AMAE/1995
ID intern unic:  359406
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE
ACORD Nr. 1995
din  30.03.1995
ÎNTRE BANCA NAŢIONALA A MOLDOVEI
ŞI BANCA CENTRALĂ A REPUBLICII UZBEKISTAN
CU PRIVIRE LA ORGANIZAREA DECONTĂRILOR*
Publicat : 30.12.1999 în Tratate Internationale Nr. 22     art Nr : 450     Data intrarii in vigoare : 30.03.1995
    ___________________
    *Semnat la Chișinău, la 30 martie 1995.
    În vigoare di ziua semnării.



    Banca Naţională a Moldovei, pe de o parte, şi Banta Centrală a Republicii Uzbekistan, pe de altă parte, denumite în continuare "Părţi",
    au convenit după cum urmează:
Articolul 1
    Creanţele reciproce ale Părţilor, apărute în rezultatul decontărilor interbancare ale Părţilor şi vizând operaţiunile de plăţi pentru anul 1992, urmează, până la deschiderea conturilor corespondente, a fi precizate şi reglementate printr-un acord interguvernamental separat în termen de până la l iulie 1995.
Articolul 2
    Decontările bancare se vor opera:
    — prin intermediul Părţilor;
    — prin intermediul băncilor mandatate.
    Băncile care vor participa la operarea numitelor decontări, vor deschide, în mod reciproc, conturi corespondente directe.
    Banca Naţională a Moldovei va deschide Băncii Centrale a Republicii Uzbekistan un cont în mijloacele de plată legale ale Republicii Moldova, iar Banca Centrală a Republicii Uzbekistan va deschide Băncii Naţionale a Moldovei un cont în mijloacele de plată legale ale Republicii Uzbekistan.
    Subiecţii economici vor stabili în contractele lor preţurile pentru producţie în valută liber convertibilă, iar valuta achitării va fi determinată de către aceştia de sine stătător.
    Decontările între subiecţii economici ai Republicii Moldova şi ai Republicii Uzbekistan se pot înfăptui în lei ai Republicii Moldova, în suini ai Republicii Uzbekistan la cursul de piaţă existent la ziua achitării, precum şi în valută liber convertibilă.
Articolul 3
    Bănci mandatate ale Republicii Moldova sunt băncile, care au intrat în posesia autorizaţiei Băncii Naţionale a Moldovei pentru deschiderea conturilor corespondente în băncile comerciale ale Republicii Uzbekistan eliberate nu mai devreme de 15 decembrie 1993.
    Bănci mandatate ale Republicii Uzbekistan sunt băncile, care au intrat în posesia unei autorizaţii speciale eliberate de Banca Centrală a Republicii Uzbekistan.
Articolul 4
    Conturile corespondente ale Părţilor se vor utiliza, de regulă, în scopul înfăptuirii operaţiunilor interbancare în conformitate cu acordul interguvernamental.
    Decontările vizând toate celelalte operaţiuni se vor înfăptui prin intermediul băncilor comerciale, care posedă autorizaţia Băncii Naţionale a Moldovei şi Băncii Centrale a Republicii Uzbekistan pentru deschiderea conturilor corespondente.
    Până la formarea unor pieţe viabile a sumului uzbek pe teritoriul Republicii Moldova şi a leului moldovenesc pe teritoriul Republicii Uzbekistan Banca Naţională a Moldovei şi Banca Centrală a Republicii Uzbekistan, în scopuri de, evidenţă şi de înfăptuire a achitărilor de ordin necomercial, vor stabili cursurile reciproce ale sumului şi leului în temeiul kross-cursului acestor valute faţă de dolarul SUA.
    Părţile se vor informa reciproc referitor la schimbarea cursurilor valutelor lor în măsura cotării lor.
Articolul 5
    Băncile mandatate ale Republicii Moldova şi băncile mandatate ale Republicii Uzbekistan, care administrează conturile corespondente (Loro şi Nostro), se pot credita reciproc în condiţii contractuale în conformitate cu practica bancară internaţională acceptată şi în conformitate cu legile şi reglementările în vigoare pe teritoriul statului fiecăreia dintre Părţi.
Articolul 6
    Părţile nu vor purta răspundere pentru reglementarea creanţelor băncilor mandatate şi nu vor garanta balanţarea decontărilor la operaţiunile înfăptuite de acestea.
    Părţile garantează că mijloacele Părţilor, precum şi ale băncilor mandatate ale unui stat, care se află în conturile corespondente ale Părţilor sau ale băncilor mandatate ale altui stat, nu pot fi nici scoase din cont nici îngheţate fără acordul băncii mandatate a stăpânului mijloacelor.
Articolul 7
    Instituţiile-rezidente nebancare ale Republicii Moldova, care îşi deschid conturi în băncile Republicii Uzbekistan, sunt obligate să prezinte licenţa Băncii Naţionale a Moldovei de deschidere a respectivului cont.
   Instituţiile-rezidente nebancare ale Republicii Uzbekistan, care-şi deschid conturi în băncile Republicii Moldova, sunt obligate să prezinte licenţa Băncii Centrale a Republicii Uzbekistan pentru deschiderea respectivului cont.
Articolul 8
    Achitările în operaţiuni necomerciale se vor înfăptui în conformitate cu lista determinată de Ministerele Finanţelor ale Părţilor în ordinea stabilită, în mijloacele legale de plată ale ţărilor plătitorului sau încasatorului prin conturile corespondente ale băncilor mandatate, ale altor agenţi mandataţi de Banca Naţională a Moldovei şi Banca Centrală a Republicii Uzbekistan pentru înfăptuirea acestor operaţiuni, precum şi, în cazuri extraordinare, prin conturile corespondente ale Părţilor în mijloacele de plată legale ale ţării încasatoare.
    Părţile garantează băncilor şi organizaţiilor mandatate, care înfăptuiesc achitări necomerciale de susţinută valoare socială, nominalizate la punctul 1) al articolului l al Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Republicii Uzbekistan cu privire la achitările necomerciale, convertirea valutelor lor naţionale în valută liber convertibilă în limitele soldului pasiv al conturilor lor corespondente.
Articolul 9
    Referitor la decontările prin conturile corespondente deschise reciproc Părţile au convenit asupra următoarelor:
    1. Plăţile (operaţiunile) se înfăptuiesc numai în prezenţa mijloacelor în contul corespondent, dacă un acord separat al Părţilor nu prevede altfel.
    2. Dobânzile pentru mijloacele aflate în conturile corespondente nu se calculează şi nu se achită, cu excepţia cazurilor în care soldul pasiv al contului corespondent se perfectează printr-un acord depozitar separat.
    3. Alimentarea conturilor corespondente se poate înfăptui, de asemenea, din contul oferirii de către Guvernul unui stat a creditului interstatal Guvernului altui stat.
    4. Decontările se operează prin dispoziţii de plată, prin creanţe-dispoziţii de plată şi acreditive, precum şi prin alte forme de decontări adoptate în practica bancară internaţională.
    5. Operaţiunile în conturile corespondente se realizează nu mai târziu de ziua bancară, următoare zilei intrării documentelor de bancă perfectate în modul corespunzător.
    6. Extrasele din conturile corespondente ale Părţilor se expediază reciproc, de regulă, nu mai târziu de ziua următoare zilei înfăptuirii operaţiunii (achitării) cu poşta de curieri speciali. La extrasul din contul corespondent se anexează două exemplare ale dispoziţiei de plată generalizatoare pentru suma generală a circulaţiei contului corespondent şi lista în două exemplare a documentelor de decontări financiare pentru ele.
    7. În cazurile necesităţii operării unor decontări urgente se admite furnizarea documentelor în plicuri sigilate de către curieri speciali cu procura Băncii Naţionale a Moldovei sau Băncii Centrale a Republicii Uzbekistan.
    8. Pentru înfăptuirea operaţiunilor în conturile corespondente ale Părţilor nu se percepe nici o plată.
    9. Verificarea conturilor corespondente se face nu mai rar decât o dată pe lună (sau o dată pe trimestru).
    10. Toate documentele se vor perfecta în limba rusă.
Articolul 10
    Toate diferendele şi dezacordurile, care pot apare pe parcursul realizării prezentului Acord, vor fi soluţionate de către Părţi pe calea tratativelor.
    Diferendele şi dezacordurile, referitor la care Părţile nu reuşesc să ajungă la consens pe calea tratativelor, vor fi examinate de tribunalul de arbitraj, în conformitate cu un acord suplimentar.
Articolul 11
    Prezentul Acord intră în vigoare din momentul semnării. Acordul rămâne valabil până la sistarea lui de către una dintre Părţi, avertizând despre aceasta Partea cealaltă cu nu mai puţin de trei luni înainte.

    Făcut la Chişinău, la 30 martie 1995, în două exemplare, în limba rusă.