APMAE/1991
ID intern unic:  357787
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE
ACORD Nr. 1991
din  30.12.1991
CU PRIVIRE LA CONSILIUL ŞEFILOR DE STATE
ŞI CONSILIUL ŞEFILOR DE GUVERNE ALE
COMUNITĂŢII STATELOR INDEPENDENTE*

Publicat : 01.01.1999 în Tratate Internationale Nr. 16     art Nr : 8
    Statele membre ale prezentului Acord,
    ghidate de scopurile şi principiile Acordului cu privire la crearea Comunităţii Statelor Independente, din 8 decembrie 1991, şi Protocolul pentru acest Acord, din 21 decembrie 1991,
    având în vedere dorinţa statelor Comunităţii de a activa în comun prin intermediul instituţiilor coordonatoare comune ale Comunităţii,
    recunoscând necesară constituirea, în scopul realizării consecvente a dispoziţiilor numitului Acord, instituţiilor interstatale şi interguvernamentale respective apte să asigure coordonarea eficientă şi să-şi aducă contribuţia la desfăşurarea activităţii reciproc avantajoase şi întemeiate pe egalitatea în drepturi,
    au convenit asupra următoarelor.
Articolul 1
    Consiliul Şefilor de State este organul suprem, unde, la nivelul şefilor de state, sunt reprezentate toate statele membre ale Comunităţii în scopul luării în discuţie a problemelor de principiu vizând coordonarea activităţii statelor Comunităţii din sfera intereselor lor comune.
    Consiliul este abilitat să ia în discuţie problemele nominalizate în Acordul cu privire la crearea C.S.I. şi în alte documente adoptate întru dezvoltarea numitului Acord, inclusiv problemele succesiunii de drept apărute în legătură cu încetarea existenţei Uniunii R.S.S. şi suprimarea structurilor unionale.
    Activitatea Consiliului Şefilor de State şi a Consiliului Şefilor de Guverne se va desfăşura în temeiul recunoaşterii şi respectării suveranităţii de stat şi egalităţii în drepturi a tuturor statelor părţi ale Acordului, dreptului inalienabil la autodeterminare, principiilor egalităţii în drepturi şi neamestecului în afacerile interne, renunţării la aplicarea forţei şi la ameninţarea cu forţa, integrităţii teritoriale şi inviolabilităţii frontierelor existente, soluţionării paşnice a diferendelor, respectării drepturilor şi libertăţilor omului, inclusiv a drepturilor minorităţilor naţionale, onorării cu bună credinţă a angajamentelor şi a altor norme şi principii general acceptate ale dreptului internaţional.
Articolul 2
    Activitatea Consiliului Şefilor de State şi a Consiliului Şefilor de Guverne se reglementează prin Acordul cu privire la crearea C.S.I., prezentul Acord şi acordurile adoptate întru dezvoltarea lor, precum şi de regulile de procedură ale acestor instituţii.
    Fiecare stat membru al Consiliului dispune de un singur vot. Hotărârile Consiliului se adoptă prin consens.
    Limbile oficiale ale Consiliilor sunt limbile de stat ale statelor Comunităţii. Limbă de lucru este limba rusă.
Articolul 3
    Consiliul Şefilor de State şi Consiliul Şefilor de Guverne vor lua în discuţie şi, la necesitate, vor adopta hotărâri în cele mai importante probleme de ordin intern şi extern.
    Oricare stat îşi poate declara dezinteresul pentru o problemă sau alta.
Articolul 4
    Consiliul Şefilor de State ale Comunităţii se va întruni în şedinţe nu mai rar de două ori pe an. Decizia referitoare la termenele convocării şi ordinea de zi provizorie a fiecărei viitoare şedinţe se va adopta la şedinţa ordinară a Consiliului, dacă acesta nu va decide altfel. Şedinţele extraordinare ale Consiliului se vor convoca din iniţiativa majorităţii şefilor de state ale Comunităţii.
    Şefii de state vor prezida şedinţele Consiliului pe rând, în ordinea alfabetului rusesc al denumirilor statelor Comunităţii.
    Şedinţele Consiliului şefilor de state se vor ţine, de regulă, la Minsk. Cu acordul comun al participanţilor, şedinţa Consiliului va putea fi ţinută şi în unul dintre statele Comunităţii.
Articolul 5
    Consiliul Şefilor de Guverne îşi va convoca şedinţele nu mai rar decât o dată la trei luni. Decizia referitoare la convocare şi la ordinea de zi provizorie a flecarii şedinţe următoare se va adopta la şedinţa ordinară a Consiliului, dacă nu se va conveni altfel.
    Şedinţele extraordinare ale Consiliului Şefilor de Guverne se vor convoca din iniţiativa majorităţii şefilor de guverne ale statelor Comunităţii.
    Şefii de guverne vor prezida şedinţele Consiliului pe rând, în ordinea alfabetului rusesc al denumirilor statelor Comunităţii.
    Şedinţele Consiliului Şefilor de Guverne vor avea loc, de regulă, la Minsk. Cu acordul comun al şefilor de guverne, şedinţa Consiliului va putea fi ţinută şi în unul dintre statele Comunităţii.
Articolul 6
    Consiliul Şefilor de State şi Consiliul Şefilor de Guverne ale statelor Comunităţii vor putea ţine şedinţe comune.
Articolul 7
    Prin decizia Consiliului Şefilor de State şi Consiliului Şefilor de Guverne ale statelor Comunităţii se vor putea crea organe de lucru auxiliare atât de ordin permanent, cât şi provizoriu.
    Ele se vor forma din reprezentanţii mandataţi ai statelor membre. Pentru participare la şedinţele lor se vor invita experţi şi consultanţi.

    Făcut în or. Minsk, la 30 decembrie 1991, într-un singur exemplar, în limbile azerbaidjană, armeană, belarusă, kazahă, kârgâză, moldovenească, rusă, tadjikă, turkmenă, uzbekă şi ucraineană. Toate textele au aceeaşi valabilitate.
    Exemplarul original se va păstra în Arhiva Guvernului Republicii Belarusi, care va remite statelor Părţi ale prezentului Acord copia lui certificată.