PMAE/1995
ID intern unic:  357643
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE
PROTOCOL Nr. 1995
din  21.02.1995
ÎNTRE COMPANIA DE STAT "MOLDOVA-TUR" DIN
REPUBLICA MOLDOVA ŞI MINISTERUL TURISMULUI
DIN ROMÂNIA

Publicat : 30.12.1999 în Tratate Internationale Nr. 20     art Nr : 348     Data intrarii in vigoare : 21.02.1995
    _____________________________
    * Semnat la Chișinău, la 21 februarie 1995.
    În vigoare din 21 februarie 1995



    Compania de Stat "Moldova-Tur" din Republica Moldova şi Ministerul Turismului din
    România, denumite în continuare "Părţi",
    în scopul aprofundării relaţiilor turistice şi conlucrarea dintre ele,
    în dorinţa întăririi şi adâncirii legăturilor de integrare,
    în conformitate cu prevederile Convenţiei încheiate între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul României, la 27 septembrie 1990,
    au convenit cele ce urmează:
Articolul 1
    Cele două Părţi vor încuraja dezvoltarea circulaţiei turistice dintre Re-publica Moldova şi România şi, în mod deosebit, creşterea schimburilor turistice organizate prin agenţii de turism care să ofere programe turistice pentru odihnă, cură şi tratament, călătorii pentru participarea la acţiuni prilejuite de aniversarea unor date istorice importante, conferinţe, simpozioane, expoziţii şi târguri internaţionale, manifestări cu caracter social-cultural, ştiinţific şi sportiv, programe destinate unor grupe socio-profesionale şi de tineret, precum şi pentru turism automobilistic.
Articolul 2
    Pentru aducerea la îndeplinire a prevederilor de la articolul l, societăţile comerciale şi agenţii economici din Republica Moldova şi România:
    a) vor încheia contracte prin care se vor stabili condiţiile generale ale schimburilor turistice organizate;
    b) vor acţiona pentru diversificarea continuă a programelor turistice, inclusiv stabilirea de programe comune care să cuprindă trasee ce străbat teritoriul Republicii Moldova şi României. Partenerii vor urmări ca obiectivele, zonele şi activităţile turistice, prevăzute în contracte, să aibă un bogat conţinut informativ şi educativ pentru turiştii de pe ambele maluri ale Prutului;
    c) decontarea serviciilor turistice reciproce se va stabili contractual, di-rect, de către parteneri; pot fi prevăzute plăţi directe, operaţiuni de barter sau alte forme de decontare, care se vor conveni nemijlocit între Părţile Contractante.
Articolul 3
    Cele două Părţi vor favoriza dezvoltarea cooperării dintre societăţi comerciale şi agenţi economici din Republica Moldova şi România, în domeniul turismului, în acest scop:
    a) ele vor încuraja constituirea de societăţi mixte, cu participarea agenţilor economici din Republica Moldova şi România;
    b) de asemenea, vor conlucra pe bază de contracte la construirea şi punerea în funcţiune a noi obiective, precum şi la modernizarea şi ridicarea gradului de confort la unele obiective existente.
Articolul 4
    În domeniul pregătirii cadrelor, cele două Părţi au convenit:
    - Ministerul Turismului din România va acorda burse pentru studii în instituţii de învăţământ specifice, într-un număr ce se va stabili anual;
    - va primi la specializare în unităţi specifice (hoteliere, restaurante, agenţii de turism) personal de conducere şi de execuţie, într-un număr ce se va conveni, de asemenea, anual;
    - Compania de Stat "Moldova-Tur" din Republica Moldova va trimite în România cursanţi pentru care s-au acordat burse şi s-au creat locuri pentru specializare;
    - cele două Părţi vor sprijini organizarea periodică, individuală sau pe bază de reciprocitate, a unor congrese, conferinţe, simpozioane, colocvii, seminare bilaterale, mese rotunde pe teme şi în condiţiile stabilite anual, de comun acord.
Articolul 5
    Cele două Părţi vor încuraja colaborarea agenţiilor de turism în vederea atragerii pe programe turistice comune de turişti din terţe ţări. În acest scop, se vor transmite birourilor de turism ale României în străinătate materiale de promovare a programelor turistice combinate Republica Moldova - România. Ministerul Turismului din România poate să promoveze produsul turistic al Republicii Moldova pe piaţa externă, pe baza materialelor specifice ce îi vor fi puse la dispoziţie de Compania de Stat "Moldova-Tur" din Repub-lica Moldova.
    Ministerul Turismului din România va acorda ajutorul organizatoric necesar pentru participarea reprezentanţilor Companiei de Stat "Moldova-Tur" din Republica Moldova la unele târguri şi expoziţii internaţionale la care va participa.
Articolul 6
    În scopul dezvoltării traficului turistic între cele două state, se vor organiza periodic, pe bază de reciprocitate, acţiuni de informare şi promovare turistică, şi anume:
    - expoziţii, târguri, conferinţe de presă, mese rotunde;
    -  proiecţii de filme turistice;
    - schimburi de ziarişti de turism;
    - schimburi de materiale de reclamă şi informare turistică, schimburi de reviste de specialitate şi publicaţii ştiinţifice oferite de biblioteci şi edituri din cele două state;
    - schimburi de informaţii privind legile şi alte acte normative care, în mod direct sau tangenţial, sunt legate de activitatea turistică;
    - schimburi de experienţă şi informaţii privind problemele construcţiei, cercetărilor ştiinţifice în domeniul turismului, participării la organizaţiile turistice internaţionale, în alte domenii legate de dezvoltarea turistică.
     Formele concrete, calendarul şi condiţiile financiare de organizare a acestor acţiuni, precum şi volumul materialelor de informare şi reclamă turistică, ce urmează a fi puse la dispoziţie reciproc, vor fi stabilite de către cele două Părţi prin programe ce se vor pune de acord.
Articolul 7
     Cele două Părţi vor organiza întâlniri de lucru între specialiştii lor, în diferite domenii ale turismului (balnear, sporturi de iarnă, automobilism etc.).
     Aceste vizite se vor realiza pe bază de reciprocitate, pe cheltuielile Părţii care invită.
Articolul 8
    Ministerul Turismului din România va reprezenta, în caz de necesitate, Republica Moldova în organizaţiile turistice internaţionale la care România este membru şi va asigura asistenţa tehnică şi sprijinul necesar pentru intrarea Republicii Moldova în Organizaţia Mondială de Turism. Atunci când se apreciază util, cele două Părţi vor trimite delegaţie comună, modul de participare şi achitare a cheltuielilor urmând să se hotărască pentru fiecare caz în parte.
Articolul 9
    Întru aplicarea prezentului Protocol cele două Părţi constituie o grupă de lucru sectorială comună în cadrul Comitetelor Interministeriale din Republica Moldova şi România, care va analiza stadiul realizării acţiunilor Convenite şi va stabili noi măsuri pentru îndeplinirea obiectivelor avute în vedere.
    Reuniunile grupei se vor desfăşura alternativ, în Republica Moldova şi România, anual sau ori de câte ori va fi necesar, la date stabilite de comun acord.

    Semnat, la Chişinău, la 21 februarie 1995, în două exemplare, ambele texte având aceeaşi valabilitate.