CMAE/1992
ID intern unic:  357615
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE
CONVENŢIE Nr. 1992
din  19.05.1992
ÎNTRE MINISTERUL CULTURII SI CULTELOR AL
REPUBLICII MOLDOVA ŞI MINISTERUL CULTURII
AL ROMÂNIEI*
Publicat : 30.12.1999 în Tratate Internationale Nr. 20     art Nr : 167     Data intrarii in vigoare : 19.05.1992
    ______________________________
    *Semnată la Chișinău, la 19 mai 1992.
    În vigoare din 19 mai 1992



    Având în vedere comunitatea de limbă, istorie şi tradiţii culturale,
    subliniind importanţa continuării şi aprofundării relaţiilor tradiţionale şi amplificării dialogului la diverse niveluri în domeniul culturii şi artei, în scopul reconstituirii efective a spaţiului cultural unic,
    cele doua ministere au convenit, în baza Acordului privind colaborarea în domeniile ştiinţei, învăţământului şi culturii între Republica Moldova şi România, semnat la Chişinău la 19 mai 1992, şi a Protocolului de colaborare, semnat la Bucureşti la 20 iulie 1991, să manifeste flexibilitate şi să acţioneze consecvent pentru simplificarea procedurilor, încurajând relaţiile directe între persoane şi instituţii, uniuni de creaţie, să acţioneze de comun acord pentru asigurarea unui statut preferenţial raporturilor culturale.
    De asemenea, au convenit ca, până la l iulie 1992, să creeze un Consiliu comun de experţi pentru colaborare culturală şi perfectarea informaţiei, necesare întâlnirilor de lucru şi consfătuirilor sistematice ale celor doi miniştri.
I. CĂRŢI ŞI PUBLICAŢII. BIBLIOTECI
    Cele două ministere îşi exprimă voinţa de a stimula şi susţine circulaţia bilaterală a cărţii şi a publicaţiilor culturale, preluarea şi difuzarea reciprocă a tirajului principalelor titluri apărute, cu prioritate în domeniul literaturii naţionale, a religiei, dramaturgiei, istoriei şi geografiei, a manualelor, inclusiv a celor de învăţământ artistic, publicaţiilor pentru copii ş.a. Va continua redactarea şi editarea sau coeditarea lucrărilor enciclopedice, a dicţionarelor etc.
 Cele două ministere vor contribui la editarea şi difuzarea revistei comune "Sud-Est", la difuzarea altor publicaţii de artă şi cultură, pe bază de paritate.
 Pentru satisfacerea nevoii acute de carte românească în Republica Moldova, se va studia posibilitatea acordării unui sprijin susţinut de către Ministerul Culturii al României prin:
-  facilitarea achiziţionării de cărţi, publicaţii periodice şi alte materiale grafice şi audiovizuale româneşti de către bibliotecile din Republica Moldova;
-  un rol important îl vor avea donaţiile din partea instituţiilor specializate din România;
-  înfiinţarea de librării cu publicaţii şi cărţi din România la Chişinău, în alte localităţi din Republica Moldova, deschiderea unor librării în România care să vândă carte şi publicaţii din Republica Moldova;
-  cooperarea interbibliotecară în domeniul formării şi perfecţionării profesionale şi de aliniere a bibliotecilor din Republica Moldova la metodologia de lucru din România şi Europa.
 Biblioteca Naţională a României va trimite, pe bază de abonament, reviste culturale şi publicaţii cotidiene din România la bibliotecile judeţene şi municipale din Republica Moldova. Biblioteca Naţională din Chişinău va trimite, de asemenea, pe bază de abonament, publicaţii periodice culturale din Republica Moldova către bibliotecile municipale şi judeţene din România.
 Cele două ministere vor dezvolta schimburile de persoane — editori, publicişti, bibliotecari pentru a participa la colocvii de specialitate şi alte manifestări.

II. SCHIMBURI ARTISTICE
    a). Arte vizuale - Expoziţii - Muzee- Patrimoniu
    Cele două ministere vor sprijini realizarea unor expoziţii colective şi personale reprezentative.
    Se va dezvolta colaborarea directă între muzeele din Republica Moldova şi România, în baza unei metodologii comune, prin schimburi de materiale documentare, expoziţii şi specialişti în domeniile muzeologiei, conservării şi restaurării patrimoniului, precum şi în pregătirea cadrelor.
    Cele două ministere vor stimula colaborarea dintre centrele de conservare şi valorificare a tradiţiei şi creaţiei populare din Republica Moldova şi instituţiile similare din România şi vor elabora programe de activitate pentru renaşterea obiceiurilor şi datinilor tradiţionale în zona rurală, creşterea interesului pentru confecţionarea obiectelor artizanale, instrumentelor de muzică populară, a costumului naţional.
    Ministerul Culturii al României va sprijini înfiinţarea unui muzeu naţional etnografic în aer liber la Chişinău.
    Se va stimula colaborarea în domeniile cercetării, protejării, restaurării şi punerii în valoare a monumentelor, ansamblurilor şi siturilor istorice, bisericilor, complexelor monastice, care aparţin patrimoniului comun. Modalităţile prac-tice de colaborare vor fi stabilite de către instituţiile interesate.
    b). Teatru
    Cele două ministere vor sprijini relaţiile directe între teatre şi artişti. Ministerul Culturii al României va veni în întâmpinarea necesităţilor din Republica Moldova privind invitarea unor oameni de teatru din România pentru punerea în scenă a unor piese din dramaturgia naţională sau universală, sau pentru a ţine cursuri de specialitate.
    Se va asigura în continuare primirea în România a actorilor, regizorilor, scenografilor şi criticilor din Republica Moldova la stagii de documentare.
    Se va sprijini participarea la festivalurile naţionale de teatru, precum şi organizarea de turnee artistice prin instituţiile de specialitate.
    Va fi elaborat statutul teatrului "Eugen Ionesco" din Chişinău, ca instituţie de subordine dublă.
    Se consideră obiectiv de interes comun construcţia edificiului teatrului "Luceafărul" la Chişinău.
    c). Muzică — Coregrafie
    Subliniind colaborarea remarcabilă în domeniul muzicii, cele două ministere au convenit să acorde un rol important schimbului de valori în planul creaţiei şi interpretării muzicale.
    În acest sens, se va continua practica informării asupra manifestărilor muzicale şi coregrafice de prestigiu, la care vor fi invitaţi să-şi dea concursul valoroşi interpreţi din cele două state româneşti.
    Cele două ministere vor încuraja organizarea de concerte şi vor sprijini participarea artiştilor la festivaluri şi concursuri sau seminare organizate în Republica Moldova şi România.
    Se va încuraja dezvoltarea relaţiilor directe între compozitori şi muzicologi, intre instituţiile de profil, precum şi schimbul de materiale muzicale, cărţi şi alte publicaţii de specialitate.
    Vor fi organizate concerte, recitaluri, se vor facilita apariţiile la radio şi televiziune ale unor formaţii sau solişti, pe bază de impresariat.
    Ministerul Culturii al Republicii Moldova va facilita pregătirea unor balerini şi coregrafi din România la şcoli de balet cu tradiţie.
    Ministerul Culturii al României va acorda sprijin, prin instituţiile de specialitate, coregrafilor din Republica Moldovă în vederea renaşterii dansului popular.
    Se va examina posibilitatea schimbului de turnee între teatrele de operă şi balet.
    Ministerul Culturii al României, prin "Electrecord S.A.", va contribui cu donaţii la îmbogăţirea patrimoniului discografic al Republicii Moldova.
    Ministerul Culturii şi Cultelor al Republicii Moldova va sprijini Asociaţia "INTERARTA" în achiziţionarea de discuri din România în contrapartidă cu materiale utilizabile de către "Electrecord SA.".
    Cele două ministere vor dedica simpozioane, colocvii şi sesiuni ştiinţifice comune unor personalităţi ale culturii româneşti şi universale.
    Cele două ministere vor facilita reciproc accesul cercetătorilor la documen-tele de arhivă ce prezintă interes pentru ambele părţi în domeniul culturii, sprijinind realizarea unor înţelegeri privind schimburile de documente şi folosirea lor.
    Ministerul Culturii al României va invita anual tineri din Republica Moldova pentru a participa la cursurile de vară de la Sinaia privind limba, literatura, istoria şi arta poporului român, organizate de Universitatea din Bucureşti, la cursurile Universităţii populare "Nicolae Iorga" de la Vălenii de Munte şi alte forme similare.
    Cele două ministere vor susţine colaborarea, pe bază de înţelegeri directe, între uniunile de creaţie şi asociaţiile culturale din Republica Moldova şi România.
    Cele două ministere vor favoriza perfectarea unui sistem de relaţii culturale permanente între judeţele din Republica Moldova şi cele din România.
    Se vor sprijini acţiunile cultural-artistice iniţiate de primăriile municipiilor Chişinău şi Bucureşti, care se vor realiza pe baza unor înţelegeri convenite între conducerile acestora.
    Se va deschide la Chişinău, prin concursul Ambasadei României şi al Ministerului Afacerilor Externe al României, un Centru de cultură naţională, dotat ştiinţific şi informaţional, cu tipografie şi alte mijloace tehnice.
    Cele două ministere vor încuraja şi sprijini revenirea la legăturile fireşti dintre cultele religioase din România şi Republica Moldova.
    Ambele ministere vor asigura pregătirea şi realizarea programelor comune de relaţii culturale internaţionale, ajutându-se reciproc la organizarea turneelor şi a schimbului de expoziţii cu alte ţări, vor contribui la dezvoltarea colaborării organizaţiilor guvernamentale şi neguvernamentale, a instituţiilor de cultură şi artă, uniunilor de creaţie cu organizaţii internaţionale similare, cu asociaţiile românilor de peste hotare.
    Prezenta Convenţie poate fi revăzută şi completată, la iniţiativa ambelor Ministere.

III. PREVEDERI FINANCIARE
    Cheltuielile de transport pentru persoane şi bagajul artistic până în capitala părţii primitoare şi retur revin părţii trimiţătoare.
    Partea primitoare acoperă cheltuielile de transport pe teritoriul propriu, precum şi cheltuielile de sejur pentru persoane, cu excepţia cazurilor în care printr-o înţelegere scrisă se prevede altfel.
    Partea primitoare suportă cheltuielile pentru asistenţa medicală în caz de boli contagioase sau urgenţe medico-chirurgicale.
    Cheltuielile pentru publicaţii şi elaborarea materialelor documentare, inclusiv în ce priveşte transportul acestora, revin părţii trimiţătoare, cu excepţia cazurilor în care s-a convenit altfel.
    Pentru expoziţii cheltuielile de organizare, instalare şi publicitate cad în Sarcina părţii primitoare, iar cheltuielile de asigurare, pe întreaga perioadă a aflării lor pe teritoriul celuilalt stat, cad în sarcina părţii trimiţătoare. Partea primitoare asigură paza obiectelor şi, în caz de pierdere sau deteriorare a Acestora, furnizează atestările necesare legitimării cerinţelor asigurării.
    Realizarea practică a programelor culturale şi a proiectelor comune de care va fi înfăptuită şi finanţată în baza acordurilor bilaterale.
    Ambele ministere vor solicita Guvernelor acordarea înlesnirilor financiare pentru organizaţiile şi instituţiile angajate în realizarea programelor culturale Comune în ce priveşte stabilirea tarifelor pentru transport, cazare etc.
    Acţiunile pentru fiecare an vor fi stabilite în trimestrul IV al anului precedent.

    Prezenta Convenţie a fost semnată la Chişinău, la 19 mai 1992, în două exemplare originale, în limba română, textele având valoare egală.