AMAE/1998
ID intern unic:  359184
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE
ACORD Nr. 1998
din  30.10.1998
ÎNTRE GUVERNUL REPUBLICII MOLDOVA ŞI GUVERNUL
FEDERAŢIEI RUSE PRIVIND COLABORAREA ÎN
PROBLEME GRĂNICEREŞTI*
Publicat : 30.12.2001 în Tratate Internationale Nr. 24     art Nr : 331     Data intrarii in vigoare : 07.12.2000
    ––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
    * Semnat la Moscova, la 30  octombrie  1998.
     Ratificat prin Legea Republicii Moldova nr. 513-XIV din 15 iulie 1999 (" Monitorul Oficial al Republicii Moldova" nr. 80-82 din 29.07.1999).
    În vigoare din 7 decembrie 2000.


    Guvernul Republicii Moldava şi Guvernul Federaţiei Ruse, denumite în continuare "Părţi",
    recunoscând reciproc frontiera de stat a Republicii Moldova şi frontiera de stat a Federaţiei Ruse,
    neavând pretenţii teritoriale una faţă de alta, şi
    pornind de la interesul mutual pentru instituirea colaborării bilaterale în scopul asigurării pazei eficiente a frontierelor de stat,
    au convenit asupra celor ce urmează:
Articolul 1
    Părţile, ţinând cont de interesul reciproc şi în conformitate cu legislaţiile lor naţionale, vor desfăşura colaborarea în următoarele direcţii:
    - schimb de informaţii, care prezintă interes reciproc;
    - activităţi de urmărire operativă în interesul pazei frontierelor de stat;
    - lupta contra migraţiunii ilegale peste frontiera de stat cu utilizarea căilor de trafic internaţional;
    - combaterea contrabandei cu arme, muniţii, substanţe explozive, toxice şi materiale radioactive;
    - lupta contra traficului ilicit de stupefiante şi substanţe psihotrope peste frontiera de stat;
    - schimb de experienţă în organizarea pazei frontierei de stat, a controlului grăniceresc, pregătirii specialiştilor, precum şi în utilizarea mijloacelor tehnice aplicabile pazei frontierei de stat şi efectuării controlului grăniceresc la punctele de trecere a acesteia.
Articolul 2
    Colaborarea prevăzută de prezentul Acord se va efectua prin contacte şi înţelegeri directe ale reprezentanţilor organelor împuternicite ale Părţilor.
    Organele împuternicite ale Părţilor, responsabile de realizarea prezentului Acord, sunt:
    - pentru Partea Moldovenească — Trupele de Grăniceri ale Ministerului Securităţii Naţionale al Republicii Moldova,
    - pentru Partea Rusă - Serviciul Federal de Grăniceri al Federaţiei Ruse.
Articolul 3
    Colaborarea între organele împuternicite ale Părţilor va fi efectuată în următoarele forme:
    - elaborarea şi realizarea, în caz de necesitate, a măsurilor coordonate pentru combaterea acţiunilor ilegale pe căile de trafic internaţional;
    - schimb de metodici de depistare a acţiunilor ilegale la frontiera de stat şi la punctele de trecere a acesteia;
    - schimb de acte legislative şi alte acte normative cu caracter deschis referitoare la paza frontierei de stat, funcţionarea punctelor de trecere a ei, precum şi de publicaţii ştiinţifice în domeniul pazei frontierei de stat şi alte materiale informative, care prezintă interes reciproc;
    - schimb de informaţii de interes reciproc şi de experienţă în combaterea contrabandei cu arme, muniţii, substanţe explozive, toxice, psihotrope, materiale radioactive şi stupefiante.
Articolul 4
    Organele împuternicite ale Părţilor, în termen de cel mult 3 luni din data intrării în vigoare a prezentului Acord, vor efectua schimbul de acte legislative şi alte acte normative cu caracter deschis referitoare la paza frontierei de stat.
    Schimbul ulterior de acte menţionate se va efectua în termen de 2 luni de la data intrării lor în vigoare.
Articolul 5
    Organele împuternicite ale Părţilor, în limitele competenţei lor, vor asigura în timp util schimbul de informaţii de interes reciproc privind situaţia la frontiera de stat a Republicii Moldova şi, respectiv, la frontiera de stat a Federaţiei Ruse, precum şi în punctele de trecere a acestora.
    Schimbul de informaţii menţionate se va efectua gratuit.
    Ordinea de efectuare a schimbului de informaţii va fi determinată de un Protocol separat.
    Organele împuternicite ale Părţilor nu vor transmite nimănui nici un fel de materiale şi informaţii primite una de la alta, fără acordul, în scris, al organului împuternicit al Părţii de la care au fost primite.
Articolul 6
    În scopul asigurării pazei frontierei de stat a Republicii Moldova şi a frontierei de stat a Federaţiei Ruse, organele împuternicite ale Părţilor vor desfăşura colaborarea în problemele vizând activităţile de urmărire operativă, în conformitate cu legislaţia lor naţională.
    Ordinea de colaborare şi interacţiune în aceste probleme va fi determinată de organele împuternicite ale Părţilor printr-un protocol separat.
Articolul 7
    Pentru realizarea prezentului Acord, Părţile vor însărcina conducătorii organelor împuternicite sau reprezentanţii împuterniciţi de ei, care, de comun acord, să încheie acorduri bilaterale corespunzătoare, să contribuie la extinderea colaborării şi interacţiunii.
Articolul 8
    Pentru schimbul de informaţii se vor utiliza întâlnirile reprezentanţilor organelor împuternicite ale Părţilor, corespondenţa de serviciu, mijloacele tehnice de transmitere a informaţiei.
Articolul 9
    Pentru coordonarea colaborării în problemele grănicereşti Părţile vor efectua cu regularitate întâlniri între conducătorii organelor împuternicite sau între persoanele împuternicite de acestea.
    Componenţa nominală a participanţilor la întâlniri, termenele de efectuare a lor, problemele viitoarelor consultări vor fi coordonate în ordine de lucru prin înţelegere reciprocă.
Articolul 10
    Întâlnirile reprezentanţilor organelor împuternicite ale Părţilor se vor efectua, alternativ, pe teritoriul Republicii Moldova şi pe teritoriul Federaţiei Ruse.
    Cheltuielile legate de şederea delegaţiilor, cu excepţia cheltuielilor de călătorie, respectiv, în Republica Moldova sau în Federaţia Rusă şi retur, le va suporta partea primitoare.
Articolul 11
    Prezentul Acord nu lezează drepturile şi obligaţiunile Părţilor, ce decurg din tratatele internaţionale, participante la care sunt Părţile.
Articolul 12
    Prezentul Acord va intra în vigoare din data ultimei înştiinţări privind îndeplinirea de către Părţi a procedurilor interne, necesare intrării lui în vigoare.
    Prezentul Acord se încheie pentru un termen de cinci ani şi se va prelungi în mod automat pentru următoarele perioade de cinci ani, dacă nici una dintre Părţi nu va comunica, în scris, celeilalte Părţi, nu mai târziu decât cu şase luni până la expirarea termenului corespunzător, despre intenţia sa de a-1 denunţa.
    Întocmit la Moscova, la 30 octombrie 1998, în două exemplare, fiecare în limbile moldovenească şi rusă, ambele texte având aceeaşi valoare.