AMAE/1997
ID intern unic:  358559
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE
ACORD Nr. 1997
din  11.03.1997
ÎNTRE GUVERNUL REPUBLICII MOLDOVA ŞI GUVERNUL
UCRAINEI CU PRIVIRE LA PUNCTELE DE TRECERE A
FRONTIEREI DE STAT MOLDO-UCRAINENE ŞI SIMPLIFICAREA

FORMALITĂŢILOR DE TRECERE A FRONTIEREI DE CĂTRE
CETĂŢENII CARE LOCUIESC ÎN RAIOANELE DE FRONTIERĂ*
Publicat : 30.12.1999 în Tratate Internationale Nr. 22     art Nr : 263     Data intrarii in vigoare : 12.08.1997
    ___________________
    *Semnat la Chișinău, la 11 marte 1997.
    În vigoare din 12 august 1997.



    Guvernul Republicii Moldava şi Guvernul Ucrainei, denumite în continuare "Părţi",
    călăuzindu-se de dorinţa de a dezvolta relaţiile bilaterale politice, economice, comerciale, culturale şi de alta natură, în spiritul bunei vecinătăţi,
    năzuind spre crearea condiţiilor prielnice pentru traficul de pasageri şi încărcături la trecerea frontierei, pentru ridicarea eficacităţii activităţii punctelor de trecere,
    au convenit următoarele:
Articolul 1
    1) Trecerea frontierei de stat dintre Republica Moldova şi Ucraina de către persoane şi mijloace de transport, trecerea mărfurilor şi obiectelor de orice apartenenţă statală se efectuează prin punctele de trecere menţionate în Anexa 1.
    2) Trecerea frontierei de stat dintre Republica Moldova şi Ucraina de către persoane, mijloace de transport şi a mărfurilor şi obiectelor care aparţin numai Republicii Moldova şi Ucrainei se efectuează prin punctele de trecere menţionate în Anexele l, 2.
    3) Trecerea frontierei de stat de către cetăţenii Republicii Moldova şi Ucrainei care locuiesc permanent în raioanele administrative de frontieră menţionate în Anexa 3 şi trecerea frontierei cu mijloace de transport care aparţin acestora se efectuează în mod simplificat prin punctele de trecere menţionate în Anexele l, 2, 4.
Articolul 2
    1) Trecerea frontierei de stat de către persoane, mijloace de transport, trecerea mărfurilor şi obiectelor peste frontiera de stat se efectuează în conformitate cu legislaţia în vigoare a ţărilor Părţilor.
    2) Trecerea frontierei de stat prin punctele de trecere a automobilelor se efectuează de către persoane cu mijloacele de transport sau pe jos.
    3) Pentru trecerea frontierei de stat pe jos prin punctele de trecere a automobilelor Părţile vor lua măsuri privind amenajarea de treceri speciale pentru pietoni.
Articolul 3
    1) Cetăţenii Republicii Moldova şi ai Ucrainei având reşedinţă perma-nentă în raioanele administrative de frontieră trec frontiera de stat în mod simplificat pe jos, cu biciclete, cu transport particular, prezentând paşapoartele cu inscripţia organelor afacerilor interne privind reşedinţa permanentă în localităţile din aceste raioane. Copiii în vârstă de până la 16 ani trebuie să fie înscrişi în paşaportul unuia dintre părinţi şi să aibă adeverinţa de naştere.
    2) Trecerea frontierei de stat în mod simplificat se efectuează prin punctele de trecere în limita raionului administrativ de reşedinţă.
    3) Cetăţenii Republicii Moldova şi ai Ucrainei menţionaţi la punctul 1) al prezentului articol au dreptul să treacă peste rând frontiera de stat în punctele de trecere internaţionale şi interstatale.
Articolul 4
    1) În scopul intensificării traficului de pasageri şi încărcături prin frontiera de stat, Părţile vor lua măsurile necesare pentru amenajarea cuvenită a punctelor de control şi vor asigura condiţiile necesare în vederea activităţii eficiente a acestora, creării condiţiilor necesare pentru cetăţenii şi persoanele oficiale ale serviciilor de control, precum şi pentru deschiderea unor noi puncte de trecere.
    2) Deschiderea noilor puncte de trecere, închiderea sau modificarea statului şi regimului de lucru ale punctelor de trecere în funcţiune, precum şi începerea lucrului punctelor de trecere care nu se află în funcţiune, menţionate în Anexe, se efectuează în baza înţelegerilor bilaterale dintre Părţi.
Articolul 5
    1) Controlul de frontieră, vamal şi de altă natură al persoanelor, mijloacelor de transport, mărfurilor şi obiectelor se efectuează în punctele de trecere la frontiera de stat în conformitate cu legislaţia în vigoare a ţărilor Părţilor.
    2) Controlul de frontieră, vamal şi de altă natură pot fi efectuate în comun. Modul de organizare a controlului în comun este determinat printr-un Acord separat.
    3) Cetăţenii Republicii Moldova şi ai Ucrainei care trec frontiera de stat în mod simplificat pot fi supuşi unor controale grăniceresc, vamal şi de altă natură în conformitate cu legislaţia în vigoare a fiecăruia dintre state.
    4) Părţile se vor informa în timp util despre modificările intervenite în modul de trecere a persoanelor, mijloacelor de transport, mărfurilor şi altor bunuri peste frontiera de stat.
Articolul 6
    1) Părţile pot întrerupe sau limita temporar traficul prin anumite puncte de trecere a frontierei de stat, în caz de calamităţi naturale, ca urmare a situaţiilor sanitaro-epidemiologice grave, în caz de apariţie a pericolului securităţii publice. Partea care intenţionează să întrerupă sau să limiteze temporar traficul peste frontiera de stat notifică cealaltă Parte, prin canale diplomatice, cel târziu cu 2 zile înainte de întrerupere sau limitarea planificată.
    2) În cazuri de neamânat, specificate la punctul 1) al prezentului articol, decizia respectivă privind întreruperea sau limitarea traficului prin punctele de trecere se notifică neîntârziat în scris celeilalte Părţi, prin intermediul reprezentanţilor trupelor de grăniceri ale Părţilor, confirmând acest lucru în termen de 48 ore prin canale diplomatice.
    3) Părţile se vor informa reciproc prin canale diplomatice despre suspendarea sau limitarea traficului la frontiera de stat în legătură cu reparaţia planificată a unuia dintre aceste puncte de trecere, cel târziu cu trei luni înainte de începerea lucrărilor de reparaţie, stabilindu-se termenul finalizării acestora.
Articolul 7
    Părţile efectuează o conlucrare permanentă privind problemele luptei cu imigraţia ilegală, contrabanda la frontiera de stat şi cu alte acţiuni ilegale la punctele de trecere.
Articolul 8
    Diferendele ce ţin de executarea prezentului Acord Părţile le vor soluţiona prin canale diplomatice.
Articolul 9
    La înţelegerea reciprocă a Părţilor, în prezentul Acord pot fi introduse modificări şi completări, care vor fi perfectate într-un Protocol separat.
Articolul 10
    Prezentul Acord intră în vigoare în cea de-a 30-a zi din data când Părţile, prin schimb de note diplomatice, vor notifica reciproc despre îndeplinirea procedurilor interne, necesare pentru intrarea în vigoare a prezentului Acord.
    Prezentul Acord se încheie pentru un termen de cinci ani şi acţiunea lui va fi prelungită în mod automat pentru următorii termeni de cinci ani, dacă nici una dintre Părţi nu va notifica în scris prin canale diplomatice intenţia sa de a-1 denunţa, cu cel puţin 6 luni până la încetarea următorului termen de acţiune a lui.
Articolul 11
    Din momentul când prezentul Acord intră în vigoare, în relaţiile bilaterale îşi pierde valabilitatea Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Ucrainei privind punctele de trecere a frontierei vamale din 20 martie 1993.

    Întocmit la Chişinău, la 11 martie 1997, în două exemplare originale, fiecare în limbile moldovenească, ucraineană şi rusă, toate textele fiind egal autentice, în cazul apariţiei divergenţelor privind interpretarea prevederilor prezentului Acord, drept bază va servi textul în limba rusă.


ANEXA I
La Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova
şi Guvernul Ucrainei cu privire la punctele
de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene
şi simplificarea formalităţilor la trecere a frontierei
de către cetăţenii care locuiesc in raioanele de frontieră
LISTA
punctelor internaţionale de trecere
 a frontierei de stat moldo-ucrainene

    A. Punctele de trecere feroviare:
    (pentru traficul feroviar şi de încărcături în regim non-stop)
        1. Criva—Mămăliga
        2. Larga—Kelmenţî
        3. Ocniţa—Sokireanî
        4. Volcineţ—Moghiliov-Podolsk
        5. Colbasna—Tîmkovo
        6. Novosaviţc ai a— Kuciurgan
        7. Basarabeasca—Serpniovo-1
        8. Giurgiuleşti-Reni
    B. Punctele de trecere rutiere:
    (pentru traficul rutier şi de încărcături în regim non-stop)
        1. Criva—Mămăliga
        2. Larga—Kelmenţî
        3. Briceni—Rossoşani
        4. Ocniţa—Sokireanî
        5. Otaci—Moghiliov-Podolsk
        6. Hristovaia—Bolgan
        7. Goianul Nou—Platonovo
        8. Pervomaisc—Kuciurgan
        9. Palanca-Maiaki—Udobnoe
        10. Tudora—Starokazacie
        11. Mirnoe—Tabaki
        12. Vulcăneşti—Vinogradovka
        13. Giurgiuleşti—Reni
    C. Punctele de trecere cu bacul:
    (pentru traficul de pasageri şi de încărcături în timp de zi)
        1. Cosăuţi— Iampol

ANEXA 2
La Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova
şi Guvernul Ucrainei cu privire, la punctele
de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene
şi simplificarea formalităţilor la trecere a frontierei
de către cetăţenii care locuiesc în raioanele de frontieră

    LISTA
punctelor interstatale de trecere a frontierei
de stat moldo-ucrainene

    A. Punctele de trecere feroviare:
    (pentru traficul feroviar şi de încărcături în regim non-stop)
        1. Camenca-Dnestrovskaia—Zagnitkovo
        2. Etulia—Frecăţei
    B. Punctele de trecere rutiere:
    (pentru traficul rutier şi de încărcături în regim non-stop, capacitatea de încărcare a transportului auto se determină prin înţelegere bilaterală)
        1. Lipcani—Podvorievka
        2. Medvejie—Podvorievka
        3. Naslavcea—Voloşkovo
        4. Hrusca —Velikaia Kosniţa
        5. Broşteni—Timkovo
        6. Vărăncău—Stanislavka
        7. Colosovo—Iosipovka
        8. Mălăieşti-Velikopolskoe
        9. Blijnii Hutor—Slaveanoserbka
        10. Nezavertailovca—Gradinţî
        11. Basarabeasca—Serpnevo-1
        12. Ceadâr-Lunga— Maloiaroslaveţ-1
        13. Ceadâr-Lunga—Novâe Troiani
        14. Cişmichioi—Dolinskoe
    C. Punctele de trecere cu bacul:
    (pentru traficul de pasageri şi de încărcături în timp de zi)
        1. Soroca—Ţekinovka

    ANEXA 3
La Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova,
şi Guvernul Ucrainei, cu privire la punctele
de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene
şi simplificarea formalităţilor la trecere a frontierei,
de către cetăţenii care locuiesc în raioanele de frontieră

LISTA
raioanelor de frontieră ale Republicii Moldova, locuitorii
cărora intersectează frontiera de stat moldo-ucraineană
în mod simplificat
    1. Briceni
    2. Ocniţa
    3. Donduşeni
    4. Soroca
    5. Camenca
    6. Râbniţa
    7. Dubăsari
    8. Grigoriopol
    9. Slobozia
    10. Ştefan Vodă
    11. Căuşeni
    12. Căinări
    13. Basarabeasca
    14. Ceadâr-Lunga
    15. Taraclia
    16. Vulcăneşti

LISTA
raioanelor de frontieră ale Ucrainei,
locuitorii cărora intersectează frontiera de stat
moldo-ucraineană în mod simplificat
    Regiunea Cernăuţi
        1. Novoseliţkii
        2. Kelimeneţkii
        3. Sokireanskii
    Regiunea Viniţa
        4. Moghiliov-Podolskii
        5. Iampolskii
        6. Pescianskii
    Regiunea Odesa
        7. Kodâmskii
        8. Kotovskii
        9. Krasnookneanskii
        10. Frunzovskii
        11. Velikomihailovskii
        12. Rozdelineanskii
        13. Beleaevskii
        14. Belgorod-Dnestrovskii
        15. Saratskii
        16. Tarutinskii
        17. Bolgradskii
        18. Reniiskii

ANEX A 4
la Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova
şi Guvernul Ucrainei cu privire la punctele
de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene
şi simplificarea formalităţilor la trecere a frontierei
de către cetăţenii care locuiesc în raioanele de frontieră
LISTA
punctelor locale de trecere a frontierei
de stat moldo-ucrainene

    A. Punctele de trecere rutiere:
    (regimul de lucru al punctelor de trecere se determină în urma înţelegerii reciproce a reprezentanţilor Părţilor împuterniciţi pentru această chestiune)
        1. Medvejie—Zelionaia
        2. Grimăncăuţi—Vaşkivţî
        3. Bulboaca—Novoalexeevka
        4. Clocuşna—Gvozdivţî
        5. Clocuşna—Sokireanî
        6. Ungri—Bronniţa
        7. Ocniţa—Grabarivka
        8. Rotari—Studionoe
        9. Valea Adâncă—Zagnitkovo
        10. Valea Turcului—Alexeevka
        11. Valea Turcului—Şerşenţî
        12. Ploti-Crutâe
        13. Colbasna—Domniţa
        14. Jura—Fedoseevka
        15. Tâbuleuca—Ţehanovka
        16. Dubău—Dubovo
        17. Mociarovca—Pavlovka
        18. Tiraspol—Grebeniki
        19. Frunze (Novoe)-Rozalovka
        20. Caplani—Krutoiarovka
        21. Volontir—Daliniceni
        22. Copciac—Alexandrovka
        23. Săiţi—Lesnoe
        24. Ucrainca—Elizavetovka
        25. Taraclia—Petrovka
        26. Troiţcoe—Visocianskoe
        27. Iserlia-Petrovka
        28. Chiriet-Lunga— Tarutino
        29. Tvardiţa—Maloiaroslaveţ
        30. Valea Perjei-Dmitrovka
        31. Copciac— Cervonoarmeiskaia
        32. Cairaclia—Zaliznicinoe
        33. Etulia—Nagornoe
    B. Punctele de trecere fluviale:
    (pentru traficul de pasageri cu luntrile cu regim de lucru pe timp de zi)
        1. Iarova—Iaruga
        2. Cremenciug— Mihailovka
        3. Cureşniţa—Oxanovka
        4. Cosăuţi—Iampol
        5. Soroca—Ţekinovka
        6. Vasilcău—Velikaia Kosniţa