AMAE/1993
ID intern unic:  357456
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE
ACORD Nr. 1993
din  12.03.1993
CU PRIVIRE LA RECUNOAŞTEREA RECIPROCĂ
A DREPTULUI DE CĂLĂTORIE GRATUITĂ A
INVALIZILOR ŞI PARTICIPANŢILOR LA MARELE
RĂZBOI PENTRU APĂRAREA PATRIEI, PRECUM
ŞI A PERSOANELOR ECHIVALATE CU ACEŞTIA*
Publicat : 01.01.1999 în Tratate Internationale Nr. 17     art Nr : 18     Data intrarii in vigoare : 12.03.1993
    Guvernele statelor părţi la prezentul Acord, în continuare "Părţi",
    recunoscând importanţa majoră a protecţiei sociale a invalizilor şi participan-ţilor la Marele Război pentru Apărarea Patriei, precum şi a persoanelor echivalate cu aceştia,
    în scopul asigurării circulaţiei acestora pe teritoriul statelor părţi la pre-zentul Acord,
    au convenit asupra următoarelor:
Articolul 1
    Acţiunea prezentului Acord se extinde asupra invalizilor şi participanţilor la Marele Război pentru Apărarea Patriei, precum şi asupra persoanelor echivalate cu aceştia, pentru care sunt stabilite înlesniri de călătorie cu mijloacele de transport corespunzătoare, conform Anexelor l, 2, 3.
Articolul 2
    Invalizilor Marelui Război pentru Apărarea Patriei de grupele I şi II şi persoanelor echivalate cu aceştia li se acordă dreptul de călătorie gratuită pe căile ferate sau cu navele pe liniile de tranzit şi locale ale flotei fluviale pe teritoriul statelor Părţi la prezentul Acord o dată pe an (tur-retur) şi cu o reducere de 50% cu transportul aerian, naval sau auto interurban. Eroilor Uniunii Sovietice şi persoanelor decorate cu ordinul Gloriei de gradele I, II, III li se acordă dreptul de călătorie gratuită o dată pe an (tur-retur) cu mijloacele de transport indicate.
    Invalizilor Marelui Război pentru Apărarea Patriei de grupa III şi persoanelor echivalate cu aceştia li se acordă o reducere de 50 % din costul călătoriei o data pe an (tur-retur) cu trenul, transportul naval, aerian sau auto interurban.
    Se menţin înlesnirile sezoniere (de la l octombrie până la 15 mai) de achitare a călătoriei cu transportul aerian, naval, feroviar şi auto interurban acordate invalizilor Marelui Război pentru Apărarea Patriei şi persoanelor echivalate cu aceştia.
    Persoanelor care însoţesc invalizii Marelui Război pentru Apărarea Patriei de gradul I şi persoanelor echivalate cu acestea li se acordă o reducere de 50% din preţul călătoriei cu transportul feroviar, naval, aerian şi auto interurban.
Articolul 3
    Participanţilor la Marele Război pentru Apărarea Patriei şi persoanelor echivalate cu acestea, părinţilor şi soţiilor militarilor, decedaţi în urma rănirilor, contuziilor sau mutilărilor, survenite în timpul apărării fostei URSS sau la executarea altor obligaţiuni ale serviciului militar, sau în urma bolii legate de aflarea pe front, li se acordă dreptul la o reducere de 50% din preţul călătoriei o dată în an (tur-retur) cu transportul feroviar, naval, aerian sau auto interurban.
Articolul 4
    Persoanelor indicate în articolele 2 şi 3 ale prezentului Acord, la dorinţa acestora, în schimbul călătoriei cu reducere de 50% o dată în an (tur-retur) cu transportul feroviar, naval, aerian sau auto interurban, care li se cuvine, li se acordă dreptul la o călătorie gratuită o dată în doi ani (tur-retur) cu mijloacele de transport indicate
Articolul 5
    Invalizilor şi participanţilor la Marele Război pentru Apărarea Patriei, precum şi persoanelor echivalate cu aceştia şi altor persoane, în conformitate cu Anexa 3, li se acordă dreptul de călătorie gratuită cu transportul urban şi suburban de pasageri indiferent de locul de trai al acestora.
Articolul 6
    Organizaţiile de transport asigură condiţii privilegiate de deservire a persoanelor, indicate în prezentul Acord, indiferent de locul de trai al acestora.
Articolul 7
    Ca bază pentru obţinerea tichetului de călătorie cu facilităţi serveşte adeverinţa şi lista lichelelor pentru călătorie cu facilităţi, eliberate de organele corespunzătoare ale fostei URSS sau de către Părţi în forma în vigoare la data de l ianuarie 1992, la locul domiciliului permanent al persoanei, care are dreptul de călătorie cu facilităţi.
Articolul 8
    Restituirea cheltuielilor suportate de organizaţiile de transport legate de achitarea preţului călătoriei persoanelor indicate în prezentul Acord se efectuează de către Părţi în conformitate cu legislaţia lor naţională.
Articolul 9
    Prezentul Acord intră în vigoare din data semnării.
    Acordul este deschis spre aderare altor state, care recunosc scopurile şi principiile prezentului Acord.

    Încheiat în or. Moscova, la 12 martie 1993, într-un singur exemplar origi-nal, în limba rusă.
    Originalul este depozitat în Arhiva Guvernului Republicii Belarusi, care va remite statelor semnatare ale prezentului Acord copia certificată a acestuia.

ANEXA 1
la Acordul cu privire la recunoaşterea reciprocă
a dreptului de călătorie gratuită al invalizilor
şi participanţilor la Marele Război pentru Apărarea Patriei,
precum şi a persoanelor echivalate cu aceştia,
din 12 martie 1993

Categoriile cetăţenilor echivalaţi cu invalizii
Marelui Război pentru Apărarea Patriei pentru
călătoria cu facilităţi în transportul interurban,
    1. Invalizii primului război mondial şi ai războiului civil.
    2. Invalizii din rândul militarilor, care au devenit invalizi în urma rănirilor, contuziilor sau mutilărilor, survenite în timpul apărării fostei URSS sau la executarea altor obligaţiuni ale serviciului militar, sau în urma bolii legate de aflarea pe front în alte perioade, precum şi invalizii din rândul partizanilor războiului civil; invalizii din rândul persoanelor efectivului de comandă şi soldaţilor organelor Ministerului Afacerilor Interne şi organelor Comitetului pentru Securitatea de Stat ale fostei URSS, care au devenit invalizi în urma rănirii, contuziei sau mutilării, căpătate în timpul executării obligaţiunilor sale de serviciu; invalizii din rândul ostaşilor şi efectivului de comandă al batalioanelor de distrugere, plutoanelor şi unităţilor de apărare a poporului, care au activat în perioada de la l ianuarie 1944 până la 31 decembrie 1951 pe teritoriul fostelor RSS Ucrainene, RSS Beloruse, RSS Lituaniene, RSS Letone, RSS Estone şi care au devenit invalizi în urma rănirii, contuziei sau mutilării, căpătate în timpul exercitării obligaţiunilor sale în aceste batalioane, plutoane şi unităţi.

ANEXA 2
la Acord cu privire la recunoaşterea reciprocă
a dreptului de călătorie gratuită al invalizilor
şi participanţilor la Marele Război pentru Apărarea Patriei,
precum şi a persoanelor echivalate cu aceştia,
din 12 martie 1993

Categoriile persoanelor echivalate cu participanţii
la Marele Război pentru Apărarea Patriei pentru
călătoria cu facilităţi în transportul interurban
    1. Participanţii la războiul civil şi operaţiunile militare de apărare a fostei URSS din rândul militarilor, care şi-au făcut serviciul în unităţile militare, statele majore şi instituţiile care intrau în componenţa armatei active, şi foştii partizani.
    2. Persoanele din rândul voluntarilor Armatei Sovietice, Flotei Maritime Militare, organelor afacerilor interne şi ale securităţii de Stat ale fostei URSS, care au ocupat funcţii salariate în unităţile militare, statele majore şi instituţiile care intrau în componenţa armatei active în perioada Marelui Război pentru Apărarea Patriei, sau persoanele aflate în această perioadă în oraşele, în care participarea la apărarea acestora se include în vechimea de muncă pentru stabilirea pensiei în condiţii facilitare stabilite pentru unităţile militare ale armatei active.
    3. Părinţii şi soţiile militarilor decedaţi în urma rănirii, contuziei sau mutilării, survenite la apărarea fostei URSS sau la executarea altor obligaţiuni ale serviciului militar sau în urma bolii legate de aflarea pe front.
    4. Persoanele care au lucrat în perioada de la 8 septembrie 1941 până la 27 ianuarie 1944 la întreprinderile, instituţiile şi organizaţiile fostului oraş Leningrad şi decoraţi cu medalia "Pentru apărarea Leningradului", precum şi cu insigna "Locuitorului Leningradului în blocadă".
    5. Militarii, muncitorii şi funcţionarii care au fost răniţi, contuzionaţi sau mutilaţi în timpul acţiunilor militare în Afganistan sau în alte ţări în care au avut loc acţiuni militare.
    6. Foştii deţinuţi minori ai lagărelor de concentrare, getourilor şi altor locuri de detenţie forţată, create de fascişti şi aliaţii acestora în perioada celui de-al doilea război mondial.
    7. Foştii participanţi ai mişcării antifasciste de Rezistenţă.
    8. Foştii lucrători ai formaţiunilor speciale, cărora în perioada Marelui Război pentru Apărarea Patriei li s-a atribuit statutul de persoanele aflate în rândurile Armatei Roşii şi care executau sarcini în interesul fronturilor ac-tive sau al zonelor operative a flotelor active.

ANEXA 3
la Acord cu privire la recunoaşterea reciprocă
a dreptului de călătorie gratuită al invalizilor
şi participanţilor la Marele Război pentru Apărarea Patriei,
precum şi a persoanelor echivalate cu aceştia,
din 12 martie 1993

Categoriile persoanelor care beneficiază de dreptul de
călătorie gratuită cu transportul urban şi suburban
    1. Persoanele care au dreptul de călătorie gratuită cu toate mijloacele de transport urban de pasageri (în afară de taximetre) şi cu transportul auto de uz comun (în afară de taximetre) în localităţile rurale în limitele raionului administrativ al locului de trai:
    1.1. invalizii Marelui Război pentru Apărarea Patriei şi persoanele echivalate cu aceştia;
    1.2. persoanele care însoţesc invalizii Marelui Război pentru Apărarea Patriei de gradul I şi persoanele echivalate cu aceştia, în călătorii;
    1.3. Eroii Uniunii Sovietice şi persoanele decorate cu ordinul Gloriei de cele trei grade;
    1.4. participanţii războiului civil şi ai Marelui Război pentru Apărarea Patriei, ai operaţiunilor militare de apărare a fostei URSS din rândul militarilor care şi-au făcut serviciul militar în unităţile militare, statele majore sau instituţiile care intrau în componenţa armatei active şi foştii partizani;
    1.5. persoanele din rândul voluntarilor Armatei Roşii, Flotei Maritime Militare, organelor afacerilor interne şi securităţii de stat ale fostei URSS, care au ocupat funcţii salariate în unităţile militare, statele majore şi instituţiile care intrau în componenţa armatei active în perioada Marelui Război pentru Apărarea Patriei, sau persoanele care se aflau în această perioadă în oraşe, participarea la apărarea cărora se include în vechimea în muncă pentru stabilirea pensiei în condiţii avantajoase, stabilite pentru unităţile militare ale armatei active;
    1.6. persoanele din rândul foştilor militari internaţionalişti, care au participat la acţiunile militare în Republica Afganistan, pe teritoriul altor ţări;
    1.7. persoanele decorate cu ordine şi medalii ale fostei URSS pentru muncă asiduă şi serviciu militar ireproşabil în spatele frontului în anii Marelui Război pentru Apărarea Patriei;
    1.8. părinţii şi soţiile militarilor decedaţi în urma rănirii, contuziei sau mutilării, survenite la apărarea fostei URSS sau la executarea altor obligaţiuni ale serviciului militar sau în urma bolii legate de aflarea pe front;
    1.9. persoanele care au lucrat în perioada de la 8 septembrie 1941 până la 27 ianuarie 1944 la întreprinderile, instituţiile şi în organizaţiile fostului oraş Leningrad şi decoraţi cu medalia "Pentru apărarea Leningradului", precum şi cu insigna "Locuitorului Leningradului în blocadă".
    1.10.foşti participanţi ai mişcării antifasciste de Rezistenţă;
    1.11.foştii lucrători ai formaţiunilor speciale, cărora li s-a atribuit în perioada Marelui Război pentru Apărarea Patriei statutul de persoanele aflate în rândurile Armatei Roşii şi care executau sarcini în interesul fronturilor active sau zonelor operative a flotelor active.
    2. Persoanele care beneficiază de dreptul la călătorie gratuită în toate mijloacele de transport suburban (în afara taximetrelor):
    2.1. invalizii Marelui Război pentru Apărarea Patriei şi persoanele echivalate cu aceştia;
    2.2. persoanele care însoţesc invalizii Marelui Război pentru Apărarea Patriei de gradul I şi persoanele echivalate cu aceştia (nu mai mult de un însoţitor);
    2.3. participanţii la războiul civil şi operaţiunile militare de apărare a fostei URSS din rândul militarilor, care şi-au făcut serviciul în unităţile militare, statele majore şi instituţiile care intrau în componenţa armatei active, şi foştii partizani;
    2.4. foştii participanţi la mişcarea antifascistă a Rezistenţei.
    3. Persoanele care au dreptul la călătorie gratuită în autobuzele suburbane:
    3.1. Eroii Uniunii Sovietice şi persoanele decorate cu ordinul Gloriei de gradele I, II, III;
    3.2. persoanele din rândul foştilor militari internaţionalişti, care au participat la acţiunile militare din Republica Afganistan, pe teritoriul altor ţări.