ACMAE/1993
ID intern unic:  358337
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE
ACORD COMERCIAL Nr. 1993
din  20.03.1993
ÎNTRE GUVERNUL REPUBLICII MOLDOVA
 ŞI GUVERNUL UCRAINEI*
Publicat : 30.12.1999 în Tratate Internationale Nr. 22     art Nr : 59     Data intrarii in vigoare : 20.03.1993
    __________________
    *Semnat la Chișinău, la 20 martie 1993.
    În vigoare din ziua semnării.  



    Guvernul Republicii Moldava şi Guvernul Ucrainei, denumite în continuare "Părţi Contractante",
    dorind să contribuie la dezvoltarea şi intensificarea relaţiilor comerciale între cele două ţări, bazate pe principiile egalităţii în drepturi şi avantajului reciproc,
    luând în considerare importanţa măsurilor orientate spre crearea unei baze stabile pentru extinderea în bune condiţii a colaborării dintre cele două ţări,
    reieşind din necesitatea creării unor condiţii mai favorabile dezvoltării relaţiilor de piaţă între agenţii economici ai celor două state,
    au convenit următoarele:
Articolul 1
    Părţile Contractante se angajează să asigure dezvoltarea relaţiilor comerciale între cele două ţări pe baza principiilor de egalitate şi ale avantajului reciproc.
    Fiecare dintre Părţi se va abţine de la acţiuni ce ar putea aduce prejudicii economice celeilalte Părţi Contractante.
Articolul 2
    Părţile Contractante îşi vor acorda una alteia tratamentul naţiunii celei mai favorizate în scopul asigurării unor condiţii favorabile dezvoltării relaţiilor comerciale între cele două ţări.
Articolul 3
    Prevederile articolului 2 din prezentul Acord nu se vor aplica la preferinţele şi avantajele acordate de oricare parte, care rezultă din asocierea acesteia:
    — la o uniune vamală;
    — la zone de comerţ liber şi (sau) de frontieră, sau la o oricare altă formă de integrare economica regională.
Articolul 4
    Părţile Contractante, referitor la realizarea măsurilor tarifare şi netarifare de reglementare a relaţiilor economice dintre cele două Părţi, au căzut de acord să utilizeze pentru schimbul de informaţie statistică şi desfăşurarea procedurilor de vamă Nomenclatorul unic de mărfuri cu nouă cifre în domeniul activităţii economice externe, bazat pe Sistemul armonizat de descriere şi codificare a mărfurilor, şi Nomenclatorul combinat de statistică şi tarife ale Comunităţii Economice Europene. Totodată, Părţile Contractante, în vederea satisfacerii propriilor necesităţi, vor perfecţiona, după caz, Nomenclatorul de mărfuri peste limitele celor nouă cifre.
Articolul 5
    Importul şi exportul de mărfuri între cele două ţări se va realiza în conformitate cu prevederile prezentului Acord pe baza contractelor, încheiate între persoanele fizice şi juridice din Republica Moldova şi Ucraina, autorizate în acest scop.
    Organele competente din ambele state vor încuraja şi facilita încheierea şi realizarea contractelor, inclusiv a contractelor pe termen lung, cu privire la livrarea de mărfuri, în conformitate cu stipulările prezentului Acord. Acestea vor lua măsurile corespunzătoare pentru extinderea în continuare a comerţului.
    Comerţul între Republica Moldova şi Ucraina poate fi realizat, de asemenea, de comun acord între Părţile Contractante pe baza protocoalelor şi nomenclatoarelor de mărfuri şi servicii, care se anexează.
Articolul 6
    Decontările şi plăţile, decurgând din comerţul între cele două ţări, se vor efectua în conformitate cu acordurile de plăţi.
    Părţile Contractante au convenit, că decizia uneia dintre Părţi de a introduce valuta naţională se va realiza în corespundere cu Acordul interstatal "Cu privire la apărarea intereselor statelor din zona rublei în cazul introducerii valutei naţionale de către unele state", semnat la 6 iulie 1992 în or. Moscova.
Articolul 7
    În scopul promovării comerţului dintre cele două ţări Părţile Contractante vor facilita participarea la târgurile şi expoziţiile comerciale pe care le va organiza una dintre Părţi.
    Bunurile, destinate târgurilor şi expoziţiilor, precum şi mostrele comerciale, vor fi scutite de taxe vamale, impozite şi alte încasări, în conformitate cu legile în vigoare în fiecare ţară.
Articolul 8
    Fiecare Parte Contractantă va asigura tranzitul liber de mărfuri pe teritoriul propriu, de provenienţă şi (sau) cu destinaţie pentru teritoriile vamale ale altei Părţi Contractante sau ale terţelor ţări.
    Părţile Contractante într-un viitor apropiat vor încheia acorduri speciale cu privire la tranzit.
Articolul 9
    Părţile Contractante se vor consulta în ce priveşte contractele de concesionare şi crearea de zone economice libere pe teritoriile limitrofe.
Articolul 10
    Toate diferendele cu privire la interpretarea şi aplicarea prezentului Acord vor fi soluţionate pe calea negocierilor, ţinându-se seama de normele dreptului internaţional.
    Diferendele dintre agenţii economici vor fi soluţionate pe calea procedurii de conciliere pe teritoriul fiecărei dintre Părţi, în conformitate cu legislaţia în vigoare, vor fi date spre soluţionare în judecată sau de arbitraj, inclusiv, de comun acord, în instituţii de arbitraj în terţe ţări.
Articolul 11
    Prevederile acestui Acord vor continua să se aplice după încetarea valabilităţii sale la toate contractele încheiate în perioada lui de valabilitate, dar nerealizate în întregime la data expirării.
Articolul 12
    În vederea realizării scopului prezentului Acord şi elaborării recomandărilor privind perfecţionarea colaborării economico-comerciale dintre cele două ţări, Părţile Contractante convin prin aceasta să instituie o comisie mixtă moldo-ucraineană, care se va convoca după caz.
Articolul 13
    Prezentul Acord intră în vigoare la data semnării. Acordul îşi va pierde valabilitatea după şase luni de la data notificării trimise de una dintre Părţi cu privire la denunţarea lui.

    Întocmit şi semnat la Chişinău, la 20 martie 1993, în câte două exemplare originale, în limbile moldovenească (română), ucraineană şi rusă, toate textele având aceeaşi valoare juridică, în cazul oricărei diferenţe de interpretare, textul de referinţă va fi cel în limba rusă.