AMAE/1994
ID intern unic:  357504
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE
ACORD Nr. 1994
din  15.04.1994
CU PRIVIRE LA RECUNOAŞTEREA RECIPROCĂ
 A ÎNLESNIRILOR ŞI GARANŢIILOR ACORDATE
PARTICIPANŢILOR ŞI INVALIZILOR MARELUI
RĂZBOI PENTRU APĂRAREA PATRIEI,
PARTICIPANŢILOR LA ACŢIUNILE DE LUPTĂ
PE TERITORIILE ALTOR STATE, FAMILIILOR
MILITARILOR CĂZUŢI ÎN LUPTĂ*
Publicat : 01.01.1999 în Tratate Internationale Nr. 17     art Nr : 125     Data intrarii in vigoare : 07.08.1996
    _____________________________
    *În vigoare pentru Republica Moldova din 7 august 1996

   
   

    Guvernele statelor părţi ale Acordului dat, denumite în continuare "Părţi",
    înţelegând însemnătatea deosebită a protecţiei sociale a invalizilor şi participanţilor la războiul civil şi la Marele Război pentru Apărarea Patriei, participanţilor la acţiunile de luptă de pe teritoriul altor state, familiilor militarilor căzuţi în luptă,
    conducându-se de necesitatea recunoaşterii reciproce pe teritoriul statului rezident a înlesnirilor şi garanţiilor pentru categoriile de persoane sus-menţionate,
    au convenit asupra celor ce urmează:
Articolul 1
    Acţiunea Acordului dat se extinde asupra invalizilor şi participanţilor la războiul civil şi Marele Război pentru Apărarea Patriei, participanţilor la acţiunile de luptă de pe teritoriul altor state, familiilor militarilor căzuţi în luptă şi altor categorii de persoane, cărora, conform legislaţiei fostei URSS, li se acordă privilegii, potrivit Anexei l la acest Acord.
Articolul 2
    Categoriile persoanelor, indicate în art. l al Acordului dat, indiferent de faptul pe teritoriul cărui stat Parte locuiesc, profită de înlesnirile şi garanţiile, prevăzute de legislaţia naţională a Părţilor la Acordul dat.
    Părţile nu vor stabili pe teritoriul statelor lor volumul înlesnirilor şi garanţiilor mai redus, decât este prevăzut de Anexa 2 a Acordului dat.
Articolul 3
    Categoriile persoanelor, indicate în art. l al Acordului dat, temporar aflate pe teritoriul statelor Părţi, profită de următoarele înlesniri şi garanţii:
    1) Asistenţă medicală gratuită primită la timp şi rapid până la însănătoşirea completă sau, cel puţin, până la transportarea bolnavului la domiciliu dacă nu există pericol pentru sănătate sau viaţă, fără compensări reciproce pentru Părţi.
    2) Primirea medicamentelor gratuit sau cu reducere de 50% după reţetele medicilor statului rezident în cazul tratamentului de dispensar, dacă categoriile persoanelor indicate au privilegii la procurarea
medicamentelor determinate de Anexa 2 a Acordului dat, fără compensări reciproce pentru Părţi în baza Acordului dintre ele.
    3) Deservirea privilegiată de întreprinderile şi organizaţiile deservirii sociale, comerţului, alimentaţiei publice, administrării locative, transportului, acordarea privilegiilor în cazul vizitării instituţiilor cultural-instructive în ordinea determinată de Partea de reşedinţă, dacă categoriile persoanelor menţionate au aceste înlesniri, conform Anexei 2 a Acordului dat.
Articolul 4
    Drepturile invalizilor şi participanţilor la Marele Război pentru Apărarea Patriei pentru călătorii privilegiate în anumite tipuri de transport sunt determinate de Acordul despre recunoaşterea reciprocă a dreptului la călătoriile privilegiate pentru invalizi şi participanţii la Marele Război pentru Apărarea Patriei, precum şi persoanelor echivalate cu aceştia, semnat de şefii de Guverne ale CSI, la 12 martie a. 1993.
Articolul 5
    Finanţarea cheltuielilor legate de acordarea înlesnirilor şi garanţiilor categoriilor de persoane, indicate în art. l al Acordului dat, se efectuează de Părţi în conformitate cu legislaţia lor naţională.
Articolul 6
    Părţile vor lua măsuri pentru asigurarea ocrotirii mormintelor, monumentelor invalizilor şi participanţilor la Marele Război pentru Apărarea
    Patriei, participanţilor la acţiunile de luptă de pe teritoriile altor state şi altor categorii de persoane, indicate în art. l al Acordului dat.
Articolul 7
    Părţile se informează reciproc despre modificările făcute în legislaţia naţională în vigoare în domeniul asigurării sociale a categoriilor de persoane, menţionate în art. l al Acordului dat, prin intermediul Consiliului Consultativ pentru problemele muncii, migraţiunii şi asigurării sociale al populaţiei statelor Părţi ale CSI.
Articolul 8
    Drept temei pentru acordarea înlesnirilor servesc actele emise de organele corespunzătoare ale fostei URSS sau de Părţi după modelele în vigoare la l ianuarie 1992, la domiciliul permanent al persoanei, care are dreptul la aceste privilegii.
    În cazul eliberării, în conformitate cu legislaţia naţională a Părţilor, a actelor indicate persoanelor, nemenţionate în Anexa l a Acordului dat, organele împuternicite fac în ele o însemnare despre acţiunea acestor documente numai pe teritoriul statului Părţii date.
Articolul 9
    Părţile pot introduce în Acordul dat, de comun acord, modificările necesare redactate în forma unor Protocoale adiţionale la prezentul Acord.
Articolul 10
    Controlul asupra respectării Acordului dat se înfăptuieşte de către organele Părţilor, în conformitate cu legislaţia lor naţională. Diferendele apărute vor fi soluţionate pe calea consultărilor reciproce.
Articolul 11
    Prezentul Acord intră în vigoare la data ultimei notificări venite de la trei Părţi, care confirmă efectuarea procedurilor interne, necesare intrării lui în vigoare.
Articolul 12
    Acest Acord este deschis pentru aderarea altor state, care sunt de acord cu scopurile şi principiile lui, transmiţând depozitarului documentele de aderare.
Articolul 13
    Prezentul Acord se încheie pentru un termen de 5 ani şi se va prelungi în mod automat pentru următorii 5 ani. Fiecare Parte poate declara despre intenţia sa de a-l denunţa printr-o notificare scrisă şi remisă depozitarului despre aceasta, cu un preaviz de 6 luni până la expirarea termenului de valabilitate al acestuia.
    Încheiat în or. Moscova, la 15 aprilie 1994, într-un singur exemplar original, în limba rusă.
    Exemplarul original se păstrează în Arhiva Guvernului Republicii Belarusi, care va remite statelor semnatare ale prezentului acord copia certificată a acestuia.

ANEXA I
la Acordul cu privire la recunoaşterea
reciprocă a înlesnirilor şi garanţiilor
acordate participanţilor şi invalizilor Marelui
Război pentru Apărarea Patriei,
participanţilor la acţiunile de luptă pe
teritoriile altor state, familiilor militarilor
căzuţi în luptă, din 15 aprilie 1994

Categoriile persoanelor asupra cărora se extinde acţiunea
Acordului cu privire la recunoaşterea reciprocă a înlesnirilor
şi garanţiilor acordate participanţilor şi invalizilor Marelui Război
pentru Apărarea Patriei, participanţilor la acţiunile de luptă
pe
teritoriile altor state, familiilor militarilor căzuţi în luptă

1. Participanţii la Marele Război pentru Apărarea Patriei
    1.1. Militarii, care au făcut serviciul militar în unităţile militare, statele majore şi instituţiile, ce au făcut parte din componenţa armatei active în timpul războiului civil şi al Marelui Război pentru Apărarea Patriei, precum şi în timpul altor operaţiuni de luptă în scopul apărării fostei URSS, partizanii şi activiştii în ilegalitate ai războiului civil şi Marelui Război pentru Apărarea Patriei.
    1.2. Militarii, precum şi persoanele din corpul de comandă şi soldaţii organelor afacerilor interne şi securităţii statului ai fostei URSS, care şi-au făcut serviciul militar în timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei în oraşe, participarea la apărarea cărora se calculează ca ani serviţi pentru stabilirea pensiei în condiţii privilegiate, determinate pentru unităţile armate active.
    1.3. Voluntarii Armatei Sovietice, Flotei Militare Maritime, trupelor organelor afacerilor interne şi securităţii statului ale fostei URSS, ce deţine funcţii titulare în unităţile militare, statele majore şi instituţiile ce făcea parte din componenţa armatei active în perioada Marelui Război pentru Apărarea Patriei, sau care se aflau în perioada respectivă în oraşele, participare la apărarea cărora se calculează ca ani serviţi pentru stabilirea pensiei condiţii privilegiate, determinate pentru unităţile armatei active.
    1.4. Persoanele care în timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei aflau în componenţa unităţilor militare, statele majore şi instituţiile din componenţa armatei şi flotei active în calitate de copii de regiment şi el militari
    1.5. Persoanele, care au luat parte la acţiunile militare împotriva Germanie fasciste şi a aliaţilor ei în timpul celui de-al doilea război mondial pe teritorii ţărilor străine în componenţa detaşamentelor de partizani, grupelor ilegale altor formaţiuni antifasciste.

2. Invalizii războiului

    2.1. Persoanele din numărul militarilor armatei active, partizanilor activiştilor în ilegalitate ai războiului civil şi Marelui Război pentru Apărare Patriei, precum şi ai muncitorilor şi funcţionarilor
categoriilor corespunzătoare care au devenit invalizi în urma rănilor, contuziilor, mutilărilor şi îmbolnăvirile dobândite în timpul războiului civil şi Marelui Război pentru Apărarea Patrie pe front, în zona acţiunilor militare, în imediata apropiere a frontului sectoarele căilor ferate, la construcţia fortificaţiilor, a bazelor militare maritime şi aerodromurilor şi echivalate cu militarii la asigurarea cu pensii.
    2.2. Persoanele din numărul militarilor, care au devenit invalizi în urma rănilor, contuziilor, mutilărilor, dobândite în timpul apărării fostei URSS, în urma executării altor obligaţii militare în alte perioade sau în urma îmbolnăvirii cauzată de aflarea pe front, de precum şi în timpul onorării serviciului militar în Afganistan sau în alte state în care s-au realizat acţiuni de luptă*.
    ______________________________________
    * Aici şi în continuare lista statelor cu indicarea perioadelor acţiunilor de luptă se va determina cu acordul comun al Părţilor.

     2.3. Persoanele din corpul de comandă şi soldaţii organelor afacerile interne şi securităţii statului fostei URSS, care au devenit invalizi în urma rănilor, contuziilor, mutilărilor dobândite în timpul serviciului
militar
 sau în urma îmbolnăvirii în legătură cu aflarea pe front sau îndeplinirea obligaţiunii de serviciu în statele unde s-au realizat acţiuni de luptă.

    2.4. Persoanele din numărul soldaţilor şi din corpul de comandă al batalioanelor de exterminare, plutoanelor şi detaşamentelor de apărare a poporului, care au acţionat în perioada de la 1 ianuarie 1944 pînă la 31 decembrie 1951 pe teritoriul RSS Ucrainene, RSS Belaruse, RSS Lituaniene, RSS Letone, RSS Estone şi care au devenit invalizi ca rezultat al rănirilor, contuziilor sau mutilărilor, primite în timpul îndeplinirii obligaţiunilor de serviciu în aceste batalioane, plutoane şi detaşamente.
    2.5. Muncitorii şi slujbaşii categoriilor corespunzătoare, care deserveau contingentele militare în alte ţări şi care au devenit invalizi în rezultatul rănilor, contuziilor, mutilărilor sau îmbolnăvirilor primite în perioada acţiunilor de luptă.

3. Participanţii acţiunilor de luptă de pe
teritoriile altor state

    3 .1. Militarii Armatei Sovietice, Flotei Militare Maritime, Comitetului securităţii statului, persoanele din corpul de comandă şi soldaţii Ministerului Afacerilor Interne al fostei URSS (inclusiv specialiştii militari şi consilierii), care în conformitate cu hotărârile organelor guvernamentale ale fostei URSS au luat parte la acţiunile de luptă de pe teritoriile altor state.
    3.2. Persoanele supuse serviciului militar chemate la concentrări de instrucţie şi trimise în Afganistan în perioada acţiunilor de luptă.
    3.3. Militarii batalioanelor de automobile, care au fost trimişi în Afganistan pentru transportarea încărcăturilor în timpul acţiunilor de luptă din această ţară.
    3.4. Militarii personalului de pilotaj, ce au efectuat zboruri în misiuni de luptă în Afganistan de pe teritoriul fostei URSS.
    3.5. Muncitorii şi slujbaşii, care deserveau contingentul sovietic militar în Afganistan, care au fost răniţi, contuzionaţi, mutilaţi sau cei decoraţi cu ordinele şi medaliile fostei URSS pentru participarea la
asigurarea acţiunilor de luptă.

4. Familiile militarilor căzuţi în luptă
    4.1. Familiile militarilor, partizanilor, activiştilor în ilegalitate şi persoanelor, indicate la punctele l, 2 ale acestei Anexe, căzuţi în luptă (pierduţi fără veste) sau celor decedaţi din cauza rănilor, contuziilor, mutilărilor primite în timpul apărării fostei URSS sau în timpul executării altor obligaţiuni de serviciu militar (obligaţiuni de serviciu) sau în urma îmbolnăvirii, cauzată de aflarea pe front.
    4.2. Familiile celor căzuţi în luptă în timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei din cadrul grupelor de autoapărare ale obiectelor şi echipelor antiavarie ale apărării antiaeriene locale, familiile lucrătorilor spitalelor civile şi militare ale oraşului Leningrad.
    4.3. Familiile militarilor, persoanelor din corpul de comandă al armatei şi soldaţilor, chemaţi la concentrări de instrucţiune ale Ministerului Apărării, organelor afacerilor interne şi ale securităţii statului fostei URSS, căzuţi în luptă (decedaţi) în timpul executării misiunilor de ocrotire a ordinii publice în circumstanţe extraordinare, legate de manifestări antisociale.
    4.4. Familiile militarilor, căzuţi în luptă (decedaţi) în urma rănilor, mutilărilor, contuziilor, îmbolnăvirilor, primite în timpul acţiunilor de luptă în Afganistan sau în alte state, unde au avut loc acţiuni de luptă.
    4.5. De membrii familiilor militarilor căzuţi în luptă (dispăruţi fără veste), partizanilor şi altor persoane, enumerate în Anexa dată, ţin:
    — copiii şi persoanele întreţinute de cel căzut în luptă sau dispărut fără veste, cărora, în legătură cu acesta, li se plăteşte pensie de pierdere a întreţinătorului pentru militarul căzut în luptă;
    — părinţii; soţia(soţul), care nu s-au recăsătorit.
5. Eroii Uniunii Sovietice şi persoanele decorate cu ordinul
Slavei de toate trei grade, Eroii Muncii Socialiste

6. Alte categorii de persoane
   6.1. Lucrătorii formaţiunilor speciale ale Comisariatului popular al căilor ferate, Comisariatului popular al comunicaţiilor, personalul navigant al navelor de pescuit şi de transport şi personalul navigant pentru încărcături al aviaţiei, Comisariatului popular al industriei peştelui al fostei URSS, Flotelor Fluvială şi Maritimă, personalul navigant pentru încărcături al aviaţiei Căii maritime de nord, trecut în perioada Marelui Război pentru Apărarea Patriei la statutul de militari şi care au executat sarcini în interesul armatei şi flotei active în limitele hotarelor din spatele frontului activ, zonelor operative ale flotelor, precum şi membrilor echipajelor vaselor maritime de transport, internaţi la începutul Marelui Război pentru Apărarea Patriei în porturile altor state.
    6.2. Foştii deţinuţi minori ai lagărelor de concentrare, ghetourilor şi altor locuri de detenţie forţată, create de fascişti şi aliaţii lor în timpul războiului al doilea mondial.*
    ________________________________
    * Ordinea şi condiţiile raportării persoanelor la această categorie este determinată de legislaţia Părţilor.
 

    6.3. Soţiile (soţii) invalizilor Marelui Război pentru Apărarea Patriei decedaţi şi invalizilor echivalaţi cu aceştia, precum şi soţiile (soţii) participanţilor la război, partizanilor şi activiştilor în ilegalitate
decedaţi, cetăţenilor care au lucrat în timpul blocadei în oraşul Leningrad la întreprinderile, instituţiile şi în organizaţiile oraşului şi decoraţi cu medalia "Pentru apărarea Leningradului" şi insigna "Locuitorul Leningradului blocat" recunoscuţi invalizi în urma îmbolnăvirilor generale, mutilării de muncă şi alte cauze ( cu excepţia persoanelor, invaliditatea cărora a survenit ca rezultat al acţiunilor ilegale), care nu s-au recăsătorit.
    6.4. Cetăţenii, care au lucrat în perioada blocadei în oraşul Leningrad la instituţiile, întreprinderile şi organizaţiile oraşului şi care au fost decoraţi cu medalia "Pentru apărarea Leningradului" şi insigna "Locuitorul Leningradului blocat".
    6.5 Persoanele decorate cu ordinele şi medaliile fostei URSS pentru muncă plină de abnegaţie şi serviciu militar ireproşabil în spatele frontului în anii Marelui Război pentru Apărarea Patriei.
    6.6. Muncitorii şi slujbaşii, trimişi la lucru în Afganistan în perioada de la l decembrie 1979 până în decembrie 1989 şi în alte ţări, în care au avut loc acţiuni de luptă.
    6.7. Muncitorii şi slujbaşii Comitetului securităţii statului fostei URSS, aflaţi temporar pe teritoriul Afganistanului şi care nu au intrat în componenţa contingentului limitat al trupelor sovietice.

ANEXA 2
la Acordul cu privire la recunoaşterea reciprocă
a înlesnirilor şi garanţiilor acordate
participanţilor şi invalizilor Marelui Război
pentru Apărarea Patriei, participanţilor la
acţiunile de luptă de pe teritoriile altor state,
familiilor militarilor căzuţi în luptă,
din 15 aprilie 1994

LISTA

înlesnirilor şi garanţiilor, fixate pentru categoriile de
persoane asupra cărora se extinde acţiunea Acordului
cu privire la recunoaşterea reciprocă a înlesnirilor
şi garanţiilor acordate participanţilor şi invalizilor Marelui Război
pentru Apărarea Patriei, participanţilor la acţiunile
de luptă pe teritoriile altor state, familiilor militarilor căzuţi în luptă*
    ____________________________________
    * Înlesnirile de călătorie sunt determinate de Acordul cu privire la recunoaşterea reciprocă a drepturilor de călătorie cu înlesniri a invalizilor şi participanţilor la Marele Război pentru Apărarea Patriei, precum şi pentru persoanele echivalate cu aceştia, semnat de şefii de Guverne ale CSI, la 12 martie 1993.
   
1. Participanţii Marelui Război pentru Apărarea Patriei
    1.1. Medicamente prescrise de medici primite gratuit.
    1.2. Fabricarea şi repararea protezelor dentare gratuit în policlinicile de circumscripţie (cu excepţia protezelor din metale preţioase), precum şi aprovizionarea gratuită cu proteze şi alte obiecte protezo-ortopedice în ordinea determinată de fiecare Parte.
    1.3. Vizitarea policlinicilor la care au fost repartizaţi în timpul serviciului şi după ieşirea la pensie.
    1.4. Asigurarea privilegiată la locul de muncă cu foi de odihnă în sanatorii, profilactorii, case de odihnă, iar a celor neangajaţi în câmpul muncii - asigurarea gratuită cu foi de odihnă în ordinea stabilită de Părţi.
    1.5. Dreptul de a folosi concediul anual într-o perioadă convenabilă, precum şi acordarea unui concediu suplimentar fără păstrarea salariului pe o durată de până la două săptămâni o dată pe an.
    1.6. Asigurarea cu spaţiu locativ peste rând.
    1.7. Participanţii războiului nu pot fi expulzaţi din spaţiile locative de serviciu fără a li se oferi alt spaţiu locativ.
    1.8. Dreptul de a primi credite pentru construirea locuinţei individuale în condiţii de înlesniri, în conformitate cu legislaţia Părţilor.
    1.9. Dreptul de a primi credite în condiţii de înlesniri pentru construirea caselor de locuit cooperatiste, în conformitate cu legislaţia Părţilor.
    1.10. Dreptul de a primi credite în condiţii de înlesniri membrilor asociaţiilor de grădinari pentru construirea vilelor şi amenajarea grădinilor, în conformitate cu legislaţia Părţilor.
    1.11.Dreptul de prioritate pentru a fi primiţi în asociaţiile de grădinari (cooperative).
    1.12. Dreptul de a se folosi fără rând de toate tipurile de servicii de telecomunicaţii.
    1.13. Dreptul la instalarea telefoanelor fără rând în apartament.
    1.14.Privilegii la perceperea impozitului pe venit, în conformitate cu legislaţia Părţilor.
    1.15. Repartizarea în azilurile pentru bătrâni şi deservirea la domiciliu în mod prioritar.
    1.16. Deservirea privilegiată de către întreprinderile şi organizaţiile de deservire socială, comerciale, alimentaţiei publice, administraţiei locative şi transportului.
    Acordarea înlesnirilor pentru vizitarea instituţiilor de iluminare culturală — în ordinea stabilită de Părţi.
    1.17.Privilegii suplimentare au participanţii Marelui Război pentru Apărarea Patriei, recunoscuţi ca invalizi în rezultatul unei îmbolnăviri generale, mutilării la locul de lucru şi altor cauze (cu excepţia persoanelor care au devenit invalide în urma acţiunilor ilegale):
    1.17.1. Spaţiul locativ (în limitele normelor prevăzute de legislaţia în vigoare a Părţilor), ocupat de această categorie de persoane, se plăteşte cu reducere de 50 procente, în conformitate cu legislaţia părţilor, iar spaţiul locativ suplimentar (până la 15 m2) în cost total.
   1.17.2. Participanţilor războiului şi membrilor familiilor lor care locuiesc împreună li se acordă reducere de 50 procente din plata fixată pentru folosirea încălzirii, apeductului, gazului şi energiei electrice în conformitate cu ordinea stabilită de Părţi.
    1.17.3. Locuitorilor caselor, care nu au încălzire centrală, li se oferă reducere de 50 procente din costul defocului, procurat în limitele normelor stabilite pentru întreaga populaţie.

2. Pentru invalizii războiului
    2.1. Medicamentele prescrise de medici primite gratuit.
    2.2. Fabricarea şi repararea protezelor dentare gratuit (cu excepţia protezelor de metale preţioase), precum şi aprovizionarea gratuită cu proteze şi alte obiecte protezo-ortopedice, în ordinea determinată de Părţi.
    2.3. Vizitarea policlinicilor, la care au fost repartizaţi în timpul serviciului, şi după ieşirea la pensie.
    2.4. Deservirea privilegiată în policlinici şi spitalizarea peste rând. Închiderea spitalelor pentru invalizii Marelui Război pentru Apărarea Patriei se permite numai cu acordul Părţilor.
    2.5. Asigurarea în mod prioritar la locul de lucru cu foi de odihnă la sanatorii, profilactorii şi case de odihnă, asigurarea gratuită cu foi de odihnă a celor ce nu se află în câmpul de muncă, în modul stabilit de Părţi.
    2.6. Plătirea, la dorinţă, a unei compensaţii băneşti în locul unei foi de odihnă şi tratament o data la doi ani ca recompensă în ordinea şi modul determinate de Părţi.
    2.7. Dreptul la un concediu anual într-o perioadă convenabilă, precum şi la un concediu suplimentar, fără păstrarea salariului, pe o perioadă de până la două săptămâni pe an.
    2.8. Indemnizaţia pe perioada incapacităţii de muncă cauzată de o îmbolnăvire generală până la patru luni consecutive sau până la cinci luni în anul calendaristic.
    2.9. Indemnizaţia pe perioadele incapacităţii de muncă se fixează în mărime de 100 procente din salariu, indiferent de stagiul de muncă.
    Invalizilor de grupele I-II, dacă nu le sunt suficiente concediile de rând şi suplimentar pentru tratament şi plecarea tur-retur la sanatorii, se permite de a li se elibera foi de spitalizare pe un termen anumit şi de a li se plăti compensaţii de asigurare socială, indiferent de la cine şi de unde s-a eliberat foaia.
    2.10. Cei ce au nevoie de îmbunătăţirea condiţiilor de trai sunt prioritar asiguraţi cu spaţiu locativ, prin toate mijloacele posibile li se acordă ajutor la construcţia caselor de locuit individuale, li se livrează materiale de construcţie locale pentru construcţia spaţiului locativ individual şi reparaţia capitală caselor peste rând.
    Invalizii războiului nu pot fi expulzaţi din spaţiile locative de serviciu fără a li se acorda alt spaţiu locativ.
    2.11. Spaţiul locativ (în limitele normelor prevăzute de legislaţia în vigoare a Părţilor) ocupat de invalizi şi membrii familiilor lor care locuiesc împreună se plăteşte în volum de 50 procente din plata pentru servicii în conformitate cu legislaţia Părţilor, iar spaţiul locativ suplimentar (până la 15 m2) în volum complet.
    2.12. Invalizilor şi membrilor familiilor lor care locuiesc împreună li se acordă o reducere de 50 procente din plata fixată pentru folosirea încălzirii, apeductului, gazului şi energiei electrice, în conformitate cu decizia Părţilor.
     2.13. Locuitorii caselor fără încălzire centrală li se oferă o reducere de 50 procente din costul defocului procurat în limitele normelor recunoscute pentru întreaga populaţie. Aprovizionarea cu defoc se efectuează peste rând.
     2.14. Reparaţia capitală a caselor de locuit individuale se efectuează din contul surselor bugetului local, în ordinea determinată de Părţi.
    2.15. Acordarea privilegiată a creditelor pentru construcţii individuale sau spaţii locative cooperatiste şi reparaţia capitală a caselor care le aparţin, pentru procurarea sau construcţia vilelor şi pentru amenajarea grădinilor, în conformitate cu legislaţia Părţilor.
     2.16. Dreptul preferenţial pentru a fi primiţi în cooperativele de construcţie a spaţiului locativ, asociaţiile de grădinari (cooperative), pentru procurarea vilelor sau materialelor pentru construcţia lor.
     2.17. La prezentarea dovezilor medicale stabilite li se eliberează gratis un autoturism "Zaporojeţ"cu sistem de conducere manual pe o perioadă de 7 ani, sau un motocărucior pe o perioadă de exploatare de 5 ani, în conformitate cu determinarea Părţilor.
    2.18. Aprovizionarea cu mijloace de transport, compensarea cheltuielilor pentru deservirea cu transport, precum şi compensarea cheltuielilor pentru exploatarea mijloacelor de transport în ordinea şi mărimile determinate de Părţi.
     2.19. Deservirea tehnică a autoturismelor şi motocărucioarelor se efectuează în ordinea stabilită de Părţi.
     2.20. Impozitarea cu înlesniri, în conformitate cu legislaţia Părţilor.
     2.21. Folosirea peste rând a tuturor tipurilor de servicii de telecomunicaţii şi instalarea gratuită a telefoanelor fără rând.
     2.22. Eliberarea lemnului pentru construcţia caselor locative individuale, în modul determinat de fiecare Parte.
     2.23. Dreptul la repartizarea în mod prioritar în azilurile pentru bătrâni şi deservirea la domiciliu de către serviciul ajutorului social.
     2.24. Deservirea privilegiată de către întreprinderile şi organizaţiile de deservire socială, comerciale, alimentaţie publică, administraţia locativă şi transport.
    Oferirea înlesnirilor la vizitarea instituţiilor culturii, în modul stabilit de fiecare dintre Părţi.

3. Privilegiile participanţilor la acţiunile de luptă
de pe teritoriile altor state

    3.1. Pentru militarii Armatei Sovietice şi Flotei Militare Maritime*, Comitetului securităţii statului, persoanelor din corpul de comandă şi soldaţilor Ministerului Afacerilor Interne ale fostei URSS, inclusiv specialiştii militari, consilierii, care au luat parte la acţiuni de luptă:
    ____________________________________
    * Inclusiv pentru militarii unităţilor navigante, care au efectuat zboruri de luptă în Afganistan de pe teritoriul fostei URSS.
 
    3.1.1. Primirea gratuită a medicamentelor prescrise de medici.
    3.1.2. Dreptul la protezarea gratuită şi fără rând.
    3.1.3. Dreptul preferenţial la asigurarea cu foi de tratament la sanatorii, profilactorii şi case de odihnă.
    3.1.4. Dreptul de asigurare cu spaţiu locativ în rând prioritar, iar celor recunoscuţi invalizi de grupa I în urma rănirii, contuziei, mutilării sau îmbolnăvirii primite în acţiunile de luptă sau prin executarea altor obligaţiuni de serviciu militar — asigurarea cu spaţiu locativ fără rând.
    Nu pot fi expulzate din spaţiile locative de serviciu fără acordarea altui spaţiu locativ categoriile de persoane indicate în punctul 3.1.
    3.1.5. Dreptul de a primi credite pentru construirea locuinţei individuale (cooperatiste) în condiţii de înlesniri, în conformitate cu legislaţia părţilor.
    3.1.6. Dreptul preferenţial pentru primirea în asociaţiile de grădinari (cooperative), instalarea telefoanelor.
    3.1.7. Dreptul de a se folosi de concediul anual într-o perioadă convenabili, precum şi acordarea unui concediu suplimentar fără păstrarea salariului lunar pe o durată de până la două săptămâni pe an.
    3.1.8.Dreptul de admitere în afara concursului în instituţiile de învăţământ superior şi mediu de specialitate şi dreptul preferenţial la admiterea în şcolile profesional-tehnice şi la diferite cursuri pentru anumite profesii.
    3.1.9.Plata burselor mărite invalizilor în urma rănilor, contuziilor, mutilărilor sau îmbolnăvirilor primite în urma participării la acţiunile de luptă şi persoanelor care se află la întreţinerea completă a statului.
    3.1.10.Plata muncii în timpul însuşirii unei profesii noi (pregătirea noilor muncitori) în volum de 100 procente din norma tarifată a unui lucrător pe toată perioada studiilor.* 
    3.1.11.În timpul perfecţionării, însuşirii profesiei a doua şi reciclării, păstrarea salariului mediu în timpul studiilor cu întreruperea activităţii de muncă de la profesia şi calificarea ce o are* .
      ____________________________________
   * Pentru militarii trecuţi în rezervă (demobilizaţi).

    3.1.12.Privilegii la încasarea impozitului pe venit, în conformitate cu legislaţia Părţilor.
    3.1.13.Deservirea privilegiată în localurile culturale, în ordinea determinată de fiecare din Părţi.
   3.2. Pentru persoanele supuse serviciului militar recrutate la concentrări de instrucţiune şi trimise în Afganistan, cât şi pentru militarii batalioanelor de automobile, care au transportat încărcături în Afganistan în perioada acţiunilor de luptă:
    3.2.1.Dreptul la protezarea gratuită fără rând.
    3.2.2.Dreptul preferenţial la asigurare cu foi de tratament la locul de muncă în sanatorii, profilactorii şi case de odihnă, precum şi pentru primirea în asociaţiile de grădinari (cooperative).
    3.2.3. Dreptul de a se folosi de concediul anual într-o perioadă convenabilă, precum şi acordarea unui concediu suplimentar fără păstrarea salariului lunar pe o durată de până la două săptămâni pe an.**
      ____________________________________
    ** Şi pentru militarii trecuţi în rezervă (demobilizaţi).

    3.2.4.Dreptul de asigurare cu spaţiu locativ în rând prioritar, iar celor recunoscuţi invalizi de grupa I în urma rănirii, contuziei, mutilării sau îmbolnăvirii primite în acţiunile de luptă sau la executarea altor obligaţiuni de serviciu militar, la asigurarea cu spaţiu locativ peste rând.
    Nu pot fi expulzaţi din spaţiul locativ de serviciu fără acordarea altui spaţiu locativ categoriile de persoane indicate în punctul 3.2 şi care au devenit invalizi de grupele I şi II.
    3.2.5.Dreptul de a primi credite pentru construirea locuinţei individuale în condiţii de înlesniri, în conformitate cu legislaţia Părţilor.
    3.2.6.Dreptul de admitere în afara concursului în instituţiile de învăţământ superior şi mediu de specialitate şi dreptul preferenţial pentru admiterea în şcolile profesional-tehnice şi la diferite cursuri pentru anumite profesii.
    3.2.7.Plata muncii în timpul instruirii economico-productive în asociaţii, la întreprinderi, organizaţii şi instituţii*:
    ____________________________________
    * Şi pentru militarii trecuţi în rezervă (demobilizaţi).

    — la însuşirea profesiei noi (pregătirea noilor muncitori) 100 procente din norma tarifată a unui muncitor;
    — la perfecţionare, însuşirea profesiei a doua şi reciclare — păstrarea salariului mediu în timpul studiilor cu întreruperea activităţii de muncă de la profesia şi calificarea ce o are.
    3.2.8.Dreptul de a primi credite pentru construirea locuinţei individuale cooperatiste în condiţii de înlesniri, în conformitate cu legislaţia Părţilor.
    3.3. Pentru muncitorii şi slujbaşii, care au deservit contingentul Armatei Sovietice în Afganistan, şi s-au ales cu răni, contuzii, mutilări sau au fost decoraţi cu ordenele şi medaliile fostei URSS pentru participarea la acţiunile de luptă:
    3.3.1.Dreptul de folosinţă după ieşirea la pensie de policlinicile la care au fost repartizaţi în timpul serviciului.
    3.3.2.Aprovizionarea privilegiată la locul de muncă cu foi de tratament la sanatorii, profilactorii şi case de odihnă.
    3.3.3.Dreptul de a se folosi de concediul anual într-o perioadă convenabilă, precum şi acordarea unui concediu suplimentar fără păstrarea salariului pe o durată de până la două săptămâni pe an.
    3.3.4.Dreptul la primirea creditelor în condiţii privilegiate pentru construcţii locative individuale, în conformitate cu legislaţia Părţilor.
    3.3.5.Dreptul preferenţial pentru a fi primiţi în asociaţiile de grădinari (cooperative), instalarea telefoanelor.
    3.3.6. Plata muncii în timpul instruirii economico-productive în asociaţii, la întreprinderi, instituţii şi organizaţii:
    — la însuşirea noii profesii (pregătirea noilor muncitori) li se va plăti 100 procente din salariul tarifar al unui lucrător pe toată perioada studiilor;
    — la perfecţionarea profesională şi reciclare, li se va păstra salariul mediu în timpul studiilor cu întreruperea activităţii de muncă de la profesia şi calificarea ce o are.
   3.3.7. Dreptul la fixarea burselor majorate studenţilor instituţiilor superioare şi elevilor şcolilor medii de specialitate, precum şi elevilor şcolilor tehnico-profesionale, care au devenit invalizi ca rezultat al rănilor, contuziilor, mutilărilor sau îmbolnăvirilor primite în acţiunile de luptă.
    3.3.8. Nu pot fi expulzate din spaţiile locative de serviciu fără acordarea altui spaţiu locativ categoriile de persoane indicate în punctul 3.3 şi care au devenit invalizi de gradele I şi II.

4. Privilegii pentru familiile militarilor căzuţi în luptă
    4.1. Părinţilor şi soţiilor militarilor, decedaţi în urma rănilor, contuziilor sau mutilărilor, primite în timpul apărării fostei URSS sau la executarea serviciului militar, sau ca rezultat al îmbolnăvirilor survenite de aflarea pe front li se acordă:
    4.1.1. Medicamentele prescrise de medici primite gratuit.
    4.1.2. Vizitarea policlinicilor, la care au fost repartizaţi în timpul serviciului, şi după ieşirea la pensie.
    4.1.3. Dreptul de a se folosi de un concediu anual într-o perioadă convenabilă, precum şi acordarea unui concediu suplimentar fără păstrarea salariului pe o durată de până la două săptămâni pe an.
    4.1.4. Asigurarea privilegiată la locul de muncă cu foi de tratament la sanatorii, profilactorii şi case de odihnă, iar celor ce nu sunt angajaţi în câmpul muncii — asigurarea gratuită cu foi de odihnă în ordinea stabilită de fiecare din Părţi.
    4.2. Acordarea dreptului preferenţial soţiilor militarilor căzuţi în luptă sau morţi în urma rănilor, contuziilor, mutilărilor sau îmbolnăvirilor, primite în timpul executării serviciului militar internaţional în Afganistan, sau altor persoane, la întreţinerea cărora se află copiii acestor militari, a dreptului preferenţial pentru primirea foilor de tratament la locul de muncă la case de odihnă şi pansionate pentru odihna în comun cu copiii, precum şi primirea pentru copiii militarilor indicaţi a foilor de odihnă în instituţiile sanatoriale pentru copii.
    4.3. Impozitarea privilegiată pentru familiile militarilor decedaţi, în conformitate cu legislaţia Părţilor.
    4.4. Privilegiile membrilor familiilor militarilor decedaţi pentru achitarea taxelor de stat pentru eliberarea certificatelor de moştenire se acordă în conformitate cu legislaţia Părţilor.
    4.5. Familiile militarilor decedaţi care necesită îmbunătăţirea condiţiilor de trai se asigură cu spaţiu locativ în rând prioritar.
    Pentru ei poate fi prevăzut ca temei recunoaşterea nevoii de îmbunătăţire a condiţiilor de trai, dacă asigurarea cu spaţiu locativ ce revine unui membru al familiei este mai jos decât nivelul stabilit de organele de conducere locală ale Părţilor.
    Familiile militarilor, decedaţi sau dispăruţi fără veste pentru apărarea fostei URSS, sau la executarea altor obligaţiuni ale serviciului militar nu pot fi expulzaţi în ordine judiciară din spaţiile locative ocupate de ei fără acordarea altui spaţiu locativ.
    4.6. Părinţilor şi soţiilor militarilor decedaţi (dispăruţi fără veste), care nu s-au recăsătorit, indiferent de tipul pensiei primite, copiilor şi celorlalte persoane ce au fost la întreţinerea militarilor decedaţi (dispăruţi fără veste), cărora din acest considerent li se plăteşte pensie datorită pierderii întreţinătorului, cât şi membrilor care locuiesc împreună cu ei li se acordă reducere pentru plătirea spaţiului locativ (în limitele normelor prevăzute de legislaţia în vigoare a Părţilor) în măsură de 50 procente, dar spaţiul locativ suplimentar (până la 15 m2) se plăteşte în complet.
    Persoanelor enumerate în acest punct şi celorlalţi membri ai familiilor lor, care locuiesc împreună cu ele, li se oferă o reducere în măsură de 50 procente din plata fixată pentru folosirea încălzirii, apeductului, gazului şi energiei electrice.
    Privilegiile indicate sunt oferite indiferent care din membrii familiei este chiriaşul acestui spaţiu locativ.
    Ordinea oferirii reducerii de 50 procente pentru plata spaţiului locativ şi a serviciilor comunale se determină de legislaţia Părţilor.
    4.7. Familiilor care primesc pensii în urma pierderii întreţinătorului pentru militarul decedat şi care locuiesc în case unde nu este încălzire centrală, li se oferă reduceri de 50 procente din costul defocului procurat în limitele normelor indicate pentru vânzarea către populaţie.
    Aprovizionarea familiilor militarilor decedaţi cu defoc se efectuează în rând prioritar.
    4.8. Membrii familiilor militarilor decedaţi au dreptul:
    4.8.1. La primirea creditelor în condiţii privilegiate pentru construcţiile de case individuale sau cooperatiste, în conformitate cu legislaţia Părţilor.
    4.8.2. La primirea creditelor în condiţii privilegiate membrilor asociaţiilor de grădinari pentru procurarea şi construirea vilelor, cât şi amenajarea terenurilor, în conformitate cu legislaţia Părţilor.
    4.8.3.La intrarea prioritară în cooperativele de construcţie a locuinţelor.
    4.8.4.Primirea materialelor de construcţie locale pentru construirea locuinţelor individuale şi reparaţia capitală a caselor în rând prioritar.
    4.8.5.Reparaţia capitală a caselor persoanelor ce fac parte din această categorie se efectuează din contul bugetului local în ordinea stabilită de Părţi.
    4.8.6.Eliberarea lemnului pentru construcţia caselor locative individuale în ordinea determinată de fiecare din Părţi.
    4.8.7. Primirea peste rând prioritar în azilurile pentru invalizi şi bătrâni, deservirea la domiciliu, precum şi la deservirea de către centrele teritoriale de deservire socială teritoriale.
    4.9. În cazul decedării invalidului Marelui Război pentru Apărarea Patriei, membrilor familiei lui li se plăteşte o indemnizaţie pentru înmormântare în mărimea determinată de legislaţia fiecărei Părţi, dar nu mai mică de suma a două pensii lunare fixate persoanei date. În lipsa membrilor familiei ajutorul se plăteşte altor persoane care şi-au asumat datoria înmormântării invalidului răposat.
    4.10. Familiilor militarilor căzuţi în luptă (decedaţi), chemaţi la concentrări de instrucţiune, persoanelor din corpul de comandă şi soldaţilor organelor Ministerului Afacerilor Interne, indemnizaţiile de o singură dată li se plătesc în mărimea determinată de legislaţia Părţilor.
    4.11. În cazul morţii militarului familia lui are dreptul la o călătorie tur-retur la locul înmormântării, în număr de nu mai mult de 3 persoane, precum şi la plecarea la un loc nou de trai ales de familie (în decurs de 6 luni din ziua morţii militarului) din contul Ministerelor Apărării ale Părţilor.
    4.12. Înmormântarea militarului decedat se efectuează la locul unde acesta şi-a onorat serviciul militar din contul Ministerelor Apărării ale Părţilor. În cazuri excepţionale transportarea corpului militarului decedat pe timp de pace, în timpul onorării serviciului militar(a datoriei de cetăţean), sau decedat din cauza îmbolnăvirii generale, transportarea în alt loc de înmormântare (reînmormântare) se poate face după hotărârea Ministerului Apărării sau a comandantului trupelor din districtul militar (grupă de trupe, flotă), comandantul forţelor militare interne ale Părţilor.
    4.13. Soţiile generalilor, amiralilor decedaţi şi pensionarilor din numărul acestor militari, care primesc pensii în urma pierderii întreţinătorului, îşi menţin pe viaţă dreptul la privilegiile corespunzătoare, fixate de
 legislaţia Părţilor pentru militari, supuşi militari, persoane trecute în rezervă şi familiile lor.
    4.14. După decesul invalidului Marelui Război pentru Apărarea Patriei, care a primit gratis automobil sau motocărucior, automobilul sau motocăruciorul rămân în proprietatea familiei lui.

5. Privilegiile pentru Eroii Uniunii Sovietice, Eroii Muncii Socialiste
şi persoanele decorate cu ordinul Slava de toate trei grade

    5.1. Folosirea după ieşirea la pensie de policlinicile la care aceştia erau repartizaţi pe când munceau.
    5.2. Celor ce au nevoie de tratament balneo-sanatonal, după concluzia instituţiei de tratament, anual li se eliberează o foaie de tratament gratuită la sanatoriu sau case de odihnă la locul de muncă (serviciu), iar persoanelor neîncadrate în câmpul muncii — de către organele care stabilesc pensiile, în ordinea determinată de fiecare din Părţi.
    5.3. Asigurarea în rând prioritar cu spaţiu locativ a celor care au nevoie de îmbunătăţirea condiţiilor de trai.
    5.4. Spaţiul locativ ( în limitele normelor prevăzute de legislaţia în vigoare a Părţilor), ocupat de această categorie de persoane şi membrii familiilor lor, se plăteşte în mărime de 50 procente din plata pentru apartament, în conformitate cu legislaţia Părţilor, iar spaţiul locativ suplimentar (până la 15 m2) — în mod obişnuit.
    5.5. Privilegii privitor la impozite, încasări şi taxe, în conformitate cu legislaţia Părţilor.
    5.6. Dreptul la deservirea fără rând în teatre şi întreprinderi social-comunale, în instituţiile culturale.
    5.7. Privilegii suplimentare pentru Eroii Uniunii Sovietice şi persoanele decorate cu ordinul Slava de toate trei grade:
    5.7.1.Dreptul la spaţiu locativ suplimentar în mărime de până la 20 m2. Spaţiu locativ suplimentar ocupat de această categorie de persoane se plăteşte în mod obişnuit.
    5.7.2. Categoriei indicate de persoane şi celorlalţi membri ai familiilor lor, care locuiesc împreună cu ei, li se acordă o reducere de 50 procente din costul indicat pentru folosirea de încălzire, apeduct, gaz şi energie electrică, în ordinea determinată de fiecare din Părţi.

6. Pentru alte categorii de persoane
    6.1 Pentru lucrătorii formaţiunilor speciale ale Comisariatului popular al căilor ferate, Comisariatului popular al comunicaţiilor, personalul navigant al navelor de pescuit şi de transport şi personalul navigant al aviaţiei, Comisariatului popular al industriei peştelui al fostei URSS, flotei Fluviale şi Maritime, personalul navigant al aviaţiei Căii maritime de nord, transferaţi în perioada Marelui Război pentru Apărarea Patriei la statutul de militari şi care au executat sarcini în interesul armatei şi flotei active în imediata apropiere a spatelui frontului activ, zonele operative ale flotei, precum şi membrilor echipajelor vaselor maritime de transport, internaţi la începutul Marelui Război pentru Apărarea Patriei în porturile altor state:
    6.1.1.Medicamentele prescrise de medici primite gratuit.
    6.1.2.Vizitarea policlinicilor, la care au fost repartizaţi în timpul serviciului, şi după ieşirea la pensie.
    6.1.3. Protezarea gratuită dentară în rând prioritar în policlinicile de la locul de trai (cu excepţia protezelor din metale preţioase).
    6.1.4. Dreptul preferenţial la asigurarea la locul muncii cu foi de tratament la sanatorii, profilactorii, case de odihnă.
    6.1.5. Dreptul la un concediu anual într-o perioadă convenabilă, precum şi la primirea unui concediu suplimentar fără păstrarea salariului pe o perioadă de până la două săptămâni pe an.
    6.1.6.Primirea creditelor pentru construirea locuinţelor individuale în condiţii privilegiate, în conformitate cu legislaţia Părţilor.
    6.1.7.Oferirea creditelor în condiţii privilegiate membrilor asociaţiilor de grădinari pentru cumpărarea sau construirea vilelor şi amenajarea grădinilor, în conformitate cu legislaţia Părţilor.
    6.1.8.Dreptul preferenţial pentru a fi primiţi în asociaţii de grădinari (cooperative).
    6.1.9.Nu pot fi expulzaţi din spaţiile locative de serviciu fără a li se acorda alt spaţiu locativ categoriile de persoane, indicate în punctul 6.1. şi care au devenit invalizi de gradul I şi II.
    6.1.10.Privilegii privitor la impozite, în conformitate cu legislaţia Părţilor.
    6.1.11.Dreptul preferenţial pentru instalarea telefoanelor particulare.
    6.1.12.Deservirea privilegiată de către întreprinderile şi organizaţiile de deservire socială, comerţ, alimentaţie publică, gospodăriile locativ-comunale, transport.
    Acordarea priorităţilor în timpul vizitării întreprinderilor culturale, în ordinea determinată de fiecare Parte.
    6.1.13.Repartizarea în azilurile pentru bătrâni şi invalizi, deservirea la domiciliu în mod prioritar, precum şi deservirea de către centrele teritoriale de deservire socială.
    6.2. Pentru foştii deţinuţi minori ai lagărelor de concentrare, ghetourilor şi altor locuri de detenţie forţată, create de fascişti şi aliaţii lor în timpul războiului al doilea mondial:
    6.2.1. Medicamentele prescrise de medici procurate cu reducere de 50 procente din preţ.
    6.2.2.Vizitarea policlinicilor, la care au fost repartizaţi în timpul serviciului, şi după ieşirea la pensie.
    6.2.3. Dreptul la un concediu anual într-o perioadă convenabilă, precum şi acordarea unui concediu suplimentar fără păstrarea salariului pe o durată de până la două săptămâni pe an.
    6.2.4.Dreptul preferenţial la asigurarea la locul muncii cu foi de tratament la sanatorii, profilactorii, case de odihnă, precum şi primirea în asociaţiile de grădinari (cooperative), instalarea telefonului.
    6.2.5.Primirea creditelor pentru construirea locuinţelor individuale în condiţii privilegiate, în conformitate cu legislaţia Părţilor.
    6.2.6.Oferirea creditelor în condiţii înlesnitoare membrilor asociaţiilor de grădinari pentru construirea sau cumpărarea vilelor şi amenajarea grădinilor, în conformitate cu legislaţia Părţilor.
    6.2.7.Privilegii suplimentare pentru foştii deţinuţi minori ai lagărelor de concentrare, ghetourilor şi altor locuri de detenţie forţată, create de fascişti şi aliaţii lor în timpul războiului al doilea mondial, recunoscuţi invalizi ca rezultat al unei îmbolnăviri generale, mutilării de muncă şi altor cauze (cu excepţia persoanelor, invaliditatea cărora a fost cauzată de acţiuni ilegale):
    6.2.7.1.Medicamente gratuite prescrise de medici.
    6.2.7.2.Spaţiul locativ (în limitele normelor prevăzute de legislaţia în vigoare a Părţilor) ocupat de această categorie de persoane şi ceilalţi membri ai familiilor lor care locuiesc cu ei împreună se plăteşte în volum de 50 procente din plata pentru apartament, în conformitate cu legislaţia Părţilor, iar spaţiul locativ suplimentar (până la 15 m2) — în mod obişnuit.
    Reducere de 50 procente din plata pentru folosirea încălzirii, apeductului, gazului, energiei electrice, în ordinea determinată de fiecare Parte.
    6.2.7.3 Nu pot fi expulzaţi din spaţiile locative de serviciu fără acordarea altui spaţiu locativ categoriile de persoane indicate în acest punct şi care au devenit invalizi de gradul I şi II.
    6.3. Soţiile (soţii) invalizilor Marelui Război pentru Apărarea Patriei decedaţi şi invalizilor echivalaţi cu aceştia, precum şi soţiile (soţii) participanţilor la război, partizanilor decedaţi, activiştilor în ilegalitate, cetăţenilor care au lucrat în timpul blocadei în oraşul Leningrad la întreprinderile, instituţiile şi organizaţiile oraşului şi decoraţi cu medalia "Pentru apărarea Leningradului" şi insigna "Locuitorul Leningradului blocat", recunoscuţi invalizi în urma îmbolnăvirilor generale, mutilării de muncă şi altor cauze (cu excepţia persoanelor, invaliditatea cărora a survenit ca rezultat al acţiunilor ilegale), care nu s-au recăsătorit:
    6.3.1.Spaţiul locativ ( în limitele normelor prevăzute de legislaţia Părţilor), ocupat de această categorie de persoane, se plăteşte în măsură de 50 procente din plata pentru apartament, în conformitate cu legislaţia Părţilor, iar spaţiul locativ suplimentar (până la 15 m2) - în mod obişnuit.
    6.3.2.Participanţilor la război şi celorlalţi membri ai familiilor lor, care locuiesc cu ei împreună, li se oferă o reducere de 50 procente din plata determinată pentru folosirea de încălzire, apeduct, gaz, energie electrică, în ordinea determinată de fiecare Parte.
    6.3.3. Locatarilor caselor ce nu au încălzire centrală, li se oferă o reducere de 50 procente din costul defocului procurat în limitele normelor indicate pentru vânzarea către populaţie.
   6.4. Pentru cetăţenii care în perioada blocadei au lucrat în oraşul Lenin-grad la instituţiile, întreprinderile şi organizaţiile lui şi care au fost decoraţi cu medalia "Pentru apărarea Leningradului" şi insigna "Locuitorul Leningradului blocat":
    6.4.1.Medicamentele prescrise de medici procurate cu reducere de 50 procente din preţ.
    6.4.2.Vizitarea policlinicilor, la care au fost repartizaţi în timpul serviciului, şi după ieşirea la pensie.
    6.4.3.Asigurarea preferenţială la locul muncii cu foi de tratament la sanatorii, profilactorii, case de odihnă.
    6.4.4.Dreptul la un concediu anual într-o perioadă convenabilă, precum şi acordarea unui concediu suplimentar, fără păstrarea salariului pe o durata de până la două săptămâni pe an.
    6.4.5.Dreptul la primirea creditelor în condiţii privilegiate pentru construirea locuinţelor individuale în ordinea prevăzută pentru invalizii Marelui Război pentru Apărarea Patriei, în conformitate cu legislaţia Părţilor.
    6.4.6.Oferirea creditelor în condiţii de înlesniri membrilor asociaţiilor de grădinari pentru procurarea sau construirea vilelor şi amenajarea grădinilor, în conformitate cu legislaţia Părţilor.
    6.4.7.Dreptul preferenţial pentru a fi primiţi în asociaţii de grădinari (cooperative).
    6.4.8.Dreptul preferenţial la instalarea telefoanelor.
    6.4.9.Privilegii suplimentare cetăţenilor, care au lucrat în timpul blocadei în oraşul Leningrad la instituţiile, întreprinderile şi organizaţiile lui şi care au fost decoraţi cu medalia "Pentru apărarea Leningradului" şi insigna "Locuitorul Leningradului blocat", recunoscuţi invalizi ca rezultat al îmbolnăvirilor generale, mutilării de muncă şi altor cauze (cu excepţia persoanelor invaliditatea cărora a survenit în urma acţiunilor ilegale):
    6.4.9.1.Medicamente prescrise de medici cu titlu gratuit.
    6.4.9.2.Spaţiul locativ (în limitele normelor prevăzute de legislaţia în vigoare a Părţilor) ocupată de această categorie de persoane şi ceilalţi membri ai familiilor lor, care locuiesc cu ei împreună, se plăteşte în volum de 50 procente din plata pentru servicii, în conformitate cu legislaţia Părţilor, iar spaţiul locativ suplimentar (până la 15 m2) - în mod obişnuit.
    Reducere de 50 procente din plata pentru folosirea încălzirii, gazului, apeductului, energiei electrice, în ordinea determinată de fiecare Parte.
    6.4.9.3. Nu pot fi expulzate din spaţiile locative de serviciu fără acordarea altui spaţiu locativ categoriile de persoane indicate în acest punct şi care au devenit invalizi de gradele I şi II.
    6.5. Pentru persoanele, decorate cu ordinele şi medaliile fostei URSS pentru muncă plină de abnegaţie şi serviciu militar ireproşabil în spatele frontului în anii Marelui Război pentru Apărarea Patriei:
    6.5.1.Medicamentele prescrise de medici procurate cu reducere de preţ de 50 procente, pentru pensionarii care primesc pensie minimă.
    6.5.2.Vizitarea policlinicilor, la care au fost repartizaţi în timpul serviciului, şi după ieşirea la pensie.
    6.5.3.Dreptul la un concediu anual într-o perioadă convenabilă, precum şi acordarea unui concediu suplimentar, fără păstrarea salariului, pe o durată de până la două săptămâni pe an.
    6.5.4.Dreptul la primirea creditelor în condiţii privilegiate pentru construirea locuinţelor individuale, în conformitate cu legislaţia Părţilor.
    6.5.5.Oferirea creditelor în condiţii privilegiate membrilor asociaţiilor de grădinari pentru procurarea sau construirea vilelor şi amenajarea grădinilor, în conformitate cu legislaţia Părţilor.
    6.5.6.Dreptul preferenţial pentru a fi primiţi în asociaţii de grădinari (cooperative), instalarea telefoanelor, reparaţia apartamentelor.
    6.5.7.Nu pot fi expulzate din spaţiile locative de serviciu fără acordarea altui spaţiu locativ categoriile de persoane indicate în punctul 6.5. şi care au devenit invalizi de gradele I şi II.
    6.6. Pentru muncitorii şi slujbaşii, trimişi la lucru în Afganistan în perioada de la l decembrie 1979 până în decembrie 1989 şi în alte ţări în care au avut loc acţiuni de luptă.
    6.6.1.Vizitarea policlinicilor, la care au fost repartizaţi în timpul serviciului, şi după ieşirea la pensie.
    6.6.2.Dreptul preferenţial la asigurarea la locul muncii cu foi de tratament la sanatorii, profilactorii, case de odihnă.
    6.6.3.Dreptul la un concediu anual într-o perioadă convenabilă.
    6.6.4.Dreptul la primirea creditelor în condiţii privilegiate pentru construirea locuinţelor individuale, în conformitate cu legislaţia Părţilor.
    6.6.5. Dreptul preferenţial pentru a fi primiţi în asociaţii de grădinari (cooperative), instalarea telefoanelor.
    6.6.6 Nu pot fi expulzaţi din spaţiile locative de serviciu fără acordarea altui spaţiu locativ categoriile de persoane indicate în punctul 6.6. şi care au devenit invalizi de gradele I şi II.
    6.7. Pentru muncitorii şi slujbaşii Comitetului securităţii statului al fostei URSS, aflaţi temporar pe teritoriul Afganistanului şi care nu au intrat în componenţa contingentului limitat al forţelor sovietice:
    6.7.1.Dreptul la protezarea gratuită fără rând.
    6.7.2.Dreptul preferenţial la asigurarea la locul de muncă cu foi de tratament la sanatorii, profilactorii, case de odihnă, precum şi pentru a fi primiţi în asociaţii de grădinari (cooperative).
    6.7.3.Dreptul la un concediu anual într-o perioadă convenabilă, precum şi acordarea unui concediu suplimentar, fără păstrarea salariului, pe o durată de până la două săptămâni pe an.
    6.7.4.Dreptul de asigurare cu spaţiu locativ în rând prioritar, iar celor recunoscuţi invalizi de grupa I în urma rănirii, contuziei, mutilării sau îmbolnăvirii primite în acţiunile de luptă sau prin executarea altor obligaţiuni de serviciu militar - asigurarea cu spaţiu locativ fără rând.
    6.7.5.Nu pot fi expulzate din spaţiile locative de serviciu fără acordarea altui spaţiu locativ categoriile de persoane indicate în punctul 6.7. şi care au devenit invalizi de gradele I şi II.
    6.7.6.Dreptul la primirea creditelor în condiţii privilegiate pentru construirea locuinţelor individuale, în conformitate cu legislaţia Părţilor.
    6.7.7.Dreptul de admitere în afara concursului în instituţiile de învăţământ superior şi mediu de specialitate şi dreptul preferenţial pentru admiterea în şcolile profesional-tehnice şi la diferite cursuri, de instruire în anumite profesii.