AMAE/1994
ID intern unic:  357605
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE
ACORD Nr. 1994
din  09.12.1994
CU PRIVIRE LA MODUL DE CERCETARE A ACCIDENTELOR
DE MUNCĂ SUPORTATE
DE LUCRĂTORII AFLAŢI ÎN AFARA
STATULUI DE REŞEDINŢĂ*

Publicat : 01.01.1999 în Tratate Internationale Nr. 17     art Nr : 233     Data intrarii in vigoare : 12.12.1997
    _______________________________
    *În vigoare pentru Republica Moldova din 12 decembrie 1997


    Statele părţi ale prezentului Acord în persoana Guvernelor, denumite în continuare "Părţi",
    atribuind o importanţă exclusivă protecţiei drepturilor cetăţenilor, care au suferit în rezultatul accidentelor de muncă,
    recunoscând necesitatea unirii eforturilor în scopul preîntâmpinării trau-matismului de muncă,
    conducându-se de Acordul privind colaborarea în domeniul protecţiei muncii,
    au convenit asupra celor ce urmează:
Articolul 1
    Prezentul Acord stabileşte ordinea cercetării accidentelor de muncă ale lucrătorilor, care se află temporar pe teritoriul altei Părţi, în delegaţie.
Articolul 2
    Termenii utilizaţi în prezentul Acord au următorul sens:
   — accident — traumă, îmbolnăvire profesională acută (intoxicare), şoc termic, arsură, degerare, înec, electrocutare sau descărcare electrică naturală (fulger), vătămare în rezultatul avariei, incendiului, situaţiei excepţionale (cutremur, alunecare de teren, inundaţie, uragan etc.), contactului cu animalele, insectele şi alţi reprezentanţi ai florei şi faunei;
    — patron — întreprinderea, instituţia, organizaţia, indiferent de forma de proprietate şi subordine departamentală, sau persoana fizică, cu care lucrătorul se află în relaţii de muncă;
    — delegaţie — plecarea lucrătorului, la dispoziţia patronului, pentru executarea unei însărcinări de serviciu pe teritoriul altei Părţi.
Articolul 3
    Cercetarea fiecărui accident, inclusiv ordinea de anunţare a traumei, crearea comisiei de anchetă, organizarea activităţii acesteia, obligaţiile întreprinderilor, instituţiilor de ocrotire a sănătăţii, serviciilor supravegherii de stat şi altor organizaţii interesate şi persoane cu funcţii de răspundere, soluţionarea altor chestiuni legate de organizarea cercetării sunt efectuate în ordinea stabilită de actele normative corespunzătoare ale Părţii de la locul aflării păgubaşului la momentul accidentului.
    Prezentul Acord se extinde asupra întreprinderilor, instituţiilor şi organizaţiilor Părţilor indiferent de forma lor de proprietate, precum şi asupra persoanelor fizice, cu care lucrătorul întreţine relaţii de muncă.
Articolul 4
    Cercetarea accidentelor grave, în grup, precum şi a celor care au cauzat moartea, se efectuează cu participarea obligatorie a reprezentantului patronului. În cazuri excepţionale, patronul poate delega participarea la cercetare unei persoane împuternicite din numele Părţii, pe teritoriul căreia se află pătimaşul.
Articolul 5
    Pentru cazurile cercetate în conformitate cu prezentul Acord, Părţile stabilesc forma coordonată a Actului despre accidentul de muncă (forma N-1M), anexată la prezentul Acord, care este parte componentă a acestuia, întocmirea Actului menţionat cade în obligaţia întreprinderii, la care s-a produs accidentul. Actul se întocmeşte în limba de stat a Părţii, pe teritoriul căreia s-a produs accidentul, şi în limba rusă. Toate materialele cercetării (inclusiv Actul de forma N-1M, care i se eliberează pătimaşului la cererea acestuia sau a persoanei care reprezintă interesele acestuia), după încheierea acesteia, în mod obligatoriu se remit patronului, iar materialele cercetării accidentelor colective şi a cazurilor care au condus la deces — şi organului supravegherii de stat şi controlului asupra respectării legislaţiei privind protecţia muncii al Părţii de la locul permanent de lucru al pătimaşului.
Articolul 6
    Întreprinderea, la care s-a produs accidentul, este obligată să organizeze acordarea primului ajutor medical pătimaşului, tratament de ambulator sau, în caz de necesitate, la staţionar (internare), în caz de deces al lucrătorului, întreprinderea dată informează despre aceasta reprezentanţa diplomatică sau consulară a Părţii domiciliului permanent al lucrătorului, cu acordarea materialelor privind faptul decesului şi, în comun cu organele puterii execu-tive, acordă asistenţă reprezentanţilor patronului şi rudelor pătimaşului la transportarea cadavrului şi averii personale a decedatului, precum şi în alte cazuri necesare. Cheltuielile legate de aceasta le suportă întreprinderea Părţii, pe teritoriul căreia s-a produs accidentul.
Articolul 7
    Ordinea de reparare a pagubei, cauzate lucrătorului în legătură cu accidentul de muncă, prevăzut de prezentul Acord, precum şi ordinea de satisfacere a acţiunii de regres în partea compensării cheltuielilor în acest scop de către întreprinderea vinovată de un astfel de caz, sunt determinate de un acord separat al Părţilor.
Articolul 8
    Accidentele, produse la locul de muncă al lucrătorilor aflaţi pe teritoriul altei Părţi în baza contractului de muncă sau altui contract, sunt cercetate în conformitate cu ordinea stabilită de legislaţia Părţii de la locul încheierii contractului.
    Repararea daunei aduse sănătăţii pătimaşului în asemenea cazuri se efectuează în conformitate cu Acordul cu privire la recunoaşterea reciprocă a drepturilor la repararea pagubei pricinuite lucrătorului prin mutilare, îmbolnăvire profesională sau orice altă vătămare a sănătăţii, legate de executarea de către el a obligaţiilor de muncă, din 9 septembrie 1994.
Articolul 9
    Actele eliberate în scopurile realizării prezentului Acord pe teritoriul uneia dintre Părţi în forma stabilită sau copiile lor certificate sunt acceptate de alte Părţi, fără legalizare.
Articolul 10
    Fiecare dintre Părţi, nu mai târziu de o lună din ziua semnării pre-zentului Acord, va desemna organul (organele) împuternicit responsabil de realizarea lui.
Articolul 11
    Litigiile referitoare la interpretarea sau aplicarea prezentului Acord se soluţionează prin negocieri între organele împuternicite ale Părţilor interesate şi alte mijloace general acceptate, inclusiv comisiile de conciliere, create la cererea uneia dintre Părţi.
Articolul 12
    Părţile, de comun acord, pot introduce în prezentul Acord completările şi modificările necesare, care vor fi perfectate în forma unor protocoale corespunzătoare, şi sunt parte integrantă a prezentului Acord.
Articolul 13
    Prezentul Acord intră în vigoare din data transmiterii depozitarului a trei notificări ale Părţilor privind îndeplinirea procedurilor interne necesare intrării lui în vigoare.
Articolul 14
    Prezentul Acord este deschis spre aderare altor state care recunosc scopurile şi principiile acestuia, prin transmiterea către depozitar a documentelor de aderare.
Articolul 15
   Prezentul Acord este încheiat pe un termen de 5 ani şi va fi automat prelungit de fiecare dată pe un an. Fiecare dintre Părţi poate declara intenţia sa de a ieşi din prezentul Acord printr-o notificare scrisă depozitarului, cu un preaviz de 6 luni până la expirarea perioadei respective.
    Încheiat în or. Moscova, la 9 decembrie 1994, într-un singur exemplar original, în limba rusă.
    Exemplarul original este depozitat în Arhiva Guvernului Republicii Belarusi, care va remite fiecărui stat semnatar al prezentului Acord copia lui certificată.

ANEXĂ
la Acordul cu privire la modul de
cercetare a accidentelor de muncă suportate
de lucrătorii

aflaţi în afara statului de reşedinţă,
din 9 decembrie 1994

Forma N-1M
    APROB
    Conducătorul întreprinderii
    ______________________
            (semnătura, N. P.)
    “___” _________199___

    Loc pentru ştampilă

ACT
despre accidentul de muncă în producţie
Coduri
    1. Denumirea întreprinderii, numărul de înregistrare._____________
    1.1. Statul ___________________________________________
    1.2. Adresa întreprinderii:
           Regiunea _____________________________________________
           Oraşul, strada, nr. casei __________________________________
           Rechizitele bancare _____________________________________
    1.3.Forma de proprietate ____________________________________
                                                            (de stat, municipală, privată ş.a.)
    1.4.Atelierul, sectorul, locul unde s-a produs accidentul
    2. Ramura economiei (ministerul, departamentul).
    3. Întreprinderea, care l-a delegat pe lucrător
    ________________________________________________________
             (statul, denumirea întreprinderii, adresa, rechizite bancare,
    ________________________________________________________
                               ramura economiei, ministerul, departamentul)
    4. Numele de familie, numele pătimaşului _________________________
    5. Sexul: masculin, feminin (a se sublinia) _________________________
    6. Vârsta (a se indica anii compleţi)_____________________________
    7. Profesia, funcţia ___________________________________________
    categoria, clasa __________________________________________
    8. Vechimea în muncă pe profesia dată, la executarea căreia s-a produs accidentul
    9. Instructaj, cursuri de securitate a muncii (data desfăşurării):
    9.1 Instructaj introductiv _____________________________________
    9.2 Cursuri de securitate a muncii ______________________________
    9.3 Instructaj iniţial (repetat) __________________________________
    9.4 Controlul cunoştinţelor pentru lucrările cu pericol sporit ___________
    9.5 Susţinerea examenului medical preventiv şi periodic ______________
    10. Data şi timpul accidentului
    _______________________________________________
                         (data, luna, anul, ora)
    _____________________________________________________
                           (numărul orelor depline de la începutul lucrului)
    11. Circumstanţele accidentului ________________________________
    11.1 Cauzele _____________________________________________
    11.2 Utilajul, care a cauzat accidentul. ___________________________
    ________________________________________________________
                              (denumirea, tipul, marca, anul producerii,
    ________________________________________________________
                                          întreprinderea-producătoare)
    11.3 Aflarea pătimaşului în stare de ebrietate alcoolică sau narcotică
    ________________________________________________________
               (conform deciziei medicale)
    11.4 Diagnosticul __________________________________________
                                                      (preventiv, final)
    12. Măsurile de înlăturare a cauzelor accidentului:

    Nr.         Denumirea     Termenul        Executor   Menţiune de
    de ord.   întreprinderii   de executare                   executare

    13.Persoanele care au admis încălcarea actelor normative de protecţie a muncii
    _________________________________________________________
                              (N.P. funcţia, denumirea întreprinderii)
    _________________________________________________________
                                  (articolele, paragrafele, punctele dispoziţiilor actelor
    _________________________________________________________
                               normative încălcate)
    14.Martorii accidentului ______________________________________
    Actul a fost întocmit _________________________________________
                                                              (data, luna, anul)
    Şeful (specialistul) serviciului de protecţie a muncii
    _________________________________________________________
                                (semnătura, N.P., funcţia)
    Însărcinatul colectivului de muncă (al sindicatelor) pentru protecţia muncii
    _________________________________________________________
                        (semnătura, N.P.)
    Şeful subdiviziunii (atelier, sector)________________________________
    _________________________________________________________
                             (semnătura, N.P.)