CMAE/1998
ID intern unic:  357970
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE
CONVENŢIE Nr. 1998
din  17.04.1998
ÎNTRE GUVERNUL REPUBLICII MOLDOVA ŞI
GUVERNUL FEDERAŢIEI RUSE
DE COLABORARE
ÎN DOMENIUL CARANTINEI PLANTELOR*

Publicat : 30.12.1999 în Tratate Internationale Nr. 21     art Nr : 311     Data intrarii in vigoare : 02.08.1998
    __________________________
    *Semnat la Moscova,  la  17  aprilie  1998.
    În vigoare din 2 august 1998.


    Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Federaţiei Ruse, denumite în continuare "Părţi Contractante",
    călăuzindu-se de dorinţa de a aprofunda colaborarea în domeniul carantinei plantelor,
    tinzând spre perfecţionarea protecţiei teritoriilor ambelor state de introducerea organismelor de carantină, altor organisme deosebit de periculoase şi de a limita pierderile, care apar în urma acţiunii lor,
    în scopul simplificării comerţului reciproc şi schimbului de materiale de semănat şi de plantat şi de mărfuri de origine vegetală, denumite în continuare încărcături de carantină,
    au convenit asupra celor ce urmează:
Articolul 1
    În scopul prezentei Convenţii, prin organisme de carantină, se subînţeleg vătămătorii, bolile plantelor şi buruienile, conform Anexelor l şi 2 la prezenta Convenţie.
    Organele competente ale unei Părţi Contractante pot modifica sau completa în viitor lista organismelor de carantină, informând despre aceasta organele competente ale celeilalte Părţi Contractante.
    Modificările sau completările vor intra în vigoare din data primirii avizului.
Articolul 2
    Părţile Contractante:
    — vor întreprinde măsurile necesare pentru a preîntâmpina introducerea pe teritoriile ţărilor sale a organismelor de carantină în timpul exportului, importului şi tranzitului încărcăturilor de carantină;
    — se vor informa reciproc în scris despre apariţia noilor organisme de carantină pe teritoriul ţărilor sale şi altor ţări, răspândirea şi măsurile de combatere a lor;
    — se vor informa reciproc despre modificările şi completările, incluse în reglementările fitosanitare în vigoare, care reglementează exportul, importul şi tranzitul încărcăturilor de carantină;
    — vor acorda ajutor ştiinţific, tehnic şi altă asistenţă la efectuarea măsurilor de depistare, localizare şi lichidare a focarelor de organisme de carantină;
   — vor efectua schimb de specialişti în scopul efectuării unui control fitosanitar selectiv al încărcăturilor de carantină în locurile de producere şi colectare, rezolvării operative a problemelor legate de carantina plantelor la punctele de frontieră, precum şi pentru studierea realizărilor în domeniul carantinei plantelor;
    — vor delega, la rugămintea unei Părţi Contractante, specialişti şi expediţii pentru efectuarea măsurilor de combatere a organismelor de carantină.
Articolul 3
    Fiecare lot de încărcătură de carantină, supusă controlului fitosanitar, trebuie să fie însoţită de un certificat fitosanitar, eliberat de către organele competente ale ţării exportatoare şi care să confirme, că încărcătura nu este contaminată de organisme vii de carantină şi corespunde cerinţelor fitosanitare ale ţării importatoare.
    Prezenţa certificatului fitosanitar al ţării exportatoare nu exclude dreptul ţării importatoare de a efectua controlul de carantină a încărcăturii importate şi de a întreprinde măsurile necesare în caz dacă încărcătura nu corespunde cerinţelor fitosanitare stabilite de ţara importatoare.
    Tranzitul încărcăturilor de carantină pe teritoriul ţărilor Părţilor Contractante se permite numai în cazul, când există permisul de carantină pentru importul acestei încărcături, eliberat de serviciul de carantină a plantelor al ţării importatoare.
    Fiecare lot de încărcături de carantină, care trece în tranzit prin teritoriul Republicii Moldova spre teritoriul Federaţiei Ruse, şi prin teritoriul Federaţiei Ruse spre teritoriul Republicii Moldova, trebuie să fie însoţit, de asemenea, de un certificat fitosanitar al ţării exportatoare pe care se aplică ştampila cu inscripţia "tranzitul prin teritoriul Republicii Moldova este permis" sau "tranzitul prin teritoriul Federaţiei Ruse este permis".
Articolul 4
    Organele competente ale Părţilor Contractante îşi rezervă dreptul, ca la producerea unor loturi de încărcături de carantină să înainteze cerinţe suplimentare cu privire la starea fitosanitară a acestei încărcături.
Articolul 5
    Exportul, importul şi tranzitul încărcăturilor prin teritoriul Republicii Moldova şi prin teritoriul Federaţiei Ruse se vor efectua prin punctele de frontieră, stabilite de serviciul de carantină al ţării importatoare.
Articolul 6
    La exportul încărcăturilor de carantină vor fi folosite în calitate de material de ambalaj talaş, rumeguş, hârtie, material plastic şi alte materiale, care nu pot fi purtătoare de organisme de carantină şi nu vor conţine sol, iar fânul, paiele, pleava, frunzele şi alte materiale vegetale nu vor fi folosite fără acordul prealabil al organelor competente ale Părţilor Contractante.
    Mijloacele de transport, utilizate pentru transportarea încărcăturilor de carantină pe teritoriul statului altei Părţi Contractante, trebuie să fie curăţate minuţios şi, în caz de necesitate, dezinfectate.
Articolul 7
   Organele competente a unei Părţi Contractante au dreptul să restituie exportatorului sau să dezinfecteze încărcătura de carantină în cazul depistării organismelor de carantină în timpul controlului fitosanitar, iar în cazul imposibilităţii de restituire sau de dezinfectare a încărcăturii, de a-1 nimici, conform regulilor fitosanitare, despre ce în fiecare caz este necesar în prealabil de a informa organele competente ale celeilalte Părţi Contractante.
    Cheltuielile legate de dezinfectare, restituire sau nimicire a încărcăturilor de carantină infectate vor fi suportate de către destinatarii încărcăturii.
Articolul 8
    Prevederile prezentei Convenţii se referă şi la încărcăturile şi materialele de provenienţă vegetală, destinate reprezentanţelor diplomatice şi altor reprezentanţe statale ale ambelor Părţi Contractante, precum şi la materialele de provenienţă vegetală, care sunt parte componentă a încărcăturii cu alte mărfuri.
Articolul 9
   Organele competente convoacă, alternativ, pe teritoriile statelor sale, în măsura necesităţilor, dar nu mai rar decât o dată la doi ani, întrevederi de lucru pentru soluţionarea problemelor legate de onorarea obligaţiunilor, care reies din prezenta Convenţie, precum şi în scopul schimbului de informaţii şi de experienţă în domeniul carantinei plantelor.
    Locul şi timpul desfăşurării întrevederilor, precum şi lista problemelor, care vor fi supuse discuţiei, se stabilesc de organele competente ale Părţilor Contractante.
    Cheltuielile legate de organizarea şi derularea întâlnirilor de lucru vor fi suportate de Partea Contractanta gazdă.
    Cheltuielile legate de transportul reprezentanţilor vor fi suportate de fiecare Parte Contractantă.
Articolul 10
    Organele competente ale Părţilor Contractante, care efectuează coordonarea îndeplinirii prezentei Convenţii sunt:
    în Republica Moldova — Inspectoratul Principal de Stat pentru Carantina Fitosanitară al Republicii Moldova;
    în Federaţia Rusă — Inspectoratul de Stat pentru Carantina Fitosanitară al Federaţiei Ruse.
Articolul 11
   Prezenta Convenţie nu lezează drepturile şi obligaţiunile Părţilor Contractante, ce reies din alte acorduri, încheiate de ele sau legate de participarea lor la activitatea organismelor internaţionale de carantină a plantelor.
Articolul 12
    Prezenta Convenţie intră în vigoare după 30 de zile din data ultimei notificări despre îndeplinirea de către Părţile Contractante a procedurilor interne necesare intrării Convenţiei în vigoare.
Articolul 13
   Prezenta Convenţie se încheie pentru o perioadă de cinci ani. Acţiunea ei se va prelungi în mod automat pentru următorii termeni de cinci ani, dacă nici una dintre Părţile Contractante nu va notifica în scris, prin canale diplomatice, cealaltă Parte Contractantă, cu cel puţin şase luni înainte de expirarea termenului de acţiune al acesteia, despre intenţia sa de a o denunţa.

    Încheiat la Moscova, la 17 aprilie 1998, în două exemplare în limbile moldovenească şi rusă, ambele texte având aceeaşi valoare.