AMAE/1994
ID intern unic:  357513
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE
ACORD Nr. 1994
din  15.04.1994
PRIVIND SPRIJINUL LA CREAREA
 ŞI DEZVOLTAREA ASOCIAŢIILOR TRANSNAŢIONALE

DE PRODUCŢIE, COMERCIALE, FINANCIARE ŞI DE
CREDIT, DE ASIGURARE ŞI MIXTE*

Publicat : 01.01.1999 în Tratate Internationale Nr. 17     art Nr : 151     Data intrarii in vigoare : 01.08.1995
    _______________
    *În vigoare pentru Republica Moldova din august 1995


    Guvernele statelor părţi la prezentul Acord, denumite în continuare "Părţi",
    conducându-se de prevederile Tratatului cu privire la crearea Uniunii economice, din 24 septembrie 1993,
    confirmând tendinţa de a asigura condiţii favorabile dezvoltării continue a relaţiilor economice în interesul popoarelor sale, în baza avantajului reciproc şi egalităţii în drepturi, precum şi de a ridica eficienţa relaţiilor comercial-economice în cadrul Comunităţii Statelor Independente,
   atribuind o importanţă deosebită folosirii formelor moderne de interacţiune în domeniul activităţii de producere, de cercetări ştiinţifice, investiţionale, comerciale şi financiar-creditare, îndreptate spre restabilirea şi lărgirea legăturilor integraţioniste tehnologice şi de cooperare nemijlocit între întreprinderile şi organizaţiile cu diverse forme de proprietate, şi intensificării în această bază a schimbului reciproc de mărfuri,
    au convenit asupra celor ce urmează:
Articolul 1
    Părţile vor susţine dezvoltarea formelor eficiente de activitate comună de producere, tehnico-stiinţifică, investiţională, comercială şi de alte tipuri de activitate, neinterzise de legislaţia naţională, ale subiecţilor economici, înregistraţi pe teritoriul statelor Părţi la Acord, în calitate de participanţi la relaţiile economice externe, în conformitate cu legislaţia naţională.
    Părţile, coordonându-şi acţiunile, vor contribui la crearea şi dezvoltarea asociaţiilor transnaţionale de producţie, comerciale, financiare şi de credit, de asigurare şi mixte (în continuare denumite asociaţii transnaţionale), activitatea cărora corespunde scopurilor stabilite de prezentul Acord şi nu contravine legislaţiei naţionale antimonopol.
Articolul 2
    Asociaţiile transnaţionale pot fi create în orice domenii de activitate, neinterzise de legislaţia naţională, sub diferite forme, inclusiv: grupuri comune financiare şi industriale, uniuni economice internaţionale, corporaţii, companii-holding, asociaţii, uniuni, întreprinderi mixte, organizaţii intermediare de comerţ gen case de comerţ, agenţii şi burse internaţionale, bănci comerciale mixte şi uniunile acestora, companii financiare şi de asigurare.
    Asociaţiile transnaţionale create pot practica concomitent mai multe genuri din activităţile menţionate.
Articolul 3
    Asociaţiile transnaţionale pot fi create atât în baza acordurilor interguvernamentale, cât şi prin încheierea unor contracte nemijlocit între subiecţii economici cu diferite forme de proprietate, în conformitate cu legislaţia naţională.
    Fondatori ai asociaţiilor transnaţionale pot fi organele de stat (federale, republicane, municipale, comunale) în cazurile în care această acţiune nu este interzisă de legislaţia statelor Părţi la prezentul Acord.
    Părţile pot acorda asociaţiilor transnaţionale cote, licenţe, inclusiv pentru realizarea obligaţiunilor interguvernamentale de livrare a mărfurilor pentru necesităţile statului, prin cooperare şi pentru exportul producţiei pe pieţile statelor terţe.
Articolul 4
    Părţile vor contribui la formarea unor condiţii favorabile pentru:
    — dezvoltarea cooperării în cadrul asociaţiilor transnaţionale, colaborării întreprinderilor cu diferite forme de proprietate, care se bazează în activitatea lor pe strânse legături tehnologice, specializare şi cooperare a producţiei, realizarea programelor interstatale, proiectelor de producere şi celor economice;
    — crearea organizaţiilor comerciale mixte, care au drept scop dezvoltarea multilaterală a relaţiilor comercial-economice directe dintre subiecţii economici;
    — asigurarea deservirii financiare şi de creditare eficiente a întreprinderilor, care fac parte din asociaţiile transnaţionale, pentru realizarea activităţii lor de producere şi a operaţiilor de comerţ exterior;
    — emisia şi plasarea de către asociaţiile transnaţionale a acţiunilor şi altor hârtii de valoare;
    — participarea la proiecte investiţionale comune;
    — constituirea companiilor de asigurare comune.
Articolul 5
    Asociaţiile transnaţionale sunt persoane juridice, conform legislaţiei statului în care au fost înregistrate.
    Statutul filialelor (sucursalelor) şi reprezentanţelor asociaţiilor transnaţio-nale este stabilit în documentele de constituire în corespundere cu legislaţia statului în care se află filialele (sucursalele) şi reprezentanţele.
Articolul 6
    Ordinea evaluării resurselor financiare, materiale şi a patrimoniului, inclus de fondatori în capitalul statutar al asociaţiilor transnaţionale, este determinată în baza acordului dintre ei.
Articolul 7
    Fondul statutar al asociaţiilor transnaţionale se formează în condiţiile convenite de fondatori prin unirea resurselor lor financiare, materiale şi a patrimoniului lor.
    Ordinea de distribuire a venitului şi de restituire a pagubelor asociaţiilor transnaţionale este determinată de documentele lor de constituire.
Articolul 8
    Relaţiile întreprinderilor, care fac parte din asociaţiile transnaţionale, cu bugetul respectiv al statului, în care se află, sunt stabilite de legislaţia acestui stat.
Articolul 9
   Activitatea investiţională a asociaţiilor transnaţionale, inclusiv activitatea legată de atragerea capitalului din state terţe, este realizată în conformitate cu legislaţia statului, pe teritoriul căruia sunt efectuate investiţiile respective, şi de acordurile încheiate de Părţi cu privire la cooperarea în domeniul activităţii investiţionale şi protecţiei reciproce a investiţiilor.
Articolul 10
    Prezentul Acord este deschis pentru aderare oricărui stat, care recunoaşte scopurile şi principiile acestuia.
Articolul 11
    Prezentul Acord este încheiat pe un termen de 5 ani, cu prelungire automata pe perioade consecutive de 5 ani, dacă Părţile nu vor decide altfel. Oricare dintre Părţi poate declara ieşirea sa din componenţa Părţilor la Acord, cu un preaviz scris de 12 luni, adresat depozitarului.
Articolul 12
    Prezentul Acord se aplică provizoriu din data semnării şi va intra în vigoare din momentul transmiterii statului-depozitar a celei de-a treia notificări privind îndeplinirea de către Părţi a procedurilor interne necesare intrării lui în vigoare.
    Încheiat în or.Moscova, la 15 aprilie 1994, într-un singur exemplar, în limba rusa.
    Originalul Acordului este depozitat în Arhiva Guvernului Republicii Belarusi, care va remite guvernelor statelor semnatare ale prezentului Acord copia lui certificată.