PMAE/1995
ID intern unic:  358372
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE
PROTOCOL Nr. 1995
din  28.08.1995
NEGOCIERILOR DELEGAŢIILOR GUVERNAMENTALE
ALE REPUBLICII MOLDOVA ŞI UCRAINEI
ÎN PROBLEMELE COMERCIAL-ECONOMICE*
Publicat : 30.12.1999 în Tratate Internationale Nr. 22     art Nr : 182
    or. Chișinău                                             28-29 august 1995


    La negocieri au participat:
    din Partea Republicii Moldova:
    Bobuţac Valerii Gheorghievici — Ministrul Economiei
    Slipenchi Vitalii Nicolaevici — prim-viceministru al economiei
    Cheptine Andrei Ilici — prim-viceministru al economiei
    Canţer Valerii Nicolaevici — prezidentul Concernului republican "Moldresursî"
    Cojuhari Iurii Vladimirovici — şeful Direcţiei principale de colaborare cu ţările C.S.I. a Ministerului Economiei
    din Partea Ucrainei:
    Osâka Serghei Grigorievici — Ministrul Relaţiilor Economice Externe şi Comerţului
    Poşivailo Valentin Constantinovici — vice-ministrul economiei
    Rossâlinâi Leonid Ivanovici — preşedintele Companiei de Stat "Ucrresursî"
    Revenco Nicolai Moiseevici — conducătorul misiunii comercial-economice din structura Ambasadei Ucrainei în Republica Moldova
    Pe parcursul negocierilor au fost luate în discuţie starea şi perspectivele colaborării comercial-economice a Republicii Moldova şi Ucrainei.
    S-a produs un schimb de informaţie cu privire la dezvoltarea social-economică şi mersul reformelor economice în ambele state.
    Părţile au remarcat cu satisfacţie caracterul ascendent al formării bazei juridice a relaţiilor comercial-economice bilaterale, subliniind mai ales însemnătatea a două documente interguvernamentale de temelie:
    — Acordul cu privire la comerţul liber;
    — Acordul cu privire la susţinerea şi protecţia reciprocă a investiţiilor.
    Părţile au menţionat, de asemenea, rolul important al Acordului interdepartamental cu privire la colaborare, care de acum în viitorul apropiat va permite activizarea înfăptuirii reciproce a contactelor, consultărilor, schimbului de experienţă şi căutării în comun a soluţiilor pentru problemele care prezintă interes reciproc. Partea moldovenească şi-a exprimat recunoştinţă pentru gătinţa Părţii ucrainene de a-şi împărtăşi experienţa sa de lucru cu organismele internaţionale, în particular cu GATT, de a oferi ajutor pentru instalarea unei punţi computerizate pe baza comunicaţiilor modeme.
    Constatând momentele pozitive existente în cadrul relaţiilor comercial-economice moldo-ucrainene, Părţile şi-au exprimat nemulţumirea faţă de mersul realizării Acordului interguvernamental din 9 decembrie 1994, remarcând că una din principalele cauze ale acestei situaţii constă în aplicarea miturilor esenţiale cu caracter fiscal.
    Partea moldovenească consideră că limitările esenţiale impedimentează în mare măsură furnizările de mărfuri moldoveneşti tradiţionale pe piaţa Ucrainei.
    Supunând analizei starea de lucruri reală, Părţile au căzut de acord că existentele proceduri juridice intrastatale, care vizează anularea unor sau altor limitări şi bariere, necesită soluţii adoptate de organul legislativ superior care presupune concordări prealabile de lungă durată în diferite instanţe.
    Fără a exclude posibilităţile soluţionării problemelor existente la nivelul organelor legislative, Părţile, pe parcursul negocierilor, au acordat atenţie identificării diferitelor forme şi căi de soluţionare operativă a problemelor existente, ţinându-se cont de legislaţia în vigoare în ambele state.
    În rezultatul negocierilor Părţile au ajuns la următoarele înţelegeri:
    1) Să se încheie, până la l decembrie 1995, lucrul de coordonare a textelor şi de parafare a Acordului cu privire la comerţul în zonele limitrofe.
    2) Să se însărcineze Concernul republican pentru resursele materiale “Moldresurse" şi Compania de Stat pe acţiuni "Ucrresursî":
    a) în termen de până la 15 septembrie curent:
    - să convină nomenclatorul, volumele şi parametrii preţurilor pentru livrările reciproce în bază echivalentă de clearing pentru anul 1995 a celor mai importante tipuri de mărfuri (fără mărfurile supuse accizelor);
    - să pregătească pentru semnare proiectul respectiv al Anexei 3 la Acordul interguvernamental cu privire la colaborarea comercial-economică din 9 decembrie1994.
    b) în termen de pană la 15 octombrie curent:
    - să convină nomenclatorul, volumele şi parametrii furnizărilor reciproce în bază echivalentă de clearing pentru anul 1996 a celor mai importante tipuri de mărfuri (fără mărfurile supuse accizelor).
    3) Se însărcinează experţii Părţilor să examineze, în termen de până la l octombrie curent, posibilitatea furnizării pe piaţa ucraineană a mărfurilor supuse accizelor (vinuri şampanizate, vinuri, tutun, covoare) în temeiul:
    - cooperării de producţie;
    - materiilor prime furnizate de partea solicitantă;
    - creării grupelor financiar-industriale (în primul rând pe baza fabricilor de vinificare existente, amplasate pe teritoriul Ucrainei).
    Să determine eficienţa variantelor şi să vină cu propuneri pentru aplicarea lor optimă.
    4) Experţii Părţilor să prezinte, în termen de până la l octombrie curent, calculele şi fundamentarea, în scopul prezentării ulterioare în comun Radei Supreme a Ucrainei în conformitate cu procedura intrastatală, în caz de necesitate a propunerii cu privire la ratificarea Anexei 3, care include vinurile şampanizate, vinurile, tutunul, covoarele furnizate din Republica Moldova în conformitate cu volumele convenite pentru anul 1995, subliniind importanţa deosebită a soluţionării pozitive a acestei probleme pentru activitatea economică a respectivelor fabrici de vin amplasate pe teritoriul Ucrainei.
    5) În scopul realizării eficiente a Acordului interguvernamental cu privire la crearea grupelor financiar-industriale moldo-ucrainene comune se însărcinează experţii Părţilor, în comun cu ministerele şi departamentele interesate:
    - să determine lista întreprinderilor şi organizaţiilor, sfera de activitate a cărora, în mod direct sau indirect, ţine sau poate ţine de cadrul proceselor tehnologice comune şi/sau al cooperaţiei de producţie;
    - să convină şi să propună spre adoptare în ordinea stabilită documentele normative cu privire la grupele financiar-industriale şi modelele documentelor de constituire.