AMAE/1992
ID intern unic:  357682
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE
ACORD Nr. 1992
din  14.02.1992
CU PRIVIRE LA COORDONAREA RELAŢIILOR
DINTRE STATELE CSI ÎN DOMENIUL
ELECTROENERGETICII*
Publicat : 01.01.1999 în Tratate Internationale Nr. 16     art Nr : 37
    Guvernele Republicii Azerbaidjan, Republicii Armenia, Republicii Belarusi, Republicii Kazahstan, Republicii Kârgâzstan, Republicii Moldova, Federaţiei Ruse, Republicii Tadjikistan, Turkmenistanului, Republicii Uzbekistan, Ucrainei,
    bazăndu-se pe Hotărârea şefilor de guverne din 8 februarie 1992,
    ţinând cont de rolul deosebit al electroenergeticii pentru economia şi dezvoltarea socială a statelor,
    conştiente de superiorităţile funcţionării în paralel a centralelor electrice şi sistemelor electrice unificate ale statelor membre,
    fiind convinse de prezenţa interesului comun pentru rezolvarea eficientă a problemelor cu privire la aprovizionarea cu energie electrică, siguranţa obiectelor electroenergetice, mai ales a celor nucleare, cât şi de ocrotirea mediului înconjurător,
    înţelegând obligaţiunile cu privire la acordurile interstatale,
    tinzând să susţină statele în tendinţa lor de cooperare, bazată pe respectul reciproc şi încredere, şi
    considerând că baza coordonării relaţiilor interstatale în domeniul electro-energeticii este Acordul cu privire la lucrările în paralel, întemeiate pe principiul egalităţii, avantajului reciproc şi neamestecului în treburile  conducerii interne a sistemelor energetice ale Părţilor Contractante,
    au convenit asupra celor ce urmează:
Articolul 1
    Consiliul Electroenergetic
    În scopul efectuării acţiunilor comune de coordonare, îndreptate spre aprovizionarea stabilă şi sigură cu energie electrică a economiei naţionale şi a populaţiei statelor pe baza funcţionării eficiente a sistemelor energetice unite, statele membre formează Consiliul Electroenergetic al CSI (în continuare Consiliul Electroenergetic).
    În componenţa Consiliului Electroenergetic intră, conform, funcţiilor deţinute, funcţionarii principali ai organelor de conducere ale electroenergeticii - reprezentanţi împuterniciţi ai statelor Părţi ale Consiliului.
Articolul 2
    Funcţiile Consiliului Electroenergetic
    2.1 Determinarea principiilor convenabile de lucru în componenţa sistemelor electroenergetice unite.
    2.2 Participarea la pregătirea acordurilor interstatale coordonate cu privire la livrarea energiei electrice şi a combustibilului pentru centralele electrice, bazându-se pe balanţele de perspectivă ale energiei, capacităţilor şi carburanţilor luând în consideraţie conjunctura pieţii interstatale de consum a energiei şi intensităţii.
    2.3 Organizarea ajutorului reciproc în aprovizionarea cu energie electrică a consumatorilor şi aprovizionarea stabilă a sistemelor energetice unite în situaţii deosebite şi condiţii extremale.
    2.4 Coordonarea elaborării şi realizării, împreună cu guvernele statelor, a strategiilor dezvoltării electroenergeticii în componenţa complexului energetic şi de carburanţi şi programelor dezvoltării de perspectivă a sistemelor energetice unite.
    2.5 Coordonarea interstatală a programelor ştiinţifice şi a elaborărilor experimentale de construcţie în domeniul aprovizionării electrice şi cu agent termic, a tehnologiilor şi tehnicii noi.
    2.6 Acordarea sprijinului şi ajutorului semnatarilor acestui Acord în organizarea şi aprovizionarea interstatală cu rezerve tehnico-materiale, electroutilaj, piese de schimb, mijloace de protecţie, dispozitive, materiale de construcţie pentru exploatarea şi repararea obiectivelor energetice care se află în lucru şi construcţia altor noi.
    2.7 Coordonarea recomandărilor metodico-normative pentru formarea tarifelor la furnizările interstatale de energie electrică şi capacităţi.
    2.8 Coordonarea normelor şi regulilor de exploatare şi construcţie a obiectelor electroenergetice.
    2.9 Coordonarea după standardele unice internaţionale a spaţiului unic internaţional în domeniul electroenergetic şi construcţiilor energetice.
Organizarea participării comune la conferinţele internaţionale şi organiza-ţiile internaţionale energetice.
    2.10 Coordonarea elaborării în comun cu întreprinderile producătoare a aparaturii energetice noi, precum şi a programelor interstatale de modernizare a utilajelor care funcţionează, reţelelor electrice şi termice, sistemelor de control al dirijării şi comunicaţiilor.
    2.11 Crearea programelor ecologice unice în domeniul electroenergetic.
    2.12 Coordonarea formelor unice de evidenţă şi gestiune energetică, necesare pentru luarea hotărârilor comune.
    2.13 Elaborarea recomandărilor privitor la reducerea consumurilor în electroenergetică şi valorificarea surselor de energie netradiţionale.
Articolul 3
Organele de conducere ale Consiliului Electroenergetic
    Consiliul Electroenergetic este condus de preşedinte şi vicepreşedinte, care sunt numiţi de Consiliu pe o perioadă de un an în ordinea rotaţiei succesive dintre primii conducători ai ramurilor electroenergetice ale CSI.
    Locul aflării preşedintelui Consiliului Electroenergetic - capitala statului reprezentantul căruia este.
Articolul 4
Organizarea lucrului Consiliului Electroenergetic
    Consiliul Electroenergetic se întruneşte nu mai rar de două ori pe an.
    Sesiunea extraordinară a Consiliului Electroenergetic se poate convoca sau în urma deciziei preşedintelui, sau la propunerea a nu mai puţin de trei membri ai Consiliului.
    Locul petrecerii întrunirilor — capitala statului, conducătorul ramurii electroenergetice al căruia conduce Consiliul Electroenergetic.
Articolul 5
Organul de lucru al Consiliului Electroenergetic şi funcţiile lui
    Organul de lucru al Consiliului Electroenergetic este comitetul executiv.
    Comitetul executiv e condus de preşedinte, care e numit de Consiliul Electroenergetic.
    Comitetul executiv este subordonat Consiliului Electroenergetic. Preşedintele Comitetului executiv este responsabil de pregătirea materialelor necesare pentru şedinţa Consiliului Electroenergetic şi ia parte la aceste şedinţe.
    Structura, lista de personal, bugetul şi forma retribuirii muncii membrilor şi personalului de serviciu ai Comitetului executiv este întărit de Consiliul Electroenergetic.
    Componenţa personalului şi bugetul Comitetului executiv în limitele structurilor întărite de către Consiliul Electroenergetic sunt determinate de preşedintele acestuia.
    Activitatea organului executiv al Consiliului Electroenergetic se con-centrează la pregătirea documentelor care asigură funcţionarea Consiliului Electroenergetic şi se realizează după un plan special întărit de preşedinte.
    Locul aflării Comitetului executiv — oraşul Moscova.
Articolul 6
Finanţarea activităţii Consiliului Electroenergetic
    Finanţarea activităţii Consiliului Electroenergetic şi a organelor lui de lucru se efectuează din contul decontărilor întreprinderilor (companiilor) electroenergetice, sistemelor energetice ale statelor în mărime identică.
    Pe lângă Consiliul Electroenergetic se pot forma fonduri colective.
    Ordinea formării şi folosirii fondurilor este confirmată de Consiliul Electroenergetic.
Articolul 7
Direcţia dispecerală
    Relaţiile sistemelor energetice ale statelor cu Dispeceratul Central de conducere se reglementează pe baza înţelegerilor speciale încheiate în conformitate cu Acordul privitor la organizarea dirijării operativ-dispecerale.
Articolul 8
Responsabilitatea Părţilor Contractante
    Statele poartă responsabilitate reciprocă pentru încălcarea obligaţiilor determinate în prezentul Acord.
    Consiliul Electroenergetic poartă răspundere faţă de fiecare stat pentru îndeplinirea funcţiilor expuse în articolul 2 al acestui Acord.
Articolul 9
Intrarea în vigoare a Acordului
    Acordul dat intră în vigoare din momentul semnării şi este valabil pe o perioadă nedeterminată. Acordul poate fi completat sau modificat cu acordul tuturor Părţilor semnatare.
Articolul 10
Denunţarea Acordului
    În cazul apariţiei interesului de neparticipare la acest Acord, orice stat informează despre aceasta Consiliul Electroenergetic.
    După expirarea unui an Partea care are această intenţie nu mai poartă nici un fel de obligaţiuni, condiţionate de prezentul Acord.
Articolul 11
    Aderarea la Acord a altor state
    Alte state pot deveni părţi la acest Acord prin depunerea cererii respec-tive la Consiliul Electroenergetic şi intră în vigoare după primirea acordului din partea tuturor semnatarilor prezentului Acord.
Articolul 12
Limbile oficiale şi de lucru ale Consiliului Electroenergetic
    Limbi oficiale ale Consiliului Electroenergetic sunt limbile statelor Părţi. Limba de lucru a Consiliului Electroenergetic este limba rusă.
    Făcut la Minsk, la 14 februarie 1992, într-un singur exemplar, în limba rusă.
    Exemplarul original se păstrează în Arhiva Guvernului Belarusi, care va trimite statelor, semnatare ale acordului dat, câte o copie certificată.