AMAE/1992
ID intern unic:  357469
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE
ACORD Nr. 1992
din  09.10.1992
PRIVIND SISTEMUL MONETAR UNIC ŞI POLITICA VALUTARĂ
ŞI MONETARĂ DE CREDIT COORDONATĂ A STATELOR,
CE AU MENŢINUT RUBLA ÎN CALITATE DE MIJLOC
LEGAL DE PLATĂ*
Publicat : 01.01.1999 în Tratate Internationale Nr. 16     art Nr : 169
    Statele părţi la prezentul Acord, denumite în continuare "Părţi",
    confirmând tendinţa de a menţine şi dezvolta relaţiile economice deja for-mate în interesele naţiunilor sale în bază reciproc avantajoasă şi egalităţii în drepturi,
    aspirând la stabilizarea circulaţiei băneşti şi la apărarea de la inflaţie a intereselor economice ale populaţiei şi ale subiecţilor economici,
    recunoscând necesitatea de a se abţine de la oricare acţiuni ce ar pricinui prejudicii unul altuia,
    acţionând în conformitate cu acordurile bilaterale şi multilaterale încheiate anterior,
    au convenit asupra celor ce urmează:
Articolul 1
    Pe teritoriile Părţilor unicul mijloc legal de plată este rubla. Oricare restricţii în ce priveşte circulaţia rublei nu se permit.
    Pe teritoriile statelor unde, paralel cu rubla, drept mijloc legitim de plată, în circulaţia prin numerar sunt recunoscute alte analogii ale banilor (cupoane, bilete de plată ş.a.), emisia acestor analogii trebuie să se efectueze în limitele sumei generale ale emisiei rublei, în conformitate cu articolul 7 al prezentului Acord.
Articolul 2
    Părţile îşi asumă responsabilitatea pentru susţinerea stabilităţii rublei şi, reieşind din acest lucru, coordonează politica lor bugetară, fiscală, monetară de credit şi valutară.
Articolul 3
    Părţile au convenit de a efectua în continuare decontările pentru livrările reciproce de mărfuri, efectuările de lucrări şi prestările de servicii în conformitate cu practica bancară şi comercială internaţională, aspirând la echilibrarea decontărilor reciproce.
    Datoria reciprocă, apărută în legătură cu neechilibrarea decontărilor între Părţi şi care este reflectată în conturile de corespondenţă deschise de băncile naţionale (centrale) una celeilalte, urmează a fi reglementată. Stingerea datoriei unei Părţi altei Părţi se efectuează în ordinea şi în termenele stabilite prin acorduri speciale bilaterale interguvernamentale.
Articolul 4
    Părţile vor contribui la reglementarea creanţelor reciproce ale subiecţilor economici ai Părţilor.
Articolul 5
    Părţile recunosc necesitatea creării Băncii Interstatale, considerând-o cea mai importantă sarcină în realizarea decontărilor reciproce interstatale.
    Guvernele şi băncile naţionale (centrale) ale Părţilor trebuie, în termen de două luni, să prezinte spre examinare şefilor statelor părţi la prezentul Acord proiectul Acordului privind înfiinţarea Băncii Interstatale şi proiectul documentelor ce reglementează activitatea ei.
Articolul 6
    Până la înfiinţarea Băncii Interstatale, Părţile vor delega băncii Centrale a Federaţiei Ruse dreptul de a efectua emisia banilor în numerar şi de a reglementa emisia creditară, volumele căreia se determină de Consiliul de coordonare interbancar al băncilor naţionale (centrale) ale statelor din zona de circulaţie a rublei.
    Federaţia Rusă îşi asumă obligaţia de satisfacere a necesităţilor de mijloace băneşti în numerar ale băncilor naţionale (centrale) ale Părţilor.
    Părţile vor acorda ajutor, prin toate mijloacele, băncilor sale naţionale (centrale) în realizarea politicii monetare şi de credit unice.
Articolul 7
    Părţile sunt succesori legali ai rublei fostei URSS şi recunosc responsabilitatea totală în ce priveşte creanţele şi obligaţiile, legate de emisia rublei, efectuată de fosta Bancă de Stat a URSS, precum şi de băncile naţionale (centrale) ale Părţilor în perioada de până la l ianuarie 1992.
    Emisia creditară, efectuată de bănci în 1992 până la încheierea prezentului Acord, trebuie sa fie luată în considerare de Consiliul de coordonare interbancar al băncilor naţionale (centrale) ale statelor din zona de circulaţie a rublei, la determinarea cotei din emisia creditară pe anii 1992-1993.
Articolul 8
    Părţile consideră necesară realizarea convertibilităţii libere a rublei şi în aceste scopuri coordonează activitatea lor, realizează colaborarea cu instituţiile internaţionale financiare şi bancare.
Articolul 9
    Părţile au convenit, că pe teritoriul lor se aplică cursul rublei stabilit de bancă Centrală a Federaţiei Ruse în ordinea stabilită de băncile lor naţionale (centrale).
Articolul 10
    Părţile au stabilit, că din momentul semnării prezentului Acord asupra persoanelor fizice şi juridice - rezidenţi ai statelor din zona de circulaţie a rublei, care nu au convenit cu Părţile Contractante în privinţa politicii lor monetare de credit şi care nu au aderat la prezentul Acord, se extind normele şi regulile reglementării valutare, deschiderii şi folosirii conturilor în ruble în instituţiile bancare ce activează pentru nerezidenţi.
Articolul 11
    Părţile au convenit a se informa reciproc referitor la condiţiile acordurilor cu statele care nu au aderat la prezentul Acord în problemele care fac obiectul prezentului Acord.
Articolul 12
    În cazul adoptării de către una din Părţi a hotărârii privind introducerea unităţii băneşti naţionale, ea poate fi realizată doar în conformitate cu Acordul interstatal cu privire la apărarea intereselor statelor din zona rublei în cazurile introducerii de către unele state a valutei lor naţionale, semnat la 6 iulie1992 la Moscova.
Articolul 13
    Prezentul Acord nu aduce atingere intereselor statelor care nu l-au semnat. Părţile îşi exprimă consimţământul de a încheia cu ele Acordul privind Uniunea de Plăţi.
Articolul 14
    Prezentul Acord rămâne deschis pentru aderarea la el a altor state ce doresc să folosească rubla în calitate de mijloc legitim de plată unic.
    Semnat în or. Bişkek, la 9 octombrie 1992, într-un singur exemplar origi-nal, în limba rusă.
    Exemplarul original se păstrează în Arhiva Guvernului Republicii Belarusi, care va remite statelor ce au semnat prezentul Acord copia certificată a acestuia.
    _________________
    *Acordul este semnat de Republica Belarusi şi Republica Kârgâzstan "cu excepţia alineatului 2 al articolului 3".
    *Acordul nu este semnat de Ucraina.