AMAE/1995
ID intern unic:  357981
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE
ACORD Nr. 1995
din  19.06.1995
ACORD PRIVIND STATUTUL FORŢELOR ÎNTRE
STATELE PĂRŢI LA TRATATUL ATRANTICULUI DE NORD
 ŞI CELELALTE STATE PARTICIPANTE LA PARTENERIATUL
 PENTRU PACE PRIVIND STATUTUL FORŢELOR LOR ARMATE
Publicat : 30.12.1999 în Tratate Internationale Nr. 15     art Nr : 141
    Statele părţi la Tratatul Atlanticului de Nord, semnat la Washington, la data de 4 aprilie 1949, şi statele care acceptă invitaţia la Parteneriatul pentru Pace, elaborat şi semnat de către şefii de state şi guverne ale statelor membre ale NATO la Bruxelles, la data de 10 ianuarie 1994 şi care sunt de acord cu Documentul-cadru al Parteneriatului pentru Pace,
    Constituind împreună statele participante la Parteneriatul pentru Pace,
    Considerând ca Forţele statelor părţi la prezentul Acord pot fi trimise şi primite, în funcţie de înţelegeri, pe teritoriul altui stat parte,
    Ţinând seama de faptul că deciziile de a trimite şi primi forţe vor fi supuse unor acorduri separate între statele părţi implicate,
    Dorind, totodată, să definească statutul unor astfel de forţe, în perioada în care se afla pe teritoriul unui stat parte,
    Reamintind faptul că statele părţi la Tratatul Atlanticului de Nord au semnat Acordul privind statutul forţelor, încheiat la Londra, la data de 19 iunie 1951,
    Au convenit după cum urmează:
Articolul 1
    Cu excepţia cazurilor când se prevede altfel, în Acordul de faţă şi în orice alte protocoale adiţionale ale părţilor implicate, statele părţi la prezentul Acord vor aplica prevederile Acordului între părţile la Tratatul Atlanticului de Nord privind statutul forţelor, încheiat la Londra, la data de 19 iunie 1951, numit, de acum încolo, NATO SOFA, ca şi cum toate statele părţi la prezentul Acord ar fi părţi la NATO SOFA.
Articolul 2
    1. În plus faţă de teritoriul la care se aplică NATO SOFA, prezentul Acord se va aplica teritoriului tuturor statelor părţi la prezentul Acord, care nu sunt părţi la NATO SOFA.
    2. Pentru scopurile prezentului Acord, referirile care se fac la NATO SOFA se consideră că includ teritoriile referite în paragraful l al prezentului articol, iar referirile la Tratatul Atlanticului de Nord se consideră că includ programul Parteneriatului pentru Pace.
Articolul 3
    Pentru scopurile implementării prezentului Acord în domeniile ce implică părţile care nu sunt părţi la NATO SOFA şi în domeniul prevederilor NATO SOFA care se referă la solicitările sau diferendele care trebuie referite Consiliului Nord-Atlantic, preşedintele deputaţilor Consiliului Nord-Atlantic sau un arbitru trebuie să solicite partenerilor implicaţi să negocieze între ei fără a recurge la jurisdicţia din afară.
Articolul 4
    Prezentul Acord poate fi suplimentat sau modificat în orice fel, în concordanţă cu legislaţia internaţională.
Articolul 5
    1. Prezentul Acord va fi deschis pentru semnare de către orice stat care este fie parte contractantă a NATO SOFA, fie acceptă invitaţia la Parteneriatul pentru Pace.
    2. Prezentul Acord trebuie supus ratificării, acceptării sau aprobării. Instrumentele de ratificare, acceptare şi aprobare trebuie depuse la Guvernul Statelor Unite ale Americii care vor informa toate statele semnatare despre aceasta.
    3. Într-un termen de 30 de zile, după ce trei state semnatare, din care cel puţin una este parte la NATO SOFA şi din care una a acceptat invitaţia la Parteneriatul pentru Pace şi a semnat Documentul-cadru al Parteneriatului pentru Pace, au depus instrumentele de ratificare, acceptare sau aprobare, prezentul acord va invita în vigoare pentru fiecare alt stat semnatar la 30 de zile după data depunerii instrumentului său.
Articolul 6
    Prezentul Acord poate fi denunţat de orice parte prin prezentarea unei declaraţii de denunţare către Guvernul Statelor Unite ale Americii, care va aviza toate statele semnatare despre această declaraţie. Denunţarea va intra în vigoare la un an după primirea notificării de către Guvernul Statelor Unite ale Americii. După expirarea acestei perioade de un an, prezentul Acord va înceta de a fi în vigoare pentru partea care îl denunţă, cu excepţia cazurilor când trebuie rezolvate reclamaţiile existente, care au apărut înaintea zilei în care are loc denunţarea, dar vor continua să fie în vigoare pentru care au rămas.
    Ca dovadă a celor de mai sus, subsemnaţii, autorizaţi de către guvernele lor, au semnat acest Acord.
    Încheiat la Bruxelles, în ziua de 19 iunie 1995, în limbile engleză şi franceză, ambele texte fiind în mod egal valabile, existând o singură copie originală care va fi depusă în Arhivele Guvernului Statelor Unite ale Americii. Guvernul Statelor Unite ale Americii va transmite copii autorizate ale acestuia tuturor statelor semnatare.

PROTOCOL ADIŢIONAL
LA ACORDUL ÎNTRE STATELE PĂRŢI LA TRATATUL
 ATLANTICULUI DE NORD ŞI CELELALTE STATE CARE
 PARTICIPĂ LA PARTENERIATUL PENTRU PACE,
PRIVIND STATUTUL FORŢELOR LOR ARMATE
    Statele părţi la prezentul Protocol adiţional la acordul între statele părţi la tratatul Atlanticului de Nord şi celelalte state care participă la Parteneriatul pentru Pace privind statului forţelor, numit de aici încolo “Acordul”,
    Considerând că pedeapsa cu moartea nu este prevăzută în legislaţia internă a unor părţi la Acord,
    Au convenit după cum urmează:
Articolul 1
    În măsura în care există legislaţie în conformitate cu prevederile Acordului, nici un stat parte la Protocolul adiţional nu va duce la îndeplinire pedeapsa cu moartea pentru nici un membru al unei forţe sau al componenţei sale civile, sau a unei persoane însoţitoare, din orice stat parte la acest Protocol adiţional.
Articolul 2
    1. Acest Protocol va fi deschis pentru semnare de către orice semnatar al Acordului.
    2. Prezentul Protocol este supus ratificării, acceptării şi aprobării.
    Instrumentele de ratificare, acceptare sau aprobare vor fi depuse la Guvernul Statelor Unite ale Americii, care vor aviza toate statele semnatare despre fiecare astfel de depunere.
    3. Prezentul Protocol va intra în vigoare după 30 de zile de la data depunerii instrumentului de ratificare, acceptare sau aprobare de către trei state semnatare, din care cel puţin una este parte la NATO SOFA şi una este un stat care a acceptat invitaţia la Parteneriatul pentru Pace şi a semnat Documentul-cadru al Parteneriatului pentru Pace.
    4. Acest protocol va intra în vigoare pentru alt stat semnatar, la data depunerii instrumentului său de ratificare, acceptare sau aprobare la Guvernul Statelor Unite ale Americii.
    Încheiat la Bruxelles, în ziua de 19 iunie 1995, în limbile engleză şi franceza, ambele texte fiind în mod egal valabile, existând o singură copie originală care va fi depusă la Arhivele Guvernului Statelor Unite ale Americii. Guvernul Statelor Unite ale Americii va transmite copii autorizate ale acestuia statelor semnatare.