AMAE/1993
ID intern unic:  357482
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE
ACORD Nr. 1993
din  24.09.1993
PRIVIND COLABORAREA ŞI INTERACŢIUNEA ÎN DOMENIUL
STUDIERII CUTREMURELOR
DE PĂMÂNT ŞI PROGNOZĂRII
PERICOLULUI SEISMIC*

Publicat : 01.01.1999 în Tratate Internationale Nr. 17     art Nr : 65     Data intrarii in vigoare : 24.09.1993
    Guvernele statelor părţi la prezentul Acord, denumite în continuare "Părţi Contractante",
    reieşind din Acordul privind interacţiunea în domeniul preîntâmpinării şi lichidării consecinţelor situaţiilor excepţionale cu caracter natural şi tehnogen, din 22 ianuarie 1993,
    având în vedere caracterul transfrontalier al pericolului seismic şi consecinţelor cutremurelor şi ţinând cont de necesitatea organizării lucrărilor de studiere şi preîntâmpinare a acestora,
    tinzând să păstreze relaţiile tehnico-ştiinţifice şi organizaţionale deja stabilite în domeniul preîntâmpinării pericolului seismic,
    au convenit asupra următoarelor:
Articolul 1
    În scopurile sporirii eficienţei prognozării cutremurelor de pământ şi evaluării pericolului seismic al teritoriilor sale, Părţile Contractante organizează schimbul regulat de informaţii legate de domeniile indicate, în regim operativ şi curent, în bază gratuită — la acordul Părţilor Contractante.
Articolul 2
    Cercetările ştiinţifice de studiere a activismului seismic şi prognozării cutremurelor de pământ se efectuează pe teritoriile Părţilor Contractante în baza programelor naţionale coordonate.
Articolul 3
    În cazul unor cutremure puternice şi cu forţă de distrugere mare, care s-au produs în raioanele de frontieră ale două sau mai multe Părţi
Contractante, studierea epicentrelor şi urmărilor geologice şi geofizice se efectuează cu eforturile comune ale acestor state, precum şi ale altor state, la solicitarea Părţilor Contractante care au avut de suferit. Schimbul de materiale experimentale pentru studierea cutremurelor de pământ se efectuează gratuit.
Articolul 4
    Coordonarea lucrărilor în baza prezentului Acord se efectuează de către Consiliul interstatal pentru problemele situaţiilor excepţionale cu caracter natural şi tehnogen, creat în conformitate cu Hotărârea Consiliului Şefilor de Guverne ale CSI, din 22 ianuarie 1993.
Articolul 5
    Hărţile naţionale ale raioanelor seismice şi ale evaluării pericolului seis-mic al teritoriilor Părţilor Contractante, ca documente normative de bază, sunt alcătuite în baza metodicelor coordonate şi pot fi concretizate în raioanele de frontieră cu eforturile comune ale Părţilor Contractante, precum şi ale ţărilor terţe, la solicitarea Părţilor Contractante interesate.
Articolul 6
    Pregătirea specialiştilor la specialitatea "Seismologie" în cadrul Părţilor Contractante se realizează în limitele măsurilor de schimb al experienţei.
Articolul 7
    Prezentul Acord se realizează în cadrul cooperării tehnico-ştiinţifice a statelor membre ale CSI şi este deschis spre aderarea altor state, interesate de participarea la el şi gata să-şi asume obligaţiile ce reies din prezentul Acord.
Articolul 8
    Fiecare Parte Contractantă are dreptul să iasă liber din numărul participanţilor la prezentul Acord, printr-o notificare scrisă corespunzătoare adresată depozitarului. Acţiunea Acordului pentru un astfel de participant încetează la expirarea a 12 luni din ziua primirii de către depozitar a notificării menţionate.
Articolul 9
    Prezentul Acord intră în vigoare din momentul semnării.
   
    Încheiat în or. Moscova, la 24 septembrie 1993, într-un singur exemplar original, în limba rusă.
    Originalul este depozitat în Arhiva Guvernului Republicii Belarusi, care va remite statelor semnatare ale prezentului Acord copia certificată a acestuia.