OMAIA102/2015
ID intern unic:  359158
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL AGRICULTURII ŞI INDUSTRIEI ALIMENTARE
ORDIN Nr. 102
din  29.05.2015
cu privire la aprobarea Regulilor de avizare
a condiţiilor speciale de asigurare a riscurilor
de producţie în agricultură
Publicat : 12.06.2015 în Monitorul Oficial Nr. 144-149     art Nr : 1003
    În scopul examinării fără întîrziere şi sub toate aspectele a solicitărilor companiilor de asigurări privind avizarea condiţiilor speciale de asigurare a riscurilor de producţie în agricultură, precum şi în scopul aplicării corecte şi transparente a prevederilor art. 15 din Legea nr. 243-XV din 08.07.2004 privind asigurarea subvenţionată a riscurilor de producţie în agricultură,
ORDON:
    1. Se aprobă Regulile de avizare a condiţiilor speciale de asigurare a riscurilor de producţie în agricultură.
    2. Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.
    3. Controlul asupra executării prezentului ordin se pune în sarcina dlui Nicolae Olaru, viceministru.

    MINISTERUL AGRICULTURII
    ȘI INDUSTRIEI ALIMENTARE                              Ion SULĂ

    Nr. 102. Chişinău, 29 mai 2015.

Anexă
la Ordinul MAIA al RM
nr. 102 din 29 mai 2015
REGULI
DE AVIZARE A CONDIŢIILOR SPECIALE DE
ASIGURARE A RISCURILOR DE PRODUCŢIE
ÎN AGRICULTURĂ

I. Dispoziţii generale
    1. Prezentele Reguli de avizare a condiţiilor speciale de asigurare a riscurilor de producţie în agricultură (în continuare „reguli”) asigură aplicarea corectă şi transparentă a prevederilor art. 15 din Legea nr. 243-XV din 08.07.2004 privind asigurarea subvenţionată a riscurilor de producţie în agricultură.
    2. Regulile sînt obligatorii pentru asigurătorii care intenţionează să solicite avizarea condiţiilor speciale de asigurare a riscurilor de producţie în agricultură şi pentru Grupul de lucru pentru examinarea condiţiilor speciale de asigurare a riscurilor de producţie în agricultură (în continuare „Grupul de lucru”), instituit prin Ordinul Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare nr. 12 din 30.01.2014, cu modificările şi completările ulterioare. Regulile sînt obligatorii şi pentru alte persoane care, în virtutea funcţiilor deţinute, sînt implicate nemijlocit în organizarea procesului de avizare.
II. Modul de prezentare a condiţiilor speciale
de asigurare a riscurilor de producţie
în agricultură spre avizare
    3. Asigurătorul prezintă spre avizare Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare (în continuare „Ministerul”) condiţiile speciale de asigurare a riscurilor de producţie în agricultură elaborate în corespundere cu prevederile Legii nr. 243-XV din 08.07.2004 privind asigurarea subvenţionată a riscurilor de producţie în agricultură.
    4. Condiţiile speciale de asigurare a riscurilor de producţie în agricultură se aprobă de către organul executiv al asigurătorului sau o altă persoană împuternicită de acesta şi se prezintă în 2 exemplare autentificate cu ştampila asigurătorului pe fiecare filă, ataşîndu-se copia autentificată a licenţei de activitate şi anexa acesteia, în care este inclusă clasa de asigurare specifică pentru asigurarea riscurilor de producţie în agricultură.
III. Organizarea procesului de avizare
şi modalitatea de avizare a condiţiilor speciale de
asigurare a riscurilor de producţie în agricultură

    5. În ziua înregistrării cererii asigurătorului privind avizarea condiţiilor speciale de asigurare a riscurilor de producţie în agricultură, Serviciul Documentare (Cancelaria) remite toate materialele parvenite preşedintelui Grupului de lucru.
    6. Preşedintele Grupului de lucru transmite unul din cele 2 exemplare ale condiţiilor speciale de asigurare a riscurilor de producţie în agricultură secretarului Grupului de lucru, care, în ziua recepţionării, asigură ceilalţi membri ai Grupului de lucru cu o copie de pe acestea pe suport de hîrtie sau în format electronic.
    7. În cazul în care preşedintele Grupului de lucru este în imposibilitate să asigure organizarea procesului de avizare, acesta este organizat de către unul dintre viceminiştri sau, după caz, de către ministru, care va acţiona în conformitate cu punctul 6.
    8. Acţiunile prevăzute la punctele 6-7 se efectuează în cel mult 2 zile lucrătoare din momentul înregistrării cererii asigurătorului.
    9. Membrii Grupului de lucru examinează, în prealabil şi de sine stătător, condiţiile speciale de asigurare a riscurilor de producţie în agricultură şi, după caz, vor formula obiecţii prin prisma art. 15 din Legea nr. 243-XV din 08.07.2004 privind asigurarea subvenţionată a riscurilor de producţie în agricultură.
    10. Obiecţiile se formulează în scris şi se prezintă secretatului Grupului de lucru pentru sinteză.
    11. În termen de cel mult 8 zile calendaristice din momentul înregistrării cererii asigurătorului, preşedintele sau, în caz de imposibilitate, una din persoanele prevăzute la punctul 7, convoacă şedinţa Grupului de lucru în cadrul căreia se examinează condiţiile speciale prezentate spre avizare de către asigurător şi se dezbat obiecţiile formulate de către membrii Grupului de lucru.
    12. La şedinţa Grupului de lucru vor fi invitaţi reprezentanţi ai asigurătorului pentru a participa la discuţii sau, după caz, pentru a explica anumite prevederi din condiţiile speciale de asigurare a riscurilor de producţie în agricultură care au un caracter incert pentru Grupul de lucru.
    13. Toate obiecţiile, constatările, precum şi decizia Grupului de lucru privind avizarea sau refuzul avizării condiţiilor speciale de asigurare a riscurilor de producţie în agricultură se consemnează într-un proces-verbal, semnat de către membri şi preşedintele Grupului de lucru.
    14. Procesul-verbal al şedinţei Grupului de lucru se va perfecta de către secretar sau, în caz de imposibilitate, de către un alt membru desemnat.
    15. Grupul de lucru este compus din 7 membri, inclusiv preşedintele, şi adoptă decizii cu votul a cel puţin 5 membri.
    16. În componenţa Grupului de lucru vor fi incluşi, în mod obligatoriu, reprezentanţi ai subdiviziunilor structurale ale Ministerului, responsabile de: elaborarea politicilor în domeniile vitivinicol, siguranţei alimentelor de origine animală, reglementării de calitate a produselor vegetale şi a produselor animale, finanţe şi buget, asigurarea activităţii juridice a instituţiei.
    17. În baza procesului-verbal al şedinţei Grupului de lucru, secretarul sau, în caz de imposibilitate, un alt membru desemnat elaborează proiectul ordinului cu privire la avizarea sau refuzul avizării condiţiilor speciale de asigurare a riscurilor de producţie în agricultură.
    18. Proiectul Ordinului este însoţit de procesul-verbal al şedinţei Grupului de lucru şi un exemplar al condiţiilor speciale de asigurare a riscurilor de producţie în agricultură prezentate de către asigurător.
    19. Proiectul Ordinului se coordonează cu direcţiile de ramură din cadrul Ministerului şi cu Agenţia de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură, după care se remite ministrului agriculturii şi industriei alimentare pentru emitere.
    20. Ordinul se emite în cel mult 10 zile calendaristice din momentul înregistrării cererii asigurătorului.
    21. În termen de cel mult 15 zile de la emitere, asigurătorului, Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare şi Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură se expediază prin poştă o copie autentificată a Ordinului cu privire la avizarea sau refuzul avizării condiţiilor speciale de asigurare a riscurilor de producţie în agricultură.
    22. În cazul emiterii Ordinului cu privire la refuzul avizării condiţiilor speciale de asigurare a riscurilor de producţie în agricultură, asigurătorului i se va explica motivul refuzului de avizare, precum şi dreptul de a depune o nouă cerere de avizare după înlăturarea neajunsurilor.
    23. Ordinul privind refuzul avizării condiţiilor speciale de asigurare poate fi contestat de către asigurătorul solicitant în contencios administrativ.