AMAE/1994
ID intern unic:  358739
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE
ACORD Nr. 1994
din  03.02.1994
ÎNTRE BANCA NAŢIONALA A MOLDOVEI ŞI BANCA
NAŢIONALA A REPUBLICII AZERBAIDJAN CU PRIVIRE
LA ORGANIZAREA DECONTĂRILOR INTERBANCARE
ÎN LEGĂTURĂ CU INTRODUCEREA DE CĂTRE REPUBLICA
AZERBAIDJAN ŞI REPUBLICA MOLDOVA A VALUTELOR
NAŢIONALE*

Publicat : 30.12.2001 în Tratate Internationale Nr. 24     art Nr : 15     Data intrarii in vigoare : 03.02.1994
    ________________________________
    * Semnat la Chişinău, la 3 februarie 1994.
    În vigoare din data semnării.


    În legătură cu introducerea valutelor naţionale pe teritoriile Republicii Moldova şi Republicii Azerbaidjan, Banca Naţională a Moldovei (în continuare - Banca Moldovei) şi Banca Naţională a Republicii Azerbaidjan (în continuare - Banca Azerbaidjanului), denumite în continuare "Părţi"
    au convenit asupra celor ce urmează;
  Articolul 1
    Creanţele reciproce ale Părţilor, rezultate din relaţiile economico-comerciale şi de altă natură pe parcursul anilor 1992 - 1993, în legătură cu dezechilibrarea decontărilor între Republica Moldova şi Republica Azerbaidjan, reflectate în balanţele Părţilor, vor fi analizate şi reglementate într-un acord interstatal special.
Articolul 2
    Achitările în decontările interstatale între Republica Moldova şi Republica Azerbaidjan se vor efectua în valutele naţionale ale Republicii Moldova şi Republicii Azerbaidjan prin intermediul conturilor corespondente noi de tip "LORO" şi "NOSTRO" deschise în 1993.
    Decontările prin conturile corespondente ale Părţilor se vor efectua pentru mărfurile livrate, lucrările şi serviciile prestate de persoanele juridice ale Republicii Moldova şi Republicii Azerbaidjan, în conformitate cu acordurile interstatale.
    Decontările pe alte operaţiuni se vor efectua prin intermediul băncilor mandatate.
Articolul 3
    Părţile nu vor purta răspundere pentru reglarea creanţelor apărute între băncile mandatate şi nu garantează balanţarea conturilor pe operaţiunile realizate de ele.
    Părţile garantează faptul că mijloacele băncilor mandatate ale unui stat, care se află în conturile corespondente ale băncilor mandatate ale altui stat, nu pot fi anulate sau imobilizate fără acordul băncii mandatate, care este proprietarul mijloacelor, dacă nu este prevăzut altfel de alte acorduri.
Articolul 4
    Referitor la decontările prin conturile corespondente ale Părţilor, Părţile au convenit următoarele:
    Achitările şi decontările se vor efectua doar în cazul prezenţei mijloacelor în conturile corespondente.
    Dobânzi în conturile corespondente nu se acumulează şi nu se achită, dacă nu este încheiat un acord special între Părţi.
    Alimentarea conturilor corespondente se poate efectua de asemenea prin acordarea de către Guvernul unei ţări Guvernului altei ţări a unui credit interstatal.
    Decontările dintre subiecţii economici se vor realiza prin dispoziţii de plată, ordine de plată şi acreditive. Cu acordul Părţilor, se pot utiliza şi alte modalităţi.
    Extrasele din conturile corespondente ale Părţilor se vor transmite reciproc, de regulă, nu mai târziu de ziua lucrătoare următoare efectuării operaţiunii (plăţii) prin telex, confirmate prin poşta de curieri speciali. La extrasul din contul corespondent se vor anexa două exemplare ale dispoziţiei de plată cumulate pentru suma totală a rulajelor contului corespondent şi listele în două exemplare ale documentelor de decontare vizate.
    În cazul necesităţii de a se efectua decontări urgente se va admite transmiterea documentelor în pachete sigilate prin curier dispunând de delegaţia Băncii Moldovei sau a Băncii Azerbaidjanului.
Articolul 5
    Decontările între Republica Moldova şi Republica Azerbaidjan se vor efectua în valuta oficială a Republicii Moldova - leul moldovenesc şi a Republicii Azerbaidjan - mânat, precum şi în valută liber convertibilă.
Articolul 6
    Rezidenţii Republicii Moldova vor putea deschide conturi în băncile Republicii Azerbaidjan numai în cazul deţinerii unei autorizaţii a Băncii Moldovei emise nu mai devreme de 15 decembrie 1993, precum şi a permisiunii Băncii Azerbaidjanului.
    Rezidenţii Republicii Azerbaidjan vor putea deschide conturi în băncile Republicii Moldova doar în cazul deţinerii autorizaţiei Băncii Azerbaidjanului.
Articolul 7
    Ordinea introducerii şi scoaterii leilor moldoveneşti şi a manaţilor pe teritoriul Părţilor se reglementează de legislaţia Republicii Moldova şi a Republicii Azerbaidjan.
Articolul 8
    Părţile au convenit că la etapa iniţială pentru decontări se va aplica un curs flotant între leul moldovenesc şi mânat în raport cu dolarul SUA, determinat de cererea şi oferta pe pieţele valutare ale Republicii Moldova şi Republicii Azerbaidjan, conform cursului calculat la data plăţii. Părţile se obligă să-şi ofere reciproc informaţie veridică şi actuală cu privire la cursurile curente ale valutelor pe teritoriul lor în raport cu valutele liber convertibile şi cele ale statelor fostei URSS.
Articolul 9
    Părţile garantează că mijloacele existente în conturile corespondente ale Părţilor nu pot fi anulate sau operaţiunile efectuate în ele - sistate, fără acordul băncii deţinătoare a contului, cu excepţia cazurilor prevăzute de alt acord.
Articolul 10
    Prezentul Acord intră în vigoare din data semnării lui, iar Acordul precedent cu privire la organizarea decontărilor îşi pierde valabilitatea.
    Acordul este valabil până la cererea de reziliere a lui de către una dintre Părţi, cu notificarea celei de a doua Părţi, în scris, cu nu mai puţin de 3 luni până la reziliere.
    Acordul a fost perfectat în două exemplare originale, fiecare în limba rusă, ambele exemplare având aceeaşi putere juridică.