AMAE/1970
ID intern unic:  357525
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE
ACORD Nr. 1970
din  18.05.1970
ÎNTRE UNIUNEA REPUBLICILOR SOVIETICE SOCIALISTE
ŞI REGATUL ŢĂRILOR DE JOS CU PRIVIRE LA COLABORAREA
ÎN DOMENIUL CERCETĂRILOR ŞTIINŢIFICE ÎN AGRICULTURĂ*

Publicat : 30.12.1999 în Tratate Internationale Nr. 20     art Nr : 49     Data intrarii in vigoare : 29.10.1996
    ___________________________________
    *Semnat la Moscova, la 18 mai 1970
    În vigoare din 29 octombrie 1996



    Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste şi Regatul Ţărilor de Jos,

     dorind să contribuie la colaborarea în domeniul cercetărilor ştiinţifice în agricultura şi la întărirea în continuare a relaţiilor de prietenie între ambele ţări,
     au convenit asupra celor ce urmează:
Articolul 1
    Părţile, în conformitate cu legile şi reglementările lor naţionale, vor contribui la extinderea contactelor între instituţiile agricole de cercetări ştiinţifice şi savanţii Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste şi Regatului Ţărilor de Jos prin efectuarea schimburilor de informaţie şi literatură tehnico-ştiinţifică şi, cu acordul lor reciproc, de mostre de seminţe, materiale, şi, de asemenea, prin schimbul de vizite ale lucrătorilor ştiinţifici.
Articolul 2
    Părţile vor contribui la stabilirea colaborării în domeniile specificate în lista anexată. Lista acestor domenii poate fi revizuită şi completată, între timp, la înţelegerea reciprocă a părţilor.
Articolul 3
    Părţile convin că schimbul de informaţie şi literatură tehnico-ştiinţifică, mostre de seminţe, material săditor şi alte materiale se realizează nemijlocit între instituţiile de cercetări ştiinţifice. Institutul unional pentru informaţia tehnico-ştiinţifică în domeniul agriculturii al URSS şi Centrul pentru publicări şi documentaţie în domeniul agriculturii al Olandei vor efectua schimb de literatură şi altă informaţie necesară în domeniul agriculturii.
    În scopul soluţionării problemelor de ordin general şi organizării colaborării drept centre de coordonare vor fi Ministerul Agriculturii al Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste şi Ministerul Agriculturii şi Pisciculturii al Regatului Ţărilor de Jos.
Articolul 4
    Programele preconizate ale lucrărilor savanţilor şi specialiştilor trimişi în deplasare cu indicarea numelui, vârstei, referinţei la cunoaşterea limbii şi postului pe care îl deţine vor fi transmise părţii primitoare nu mai târziu de trei luni până la plecare. Partea primitoare va da un răspuns nu mai târziu de o lună până la primirea delegaţiei.
Articolul 5
     Partea, care certifică deplasările savanţilor şi specialiştilor va achita costul deplasării tur-retur şi cheltuielile pentru aflare, cu excepţia cheltuielilor legate de efectuarea lucrului în laboratoare şi studiilor, pe care le va suporta Partea primitoare.
Articolul 6
     În cazul necesităţii de a discuta procesul evoluţiei colaborării, se pot iniţia întâlniri între reprezentanţii ambelor Părţi, în urma înţelegerii reciproce.
Articolul 7
    Prezentul Acord, în privinţa Regatului Ţărilor de Jos, se va răsfrânge doar asupra teritoriului Ţărilor de Jos situat în Europa.
Articolul 8
    Prezentul Acord va rămâne în vigoare un termen de şase ani. În caz dacă, cu şase luni înainte de expirarea termenului de acţiune, Acordul nu va fi denunţat de nici una dintre Părţi, acesta va fi prelungit în mod automat pentru următoarele termene consecutive de şase ani. Fiecare dintre Părţi are dreptul şi denunţe Acordul în orice timp, cu înştiinţarea celeilalte Părţi cu şase luni până la denunţarea lui.
Articolul 9
     Acordul intră în vigoare din ziua, când ambele Părţi se informează reciproc, în forma scrisă, prin canale diplomatice, despre respectarea procedurilor necesare, în conformitate cu constituţiile ambelor ţări.
    Întocmit la Moscova, la 18 mai 1970, în două exemplare, în limbile rusă şi olandeză, toate textele fiind egal autentice.

ANEXĂ
LISTA
temelor de colaborare în domeniul agriculturii
Fitotehnia
    1. Cercetarea şi utilizarea resurselor vegetale şi a materialului de selecţie. Metodele de selecţie a culturilor agricole.
    2. Perfecţionarea sistemului şi metodelor de producere a seminţelor ameliorate de cartof.
    3. Studierea metodelor de selecţie a culturilor fructifere pentru precocitate, capacitatea de păstrare şi rezistenţă la boli şi dăunători. Sistemul cultivării materialului săditor ameliorat al arbuştilor fructiferi.
    4. Studierea problemelor utilizării îngrăşămintelor minerale pe ogoare şi păşuni. Metode de analiză agrochimică a solului şi de utilizare a rezultatelor lor pentru stabilirea normelor de aplicare a îngrăşămintelor. Influenţa îngrăşămintelor asupra calităţii producţiei agricole. Utilizarea turbei în calitate de îngrăşământ.
    5. Elaborarea şi perfecţionarea metodelor de păstrare, prelucrare şi transportare a legumelor şi fructelor.
    6. Organizarea şi rentabilitatea economică a producerii, pe parcursul întregului an, a legumelor în teren acoperit.
    7. Studierea problemelor referitoare la selecţia culturilor decorative. Elaborarea metodelor de creştere devirozată a culturilor florale. Păstrarea şi transportarea florilor culese.
 Protecţia plantelor
    8. Studierea diferitelor tipuri de nematode şi elaborarea măsurilor de combatere a acestora.
    9. Studierea bolilor virotice ale cartofului şi culturilor fructifere. Elaborarea măsurilor de combatere şi a metodelor de diagnostic a maladiilor virotice.
    10. Studierea problemelor utilizării erbicidelor în combaterea buruienilor culturilor agricole; rezistenţă dăunătorilor agricoli la preparatele chimice şi metodele de eliminare a acesteia.
Zootehnia
    11. Îmbunătăţirea calităţii laptelui; moştenirea conţinutului de proteine în lapte şi metodele de determinare a lui.
    12. Studierea experienţei în domeniul producerii şi utilizării în zootehnie a substituenţilor laptelui integral.
    13. Utilizarea aminoacizilor sintetici în raţiile animalelor agricole.
    14. Studierea grupelor de sânge la animalele şi păsările agricole. Utilizarea rezultatelor cercetărilor în activitatea de producţie.
    15. Producerea făinii proteino-vitaminice din ierburi. Însilozarea şi conservarea nutreţurilor.
    16. Studierea problemelor influenţei mulsului automat asupra stării funcţionale a ugerului vacilor; rezistenţa la mastite.
    17. Elaborarea componentelor nutreţurilor combinate ţinând cont de bazele fiziologice de hrană ale animalelor şi păsărilor agricole.
Mecanizarea şi electrificarea
    18. Studierea problemelor mecanizării lucrărilor în pomicultură (îngrijirea plantaţiilor fructifere, recoltarea etc.).
    19. Studierea problemelor electrificării şi mecanizării proceselor care necesită un volum mare de muncă în zootehnie şi avicultură.
    20. Studierea experienţei în domeniul construcţiei şi exploatării serelor şi răsadniţelor, sistemului de reglare automată a regimurilor, mecanizarea creşterii legumelor.
    21. Studierea şi elaborarea metodelor şi mijloacelor tehnice de utilizare a izotopilor radioactivi şi radiaţiilor nucleare în agricultură.
Economia apelor
    22. Metode de programare a calculelor şi de proiectare a sistemelor de asanare cu aplicarea tehnicii de calcul.
    23. Asanarea şi valorificarea pământurilor. Experienţa aplicării sistemelor de asanare cu reglare bilaterală a umidităţii solului.
    24. Mecanizarea lucrărilor de construcţie şi exploatare a sistemelor de asanare. Utilizarea maselor plastice în ameliorările solului prin asanare.
Protecţia mediului
    25. Rezervaţiile; protecţia florei şi faunei.