PMAE/1993
ID intern unic:  358137
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE
PROTOCOL Nr. 1993
din  16.03.1993
PRIVIND CONSULTĂRILE ÎNTRE MINISTERUL
AFACERILOR EXTERNE
AL REPUBLICII MOLDOVA
ŞI MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE
AL
TURKMENISTANULUI*

Publicat : 30.12.1999 în Tratate Internationale Nr. 21     art Nr : 443     Data intrarii in vigoare : 16.03.1993
    __________________
    *Semnat la Așgabat, la 24 decembrie 1993.
    În vigoare din 1 martie 1996.


    Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova şi Ministerul Afacerilor Externe al Turkmenistanului,
denumite în continuare "Părţi",
    pornind de la dorinţa comună de colaborare politică, economică şi cul-turală între cele două state şi în aceeaşi baza — de la dezvoltarea şi consolidarea relaţiilor de prietenie dintre popoarele din Republica Moldova şi Turkmenistan,
    considerând utile consultările şi schimbul de opinii la diferite niveluri privind relaţiile bilaterale şi problemele internaţionale de interes comun,
    dorind să contribuie la soluţionarea operativă a chestiunilor ce ţin de colaborarea reciproc avantajoasă,
    au convenit următoarele:
Articolul 1
    Părţile vor purcede cu regularitate la convorbiri şi consultări la nivel de Miniştri ai Afacerilor Externe şi la alte niveluri privind relaţiile bilaterale, precum şi cele internaţionale şi regionale de interes comun.
    Pentru examinarea chestiunilor concrete printr-un acord bilateral se vor forma grupuri de lucru sau de experţi.
Articolul 2
    Părţile vor determina, în prealabil, printr-o înţelegere reciprocă, ordinea de zi, termenele şi locul convorbirilor şi consultărilor, întâlnirile Miniştrilor Afacerilor Externe al Republicii Moldova şi Turkmenistanului sau ale reprezentanţilor împuterniciţi de către Domniile lor vor avea loc nu mai rar de o data în an, succesiv, la Chişinău şi Aşgabat.
Articolul 3
    Părţile vor contribui la extinderea şi aprofundarea în continuare a colaborării reciproce în domeniile politic, economic, tehnico-ştiinţific, ecologic, cultural, umanitar, informaţional şi în alte sfere.
Articolul 4
    Părţile vor crea condiţii favorabile pentru contacte directe şi familiarizarea cu experienţa reciprocă prin organizarea stagierilor, schimbului reciproc de delegaţii şi colaboratori.
Articolul 5
    În cadrul organizaţiilor şi forurilor internaţionale delegaţiile Părţilor vor întreţine consultări în spiritul colaborării constructive în diverse domenii de interes comun.
Articolul 6
    În prezentul Protocol, prin acordul comun al Părţilor, pot fi introduse completări şi modificări.
Articolul 7
    Prezentul Protocol intră în vigoare din momentul semnării lui şi va fi valabil pe un termen de 5 ani. Protocolul va fi prelungit în mod automat pe următorii 5 ani, dacă nici una dintre Părţi, cu şase luni înainte de expirarea ordinară a termenului de 5 ani, nu va trimite o înştiinţare în scris despre intenţia sa de a-1 denunţa.

    Întocmit la 16 martie 1993, la Aşgabat, în două exemplare, fiecare în limbile română şi turkmenă, ambele texte având aceeaşi valoare.