AMAE/1995
ID intern unic:  357753
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE
ACORD Nr. 1995
din  12.01.1995
CU PRIVIRE LA ÎNFĂPTUIREA LUCRĂRILOR
COORDONATE DE CERTIFICARE
ÎNTRE COMITETUL
FEDERAŢIEI RUSE PENTRU STANDARDIZARE, METROLOGIE
ŞI
CERTIFICARE ŞI DEPARTAMENTUL STANDARDE, METROLOGIE

ŞI SUPRAVEGHERE TEHNICĂ AL REPUBLICII MOLDOVA*
Publicat : 30.12.1999 în Tratate Internationale Nr. 21     art Nr : 182     Data intrarii in vigoare : 12.01.1995
    _________________
    *Semnat la Moscova, l2 ianuarie 1995.
    În vigoare din ziua semnării.


    Comitetul Federaţiei Ruse pentru Standardizare, Metrologie şi Certificare şi Departamentul Standarde, Metrologie şi Supraveghere Tehnică al Republicii Moldova, denumite în continuare "Părţi",
    ghidându-se de interesele economice ale ambelor Părţi,
    luând în calcul interesul reciproc pentru asigurarea garanţiilor de securitate şi calitate a producţiei furnizate reciproc,
    recunoscând necesitatea înfăptuirii lucrărilor coordonate de certificare a producţiei, lucrărilor, serviciilor şi sistemelor de calitate,
    bazându-se pe Acordul cu privire la principiile înfăptuirii şi recunoaşterea reciprocă a lucrărilor de certificare, semnat la Krasnodar, la 4 iunie 1992,
    au convenit asupra celor ce urmează:
Articolul 1
    Părţile recunosc reciproc sistemele naţionale de certificare în vigoare (FOCT P şi SNC RM), organele de certificare, laboratoarele de încercare, acreditate în cadrul acestor sisteme, rezultatele activităţii lor în conformitate cu "Modul de recunoaştere a rezultatelor lucrărilor de certificare", adoptate la şedinţa a IV-a a Consiliului interstatal pentru Standardizare, Metrologie şi Certificare adoptat la Chişinău la 20 octombrie 1993.
Articolul 2
    Acţiunea prezentului Acord se extinde asupra producţiei furnizate reciproc, care, în conformitate cu legislaţia statelor Părţilor, urmează în mod obligatoriu a fi certificată de sistemele naţionale de certificare ale Părţilor (în Federaţia Rusă - de FOCT P, în Republica Moldova - de SNC RM).
Articolul 3
    Părţile vor recunoaşte reciproc certificatele de conformitate eliberate de sistemele naţionale de certificare pentru producţia fabricată în Federaţia Rusă şi în Republica Moldova.
    Părţile vor face schimb de liste ale organelor de certificare şi laboratoarelor de încercare, acreditate de sistemele lor naţionale de certificare.
Articolul 4
    Certificatele eliberate în cadrul sistemului naţional de certificare al Părţii exportator se vor reperfecta de către Partea importator în documentul său respectiv, dacă acest lucru este determinat de sistemul ei naţional de certificare.
    Achitarea cheltuielilor pentru reperfectarea certificatului în conformitate cu reglementările stabilite de sistemul naţional de certificare al Părţii importator o va opera aceasta din urmă.
Articolul 5
    Părţile vor face în permanenţă schimb de informaţie referitoare la lista organelor de certificare, a laboratoarelor de încercare, care urmează a fi acreditate în sistemele lor naţionale, precum şi pot participa la procesul acreditării lor. Părţile, pe seama mijloacelor proprii, vor putea înfăptui inspecţii de control asupra activităţii unităţilor acreditate, de comun acord cu organul naţional de certificare al celeilalte Părţi.
Articolul 6
    Fiecare dintre Părţi are dreptul să efectueze, pe cont propriu, controlul sau să verifice selectiv producţia importată.
    În cazul în care Partea importator va descoperi fapte de furnizare a producţiei certificate, care nu corespunde cerinţelor obligatorii ale standardelor, organul naţional de certificare va suspenda recunoaşterea certificatelor Părţii exportator pentru această producţie şi va informa de urgenţă despre aceasta respectivul organ naţional de certificare. Repunerea în valabilitate a respectivelor certificate se va înfăptui cu acordul comun al Părţilor.
Articolul 7
    Responsabilitatea pentru securitatea producţiei va reveni fabricantului, iar cea pentru corectitudinea certificatelor de conformitate eliberate — organului care a eliberat certificatul.
Articolul 8
    Părţile vor participa în mod independent la sistemele internaţionale de certificare. Prezentul Acord nu va aduce atingere drepturilor şi obligaţiunilor Părţilor, care derivă din reglementările sistemelor internaţionale de certificare.
Articolul 9
    Diferendele care pot apare se vor soluţiona în cadrul întâlnirilor de lucru ale reprezentanţilor abilitaţi ai organelor naţionale ale Părţilor.
Articolul 10
    Toată corespondenţa şi schimbul de informaţie în cadrul prezentului Acord se va înfăptui în limba oficială a Consiliului Interstatal de Standardizare, Metrologie şi Certificare, adică în limba rusă.
Articolul 11
    Prezentul Acord nu va aduce atingere drepturilor şi obligaţiunilor Părţilor, care deriva din tratatele şi acordurile încheiate de acestea cu organele naţionale de certificare ale unor ţări terţe.
Articolul 12
    Prezentul Acord intră în vigoare din ziua semnării lui, va fi valabil pe parcursul a cinci ani şi va fi prolongat în mod automat pentru fiecare an următor, dacă nici una dintre Părţi nu va declara sistarea lui cu nu mai puţin cu şase luni înainte de scurgerea perioadei în curs. Acordul poate fi reziliat şi înainte de termen.

    Făcut la Moscova, la 12 ianuarie 1995, în două exemplare autentice, în limbile rusă şi moldovenească, ambele texte posedând aceeaşi putere ju-ridică.