AMAE/1994
ID intern unic:  357749
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE
ACORD Nr. 1994
din  14.12.1994
ÎNTRE GUVERNUL REPUBLICII MOLDOVA ŞI GUVERNUL
FEDERAŢIEI RUSE
PRIVIND COLABORAREA ÎN DOMENIUL
ATESTĂRII
CADRELOR ŞTIINŢIFICE ŞI ŞTIINŢIFICO-DIDACTICE
DE CALIFICARE SUPERIOARA*

Publicat : 30.12.1999 în Tratate Internationale Nr. 21     art Nr : 179     Data intrarii in vigoare : 14.12.1994
    ____________________
    *Semnat a Moscova, la 14 decembrie 1994.
    În vigoare din ziua semnării.



    Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Federaţiei Ruse,
    conducându-se de acordurile referitoare la principiile recunoaşterii şi nostrificării actelor de gradare ştiinţifică, comparabilităţii gradelor ştiinţifice, pronunţându-se întru păstrarea spaţiului ştiinţific unic,
    confirmând tendinţa de a continua colaborarea în domeniul atestării cadrelor ştiinţifice şi ştiinţifico-didactice de înaltă calificare,
    au căzut de acord în următoarele:
Articolul 1
    Părţile se vor consulta reciproc privind elaborarea concepţiilor naţionale ale dezvoltării sistemului de atestare şi cerinţelor faţă de atestarea cadrelor ştiinţifice şi ştiinţifico-didactice de înaltă calificare.
Articolul 2
    Părţile efectuează consultări reciproce privind elaborarea nomenclatorului naţional de specialităţi pentru colaboratorii ştiinţifici şi formarea pe teritoriile statelor sale a reţelelor de consilii de conferire a gradelor ştiinţifice. Ele asigură comparabilitatea cerinţelor fundamentale faţă de competitorii la gradele ştiinţifice în sistemele statale naţionale de atestare a cadrelor ştiinţifice şi ştiinţifico-didactice de înaltă calificare.
Articolul 3
    Părţile vor dezvolta colaborarea în domeniul atestării cadrelor ştiinţifice şi ştiinţifico-didactice de înaltă calificare pe calea:
    — creării condiţiilor echivalente pentru susţinerea de către competitorii unei ţări a tezelor de doctorat în cadrul consiliilor de conferire a gradelor ştiinţifice ale altei ţări;
    — informarea reciprocă şi la timp privind modificările din sistemele naţionale de atestare a cadrelor ştiinţifice şi ştiinţifico-didactice de înaltă calificare, schimbul de documente normative şi de alte materiale privind atestarea acestor cadre.
Articolul 4
    În scopul sporirii calităţii expertizei tezelor de doctorat fiecare din Părţi contribuie:
    — la participarea savanţilor şi a specialiştilor ţării sale în activitatea consiliilor de conferire a gradelor ştiinţifice ale altei ţări, cât şi în calitate de referenţi la susţinerea tezelor de doctorat;
    — efectuarea unor expertize suplimentare ale tezelor de doctorat, susţinute în cadrul consiliilor de conferire a gradelor ştiinţifice din ţara sa, în consiliile de conferire a gradelor ştiinţifice din cealaltă ţară.
Articolul 5
    Fiecare din Părţi recunoaşte pe teritoriul său actele de calificare, aprobate de stat, cu privire la conferirea gradelor ştiinţifice, elaborate de organele corespunzătoare ale altei Părţi.
    Recunoaşterea de către fiecare din Părţi a actelor, aprobate de stat, cu privire la conferirea gradelor ştiinţifice, eliberate de organele corespunzătoare ale Părţilor, nu implică neapărat extinderea asupra deţinătorilor acestora a drepturilor, stabilite de către Părţi pe teritoriile statelor lor pentru deţinătorii de acte naţionale de calificare.
    Echivalenţa actelor de calificare aprobate de stat cu privire la conferirea gradelor ştiinţifice se stabileşte în procesul procedurii de reatestare a deţinătorilor acestora.
    Reatestarea se efectuează de organul de stat de atestare al ţării, cetăţean al căreia este competitorul sau pe teritoriul căruia el trăieşte permanent.
Articolul 6
    Părţile înfăptuiesc măsuri comune necesare în vederea schimbului de experienţă privind dirijarea procesului de atestare a cadrelor ştiinţifice şi ştiinţifico-didactice de înaltă calificare, având scopul perfecţionării acestui proces.
Articolul 7
    Participarea la acest Acord nu limitează dreptul Părţilor de a utiliza şi alte forme de colaborare în domeniul atestării cadrelor ştiinţifice şi ştiinţifico-didactice de înaltă calificare.
Articolul 8
    În anumite chestiuni concrete, legate de realizarea prezentului Acord, pot fi semnate acorduri şi protocoale suplimentare.
Articolul 9
    În caz dacă vor apărea divergenţe pe marginea chestiunilor, ce decurg din prezentul Acord sau legate de îndeplinirea lui, reprezentanţii Părţilor se vor consulta între ei cu scopul de a stabili modalitatea de lichidare a neînţelegerilor apărute.
Articolul 10
    Prezentul Acord intră în vigoare din ziua semnării lui, va acţiona pe parcursul a cinci ani şi se va prelungi în mod automat pe următoarele perioade de cinci ani, dacă nici una din Părţi, nu mai târziu decât cu şase luni până la expirarea termenului respectiv, nu va informa în scris cealaltă Parte despre intenţia sa de a sista acţiunea Acordului.

    Încheiat la Moscova, la 14 decembrie 1994, în două exemplare, fiecare în limbile rusă şi moldovenească, ambele texte având putere juridică egală.