PMAE/1988
ID intern unic:  358606
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE
PROTOCOL Nr. 1988
din  24.02.1988
pentru reprimarea actelor ilicite de violenţă comise
în aeroporturile ce servesc aviaţia civilă internaţională*
Publicat : 30.12.1999 în Tratate Internationale Nr. 10     art Nr : 258     Data intrarii in vigoare : 20.07.1997
    ____________________________________
    *În vigoare pentru Republica Moldova din 20 iulie 1997


    Statele părţi la prezentul protocol,
    considerând că actele ilicite de violenţă, care compromit sau sunt în măsură să compromită securitatea persoanelor în aeroporturile destinate aviaţiei civile internaţionale sau care pun în pericol securitatea exploatării acestor aeroporturi şi minează (afectează) încrederea popoarelor lumii în securitatea acestor aeroporturi şi care perturbă securitatea şi bunul mers al aviaţiei civile pentru toate statele,
    considerând că astfel de acte preocupă în mod grav comunitatea interna-ţională şi că în scopul prevenirii acestora se impune de urgenţă prevederea unor măsuri corespunzătoare în vederea pedepsirii autorilor acestora,
    considerând că este necesar să fie adoptate dispoziţii suplimentare faţă de cele ale Convenţiei pentru reprimarea actelor ilicite îndreptate împotriva securităţii aviaţiei civile, încheiată la Montreal la 23 septembrie 1971, în vederea considerării acelor acte ilicite de violenţă în aeroporturile care deservesc aviaţia civilă internaţională,
    au convenit asupra celor ce urmează:
Articolul I
    Prezentul protocol suplimentează Convenţia pentru reprimarea actelor ilicite îndreptate împotriva securităţii aviaţiei civile, încheiată la Montreal la 23 septembrie 1971, numită în continuare convenţia, şi între părţile la prezentul protocol, convenţia şi protocolul vor fi citite şi interpretate împreună ca un singur instrument.
Articolul II
    1. La articolul I al convenţiei se adaugă paragraful l bis cu următorul cuprins:
    "l bis) Comite o infracţiune penală orice persoană care, în mod ilicit şi intenţionat, cu ajutorul unui dispozitiv, al unei substanţe sau al unei arme:
    a) săvârşeşte împotriva unei persoane, într-un aeroport care deserveşte aviaţia civilă internaţională, un act de violenţă care cauzează sau poate să cauzeze răni grave sau moartea; ori
    b) distruge sau deteriorează grav instalaţiile unui aeroport care deserveşte aviaţia civilă internaţională sau aeronavele ce nu sunt în serviciu şi care se găsesc într-un aeroport sau întrerupe serviciile de aeroport, dacă acest act compromite sau este de natură a compromite securitatea în acest aeroport."
    2. La paragraful 2 alineatul a) al primului articol al convenţiei, după cuvintele "paragraful 1)” se adaugă cuvintele “sau paragraf 1 bis)”
Articolul III
    La articolul 5 al convenţiei se adaugă paragraful 2 bis) cu următorul cuprins:
    "2 bis) Orice stat contractant ia, deopotrivă, măsurile necesare pentru a stabili competenţa sa de a cunoaşte infracţiunile prevăzute la paragraful l bis) al art. l şi la paragraful 2) al aceluiaşi articol, în măsura, în care acest ultim paragraf priveşte infracţiunile menţionate, în cazul în care autorul presupus al uneia dintre acestea se găseşte pe teritoriul său şi în cazul în care statul menţionat nu extrădează, în conformitate cu art. 8, către statul vizat la lit. a) a paragraful 1) din prezentul articol."
Articolul IV
    Prezentul protocol va fi deschis spre semnare la 24 februarie 1988, la Montreal, de către statele participante la Conferinţa Internaţională de Drept Aerian, ţinută la Montreal între 9—24 februarie 1988. După data de l martie 1988, protocolul va fi deschis spre semnare de către toate statele la Londra, Moscova, Washington şi Montreal, până la intrarea sa în vigoare în conformitate cu art. VI.
Articolul V
    1. Prezentul protocol va fi supus ratificării statelor semnatare.
    2. Orice stat care nu este stat contractant la convenţie poate să ratifice prezentul protocol, dacă, în acelaşi timp, ratifică sau aderă la convenţie în conformitate cu art. 15 al acesteia.
    3. Instrumentele de ratificare vor fi depuse mai întâi de guvernele Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste, Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Statelor Unite ale Americii sau de Organizaţia Internaţională a Aviaţiei Civile, care sunt desemnate de prezentul protocol ca depozitari.
Articolul VI
    1. Când prezentul protocol va reuni ratificările celor 10 state semnatare, el va intra în vigoare, între aceste state, în a 30-a zi după depozitarea celui de-al 10-lea instrument de ratificare, în ceea ce .priveşte fiecare stat care va ratifica protocolul în continuare, acesta va intra în vigoare în a 30-a zi după depozitarea instrumentului său de ratificare.
    2. Chiar de la intrarea sa în vigoare, prezentul protocol va fi înregistrat de depozitari, în conformitate cu dispoziţiile art. 102 al Cartei Naţiunilor Unite şi ale art. 83 al Convenţiei Internaţionale a Aviaţiei Civile (Chicago, 1944).
Articolul VII
    1. După intrarea sa în vigoare, prezentul protocol va fi deschis spre aderare fiecărui stat nesemnatar.
    2. Orice stat care nu este stat contractant la convenţie poate să adere la prezentul protocol, dacă, în acelaşi timp, ratifică sau aderă la convenţie în conformitate cu art. 15 al acesteia.
    3. Instrumentele de aderare vor fi depuse pe lângă depozitari şi aderarea va avea efect în a 30-a zi după depunere.
Articolul VIII
    1. Orice parte la prezentul protocol îl va putea denunţa prin notificare scrisă, adresată depozitarilor.
    2. Denunţarea va intra în vigoare la 6 luni după data la care notificarea va fi primită de depozitari.
    3. Denunţarea prezentului protocol nu va avea acelaşi efect cu cel al unei denunţări a convenţiei.
    4. Denunţarea convenţiei de către un stat contractant la convenţie, completată prin prezentul protocol, va avea, de asemenea, efectul unei denunţări a prezentului protocol.
Articolul IX
    1. Depozitarii vor informa rapid toate statele care au semnat prezentul protocol sau au aderat la el, chiar şi toate statele care au semnat convenţia sau au aderat la aceasta:
    a) de la data fiecărei semnări şi de la data depunerii fiecărui instrument de ratificare al prezentului protocol sau a adeziunii la acesta;
    b) de la primirea tuturor denunţărilor prezentului protocol şi de la data acestei primiri.
    2. Depozitarii vor modifica, în aceeaşi măsură ca statele menţionate la primul paragraf, data la care prezentul protocol intră în vigoare în conformitate cu art. VI.
    Drept pentru care, semnatarii plenipotenţiari, autorizaţi de guvernele lor, au semnat prezentul protocol.
    Încheiat la Montreal la 24 februarie 1988, în 4 exemplare originale, fiecare dintre cele patru texte autentice fund redactat în limbile franceză, engleză, spaniolă şi rusă.