AMAE/1992
ID intern unic:  357717
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE
ACORD Nr. 1992
din  15.05.1992
CU PRIVIRE LA REGULILE PROVIZORII DE
PROCEDURĂ ALE CONSILIULUI ŞEFILOR DE STATE
ŞI CONSILIULUI ŞEFILOR DE GUVERNE ALE STATELOR
MEMBRE ALE COMUNITĂŢIISTATELOR INDEPENDENTE*
Publicat : 01.01.1999 în Tratate Internationale Nr. 16     art Nr : 97
    Statele membre ale Comunităţii Statelor Independente,
    luând aminte la necesitatea creării de condiţii pentru activitatea eficientă a Consiliului Şefilor de State şi Consiliului Şefilor de Guverne ale C.S.I.,
    au convenit asupra celor ce urmează:
Articolul 1
    Se aprobă Regulile provizorii de procedură ale Consiliului Şefilor de State şi Consiliului Şefilor de Guverne ale statelor (se anexează).
Articolul 2
    Asupra chestiunilor referitoare la rezerve şi amendamente unilaterale la Regulile provizorii de procedură ale Consiliului Şefilor de State si Consiliului Şefilor de Guverne ale statelor membre ale C.S.I. vor decide ele însele.
    Făcut în or. Taşkent, la 15 mai 1992, într-un singur exemplar original, în limba rusă.
    Exemplarul original se va păstra în Arhiva Guvernului Republicii Belarusi, care va remite statelor semnatare ale prezentului Acord copia lui certificată.
    ________________
    * Acordul a fost semnat de Republica Moldova "cu condiţia că regula 12 va admite adoptarea deciziilor prin consens".
    ** Ucraina, adera la Acord "cu rezerva la regula 12 referitoare la aceea că, hotărârea Consiliului, adoptată fără participarea unor state, va avea caracter recomandat faţa de aceste state".

ANEXA
la Acordul, cu privire la
Regulile provizorii de procedură
ale Consiliului Şefilor de State
şi Consiliului Şefilor de Guverne
ale datelor membre ale
Comunităţii Statelor Independente
REGULILE PROVIZORII DE PROCEDURĂ
ALE CONSILIULUI ŞEFILOR DE STATE ŞI CONSILIULUI
ŞEFILOR DE GUVERNE ALE STATELOR MEMBRE
ALE COMUNITĂŢII STATELOR INDEPENDENTE
Regula 1
    Activitatea Consiliului Şefilor de State şi Consiliului Şefilor de Guverne (numite în continuare Consiliu), este reglementată de Acordul cu privire la crearea Comunităţii Statelor Independente, Acordul provizoriu cu privire la Consiliul Şefilor de State şi Consiliul Şefilor de Guverne ale C.S.L, de acordurile încheiate întru dezvoltarea acestora, precum şi de prezentele Reguli provizorii de procedură.
Regula 2
    Decizia referitoare la termenele de convocare şi ordinea de zi prealabilă pentru fiecare şedinţă următoare se adoptă la şedinţa ordinară a Consiliului, dacă acesta nu va hotărî altfel.
    Proiectul definitiv al ordinii de zi va fi alcătuit de miniştrii afacerilor externe ai statelor membre ale Comunităţii cu nu mai puţin de 20 de zile până la începutul şedinţei ordinare a Consiliului. Includerea de chestiuni în ordinea de zi mai târziu de acest termen nu se admite, cu excepţia adoptării de hotărâri în cazul unor situaţii ce periclitează pacea, încalcă pacea sau al constatării unui act de agresiune, precum şi în alte cazuri extraordinare.
    Şedinţa miniştrilor afacerilor externe ai statelor membre ale Comunităţii, în cazul formării proiectului definitiv al ordinii de zi, va fi deliberativă să adopte decizii cu prezenţa a nu mai puţin de jumătate dintre reprezentanţii statelor membre ale Comunităţii.
    Absenţa la şedinţă a reprezentantului unui stat nu poate servi drept motiv pentru cererea de reexaminare a proiectului definitivat al ordinii de zi. Grupul de lucru pentru pregătirea tehnico-organizatorică şi ţinerea şedinţelor Consiliului Şefilor de State şi Consiliului Şefilor de Guverne va expedia tuturor statelor membre ale Comunităţii proiectul definitiv al ordinii de zi cu nu mai puţin de două săptămâni până la începutul şedinţei.
Regula 3
    Dacă, conform unuia dintre punctele de pe ordinea de zi, este necesară adoptarea unui document multilateral, atunci propunerea de elaborare a acestui document sau proiectul lui se vor propune atenţiei şedinţei Consiliului care precedează şedinţa la care se presupune adoptarea numitului document.
    Consiliul va decide asupra caracterului raţional al elaborării şi pregătirii documentului propus pentru semnare.
Regula 4
    Concomitent cu adoptarea deciziei de pregătire pentru semnare a respectivului document Consiliul va crea un grup de lucru pentru pregătirea textului concordat al acestui document, precum şi va determina ordinea activităţii lui cu menţiunea mandatului şi termenelor de pregătire a proiectului.
Regula 5
    Grupul de lucru pentru pregătirea documentului, cu nu mai puţin de 30 zile până la convocarea şedinţei Consiliului la care se presupune adoptarea documentului, va prezenta, prin intermediul Grupului de lucru pentru pregătirea tehnico-organizatorică şi ţinerea şedinţelor Consiliului Şefilor de State şi Consiliului Şefilor de Guverne, tuturor statelor membre ale Comunităţii textul proiectului, precum şi raţiunile şi recomandările sale, în formă scrisă, referitoare la caracterul raţional al adoptării documentului sau al perfectării lui în continuare.
Regula 6
    Documentele neacceptate de Consiliu în scopul pregătirii textelor de proiecte şi care nu au fost concordate în grupele de experţi, precum şi cele prezentate de grupurile de lucru ale experţilor Grupului de lucru pentru pregătirea tehnico-organizatorică şi ţinerea şedinţelor Consiliului Şefilor de State şi Consiliului Şefilor de Guverne cu mai puţin de 30 de zile până la convocarea respectivei şedinţe, nu vor fi admise pentru examinare la şedinţele Consiliului.
Regula 7
    În cazurile când Consiliul va trebui să adopte hotărâri imediate în condiţiile situaţiilor ce ţin de periclitarea păcii, încălcarea păcii sau constatarea unui act de agresiune, precum şi în cazul unor calamităţi naturale, avarii, catastrofe, se va admite adoptarea documentelor fără a se respecta exigenţele prezentelor Reguli de procedură provizorii.
    În alte cazuri abaterile de la prezentele Reguli de procedură provizorii nu se admit.
Regula 8
    Şedinţele extraordinare ale Consiliului se convoacă din iniţiativa majorităţii Şefilor de State sau Şefilor de Guverne ale statelor membre ale Comunităţii.
Regula 9
    Şedinţele Consiliului se ţin, de regulă, la Minsk. Dacă se va conveni altfel, şedinţa Consiliului poate fi convocată în unul dintre statele membre ale Comunităţii.
Regula 10
    Mandatul de participare la şedinţa Consiliului va fi necesar, dacă la şedinţă participă nu şeful statului sau şeful guvernului, ci o persoană mandant al lor.
    Mandatul se va prezenta, până la începutul şedinţei, coordonatorului Grupului de lucru, care va informa Consiliul referitor la mandatul prezentat.
Regula 11
    Şefii Statelor sau Şefii Guvernelor vor prezida şedinţele Consiliului pe rând, în ordinea alfabetului rusesc al denumirilor statelor membre ale Comunităţii.
Regula 12
    Fiecare stat dispune în Consiliu de un singur vot. Hotărârile Consiliului se adoptă conform formulei: consens minus unu. Hotărârea adoptată astfel va fi obligatorie pentru toţi. Consensul se va determina ca absenţa oricăror obiecţii expuse de vreun reprezentant şi înaintată de acesta ca prezentând o piedică pentru adoptarea hotărârii în problema examinată.
    Deciziile în chestiuni de procedură se adoptă cu majoritatea simplă a voturilor.
    Oricare stat poate declara dezinteresul său pentru o chestiune sau alta, ceea ce nu va prezenta o piedică pentru adoptarea deciziei.
    Oricare stat are dreptul să ceară ca opinia lui separată să fie oglindită în Procesul-verbal al şedinţei.
Regula 13
    Propunerile referitoare la chestiunile în discuţie, precum şi amendamentele la ele se prezintă Preşedintelui în formă scrisă şi se înmânează tuturor participanţilor; aşa se va proceda şi privind propunerile acceptate.
    La rugămintea reprezentantului participant la şedinţă, rezervele lui formale sau declaraţiile interpretative referitoare la o hotărâre sau alta trebuie fixate şi împărţite tuturor participanţilor la şedinţă.
    În acelaşi mod se vor fixa şi difuza obiecţiile altor participanţi vizând rezervele formale sau declaraţiile interpretative ale unuia dintre participanţi.
Regula 14
    Pe parcursul şedinţei Preşedintele va ţine lista oratorilor. Cu con-simţământul participanţilor, el va putea declara lista închisă, însă va fi obligat să ofere oricărui reprezentant dreptul să dea un răspuns, dacă acest lucru va fi dorit în legătură cu o cuvântare pronunţată după închiderea listei.
    Şedinţele Consiliului se vor ţine, de regulă, închise, dacă Şefii de State sau Şefii de Guverne nu vor decide altfel.
Regula 15
    Limbile oficiale ale Consiliului sunt limbile de stat ale statelor membre ale Comunităţii.
    Limbă de lucru este limba rusă.
    Dările de seamă oficiale despre şedinţele Consiliului se vor face în limba de lucru.
Regula 16
    Consiliul Şefilor de State şi Consiliul Şefilor de Guverne pot ţine şedinţe
Regula 17
    Reprezentantul unui stat nemembru al Comunităţii poate, cu consimţământul tuturor participanţilor, să asiste la şedinţa Consiliului cu titlu de observator.
    Observatorii nu vor participa la adoptarea hotărârilor.
Regula 18
    Prin decizia Consiliului, pot fi create organe de lucru şi auxiliare cu titlu permanent sau provizoriu.
    Ele se vor forma din reprezentanţi abilitaţi ai statelor membre ala Comunităţii. Pentru participare la şedinţe aceştia vor putea invita experţi şi consultanţi.
Regula 19
    Pregătirea tehnico-organizatorică şi ţinerea şedinţelor Consiliului se înfăptuiesc de Grupul de lucru, conform Regulamentului provizoriu al acestui grup.
Regula 20
    Prezentele Reguli provizorii de procedură se adoptă prin consens. După adoptare ele vor putea fi modificate, de asemenea, doar prin consens.