AMAE/1994
ID intern unic:  357578
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE
ACORD Nr. 1994
din  09.09.1994
CU PRIVIRE LA COLABORAREA
ÎN DOMENIUL CONSTRUCŢIILOR*
Publicat : 01.01.1999 în Tratate Internationale Nr. 17     art Nr : 189
    __________________________________
    *Acordul nu a fost semnat de Turkmenistan.
   

    Statele părţi la prezentul Acord,
în continuare numite "Părţi",
    recunoscând importanţa aprofundării colaborării economice reciproc avantajoase,
    luând în considerare interesele comune şi avantajele atitudinii coordonate la elaborarea şi promovarea politicii investiţionale,
   reieşind din dispoziţiile de bază ale Acordului cu privire la colaborarea în domeniul activităţii investiţionale, semnat în or. Aşgabat, la 24 decembrie 1993, precum şi ale Acordului cu privire la recunoaşterea drepturilor şi reglementarea relaţiilor de proprietate, semnat în or. Bişkek, la 9 octombrie 1992,
    în scopul integrării reciproc avantajoase pentru folosirea resurselor de materie primă şi a bazei tehnico-materiale a construcţiilor, precum şi colaborării investiţionale, tehnico-ştiinţifice şi a altor forme de colaborare în activitatea de construcţie,
    au convenit asupra următoarelor:
Articolul 1
    Părţile, dispunând de deplină independenţă în problemele elaborării şi realizării politicii de stat investiţionale şi tehnico-ştiinţifice, precum şi ale dirijării complexului construcţiilor:
    — colaborează la elaborarea şi îndeplinirea programelor interstatale de investiţii şi proiecte comune, realizează coordonarea dezvoltării bazei tehnico-materiale a construcţiilor, industriei materialelor de construcţie, industriei constructoare de maşini pentru construcţii şi drumuri;
    — întreprind acţiuni pentru formarea pieţei comune a serviciilor şi producţiei tehnico-ştiinţifice, investiţiilor, lucrărilor de proiectare şi de antrepriză, dezvoltarea legăturilor directe între întreprinderi cu orice formă de proprietate în construcţii, în industria materialelor de construcţie, detaliilor şi carcaselor de construcţie, industriei constructoare de maşini pentru construcţii şi drumuri, luând în considerare legăturile de cooperare şi de integrare stabilite;
    — promovează o politică coordonată în problemele normării tehnice, standardizării, certificării producţiei, licenţierii activităţii în construcţii, expertizei şi supravegherii de stat în construcţii;
    — coordonat rezolvă întrebările juridice în domeniul construcţiilor, inclusiv întrebările relaţiilor contractuale, sistemului de formare a preţurilor, normării de deviz şi consumului resurselor materiale, lucrărilor de tarifare, normării şi protecţiei muncii în construcţii şi industria materialelor de construcţie, precum şi întrebările perfecţionării asigurării metodologice şi tehnico-normative a activităţii organizaţiilor de cercetări, proiectări, de construcţie, a întreprinderilor industriei de construcţie şi industriei materialelor de construcţie.
Articolul 2
    Părţile, în bază de egalitate în drepturi, ajutor şi avantaj reciproc, neadmiţând acţiuni, care ar cauza prejudicii unul altuia, acordă sprijin dezvoltării colaborării economice şi tehnico - ştiinţifice în activitatea de construcţii.
    În acest scop Părţile vor tinde spre apropierea legislaţiei şi metodelor de reglementare de stat a activităţii investiţionale şi de construcţie.
Articolul 3
    Pentru elaborarea politicii coordonate, unirea eforturilor în stabilizarea şi dezvoltarea în continuare a construcţiilor şi coordonării activităţii complexelor de construcţie ale statelor participante ale prezentului Acord se formează Consiliul interstatal pentru colaborare în domeniul construcţiilor (în continuare — Consiliu).
    Componenţa, structura, scopurile Consiliului, statutului juridic sunt de-terminate de Statut, care este parte componentă a prezentului Acord.
Articolul 4
    Părţile au convenit, că furnizările de materiale de construcţie, detalii şi articole, servicii de caracter tehnologic şi tehnico-ştiinţific se realizează în baza contractelor, încheiate de agenţii economici ai statelor
participante ale prezentului Acord, referitoare la condiţiile şi mecanismul de susţinere a dezvoltării cooperării de producţie a întreprinderilor şi ramurilor statelor-membre ale Comunităţii Statelor Independente şi Acordului privind colaborarea în domeniul activităţii investiţionale.
    Ordinea decontărilor între agenţii economici ai statelor participante ale prezentului Acord se determină de acordurile interstatale şi interguvernamentale şi legislaţia lor naţională.
Articolul 5
    Părţile suportă cheltuielile de asigurare a activităţii Consiliului şi a organismelor lui în bază de cote din cotizaţiile anuale ale statelor participante ale prezentului Acord, precum şi cotizaţiilor benevole şi donărilor persoanelor juridice şi fizice şi a altor surse.
Articolul 6
    Litigiile referitoare la interpretarea şi aplicarea prezentului Acord se rezolvă de către Părţi prin intermediul negocierilor.
Articolul 7

    Acordul este încheiat pe un termen de 5 ani şi se prelungeşte automat pentru următoarea perioadă de cinci ani, dacă Părţile nu au luat decizia de întrerupere a acţiunii lui.
Articolul 8
    Acordul intră în vigoare din ziua semnării.
    Fiecare Parte poate ieşi din prezentul Acord, înştiinţând depozitarul, în scris, despre intenţia sa nu mai târziu decât cu douăsprezece luni până la ieşire.
Articolul 9
    Acordul este deschis pentru aderarea altor state, care recunosc scopurile şi sarcinile Acordului.
Articolul 10
    Acordul nu aduce atingere drepturilor şi obligaţiunilor Părţilor faţă de alte acorduri încheiate.
Articolul 11
    Cu acordul Părţilor, în Acord pot fi introduse modificări şi amendamente.

    Încheiat în or. Moscova, la 9 septembrie 1994, într-un singur exemplar original, în limba rusă.
    Exemplarul original se păstrează în Arhiva Guvernului Republicii Belarusi, care va expedia fiecărui stat semnatar al prezentului Acord copia certificata a acestuia.