AMAE/1995
ID intern unic:  359386
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE
ACORD Nr. 1995
din  30.03.1995
DE COLABORARE TEHNICO-ŞTIINŢIFICĂ
ÎNTRE GUVERNUL REPUBLICII MOLDOVA
ŞI GUVERNUL REPUBLICII UZBEKISTAN*
Publicat : 30.12.1990 în Tratate Internationale Nr. 22     art Nr : 394     Data intrarii in vigoare : 13.06.1995
    ___________________
    *Semnat la Chișinău, la 30 martie 1995.
    În vigoare din 13 iunie 1995.



    Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Republicii Uzbekistan, denumite în continuare "Părţi",
    ţinând cont de relaţiile tehnico-ştiinţifice ce s-au stabilit pe parcursul anilor între Moldova şi Uzbekistan,
    animate de dorinţa de a dezvolta şi consolida colaborarea între cele două ţări în domeniul ştiinţei şi tehnicii, contribuind astfel la dezvoltarea eco-nomică şi socială a ambelor ţări,
    au convenit următoarele:
Articolul 1
    Părţile vor contribui la colaborarea tehnico-ştiinţifică în baza principiilor de egalitate şi avantaj reciproc, creând în acest scop condiţii necesare de ordin organizaţional, juridic şi economic.
Articolul 2
    Colaborarea în cadrul prezentului Acord va fi bazată pe legislaţiile ambelor ţări, pe acorduri internaţionale şi va fi reglementată de ele.
Articolul 3
    Direcţiile de colaborare tehnico-ştiinţifică bilaterală vor fi determinate ţinând cont de interesele de lungă durată ale dezvoltării ştiinţei şi tehnologiilor din ambele ţări.
Articolul 4
    Iniţiatori ai lucrărilor tehnico-ştiinţifice comune pot fi ministerele şi departamentele, organizaţiile şi asociaţiile ştiinţifice, întreprinderile cu diferite forme de proprietate, instituţiile de învăţământ superior, savanţii din ambele ţări.
    Conţinutul colaborării, condiţiile economice şi organizaţionale, inclusiv:
    — finanţarea colaborării;
    — utilizarea rezultatelor lucrărilor de cercetări ştiinţifice comune;
    — protecţia proprietăţii intelectuale;
    — responsabilitatea pentru veridicitatea informaţiei şi calitatea materialelor şi a utilajului transmise reciproc în procesul colaborării;
    — modul de exploatare a obiectelor tehnico-ştiinţifice şi a utilajului ştiinţific de uz comun;
    — asigurarea savanţilor şi a altui personal tehnico-ştiinţific în caz de boală şi accidente survenite în procesul îndeplinirii lucrărilor în comun;
    — responsabilitatea pentru prejudicii cauzate de fiecare dintre Părţi în procesul îndeplinirii lucrărilor în comun;
    — condiţiile de deplasare a savanţilor şi specialiştilor vor fi coordonate nemijlocit de către subiecţii colaborării ai Republicii Moldova şi ai Republicii Uzbekistan în baza unor convenţii, acorduri şi contracte încheiate aparte.
Articolul 5
    Colaborarea în cadrul prezentului Acord poate fi realizată în următoarele forme:
    — consultări în probleme privind constituirea şi realizarea politicii tehnico-ştiinţifice în ambele ţări;
    — realizarea programelor şi proiectelor comune de cercetări ştiinţifice;
    — crearea organizaţiilor comune de cercetări ştiinţifice, formarea colectivelor ştiinţifice comune temporare, precum şi a întreprinderilor de inovaţi, care să asigure însuşirea tehnicii şi a tehnologiilor moderne;
    — activitatea ştiinţifică în instituţiile de cercetări ştiinţifice, întreprinderile industriale, instituţiile de învăţământ superior, parcurile tehnice ale celeilalte Părţi, inclusiv cercetări şi expediţii de teren în comun;
    — atragerea unor savanţi şi specialişti ai uneia dintre ţări la executarea lucrărilor în cealaltă ţară;
    — organizarea în comun a seminarelor, conferinţelor ştiinţifice, întâlnirilor de serviciu şi expoziţiilor.
    Colaborarea poate fi înfăptuită, de asemenea, şi în alte forme coordonate reciproc, care să asigure realizarea prezentului Acord.
    La alegerea şi determinarea formelor de susţinere a cercetărilor concrete în comun Părţile se călăuzesc în exclusivitate de interesele de dezvoltare a ştiinţei şi de actualitatea tematicii pentru progresul economic şi social al ambelor ţări.
Articolul 6
    Ţinând cont de importanţa menţinerii cercetărilor ştiinţifice şi a elaborărilor experimentale de construcţie la nivel mondial, Părţile vor contribui la asigurarea accesului savanţilor din ambele ţări la utilizarea celui mai nou şi unical utilaj experimental, precum şi a cooperării în vederea elaborării, producerii şi procurării lui, în particular, pentru colaborarea în formele organizaţionale, indicate în articolul 5.
Articolul 7
    Părţile vor tinde spre crearea condiţiilor favorabile de aflare pe teritoriul ambelor ţări a savanţilor şi specialiştilor, de schimb de aparataj ştiinţific şi utilaj, informaţie tehnico-ştiinţifică şi documentaţie la executarea unor cercetări şi elaborări comune.
Articolul 8
    În scopul coordonării cercetărilor şi elaborărilor comune, precum şi al asigurării realizării eficiente a prezentului Acord, Părţile vor crea o Comisie mixtă moldo-uzbekă pentru colaborare tehnico-ştiinţifică, numită în continuare "Comisie mixtă", conducerea activităţii căreia va fi încredinţată conducătorilor Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi Comitetului de Stat al Republicii Uzbekistan pentru ştiinţă şi tehnică.
Articolul 9
    Prezentul Acord nu lezează drepturilor şi obligaţiunilor Părţilor, care decurg din alte acorduri şi convenţii internaţionale încheiate de ele.
Articolul 10
    Prezentul Acord intră în vigoare din ziua primirii ultimei notificări, în scris, despre îndeplinirea de către Părţi a procedurilor întrastatale, necesare pentru intrarea lui în vigoare.
    Prezentul Acord va fi valabil pe o perioadă de cinci ani şi se va prelungi în mod automat pentru următorii cinci ani, dacă nici una dintre Părţi nu va notifica, în scris, cealaltă Parte despre intenţia sa de a suspenda acţiunea lui, nu mai târziu decât cu 6 luni înainte de expirarea perioadei respective.
    Prevederile Acordului pot fi modificate conform înţelegerii reciproce a Părţilor. Orice modificări sau încetarea valabilităţii prezentului Acord nu vor influenţa proiectele iniţiate în baza lui, realizarea cărora va continua cu respectarea unor condiţii coordonate.

    Întocmit la Chişinău, la 30 martie 1995, în două exemplare, fiecare în limbile moldovenească, uzbekă şi rusă, toate textele având aceeaşi putere juridică.
    În cazul diferendelor de interpretare a articolelor prezentului Acord drept text de referinţă va servi cel în limba rusă