AMAE/1996
ID intern unic:  358549
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE
ACORD Nr. 1996
din  19.02.1996
DE COLABORARE ÎNTRE DEPARTAMENTUL RELAŢIILOR
NAŢIONALE
DE PE LÂNGĂ GUVERNUL REPUBLICII MOLDOVA
ŞI MINISTERUL UCRAINEI PENTRU PROBLEMELE
NAŢIONALITĂŢILOR ŞI MIGRĂRII*
Publicat : 30.12.1999 în Tratate Internationale Nr. 22     art Nr : 240     Data intrarii in vigoare : 19.02.1996
    __________________
    *Semnat la Kiev, la 19 februarie 1996.
    În vigoare din ziau semnării.


    Departamentul Relaţiilor Naţionale de pe lângă Guvernul Republicii Moldova şi Ministerul Ucrainei pentru Problemele Naţionalităţilor şi Migrării, denumite în continuare "Părţi",
    dorind să susţină şi să continue relaţiile de prietenie şi bună vecinătate între Republica Moldova şi Ucraina,
    luând în considerare, că pe teritoriul fiecărei Părţi locuiesc persoane de naţionalitate moldovenească şi de naţionalitate ucraineană, care fac parte din minorităţile naţionale şi aparţin în mod organic societăţii în care trăiesc, îmbogăţind-o prin munca lor, prin cultura şi tradiţiile lor originale,
    acţionând pentru asigurarea de condiţii favorabile compatrioţilor, ce locuiesc în afara patriei lor istorice,
    fiind convinşi că, în interesul asigurării consecvente a drepturilor minorităţilor naţionale, menţinerii şi dezvoltării specificului lor, culturii naţionale şi învăţământului, e necesar de a promova colaborarea între organele de resort ale puterii de stat, de a lărgi baza contractual-juridică în sfera relaţiilor naţionale,
    sprijinindu-se pe îndelungata experienţă pozitivă acumulată în activitatea culturală multilaterală, precum şi călăuzindu-se după normele general recunoscute ale dreptului internaţional,
    au convenit următoarele:
Articolul 1
    Părţile, în conformitate cu obiectivele puse lor în sarcină şi în limitele competenţei lor, întreţin legături de colaborare în problemele relaţiilor naţionale pe bază de egalitate, reciprocitate şi în funcţie de interesele celor două state privind asigurarea drepturilor şi dezvoltării libere a minorităţilor naţionale care trăiesc pe teritoriile lor.
    În scopul acestui Acord, sub persoanele aparţinând minorităţilor naţionale se subînţeleg următoarele:
    — cetăţenii Republicii Moldova, care locuiesc permanent pe teritoriul Republicii Moldova şi aparţin prin deosebirile etnice, culturale şi lingvistice minorităţii ucrainene;
    — cetăţenii Ucrainei, care locuiesc permanent pe teritoriul Ucrainei şi aparţin după deosebirile etnice, culturale şi lingvistice minorităţii moldoveneşti.
Articolul 2
    Părţile contribuie la respectarea drepturilor civice, politice, sociale, economice, culturale şi a libertăţilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, în conformitate cu standardele internaţionale general recunoscute în domeniul drepturilor omului şi în legislaţia statelor lor.
Articolul 3
    Părţile se obligă să contribuie reciproc la asigurarea drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, la studierea şi folosirea nestingherită a limbii materne în viaţa privată şi cea obştească, la obţinerea şi difuzarea informaţiei în această limbă, inclusiv dreptul de a avea mijloace de informare în masă în această limbă, la instruirea şi la accesibilitatea ei în limba maternă, în conformitate cu prevederile legislaţiei părţilor.
Articolul 4
    Părţile vor contribui la crearea de condiţii favorabile dezvoltării libere a culturilor minorităţilor naţionale, menţinerii, studierii şi îmbogăţirii moştenirii lor culturale, inclusiv monumentele de istorie şi cultură.
    Părţile vor încuraja activitatea centrelor de cultură şi informare ale celeilalte părţi pe teritoriul statului lor, vor contribui la organizarea activităţii acestor centre, la dezvoltarea colaborării cu asociaţiile de propagare a culturii minorităţilor naţionale ale celor două state.
Articolul 5
    Părţile vor contribui la întreţinerea de legături de către reprezentanţii minorităţilor naţionale cu cetăţenii din statul celeilalte Părţi de care sunt legaţi prin originea etnică comună, precum şi cu comunităţile naţionale ale Părţilor.
Articolul 6
    Părţile vor efectua schimburi reciproce de informaţii cu privire la activitatea lor şi actelor normative în domeniul protecţiei minorităţilor naţionale.
Articolul 7
    Părţile vor colabora în domeniul schimbului de experienţă de lucru, de ridicare a calificării cadrelor, organizarea de conferinţe, simpozioane, seminare, consfătuiri pe problemele şi perspectivele dezvoltării relaţiilor interetnice, vor face schimb de date de cercetări sociologice şi de alte informaţii oficiale.
Articolul 8
    Părţile vor crea Comisia consultativă interdepartamentală moldo-ucraineană, pentru pregătirea şi examinarea programelor şi măsurilor comune, care vor fi elaborate şi petrecute în corespundere cu prevederile acestui Acord. Comisia consultativă interdepartamentală moldo-ucraineană va fi formată dintr-un număr egal de reprezentanţi ai Părţilor.
    Ea va:
    — petrece consultări pe rând în capitalele Părţilor în corespundere cu programul întocmit în prealabil,
    — elabora planul comun de activitate, precum şi va analiza îndeplinirea programelor precedente şi propune recomandările necesare,
    — crea mecanismele organizatorice acceptabile pentru realizarea în bune condiţii a prevederilor prezentului Acord,
    — discuta problemele finanţării programelor şi acţiunilor comune în baza unor principii reciproc acceptabile.
    Cheltuielile financiare aferente şederii şi activităţii desfăşurate de Comisie vor fi suportate de Partea-gazdă.
Articolul 9
    Părţile la Acord vor crea condiţii pentru examinarea scrisorilor, plângerilor, cererilor şi altor adresări ale persoanelor fizice şi juridice pe problemele relaţiilor naţionale, ce sunt de competenţa Părţilor.
Articolul 10
   Părţile sunt conştiente de necesitatea de a încheia o Convenţie interstatală bilaterală între Republica Moldova şi Ucraina cu privire la colaborarea în domeniul asigurării drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale.
Articolul 11
    Prezentul Acord se încheie pe termen de cinci ani şi intră în vigoare din ziua semnării acestuia. După expirarea acestui termen, el rămâne în vigoare pe un termen nedeterminat şi poate fi denunţat de fiecare din Părţi prin informarea în scris a celeilalte Părţi.
    Denunţarea intră în vigoare după şase luni de la data anunţării.
    Completări şi modificări la prezentul Acord pot fi introduse în baza consimţământul în scris al celor două Părţi.

    Făcut la Kiev, la 19 februarie 1996, în două exemplare, fiecare în limbile moldovenească şi ucraineană, ambele având aceeaşi valabilitate.