CEMAE/1953
ID intern unic:  359653
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE
CONVENȚIE EUROPEANĂ Nr. 1953
din  11.12.1953
cu privire la echivalarea diplomelor pentru
admiterea
în universităţi*
Publicat : 30.12.2001 în Tratate Internationale Nr. 27     art Nr : 65     Data intrarii in vigoare : 23.09.1999
    ____________________
    * În vigoare pentru Republica Moldova din 23 septembrie 1999.



    Guvernele semnatare, membre ale Consiliului Europei,
    considerînd că una din sarcinile Consiliului Europei este promovarea politicii comune în domeniul culturii şi ştiinţei,
    considerînd că acest obiectiv va fi mai uşor de atins, dacă tineretul european va avea acces liber la resursele intelectuale ale statelor membre,
    considerînd că universităţile constituie una din principalele surse ale activităţii intelectuale ale unei ţări,
    considerînd că studenţilor, care au absolvit cu succes şcoala secundară (de cultură generală) pe teritoriul unui stat membru, trebuie să li se ofere toate facilităţile posibile de a fi admişi la orice universitate de pe teritoriul ţărilor membre, la alegerea lor,
    luînd în considerare faptul că astfel de facilităţi, care servesc în egală măsură interesul liberei circulaţii dintr-o ţară în alta, necesită recunoaşterea reciprocă a diplomelor, care permit accesul la universităţi,
    au convenit asupra celor ce urmează:
Articolul 1
    1) Fiecare Parte Contractantă recunoaşte, pentru admiterea la universităţi situate pe teritoriul lor, în cazul în care admiterea este supusă controlului de stat, echivalarea diplomelor eliberate pe teritoriul fiecăreia dintre celelalte Părţi Contractante, a cărei posesie conferă titularilor săi calificarea respectivă pentru a fi admişi în instituţiile analoage ale ţării, în care aceste diplome au fost eliberate.
    2) Admiterea la orice universitate se va efectua în limitele locurilor disponibile.
    3) Fiecare Parte Contractantă îşi rezervă dreptul de a nu aplica dispoziţia prevăzută în paragraful 1) propriilor săi absolvenţi.
    4) Dacă admiterea în universităţile situate pe teritoriul uneia dintre Părţile Contractante nu este supusă controlului de stat, Partea Contractantă interesată trebuie să transmită acestor universităţi textul prezentei Convenţii şi să depună toate eforturile pentru a obţine aderarea sus-numitelor universităţi la principiile exprimate în paragrafele precedente.
Articolul 2
    Fiecare Parte Contractantă trebuie să adreseze Secretarului General al Consiliului Europei, într-un termen de un an de la data intrării în vigoare a prezentei Convenţii, un expozeu scris despre măsurile luate în vederea executării dispoziţiilor articolului precedent.
Articolul 3
    Secretarul General al Consiliului Europei trebuie să notifice celorlalte Părţi Contractante comunicările primite de la fiecare dintre ele în aplicarea articolului 2 şi să ţină la curent Comitetul Miniştrilor despre progresele realizate în aplicarea prezentei Convenţii.
Articolul 4
    În scopul aplicării prezentei Convenţii:
    a) termenul diplomă desemnează orice diplomă, certificat sau alt titlu, sub orice formă ar fi eliberat sau înregistrat, care conferă titularului sau persoanei interesate dreptul de a solicita admiterea sa la universitate;
    b) termenul universităţi înseamnă:
    (i) universităţile,
    (ii) instituţiile considerate ca fiind de acelaşi caracter ca şi o universitate de către Partea Contractantă, pe teritoriul căreia ele sunt situate.
Articolul 5
    1) Prezenta Convenţie este deschisă pentru semnare statelor membre ale Consiliului Europei. Ea va fi ratificată. Instrumentele ratificării vor fi depozitate pe lîngă Secretarul General al Consiliului Europei.
    2) Prezenta Convenţie va intra în vigoare din momentul depozitării primelor trei instrumente de ratificare.
    3) Pentru orice semnatar, care o va ratifica ulterior, Convenţia va intra în vigoare îndată după momentul depozitării instrumentului de ratificare.
    4) Secretarul General al Consiliului Europei va notifica tuturor membrilor Consiliului Europei despre intrarea în vigoare a Convenţiei, despre Părţile Contractante care au ratificat această Convenţie, cît şi depozitarea tuturor instrumentelor de ratificare intervenite ulterior.
Articolul 6
    Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei poate să invite orice alt stat nemembru al Consiliului să adere la prezenta Convenţie. Orice stat care a primit această invitaţie va putea adera la prezenta Convenţie depunînd instrumentul său de aderare pe lîngă Secretarul General al Consiliului, care va notifica această depunere tuturor Părţilor Contractante. Pentru orice alt stat, care aderă, prezenta Convenţie va intra în vigoare din momentul depunerii instrumentului său de aderare.
    Ca dovadă, subsemnaţii, împuterniciţi corespunzător în acest scop, au semnat prezenta Convenţie.

    Încheiată la Paris, la 11 decembrie 1953, în limbile franceză şi engleză, ambele texte fiind egal autentice, într-un singur exemplar, care va fi depus în arhivele Consiliului Europei. Secretarul General va transmite copiile certificate şi conforme tuturor semnatarilor.