AMAE/1994
ID intern unic:  357746
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE
ACORD Nr. 1994
din  03.11.1994
DE COLABORARE ÎNTRE SERVICIUL DE STAT DE ARHIVĂ
AL REPUBLICII MOLDOVA ŞI SERVICIUL DE STAT DE ARHIVĂ
AL FEDERAŢIEI RUSE*
Publicat : 30.01.1999 în Tratate Internationale Nr. 21     art Nr : 176     Data intrarii in vigoare : 03.11.1994
    _________________
    *Semnat la Kiev, la 3 noiembrie 1994.
   În vigoare din ziua semnării.



    Serviciul de Stat de Arhivă al Republicii Moldova şi Serviciul de Stat de Arhivă al Federaţiei Ruse, denumite în continuare "Părţi",
    acţionând în interesul dezvoltării relaţiilor ştiinţifice şi culturale şi pornind de la tendinţa reciprocă spre o colaborare multilaterală între instituţiile arhivistice din ambele state,
    considerând că o astfel de colaborare va contribui la aprofundarea relaţiilor prieteneşti dintre popoarele Moldovei şi Rusiei,
    au convenit următoarele:
Articolul 1
    Părţile vor dezvolta colaborarea pe principii de egalitate, reciprocitate şi în condiţiile legislaţiei respective a ambelor state, precum şi acordurilor internaţionale la care participă Republica Moldova şi Federaţia Rusă.
Articolul 2
    Părţile vor dezvolta schimbul de experienţă dintre instituţiile arhivistice în domeniile de activitate ale arhivelor de stat ce prezintă interes comun, în acest scop Părţile vor face schimb de informaţie în probleme de arhivistică apărute şi schimb de specialişti-arhivişti, pe bază de reciprocitate.
Articolul 3
    Părţile vor realiza schimb de acte legislative şi de documente ce reglemen-tează organizarea şi modul de lucru al instituţiilor arhivistice, precum şi de literatură de specialitate şi metodico-ştiinţifică în domeniul arhivisticii (reguli de lucru, rezultate ale lucrului de cercetare ştiinţifică, lucrări ştiinţifice, materiale ale conferinţelor, seminarelor ştiinţifice etc.) şi de publicaţii ale documentelor de arhivă, editate de instituţiile arhivistice ale Părţilor.
Articolul 4
    Fiecare dintre Părţi va transmite celeilalte Părţi liste de materiale in-formative referitor la documentele de arhivă publicate pe parcursul anului calendaristic.
    Fiecare dintre Părţi este în drept a se adresa celeilalte Părţi cu scopul de a primi materialele informative ce o interesează.
Articolul 5
    Părţile vor efectua publicaţii comune ale documentelor de arhivă şi vor organiza expoziţii de documente cu tematica coordonată.
Articolul 6
    Părţile au dreptul de întoarcere în componenţa fondurilor arhivistice naţionale ale Moldovei şi Rusiei a acelor fonduri, care, după formarea lor pe teritoriul Părţii respective, au nimerit peste hotarele ei, aflându-se în jurisdicţia celeilalte Părţi.
    Chestiunea privind întoarcerea a astfel de documente se va examina în baza legislaţiei ambelor Părţi, în cazuri concrete se va semna un acord spe-cial.
    În cazul în care separarea fizică a complexului de documente este imposibilă, fiecare dintre Părţi are dreptul de acces la ele şi de a primi copiile necesare.
    Plata pentru prepararea copiilor se efectuează în condiţiile indemnizării cheltuielilor suportate la reproducerea documentelor.
Articolul 7
    Fiecare dintre Părţi va acorda cercetătorilor celeilalte Părţi sprijinul necesar în lucrul cu materialele de arhivă ale arhivelor sale de stat. În acest scop cercetătorilor li se va permite accesul la toate materialele informative din fondurile arhivistice atât publicate, cât şi nepublicate, ce se referă la tema cercetată.
Articolul 8
    Părţile vor acorda sprijin reciproc în ceea ce priveşte satisfacerea, în baza documentelor de arhivă, a solicitărilor cu caracter social-juridic ale cetăţenilor şi instituţiilor celeilalte Părţi.
    Arhivele de stat vor asigura îndeplinirea fără plată a solicitărilor privind confirmarea vechimii în muncă, mărimii salariului, studiilor, calificării profesionale, conferirii decoraţiilor de stat şi de ramură, faptului de represiuni, deportări şi confiscare a averii cetăţenilor, de trai în diverse localităţi, datelor de naştere; conformarea faptului de participare la acţiunile militare în rândurile Armatei Sovietice, de aflare în lagăre de concentrare, de prizonieri şi ghetouri, de ridicare forţată a populaţiei şi repatriere a cetăţenilor, a faptului de rănire şi aflare în spitaluri militare în anii celui de-al doilea Război Mondial.
Articolul 9
    Părţile vor dezvolta colaborarea în programele ce ţin de participarea lor la activitatea organizaţiilor arhivistice internaţionale.
Articolul 10
    Colaborarea în limitele acestui Acord nu va împiedica alte forme de contacte specializate în domeniul arhivisticii, realizate pe bază de înţelegere reciprocă între Părţi.
Articolul 11
    Prezentul Acord intră în vigoare la data semnării lui şi va rămâne valabil pe o perioadă de 10 (zece) ani. Valabilitatea Acordului se va prelungi auto-mat peste fiecare 5 (cinci) ani, dacă nici una dintre Părţi nu va notifica în scris celeilalte Părţi intenţia sa de a-l denunţa, cu cel puţin şase luni înaintea expirării perioadei respective.

    Încheiat la Kiev, la 3 noiembrie 1994, în două exemplare, fiecare în limbile moldovenească şi rusă, ambele texte având aceeaşi valoare.