AMAE/1998
ID intern unic:  358530
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE
ACORD Nr. 1998
din  20.06.1998
între Guvernul Republicii Moldova
şi Guvernul României privind recunoaşterea
reciprocă a diplomelor, certificatelor şi titlurilor
ştiinţifice, acordate de instituţii de învăţămînt

acreditate în Republica Moldova şi România*
Publicat : 30.12.1999 în Tratate Internationale Nr. 23     art Nr : 223     Data intrarii in vigoare : 01.06.1999
    ____________________________
    * Semnat la Chişinău, la 20 iunie 1998.
    În vigoare din 1 iunie 1999.

    Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Romîniei, denumite în continuare „Părţi”,
    băzîndu-se pe prevederile Acordului privind colaborarea în domeniul ştiinţei, învăţămîntului şi culturii între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Romîniei, semnat la Chişinău, la 19 mai 1992,
    în baza art. 21 din Protocolul de colaborare între Ministerul Educaţiei şi Ştiinţei al Republicii Moldova şi Ministerul Educaţiei Naţionale din Romînia, pe anul de învăţămînt 1997/1998,
    călăuzînd-se după prevederile Convenţiei cu privire la recunoaşterea calificărilor în învăţămîntul superior în regiunea europeană, semnată de către ambele state la Lisabona, în 1997,
    au convenit asupra celor ce urmează:
Articolul 1
    Diplomele de absolvire a 9 clase în Republica Moldova (atestate) şi certificatele de absolvire a 8 clase în Romînia (de capacitate) se recunosc reciproc.
Articolul 2
    Diplomele de absolvire a unei şcoli profesionale din Republica Moldova, cu durata de 1-2 ani după absolvirea a 9 clase, şi diplomele de absolvire a şcolii profesionale cu durata de 2-4 ani, după terminarea şcolii generale de 8 clase, eliberate în Romînia, se recunosc reciproc în aceeaşi meserie sau în meserii înrudite.
Articolul 3
    Diplomele de bacalaureat eliberate în Republica Moldova şi în Romînia se recunosc reciproc, pentru aceleaşi tipuri şi profiluri de învăţămînt sau similare. Aceste diplome permit continuarea studiilor, inclusiv în învăţămîntul superior.
Articolul 4
    Diplomele de absolvire eliberate de colegiile din Republica Moldova şi diplomele de absolvire a colegiilor universitare de 3 ani din Romînia se recunosc reciproc pe teritoriul statului celeilalte Părţi.
Articolul 5
    Diplomele de învăţămînt superior eliberate în Republica Moldova şi diplomele de licenţă eliberate de instituţiile similare de învăţămînt superior din Romînia se recunosc reciproc pe teritoriul statului celeilalte Părţi.
Articolul 6
    Diplomele şi certificatele eliberate de instituţiile de învăţămînt superior din Republica Moldova, la absolvirea studiilor aprofundate, a studiilor academice postuniversitare, a studiilor de specializare şi a cursurilor de perfecţionare (exclusiv doctoratul) şi diplomele eliberate de instituţiile de învăţămînt superior din Romînia, pentru studii de acelaşi tip, se recunosc reciproc pe teritoriul statului celeilalte Părţi.
Articolul 7
    Diplomele de doctor în ramurile de ştiinţă şi titlurile ştiinţifice acordate prin acestea în Republica Moldova, precum şi diplomele şi titlurile ştiinţifice de doctor în ramurile de ştiinţă acordate în Romînia se recunosc reciproc pe teritoriul statului celeilalte Părţi.
Articolul 8
    Absolvirea unei perioade de studii în Republica Moldova şi în Romînia, confimate prin documente şcolare, se recunosc reciproc, dacă durata studiilor şi conţinutul învăţămîntului sunt similare.
Articolul 9
    Părţile se vor informa reciproc cu privire la structura şi la schimbările care intervin în sistemul lor de învăţămînt, la denumirile, la conţinutul şi la criteriile de eliberate a documentelor de studii.
Articolul 10
    Recunoaşterea profesională şi încadrarea în activitatea profesională se fac conform legislaţiei naţionale în vigoare pe teritoriul statului fiecăreia dintre Părţile semnatare ale prezentului Acord.
Articolul 11
    Orice divergenţă în interpretarea sau aplicarea prevederilor prezentului Acord se va soluţiona de către o Comisie Mixtă de Experţi (denumită în continuare Comisie), cu caracter tehnic, compusă din 4 membri, numiţi de fiecare Parte. Părţile îşi vor comunica reciproc lista membrilor Comisiei în termen de 2 luni de la data intrării în vigoare a prezentului Acord.
    Comisia se întruneşte de cel puţin două ori pe an şi ori de cîte ori este necesar, la cererea oricăreia dintre Părţi. Data şi locul întrunirii urmează să se stabilească de comun acord.
Articolul 12
    Prezentul Acord poate fi modificat şi completat numai cu consimţămîntul scris al ambelor Părţi.
Articolul 13
    În cazul încetării valabilităţii prezentului Acord, prevederile lui vor rămîne în vigoare, pînă la expirarea ciclului de studii, pentru persoanele care şi-au început aceste studii pe teritoriul statului celeilalte Părţi, la o dată anterioară ieşirii din vigoare a prezentului Acord.
Articolul 14
    Prezentul Acord intră în vigoare la data ultimei notificări prin care Părţile se informează reciproc despre îndeplinirea procedurilor interne necesare intrării lui în vigoare. Prezentul Acord este încheiat pentru un termen de 5 ani. Acţiunea lui se va prelungi automat pe următoarele termene de un an, dacă nici una dinte Părţi nu va notifica, cu cel puţin 6 luni înainte de expirarea termenului respectiv, despre intenţia sa de a-l denunţa.

    Semnat la Chişinău, la 20 iunie 1998, în două exemplare, ambele texte fiind egal autentice.