AMAE/1996
ID intern unic:  358548
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE
ACORD Nr. 1996
din  05.02.1996
ÎNTRE MINISTERUL INDUSTRIEI AL REPUBLICII MOLDOVA
ŞI MINISTERUL INDUSTRIEI AL UCRAINEI CU PRIVIRE LA
 COOPERAREA DE PRODUCŢIE*

Publicat : 30.12.1999 în Tratate Internationale Nr. 22     art Nr : 237     Data intrarii in vigoare : 05.02.1996
    ___________________
    *Semnat la Chișinău, la 5 februarie 1996.
    În vigoare din ziua semnării.




    Ministerul Industriei al Republicii Moldova şi Ministerul Industriei al Ucrainei, denumite în continuare "Părţi",
    în temeiul Acordului cu privire la condiţiile generale şi mecanismul susţinerii dezvoltării cooperării de producţie a întreprinderilor şi ramurilor statelor membre ale Comunităţii Statelor Independente, din 23 decembrie 1993, şi Protocolului cu privire la mecanismul de realizare a acestui Acord, din anul 1994,
    atribuind o mare importanţă păstrării şi dezvoltării cooperării de producţie pe termen lung,
    precum şi în scopul asigurării unor condiţii favorabile colaborării economice, de producţie şi tehnico-ştiinţifice a întreprinderilor şi organizaţiilor ramurilor,
    au convenit asupra următoarelor:
Articolul 1
    Părţile se obligă să păstreze, în bază de avantaj reciproc, specializarea deja constituită a întreprinderilor în conformitate cu Anexele l şi 2, cooperarea de producţie şi tehnico-ştiinţifică a întreprinderilor şi organizaţiilor ramurilor din sfera producţiei, prestării serviciilor cu destinaţie ramurală.
Articolul 2
    În bază de interes reciproc, Părţile vor susţine subiecţii economici care intenţionează să creeze organizaţii economice ramurale interstatale mixte cu diferite forme de proprietate şi, întâi de toate, cu participarea întreprinderilor conexe sub aspect tehnologic.
Articolul 3
    Părţile au convenit că furnizările de producţie şi prestările de servicii necesare se vor înfăptui în conformitate cu legislaţiile Părţilor şi în baza contractelor semnate de subiecţii economici ai Părţilor.
    Părţile vor sprijini încheierea contractelor bilaterale pentru furnizările de producţie, prestările de servicii, înfăptuirea colaborării tehnico-ştiinţifice.
    Responsabilitatea pentru realizarea numitelor contracte va reveni subiecţilor economici care le-au încheiat.
Articolul 4
    Furnizările cooperate între întreprinderile Părţilor de materii prime, materiale, semifabricate, articole de completare şi alte articole, lucrările de proiectare, de reparaţie, de deservire tehnică, operaţiile tehnologice şi alte servicii de ordin ramural (interramural), necesare în scopul fabricării producţiei finite şi asigurării funcţionării stabile a producţiilor conexe sub aspect tehnologic, se vor înfăptui în conformitate cu listele convenite în Anexele 3 şi 4.
    În temeiul prezentului Acord şi listelor anexate subiecţii economici ai Părţilor vor încheia contracte de furnizare a producţiei şi de prestare a serviciilor necesare.
    Modul decontărilor între subiecţii economici ai Părţilor este determinat de acordurile înterguvernamentale în vigoare şi legislaţia Părţilor.
Articolul 5
    Modul general de furnizare a mărfurilor prin cooperare între întreprinderile şi organizaţiile Părţilor şi al perfectării documentelor de vamă pentru ele sunt determinate de Regulamentele cu privire la ordinea furnizărilor şi perfectării documentelor de vamă pentru producţia furnizată prin cooperarea de producţie a întreprinderilor şi ramurilor statelor membre ale C.S.I., adoptate prin Hotărârea nr. 323 a Cabinetului Miniştrilor al Ucrainei din 18.05.1994 şi Hotărârea nr. 369 a Guvernului Republicii Moldova din 05.06.1995.
    Transportarea încărcăturilor în cadrul prezentului Acord se va înfăptui în conformitate cu tarifele în vigoare pe teritoriul fiecăreia dintre Părţi.
    Părţile, vor iniţia consultări în vederea apropierii gradului limită al rentabilităţii, stabilit pentru mărfurile furnizate prin cooperare.
Articolul 6
    Producţia, mărfurile, serviciile prestate, furnizate prin cooperare în conformitate cu listele anexate la prezentul Acord, nu vor fi supuse perceperii taxelor, de import şi export, impozitelor şi accizelor în conformitate cu articolul 5 al Acordului cu privire la condiţiile generale şi mecanismul de susţinere a dezvoltării cooperării de producţie a întreprinderilor şi ramurilor statelor membre ale CSI.
Articolul 7
    Părţile nu vor vinde şi nu vor transmite unei ţări terţe, inclusiv persoanelor fizice şi juridice străine şi organizaţiilor internaţionale, producţia furnizată prin cooperare, informaţia tehnică şi ştiinţifică despre aceasta, rezultatele investigaţiilor, precum şi dreptul de folosire a invenţiilor, "know how" fără acordul prealabil reciproc.
Articolul 8
    Toate problemele litigioase, care pot apare între unele întreprinderi în procesul furnizării producţiei în conformitate cu prezentul Acord, se vor soluţiona în condiţiile stipulate în contractele semnate de subiecţii economici ai Părţilor.
    Părţile îşi păstrează dreptul de a revedea, cu notificare prealabilă, volumele furnizărilor prin cooperare, precum şi se obligă să-şi notifice reciproc modificările direcţiilor de specializare, încetarea fabricării unor tipuri aparte de producţie sau renunţarea la consumarea unor tipuri aparte de producţie cu nu mai puţin de şase luni înainte de realizarea unor atare modificări.
Articolul 9
    În scopul realizării prezentului Acord Părţile vor crea un grup de lucru bilateral.
    Acordul poate fi modificat sau completat numai cu acordul Părţilor.
    Prezentul Acord intră în vigoare din ziua semnării.
Articolul 10
    Prezentul Acord va rămâne în vigoare pe parcursul a trei ani şi valabilitatea lui se va prolonga în mod automat pentru următorii ani, dacă nici una dintre Părţi, cu nu mai puţin de şase luni până la scurgerea perioadei respective de valabilitate a lui, nu va declara în scris dorinţa sa de a suspenda valabilitatea prezentului Acord.

    Făcut la Chişinău, la 5 februarie 1996.