AMAE/1996
ID intern unic:  357801
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE
ACORD Nr. 1996
din  21.02.1996
ÎNTRE GUVERNUL REPUBLICII MOLDOVA
ŞI ADMINISTRAŢIA ŢINUTULUI ALTAI PRIVIND
COLABORAREA COMERCIAL-ECONOMICĂ*
Publicat : 30.12.1999 în Tratate Internationale Nr. 21     art Nr : 221     Data intrarii in vigoare : 21.02.1996
    _____________________
    *Semnat la Chişinău, la 21 februarie 1996.
    În vigoare din ziua semnării.


    Guvernul Republicii Moldova si Administraţia Ţinutului Altai, denumite în continuare "Părţi",
    călăuzindu-se în relaţiile lor comercial-economice de principiile Acordului între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Federaţiei Ruse cu privire la comerţul liber, precum şi de legislaţia în vigoare a Republicii Moldova şi Federaţiei Ruse,
    recunoscând importanţa menţinerii şi dezvoltării colaborării comercial-economice dintre Republica Moldova şi Ţinutul Altai în baza interesului reciproc şi de lungă durată,
    reieşind din posibilităţile potenţialului tehnico-ştiinţific, industrial şi de producţie al Republicii Moldova şi Ţinutului Altai,
    au convenit asupra următoarelor:
Articolul 1
    Părţile sunt dispuse să dezvolte colaborarea economică dintre agenţii lor economici sub diverse forme, pe principii de stabilitate şi avantaj reciproc.
    Părţile vor crea condiţii pentru deschiderea pe teritoriile lor a reprezentanţelor comercial-economice ale subiecţilor autorizaţi ai celeilalte Părţi şi vor contribui la asigurarea condiţiilor necesare pentru funcţionarea lor normală.
    Părţile vor extinde relaţiile lor economice în baza acordurilor respective încheiate între agenţii economici, utilizând toate formele acceptate în practica comercială internaţională şi admise de legislaţia în vigoare a Republicii Moldova şi Federaţiei Ruse.
    Responsabilitatea pentru realizarea contractelor o poartă agenţii economici, care le-au încheiat.
Articolul 2
    Părţile vor contribui la dezvoltarea în comun a activităţii antreprenoriale, în special acordând atenţie creării şi funcţionării întreprinderilor mixte şi grupurilor financiar-industriale, precum şi problemelor privind investirea în comun în obiecte în Republica Moldova, Ţinutul Altai şi alte regiuni ale Federaţiei Ruse şi în terţe ţări, ce prezintă interes reciproc.
    Modul şi condiţiile de investire în comun se stabilesc prin acorduri sepa-rate, încheiate între organizaţiile autorizate şi agenţii economici ai Părţilor.
Articolul 3
    Părţile au convenit ca decontările reciproce dintre agenţii economici pentru livrarea mărfurilor şi producţiei în cadrul prezentului Acord să fie efectuate în baza principiilor indicate în Acordul în vigoare între Banca Naţională a Moldovei şi Banca Centrală a Federaţiei Ruse.
Articolul 4
    Modul şi condiţiile de circulaţie a transportului, precum şi interacţiunea sistemelor de transport pentru asigurarea relaţiilor comercial-economice se stabilesc în acordurile respective dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă.
Articolul 5
    În caz de necesitate, pot fi întocmite liste indicative ale mărfurilor şi serviciilor de importanţă primordială şi care sunt obiecte ale comerţului reciproc.
    Listele indicative menţionate vor fi coordonate de către subiecţii autorizaţi ai Părţilor, în termenele şi pentru o perioadă de valabilitate stabilite, con-form înţelegerilor reciproce, şi vor fi legalizate printr-un Protocol separat.
    Părţile au convenit că modul de efectuare a decontărilor şi condiţiile livrărilor în cadrul acestui Acord vor fi stabilite în contractele încheiate de subiecţii autorizaţi.
Articolul 6
    Părţile le vor crea agenţilor economici condiţii favorabile pentru menţinerea relaţiilor economice existente şi extinderea acestor relaţii în domeniul livrărilor de producţie şi mărfuri, materiale şi articole de asamblare, necesare întreprinderilor legate prin ciclu tehnologic.
Articolul 7
    În scopul asigurării realizării prezentului Acord şi amplificării relaţiilor comercial-economice se creează Comisia mixtă pentru colaborarea comercial-economică compusă din reprezentanţii ambelor Părţi.
    Conform înţelegerii reciproce, în activitatea Comisiei mixte pot fi implicaţi, în calitate de experţi, reprezentanţii organelor de stat şi ai întreprinderilor din ambele Părţi.
    Pe măsura necesităţii Comisia mixtă va forma grupuri de lucru pentru examinarea unor chestiuni privind colaborarea în vederea elaborării propunerilor respective cu privire la organizarea negocierilor pentru elaborarea unor acorduri concrete.
    Comisia mixtă va fi convocată nu mai rar de o dată pe an, alternativ, în Republica Moldova şi or. Barnaul (Federaţia Rusă).
Articolul 8
    Părţile vor întreprinde măsuri coordonate pentru asigurarea activităţii eficiente în comun a organelor administraţiei de stat în vederea realizării prezentului Acord şi vor soluţiona problemele litigioase prin consultări reciproce, se vor informa asupra executării livrărilor reciproce ale celor mai importante tipuri de produse.
Articolul 9
    Părţile au convenit ca în perioada de valabilitate a prezentului Acord în acesta pot fi operate completări şi modificări, care se vor legaliza printr-un Protocol semnat de către reprezentanţii Părţilor.
Articolul 10
    În caz de apariţie a diferendelor de interpretare sau aplicare a prevederilor prezentului Acord, Părţile le vor soluţiona prin consultări şi tratative la nivelul Comisiei mixte.
Articolul11
    Prezentul Acord intră în vigoare din data semnării şi va fi valabil timp de cinci ani. Termenul de valabilitate se prelungeşte automat pentru următoarea perioadă de un an, dacă nici una din Părţi nu va înştiinţa în scris cealaltă Parte despre decizia sa de a denunţa prezentul Acord, cu nu mai puţin de trei luni înainte de expirarea termenului de valabilitate a acestuia.
    Prevederile prezentului Acord vor fi aplicate în cazul tuturor contractelor încheiate în perioada de valabilitate a Acordului şi neexecutate la momentul expirării termenului de valabilitate a acestuia.

     Întocmit la Chişinău, la 21 februarie 1996, în două exemplare autentice, fiecare în limbile moldovenească şi rusă.