AMAE/1994
ID intern unic:  357590
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE
ACORD Nr. 1994
din  21.10.1994
CU PRIVIRE LA CREAREA UNIUNII DE PLĂŢI
A STATELOR-MEMBRE ALE COMUNITĂŢII
STATELOR INDEPENDENTE*
Publicat : 01.01.1999 în Tratate Internationale Nr. 17     art Nr : 209     Data intrarii in vigoare : 25.09.1995
    _____________________________
    *În vigoare pentru Republica Moldova din 25 septembrie 1995.
  

    Statele-membre ale Comunităţii Statelor Independente, denumite în continuare "Părţi",
    considerând formarea Uniunii de plăţi şi a unui sistem eficient de plăţi drept condiţie necesară a funcţionării normale a Uniunii Economice,
    creând condiţii pentru libera circulaţie a mărfurilor şi serviciilor,
    tinzând către asigurarea balanţării relaţiilor comercial-economice,
    sprijinind creşterea potenţialului economic al economiilor naţionale în baza legăturilor reciproc avantajoase de cooperare şi a altor legături economice,
    luând în considerare strânsa legătură istorică şi etnico-culturală dintre popoare,
    creând condiţii pentru edificarea pe etape a unui sistem optim al decontărilor reciproce,
    au convenit asupra următoarelor:
Articolul 1
    A crea Uniunea de plăţi pe calea unirii benevole a Părţilor în scopul asigurării decontărilor neîntrerupte în regimul utilizării convertibilităţii reciproce a valutelor naţionale şi formării în această bază a sistemului de plăţi.
    Crearea Uniunii de plăţi este considerată de Părţi ca un proces pe etape şi ele purced la realizarea lui pe calea încheierii acordurilor bilaterale şi multilaterale.
    La etapa următoare Părţile pot realiza măsuri în vederea creării unui sistem multilateral de decontări în valută colectivă.
Articolul 2
    Formarea Uniunii de plăţi se bazează pe următoarele principii:
    — recunoaşterea suveranităţii valutare naţionale şi a rolului băncilor centrale (naţionale) ale Părţilor ca centre de emisie şi organe ale reglementării financiar - creditare şi valutare pe teritoriul fiecărei Părţi;
    — neadmiterea pe teritoriul fiecărei Părţi a oricăror restricţii la acceptarea şi folosirea valutelor naţionale în calitate de mijloc de plată pentru operaţiunile comerciale şi necomerciale, prevăzute în contracte;
   — fixarea regulilor reglementării de stat a comerţului exterior şi valutare, care contribuie la dezvoltarea pe teritoriul fiecărei Părţi a unei adevărate pieţe valutare (de lichidităţi), în domeniul operaţiilor de vânzare - cumpărare a valutelor naţionale contra valutei naţionale ale Părţilor şi contra altor valute;
  — asigurarea convertibilităţii garantate a valutei naţionale şi a altor valute ale Părţilor în sfera decontărilor socialmente importante: transferul pensiilor, pensiilor alimentare, indemnizaţiilor de stat, plăţilor şi compensaţiilor, inclusiv plăţilor de reparare a daunelor cauzate lucrătorului prin vătămare, maladie profesională sau alte dereglări ale sănătăţii, legate de executarea obligaţiunilor de muncă, a sumelor achitate în baza sentinţelor, hotărîrilor, deciziilor organelor judiciare şi de anchetă, plăţilor legate de decesul cetăţenilor, compensaţiilor băneşti jertfelor represiunilor politice, membrilor familiilor şi moştenitorilor lor, şi restituirea cheltuielilor organelor judiciare, de anchetă, de arbitraj, notariale şi ale altor organe;
    — acordarea dreptului de efectuare de către băncile comerciale mandatate a decontărilor în sfera operaţiunilor economice externe, acordarea creditelor către băncile corespondente şi alţi nerezidenţi — participanţi la operaţiunile economice externe;
    — neadmiterea restricţiilor administrative la determinarea valutei pentru plăţi în cazul încheierii contractelor între agenţii economici ai Părţilor;
    — acordarea nerezidenţilor a posibilităţii de a dispune de valuta naţională şi folosirea ei pentru achitarea mărfurilor şi serviciilor, a plăţilor cu caracter necomercial în cadrul Părţilor.
Articolul 3
    Sistemul de plăţi care se formează în baza Uniunii de plăţi deserveşte următoarele decontări: circulaţia de mărfuri în sferele interstatală şi de antreprenoriat; operaţiunile necomerciale; serviciile transportului, telecomunica-ţiilor şi altor ramuri; creditele de stat, bancare, comerciale; operaţiunile valutare de schimb (de convertire); de procurare (vânzare) a valutei în numerar prin sistemele bancare ale Părţilor.
    Participanţi ai sistemului de plăţi sunt:
    — guvernele Părţilor, în baza acordurilor bilaterale şi multilaterale semnate între ele;
    — băncile centrale (naţionale), care asigură funcţionarea sistemului de plăţi, apropierea normelor şi principiilor reglementării valutare;
    — băncile comerciale, împuternicite de băncile centrale (naţionale) pentru efectuarea operaţiunilor în valută străină;
    — Banca interstatală, care este o instituţie specializată a Uniunii de plăţi şi efectuează deconectări între băncile centrale (naţionale) în baza clearingului multilateral, execută operaţiuni pe pieţile valutare ale Părţilor, deţine baza de date pentru asigurarea informaţională a băncilor centrale (naţionale) şi a altor bănci ale Părţilor, îndeplineşte alte funcţii în interesul Uniunii de plăţi;
    — agenţii economici — persoanele juridice şi antreprenori, care îşi desfăşoară activitatea sa fără a fi persoane juridice;
    — persoanele fizice — rezidenţi ai Părţilor care efectuează operaţiuni necomerciale.
Articolul 4
    În calitate de valută a plăţilor participanţii la sistemul de plăţi, la alegere, pot folosi valutele naţionale ale Părţilor sau alte valute.
    Decontările internaţionale se efectuează prin conturile de corespondent ale băncilor centrale (naţionale), ale băncilor comerciale împuternicite şi ale altor bănci.
    Participanţii la sistemul de plăţi pot depune liber mijloacele lor băneşti în valuta naţională a altei Părţi pe piaţa monetară internă a acestea, în modul stabilit de legislaţia acestei Părţi.
    Părţile se vor conduce de regimul cursului valutar unic pentru toate tipurile de operaţiuni economice externe.
    Participanţii la sistemul de plăţi vor utiliza cursul de schimb determinat de cererea şi oferta existente pe pieţile valutare ale Părţilor.
    Părţile vor tinde spre realizarea acţiunilor coordonate de menţinere a stabilităţii cursurilor valutare ale valutelor naţionale.
    În scopul reglementării cursurilor de schimb, băncile centrale (naţionale) creează şi folosesc fonduri de stabilizare în valute liber convertibile şi metale preţioase.
    Părţile vor asigura accesul pe piaţa lor valutară internă a băncilor nerezidente, precum şi a Băncii interstatale, în conformitate cu legislaţia lor naţională.
    Schimbul valutelor naţionale ale Părţilor pentru persoanele fizice se va efectua de băncile comerciale şi alte instituţii bancare conform cursului de schimb atestat pe piaţa valutară.
    Părţile vor asigura liberalizarea regimului de schimb contra valută naţională a altor Părţi a soldurilor de mijloace din conturile nerezidenţilor în valută naţională.
    Băncile centrale (naţionale) nu poartă răspundere pentru reglarea creanţelor apărute ale băncilor comerciale ale Părţilor.
Articolul 5
    În scopul sprijinirii colaborării multilaterale în domeniul relaţiilor de decontări valutare şi creditare, apropierii şi perfecţionării regulilor valutare ce ţin de relaţiile multilaterale de decontare şi creditare ale Părţilor, dezvoltarea formelor şi metodelor de coordonare a politicii financiar-creditare şi valutare, Părţile vor crea Comitetul valutar interstatal.
Articolul 6
    Pentru asigurarea tehnico-informaţională a sistemului de plăţi vor fi create baze de date informaţionale ale Băncii interstatale şi ale asociaţiilor băncilor comerciale, în caz de necesitate, va fi creată o organizaţie internaţională specializată în domeniul deservirii informaţionale a sistemului de plăţi în forma unei societăţi pe acţiuni de tip închis cu deţinerea de către băncile centrale (naţionale) a pachetului de control de acţiuni şi distribuirea acţiunilor între băncile comerciale.
Articolul 7
   Părţile vor colabora şi vor realiza acţiuni coordonate în domeniul controlului valutar atât pe plan multilateral, cât şi bilateral, în legătură cu care fapt vor însărcina organele lor executive corespunzătoare să încheie acordurile necesare.
Articolul 8
    Părţile vor realiza măsuri, care să asigure condiţii prielnice creditar-bancare şi valutar-financiare pentru instituirea şi dezvoltarea activităţii grupurilor financiar-industriale şi bancare transnaţionale,
extinderea specializării internaţionale şi cooperării de producţie, colaborării tehnico-ştiinţifice şi investiţionale, circulaţiei de mărfuri reciproce.
    Părţile vor însărcina Banca interstatală să susţină proiectele interstatale de creditare şi finanţare în interacţiune cu băncile comerciale ale Părţilor şi organizaţiile internaţionale financiar-creditare.
Articolul 9
    Părţile vor activiza contactele reciproce în vederea soluţionării problemei neplăţilor, precum şi a reducerii volumului tranzacţiilor barter din contul acţiunilor de introducere în circuitul economic internaţional al cambiei, precum şi a mecanismului clearingului multilateral prin Banca interstatală şi alte instituţii specializate.
Articolul 10
    Toate litigiile şi diferendele între Părţi cu privire la interpretarea şi/sau aplicarea prevederilor prezentului Acord, precum şi altor litigii legate de drepturile şi obligaţiunile Părţilor reieşind din prezentul Acord sau legate de el vor fi soluţionate în următorul mod:
    — pe calea iniţierii consultărilor nemijlocite între Părţile interesate;
    — în contextul unei proceduri speciale de conciliere pe calea creării grupurilor de lucru pentru examinarea materialelor litigiului şi elaborarea recomandărilor;
    — în contextul altor proceduri, prevăzute de dreptul internaţional.
    Trecerea la procedura următoare este posibilă cu acordul reciproc al Părţilor, între care au apărut litigii şi divergenţe, sau la cererea uneia dintre ele în caz de neatingere a înţelegerii pe parcursul a şase luni din ziua demarării procedurii.
Articolul 11
    În prezentul Acord pot fi introduse schimbări şi completări în baza acordului reciproc al Părţilor.
    Nu sunt admise rezerve la prezentul Acord.
Articolul 12
   Prezentul Acord este deschis pentru aderarea oricărui stat membru al Comunităţii Statelor Independente, care recunoaşte prevederile prezentului Acord în vigoare la momentul aderării şi care îşi exprimă disponibilitatea de a le îndeplini în volum deplin.
   Aderarea se efectuează în condiţiile şi în modul determinate de un acord special încheiat cu statul aderent, care este, în prealabil, coordonat şi acceptat de toate Părţile, în conformitate cu procedurile statale interne ale lor.
Articolul 13
    Fiecare Parte are dreptul ieşirii libere din componenţa participanţilor la Acord cu notificarea scrisă depozitarului, cu un preaviz de şase luni. Depozitarul notifică acest fapt tuturor Părţilor în termen de o lună.
    În cazul încălcării prevederilor prezentului Acord de către una dintre Părţi, care aduce prejudicii esenţiale scopurilor acestuia, alte Părţi au dreptul de a decide întreruperea acţiunii Acordului sau a unor prevederi ale lui pentru această Parte, ori de a decide excluderea ei din componenţa participanţilor la Acord.
   În scopul soluţionării divergenţilor şi pretenţiilor posibile, inclusiv cu caracter patrimonial, prevederile prezentului Acord continuă să acţioneze pentru Partea, care şi-a încetat participarea, până la reglementarea definitivă a tuturor creanţelor.
Articolul 14
    Prezentul Acord intră în vigoare din ziua predării pentru păstrare depozitarului a celei de-a treia înştiinţări care confirmă executarea de către Părţile semnatare a tuturor procedurilor interne necesare pentru intrarea lui în vigoare. Depozitar al prezentului Acord este Republica Belarusi.

    Încheiat în or. Moscova, la 21 octombrie 1994, într-un singur exemplar original, în limba rusă.
    Exemplarul original se păstrează în Arhiva Guvernului Republicii Belarusi, care va expedia fiecărui stat semnatar al prezentului Acord copia certificată a acestuia.

    _________________________________
    * Acordul este semnat de Ucraina cu menţiunea: " Ucraina susţine crearea Uniunii de plăţi şi se va alătura după introducerea valutei sale naţionale".