractante-importatoare, iar în cazul imposibilităţii restituirii sau dezinfectării încărcăturii — au dreptul la nimicirea ei, conform regulilor fitosanitare unice, fapt despre care aceste organe trebuie să informeze, în prealabil şi în fiecare caz, organele competente ale celeilalte Părţi Contractante.
Articolul 8
    Organele corespunzătoare ale Părţilor Contractante convoacă, pe măsura necesităţilor, în mod alternativ, pe teritoriul fiecărei Părţi Contractante, dar nu mai rar decât odată în doi ani, conferinţe comune privind carantina plantelor în scopul discutării şi soluţionării problemelor practice şi ştiinţifice, precum şi pentru schimb de experienţă.
    Cheltuielile pentru organizarea conferinţelor şi le asumă Partea Contractantă-gazdă. Fiecare dintre Părţile Contractante îşi va asuma cheltuielile de călătorie ale reprezentanţilor săi.
Articolul 9
    Prezentul Acord nu afectează drepturile şi obligaţiile Părţilor Contractante ce decurg din alte tratate, convenţii şi acorduri încheiate de ele sau care reies din participarea lor la organizaţii internaţionale a carantinei şi protecţiei plantelor .
Articolul 10
    Prezentul Acord este deschis pentru aderare altor state, interesate în participarea lor la el şi disponibile să-şi asume obligaţiile ce reies din prezentul Acord.
Articolul 11
    La expirarea termenului de cinci ani din ziua semnării prezentului Acord orice Parte Contractantă îl poate denunţa, notificând, în scris, despre aceasta depozitarul.
    Acordul îşi încetează acţiunea în raport cu o atare Parte Contractantă după expirarea termenului de şase luni de la primirea de către depozitar a notificării de denunţare.
Articolul 12
    Prezentul Acord intră în vigoare din ziua semnării.
    Încheiat la Moscova, la 13 noiembrie 1992, într-un singur exemplar origi-nal, în limba rusă.
    Exemplarul original se păstrează în Arhiva Guvernului Republicii Belarusi, care va remite statelor semnatare ale prezentului Acord copia lui certificată.
    ___________
    *Anexa a fost semnata de Guvernul Republicii Azerbaidjan cu următoarele observaţii:
    1. Acordul trebuie determinat ca "Acord inter guvernamental al Statelor suverane cu
privire la, colaborarea în domeniul carantinei plantelor".
    2. Articolul 4 trebuie să înceapă cu cuvintele "Coordonarea lucrărilor de investigare",
excluzându-se cuvintele "conducerea ştiinţifico-metodică".
    După cuvintele "Institutul rus de cercetări ştiinţifice în domeniul carantinei plantelor" trebuie să urmeze cuvintele "de comun acord cu guvernele statelor suverane",
    *Acordul nu a fost semnat de Guvernul Ucrainei.

ANEXA
la Acordul, cu privire la colaborarea
în domeniul carantinei plantelor,
din 13 noiembrie 1992
LISTA
dăunătorilor, bolilor plantelor
şi buruienilor de carantină

    A. Dăunătorii plantelor
    Iceria purchasi
    Mask Spodoptera litura
    Fabr Hyphantria cunea
    Drury Unaspis citri
    ComstPantomorus leucoloma
    Boh Tetradacus citri
    Chen Pseudococcus citriculus
    Green Unaspis yanontnsis Kuw
    Graphlitha molesta
    Busck Numonia pyrivorella
    Mats Spodoptera littoralis
    Boisd Ceroplastes rusei L
    Quadraspidiotus perniciosus C
     Trogoderma granarium Ev
    Phthorimaea operculella
    Zeii Callosodruchus chinensis L
    Leptinotarsa decemlineata Say
    Carposina niponensis Wlsghm
    Ceratitis capitala Wied
    Pseudaulacaspis pentagona Târg
    Viteus vitifolii Fitch
     Pectinophora gossypiella Saund
    Beniisia tabaci
     Dialeurodes citri Ashm
    Phyllonistis citrella Stainton
    Pseudococcus gahani Green
    Pseudococcus comstocki Kuw
     Callosobruchus maculatus F
    Caulophilus latinasus Say
     Rhagoletis pomonella Walsh
    Agrilus mali Mats
    Popillia japonica Newm
    Ceroplastes japonicus Green
    Lopoleucaspis japonica Ckll
    B. Bolile plantelor
    Criptogamice
    Glomerella gossypii (South)
    Edgerton
    Didymella chrysathemi (Tassi) Gar et Gull
    Puccinia horiana P. Henn Angiosorus solani Thirumet O'Brien Tilletia (Neovossia) indica Mitra Mycosphaerella linorum (Wr.) Garcia Rada
    Synchytrium endobioticum (schilb.) Percival
    Phymatotrichum omnivorum (Schear) Duggar
    Cochliobolus. Heterostrophus (Drechsler) Drechsltr Raca T
    (Helminthosporium maydis Nisicado et Miyake) Phomopsis helianthi
    Bacleriale
    Erwinia stewartii Pseudomonas caryophylli Xanthomonas campestris pv. hyacinthi Erwinia amylovora Xanthomonas campestris pv. citri
    Nematode
    Globodera pallida (Stone) Mulvey et Stone
    Globodera rostochiensis (Woll) M. et. Şt.
    C. Buruieni
    Ambrosia artemisifolia L.
    Ambrosia trifida L.
    Ambrosia psilostachya D. C.
    Iva axillaris Pursh Acroptilon repenc D. C.
    Solanum claeagnifolium Cav Striga (sp. sp.)
    Solanum rostratum Dun Solanum triflorum L.
    Solanum carolinense L.
    Cuscuta sp. sp. Cenhrus panciflorus Benth (tribuloides L.)