AMAE/1993
ID intern unic:  359210
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE
ACORD Nr. 1993
din  30.07.1993
ÎNTRE BANCA NAŢIONALĂ A MOLDOVEI ŞI BANCA
NAŢIONALA A TADJIKISTANULUI CU PRIVIRE LA
ORGANIZAREA DECONTĂRILOR*
Publicat : 30.12.2001 în Tratate Internationale Nr. 24     art Nr : 460     Data intrarii in vigoare : 30.07.1993
    –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
    * Semnat la 26 iulie 1993 la Chişinău, şi la 30 iulie 1993 la Duşanbe.
    În vigoare din 30 iulie 1993.


    Banca Naţională a Moldovei (în continuare - Banca Moldovei) şi Banca Naţională a Tadjikistanului (în continuare - Banca Tadjikistanului), denumite în continuare "Părţi",
    au convenit asupra următoarelor:
Articolul 1
    1) Decontările între Republica Moldova şi Tadjikistan se vor opera în mijloacele legale de plată ale Moldovei şi Tadjikistanului, în conformitate cu legile în vigoare pe teritoriul fiecărui stat:
    - prin intermediul Părţilor;
    - prin intermediul băncilor mandatate.
    2) Băncile, participante la numitele decontări, vor deschide, cu începere din 09.08.1993, conturi corespondente directe reciproce.
    3) Banca Moldovei v-a deschide Băncii Tadjikistanului un cont în mijloacele legale de plată ale Moldovei, iar Banca Tadjikistanului v-a deschide Băncii Moldovei un cont în mijloacele legale de plată ale Tadjikistanului.
Articolul 2
    1) Decontările prin conturile corespondente ale Părţilor se vor înfăptui pentru mărfurile, lucrările oferite şi serviciile prestate de persoane juridice ale Moldovei şi ale Tadjikistanului, în conformitate cu acordurile interguvernamentale.
    2) Decontările în toate celelalte operaţiuni se vor înfăptui prin băncile mandatate.
Articolul 3
    Băncile mandatate ale Tadjikistanului şi băncile mandatate ale Moldovei care ţin evidenţa conturilor corespondente (LORO şi NOSTRO) se pot credita reciproc în condiţii contractuale în conformitate cu practica bancară internaţională adoptată şi în conformitate cu legile în vigoare pe teritoriul fiecărui stat.
Articolul 4
    Părţile nu poartă răspundere pentru reglementarea creanţelor băncilor mandatate şi nu garantează balanţarea decontărilor în operaţiunile înfăptuite de bănci. Părţile garantează că mijloacele băncilor mandatate ale unui stat, care se află în conturile băncilor corespondente ale altui stat, nu vor fi anulate sau imobilizate fără acordul băncii mandatate, care este stăpînul mijloacelor.
Articolul 5
    1) Operaţiunile curente în decontările necomerciale în conformitate cu lista întărită de Ministerul Finanţelor al Republicii Moldova şi Ministerul Finanţelor al Tadjikistanului se vor înfăptui fără impedimente în temeiul unui acord interguvernamental special în limitele excedentelor din conturile corespondente.
    2) Decontările în operaţiunile necomerciale se vor înfăptui în mijloacele egale de plată ale ţării plătitoare.
Articolul 6
    1) Instituţiile nebancare, rezidente ale Republicii Moldova, care îşi deschid conturi în băncile Tadjikistanului sunt obligate să prezinte licenţa Băncii Moldovei pentru deschiderea respectivului cont.
    2) Instituţiile nebancare, rezidente ale Tadjikistanului, care îşi deschid conturi în băncile Republicii Moldova, sunt obligate să prezinte licenţa Băncii Tadjikistanului pentru deschiderea respectivului cont.
Articolul 7
    Referitor la decontările prin conturile corespondente deschise reciproc Părţile au convenit asupra următoarelor:
    1) Decontările (operaţiunile) se vor realiza numai în prezenţa mijloacelor în contul corespondent respectiv.
    2) Procente în conturile corespondente nu se calculează şi nu se achită.
    3) Alimentarea conturilor corespondente se poate înfăptui, de asemenea, din contul oferirii de către guvernul unui stat guvernului altui stat a unui credit interstatal.
    4) Decontările între subiecţii economici ai statelor se înfăptuiesc prin intermediul dispoziţiilor de plată, ordinelor de plată şi acreditivelor. Cu acordul Părţilor pot fi aplicate şi alte forme de decontări.
    5) Extrasele din conturile corespondente ale Părţilor se vor expedia reciproc, de regulă, nu mai târziu de ziua următoare zilei în care s-au realizat operaţiunile (decontările) prin curier special. La extrasul din contul corespondent se vor anexa două exemplare ale dispoziţiei de plată cumulată pentru suma totală a circulaţiei în contul corespondent şi listele în două exemplare ale documentelor de decontare pentru ele.
    6) În caz de necesitate a operării unor decontări urgente se admite aducerea documentelor în pachete sigilate prin curier care va avea asupra sa delegaţia Băncii Moldovei sau a Băncii Rusiei.
Articolul 8
    Creanţele reciproce ale Părţilor, care au apărut până la 09.08.1993, în legătură cu disbalanţarea decontărilor între Republica Moldova şi Tadjikistan şi oglindite în conturile corespondente, urmează a fi examinate şi reglementate într-un acord separat.
Articolul 9
    1) Prezentul Acord intră în vigoare din momentul semnării.
    2) Semnarea se înfăptuieşte cu ajutorul liniei de facsimil.
    3) Acordul este valabil până în momentul denunţării lui de către una dintre Părţi, cu avizarea celeilalte Părţi cu nu mai puţin de 3 (trei) luni până la suspendarea acţiunii lui.

    Semnat la Chişinău, la 26 iulie 1993.