AMAE/1994
ID intern unic:  357742
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE
ACORD Nr. 1994
din  21.10.1994
ÎNTRE MINISTERUL APĂRĂRII AL REPUBLICII MOLDOVA
ŞI MINISTERUL APĂRĂRII
AL FEDERAŢIEI RUSE CU PRIVIRE
LA ACTIVITATEA DE ZBOR A AVIAŢIEI
FORMAŢIUNILOR
MILITARE ALE FEDERAŢIEI RUSE, PROVIZORIU DISLOCATE
 PE TERITORIUL
REPUBLICII MOLDOVA, ŞI CU PRIVIRE LA
UTILIZAREA AERODROMULUI TIRASPOL
DE CĂTRE AVIAŢIA
DE TRANSPORT A FORŢELOR ARMATE ALE FEDERAŢIEI RUSE*

Publicat : 30.12.1999 în Tratate Internationale Nr. 21     art Nr : 172     Data intrarii in vigoare : 21.10.1994
    _____________________
    *Semnat la Moscova, la 21 ocombrie 199.
    În vigoare din ziua semnării.



    Ministerul Apărării al Republicii Moldova şi Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse, denumite în continuare "Pari",
    confirmând tendinţa de a-şi construi relaţiile pe baza prieteniei şi relaţiilor reciproce de parteneriat,
    pornind de la înţelegerea reciprocă a necesităţii asigurării aeriene a activităţii vitale a formaţiunilor militare ale Federaţiei Ruse provizoriu dislocate pe teritoriul Republicii Moldova,
    luând în considerare interesele privind securitatea zborurilor navelor aeriene moldoveneşti şi ruseşti,
    au convenit asupra următoarelor:
Articolul 1
    Aerodromul militar Tiraspol este utilizat de formaţiunile militare ale Federaţiei Ruse până la retragerea definitivă a acestora de pe teritoriul Republicii Moldova.
    Dislocarea şi zborurile comune pe aerodromul Tiraspol ale aviaţiei civile a regiunii Transnistria din Republica Moldova şi ale navelor aeriene ruse se efectuează conform "Regulamentului provizoriu cu privire la dislocarea comună a aviaţiei formaţiunilor militare ale Federaţiei Ruse şi aviaţiei civile a regiunii Transnistria din Republica Moldova", coordonate cu Administraţia de Stat a Aviaţiei Civile a Republicii Moldova, Ministerul Apărării al Republicii Moldova şi Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse.
    Zborurile altor nave aeriene de pe aerodromul Tiraspol pot fi efectuate doar după coordonare cu organele de stat ale aviaţiei Republicii Moldova şi Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse.
Articolul 2
    1) Zborurile elicopterelor escadrilei 36 independente a Forţelor Armate ale Federaţiei Ruse, dislocate pe teritoriul Republicii Moldova, se efectuează de pe aerodromul Tiraspol şi se asigură cu forţele şi mijloacele trupelor Federaţiei Ruse.
    2) Pentru menţinerea şi perfecţionarea deprinderilor de zbor ale efectivului navigant din escadrila de elicoptere, zborurile se efectuează de două ori pe săptămână (marţi, joi, zi de rezervă — vineri) în zona de pilotare (centrul zonei — l kilometru vest de localitatea Vladimirovka), având ruta Tiraspol — Mălăeşti — Hîrtop — Mălăeşti — Tiraspol.
Articolul 3
    Zborurile avionului-poştă, aparţinând trupelor ruse, se efectuează pe aerodromul Tiraspol cel mult de două ori pe săptămână (marţi, joi sau în alte zile ale săptămânii, după coordonarea prealabilă de către Părţi).
Articolul 4
    1) În scopul asigurării activităţii formaţiunilor militare ale Federaţiei Ruse, provizoriu dislocate pe teritoriul Republicii Moldova, navele militare aeriene de transport ale Rusiei efectuează transportarea încărcăturilor din Federaţia Rusă pe aerodromul Tiraspol şi retur cel mult o dată pe săptămână.
    Odată cu retragerea unităţilor şi subunităţilor de trupe ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, orarul curselor suplimentare ale navelor aeriene de trans-port se va coordona de către Părţi din timp.
    2) Pentru menţinerea aerodromului Tiraspol în stare de funcţionare, anual se va efectua calibrarea mijloacelor radiotehnice de aerodrom, în acest scop, un avion al Rusiei, special dotat, dislocat în Federaţia Rusă, va efectua odată pe an zboruri pe aerodromul Tiraspol şi va executa numărul necesar de zboruri pe rutele şi în termenele coordonate cu Partea moldovenească.
Articolul 5
    1) Cererile, privind efectuarea de către aviaţia Forţelor Armate ale Federaţiei Ruse a zborurilor de şcoală şi antrenament şi survolurilor, se prezintă în ajun până la 15°°, ora locală, prin intermediul organelor de coordonare a traficului aerian (punctelor de comandă).
    2) Confirmarea cererilor, precum şi autorizaţiile în vederea utilizării spaţiului aerian al Republicii Moldova sunt eliberate de Punctul unificat de comandă al apărării antiaeriene şi aviaţie al Forţelor Armate ale Republicii Moldova. Totodată, decizia privind utilizarea spaţiului aerian al Republicii Moldova, conform cererii de zbor, în localităţile de dislocare provizorie a trupelor ruse se adoptă de către şeful Marelui Stat Major al Forţelor Armate ale Republicii Moldova.
    3) Zborurile de executare a misiunilor urgente, legate de lichidarea consecinţelor calamităţilor naturale, avariilor, catastrofelor, acordarea asistenţei medicale urgente, se efectuează fără cereri prealabile, de comun acord cu punctele de comandă ale Părţilor. Dacă zborurile menţionate se efectuează cu intrarea în zona de securitate, este necesar a le coordona, de asemenea, cu Comisia unificată de control.
Articolul 6
    1) Cercetarea incidentelor aeriene, ce ţin de utilizarea spaţiului aerian al Republicii Moldova şi în care sunt implicate atât Partea moldovenească, cât şi trupele ruse, inclusiv catastrofele aeriene şi avariile, în urma cărora Părţii moldoveneşti i-au fost cauzate prejudicii, se va efectua în comun de către organele Republicii Moldova, organele competente ruseşti şi ale puterii lo-cale.
    În cazul în care Părţii moldoveneşti nu i-au fost cauzate prejudicii, cercetarea va ţine de competenţa organelor ruseşti, în timpul cercetărilor incidentelor aeriene Părţile acordă ajutor reciproc şi asigură accesul la documentaţia de exploatare şi alte documente necesare.
    2) În toate cazurile în care au apărut situaţii de avarie în spaţiul aerian al Republicii Moldova Părţile acordă ajutor navei aeriene accidentate, inclusiv permisiunea de utilizare a aerodromului în vederea aterizărilor în caz de avarii.
Articolul 7
    Controlul executării prezentului Acord este exercitat de către reprezentanţii ministerelor apărării al Republicii Moldova şi al Federaţiei Ruse, în conformitate cu Regulamentul special, elaborat de ele în comun.
Articolul 8
    1) Prezentul Acord intră în vigoare din data semnării lui şi va fi valabil până la retragerea deplină a formaţiunilor militare ale Federaţiei Ruse de pe teritoriul Republicii Moldova.
    2) În prezentul Acord pot fi operate modificări cu consimţământul reciproc al Părţilor.

    Încheiat la Moscova, 21 octombrie 1994, în două exemplare, fiecare în limbile moldovenească şi rusă, ambele texte având aceeaşi putere juridică.