AMAE/2000
ID intern unic:  359917
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE
ACORD Nr. 2000
din  29.06.2000
ÎNTRE GUVERNUL REPUBLICII MOLDOVA ŞI GUVERNUL
REPUBLICII BELARUS PRIVIND COLABORAREA ÎN DOMENIUL
ATESTĂRII CADRELOR ŞTIINŢIFICE ŞI ŞTIINŢIFICO-DIDACTICE
DE ÎNALTĂ CALIFICARE*
Publicat : 30.12.2005 în Tratate Internationale Nr. 30     art Nr : 312     Data intrarii in vigoare : 19.02.2003
    –––––––––––––––––––––––––––––––––
    * Semnat la Minsk la 29 iunie 2000.
       În vigoare din 19 februarie 2003.



    Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Republicii Belarus, denumite în continuare Părţi,
    pronunţîndu-se întru păstrarea şi dezvoltarea relaţiilor ştiinţifice,
    confirmînd tendinţa de a continua colaborarea în domeniul atestării cadrelor ştiinţifice şi ştiinţifico-didactice de înaltă calificare,
    au convenit asupra celor ce urmează:
Articolul 1
    Părţile recunosc pe teritoriul statului său actele statale despre conferirea şi confirmarea titlurilor ştiinţifice, eliberate de organele corespunzătoare ale celelalte Părţi, prin intermediul reatestării deţinătorilor diplomelor în modul stabilit de legislaţia în vigoare pe teritoriul fiecărei dintre Părţi.
Articolul 2
    Organele împuternicite ale Părţilor:
    - efectuează consultaţii reciproce privind elaborarea concepţiilor de dezvoltare ale sistemelor naţionale de atestare şi cerinţelor pentru atestarea cadrelor ştiinţifice şi ştiinţifico-didactice de calificare înaltă, de asemenea, şi nomenclatoarelor naţionale de specialităţi ştiinţifice;
    - asigură comparabilitatea cerinţelor fundamentale faţă de competitorii la titlurile ştiinţifice în sistemele statale de atestare a cadrelor ştiinţifice şi ştiinţifico-didactice de înaltă calificare.
Articolul 3
    Organele împuternicite ale Părţilor contribuie la colaborarea în domeniul atestării cadrelor ştiinţifice şi ştiinţifico-didactice de calificare înaltă prin intermediul:
    - creării condiţiilor echivalente pentru susţinerea tezelor de către competitori - cetăţeni ai Republicii Moldova - în consiliile ştiinţifice specializate ale Republicii Belarus, iar a competitorilor — cetăţeni ai Republicii Belarus - în consiliile pentru susţinerea tezelor din Republica Moldova;
    - informării reciproce şi la timp despre modificările în sistemele statale de atestare a cadrelor ştiinţifice şi ştiinţifico-didactice de înaltă calificare ale Părţilor, schimbul de documente normative şi de alte materiale privind atestarea acestor cadre;
    - înfăptuirii măsurilor comune în vederea schimbului de experienţă privind dirijarea procesului de atestare a cadrelor ştiinţifice şi ştiinţifico-didactice de înaltă calificare, avînd scopul perfecţionării acestui proces.
Articolul 4
    În scopul sporirii calităţii expertizei tezelor de doctorat, organele împuternicite ale Părţilor contribuie:
    - la participarea savanţilor de notorietate şi a specialiştilor în activitatea consiliilor ştiinţifice de conferire a titlurilor ştiinţifice şi ale altei Părţi, de asemenea, şi în calitate de referenţi oficiali la susţinerea tezelor;
    - efectuarea unor expertize suplimentare ale tezelor de doctorat susţinute în consiliile de conferire a titlurilor ştiinţifice a Republicii Moldova în consiliile ştiinţifice specializate ale Republicii Belarus, iar efectuarea expertizelor suplimentare ale tezelor de doctorat, susţinute în consiliile ştiinţifice specializate din Republica Belarus, în consiliile de susţinere a tezelor din Republica Moldova.
Articolul 5
    Autorităţile competente ale Părţilor responsabile de realizarea prezentului Acord sunt din partea Republicii Moldova - Comisia Superioară de Atestare, din partea Republicii Belarus - Comitetul Superior de Stat de Atestare.
Articolul 6
    Participarea la acest Acord nu limitează dreptul Părţilor de a utiliza şi alte forme de colaborare în domeniul atestării cadrelor ştiinţifice şi ştiinţifico-didactice de înaltă calificare.
Articolul 7
    Diplomele de doctor în ştiinţe şi doctor habilitat în ştiinţe, de asemenea atestatele de conferenţiar universitar (docent) şi profesor, eliberate în statele participante la Acord de către organele corespunzătoare de atestare a părtilor statale conform mecanismului, elaborat în baza colaborărilor bilaterale, le oferă posesorilor acestor acte dreptul de a practica activităţi profesionale pe teritoriul statului fiecăreia dintre Părţi în corespundere cu titlul ştiinţific conferit.
Articolul 8
    În anumite chestiuni, legate de realizarea prezentului Acord, pot fi suplimentar semnate acorduri şi Protocoale.
Articolul 9
    Întrebările de litigiu privind interpretarea sau aplicarea prevederilor prezentului Acord se soluţionează prin intermediul consultărilor şi convorbirilor bilaterale ale structurilor statale, responsabile de realizarea prezentului Acord.
Articolul 10
    Prin înţelegere reciprocă, Părţile pot introduce modificări şi completări în prezentul Acord, perfectate într-un Protocol aparte, care este parte integrantă a Acordului. Protocolul intră în vigoare în corespundere cu art. 11.
Articolul 11
    Prezentul Acord intră în vigoare la data ultimei înştiinţări în scris, prin canale diplomatice, despre îndeplinirea de către Părţi a procedurilor interne necesare intrării lui în vigoare.
    Prezentul Acord se încheie pentru un termen de cinci ani. Acţiunea lui se va prelungi în mod automat pentru următoarele termene consecutive de cinci ani, dacă nici una dintre Părţi nu va înştiinţa în scris cealaltă Parte prin canale diplomatice cu cel puţin şase luni pînă la expirarea termenului curent de acţiune, despre intenţia sa de a-l denunţa.
    Încheiat Ia Minsk la 29 iunie 2000 în două exemplare originale în limbile moldoveneasca, belorusă şi rusă, toate textele fiind egal autentice.
    În cazul apariţiei unor divergenţe în interpretarea prevederilor prezentului Acord, textul în limba rusă va prevala.