AMAE/1993
ID intern unic:  358334
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE
ACORD Nr. 1993
din  20.03.1993
ÎNTRE GUVERNUL REPUBLICII MOLDOVA ŞI GUVERNUL
 UCRAINEI CU PRIVIRE LA COLABORAREA
ÎN DOMENIUL
ELECTROENERGETICII*

Publicat : 30.12.1999 în Tratate Internationale Nr. 22     art Nr : 52     Data intrarii in vigoare : 20.03.1993
    ________________________
    *Semnat la Chișinău, la 20 martie 1993.
    În vigoare din ziua semnării.



    Guvernul Republicii Moldava şi Guvernul Ucrainei, denumite în continuare "Părţi Contractante",
    animate de dorinţa de a consolida şi extinde colaborarea dintre Republica Moldova şi Ucraina în vederea asigurării unei funcţionări stabile şi fiabile a sistemelor energetice,
   în dorinţa de a contribui la perfecţionarea exploatării liniilor de transport de energie electrică şi obiectelor energetice din statele limitrofe în scopul satisfacerii cerinţelor în ce priveşte aprovizionarea cu energie electrică şi colaborării în domeniul edificării noilor obiecte energetice,
    pornind de la necesitatea asigurării Părţilor Contractante cu posibilităţi egale în apărarea drepturilor şi intereselor lor legitime,
    au convenit următoarele:
Articolul 1
    1) Părţile Contractante se obligă să asigure din punct de vedere tehnic funcţionarea în paralel a sistemelor energetice ale Republicii Moldova şi Ucrainei utilizând liniile existente de transport de energie electrică interstatale şi cele ce vor fi construite.
    2) Principiile de realizare a regimului de exploatare în paralel a sistemelor energetice ale Părţilor Contractante sunt reglementate de Contractul cu privire la exploatarea în comun a sistemelor energetice ale Republicii Moldova şi Ucrainei, încheiat între Departamentul de Stat pentru Resursele Energetice al Republicii Moldova şi Ministerul Energeticii şi Electrificării al Ucrainei.
    3) Părţile Contractante colaborează în domeniul proiectării, construcţiei şi exploatării noilor linii de transport de energie electrică interstatale, precum şi a obiectelor energetice care influenţează factorii economici şi fiabilitatea funcţionării sistemelor energetice ale Republicii Moldova şi Ucrainei.
Articolul 2
    1) Părţile Contractante vor organiza tranzitul reciproc de energie elec-trică prin reţelele proprii, inclusiv livrările pentru export în terţe ţări.
Modul de interacţiune şi comandă operativă a supracurenţilor de schimb, precum şi de achitare pentru livrarea energiei, inclusiv cea în tranzit, sunt stabilite prin Contractul de exploatare în comun a sistemelor energetice ale Republicii Moldova şi Ucrainei.
    2) Parametrii şi gradul de responsabilitate pentru exploatarea liniilor de transport de energie electrică interstatale se stabilesc conform principiului apartenenţei la balanţă. Hotarele concrete ale responsabilităţii pentru exploatarea liniilor se stabilesc prin acorduri bilaterale între organizaţiile respective ale Părţilor Contractante.
    3) Părţile Contractante asigură buna funcţionare şi lichidarea la timp a deranjamentelor în funcţionarea obiectelor energetice care influenţează stabilitatea exploatării în paralel a sistemelor energetice ale Republicii Moldova şi Ucrainei şi fiabilitatea alimentării cu energie electrică a consumatorilor celeilalte Părţi.
    Părţile se obligă să asigure posibilitatea executării lucrărilor pe teritoriul unei Părţi de către cealaltă Parte.
   4) Părţile Contractante, prin intermediul organizaţiilor respective, vor coordona la timp modul de exploatare tehnică a obiectelor energetice în funcţiune şi în curs de construcţie, care influenţează stabilitatea funcţionării în paralel a sistemelor energetice ale Republicii Moldova şi Ucrainei şi fiabilitatea alimentării cu energie electrică a consumatorilor ambelor Părţi.
    5) Părţile Contractante se obligă, de comun acord, să repartizeze terenuri şi să asigure construcţia de noi sectoare ale liniilor de transport de energie electrică interstatale pe teritoriile lor.
Articolul 3
    Părţile Contractante pot încheia contracte cu terţe persoane privind livrarea energiei electrice şi regimul de funcţionare a reţelelor, care nu contravin principiilor exploatării în comun a sistemelor energetice ale Republicii Moldova şi Ucrainei.
    În cazul când noile contracte contravin prezentului Acord, Părţile se obligă să comunice din timp despre aceasta celeilalte Părţi.
Articolul 4
    1) Prezentul Acord intră în vigoare din momentul semnării şi este valabil până la momentul când una din Părţi va declara despre refuzul său de a-1 prelungi.
    2) Refuzul unei Părţi de a prelungi valabilitatea Acordului va fi comunicat celeilalte Părţi cu cel puţin două luni înainte de expirarea termenului de valabilitate a Acordului.
    3) Modificările şi completările la prezentul Acord se vor efectua având înţelegerea reciprocă a Părţilor.
    Se interzice introducerea modificărilor şi completărilor de către o Parte, precum şi renunţarea unilaterală de a executa unele clauze ale prezentului Acord.

    Întocmit la Chişinău, la 20 martie 1993, în câte două exemplare, fiecare în limbile română, ucraineană şi rusă, având aceeaşi putere de lege.