AMAE/2000
ID intern unic:  359921
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE
ACORD Nr. 2000
din  29.06.2000
ÎNTRE GUVERNUL REPUBLICII MOLDOVA ŞI GUVERNUL
REPUBLICII BELARUS CU PRIVIRE LA COLABORAREA ÎN
DOMENIUL CARANTINEI ŞI PROTECŢIEI PLANTELOR*
Publicat : 30.12.2005 în Tratate Internationale Nr. 30     art Nr : 336     Data intrarii in vigoare : 02.03.2001
    ––––––––––––––––––––––––––––––––
    * Semnat la Minsk la 29 iunie 2000.
       În vigoare din 2 martie 2001.



    Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Republicii Belarus, în continuare Părţi Contractante,
    luînd în consideraţie rolul colaborării bilaterale şi internaţionale în combaterea buruienelor, vătămătorilor şi bolilor plantelor şi produselor de origine vegetală de carantină, precum şi în scopul prevenirii răspîndirii lor în lume,
    exprimîndu-şi disponibilitatea de a coordona eforturile în combaterea organismelor de carantină pentru protejarea teritoriilor statelor lor de pătrunderea şi răspîndirea lor,
    călăuzindu-se de dorinţa de a dezvolta relaţii tehnico-ştiinţifice şi comerciale mai strînse,
    au convenit asupra celor ce urmează:
Articolul 1
    Termenii utilizaţi în prezentul Acord au semnificaţia:
    - plante - plante vii şi părţile lor, inclusiv seminţele;
    - organisme de carantină - vătămători, agenţi patogeni a plantelor, produselor de origine vegetală, buruieni, care nu există pe teritoriul statului sau există însă cu o răspîndire limitată;
    - produse de carantină - materiale şi obiecte, care pot fi purtători sau să contribuie la răspîndirea obiectelor de carantină;
    - controlul fitosanitar - acţiuni îndreptate spre stabilirea prezenţei obiectelor de carantină în produsele de carantină.
Articolul 2
    1) Părţile Contractante vor susţine şi dezvolta colaborarea în domeniul carantinei şi protecţiei plantelor.
    2) Colaborarea în cadrul prezentului Acord se va desfăşura în conformitate cu legislaţiile statelor Părţilor Contractante.
    3) Organele competente ale Părţilor Contractante, care vor coordona activităţile de aplicare a prezentului Acord sunt:
    - din partea Republicii Moldova - Inspectoratul Principal de Stat pentru Carantina Fitosanitară;
    - din partea Republicii Belarus - Inspectoratul de Stat Belarus pentru carantina plantelor.
Articolul 3
    1) Părţile Contractante vor asigura desfăşurarea măsurilor eficiente de preîntîmpinare a pătrunderii şi răspîndirii organismelor de carantină de pe teritoriul statului unei Părţi Contractante pe teritoriul statului altei Părţi Contractante.
    2) Obiectele de carantină sunt indicate în Anexă la prezentul Acord, aceasta fiind parte integrantă a lui.
    3) Părţile Contractante vor asigura pe teritoriile statelor lor:
    a) controlul fitosanitar al culturilor agricole şi masivelor forestiere în perioada de vegetaţie, produselor de carantină în timpul păstrării şi transportării în scopul identificării organismelor de carantină şi altor organisme periculoase, desfăşurarea măsurilor de combatere a lor;
    b) controlul fitosanitar al partidelor de plante şi produse de carantină, destinate exportului, al unităţilor de transport, utilizate la traficul internaţional de export şi import al produselor menţionate;
    c) fumigarea şi (sau) dezinfectarea (în caz de necesitate) partidelor de plante şi produse de carantină, ambalajului şi unităţilor de transport;
    d) eliberarea certificatelor fitosanitare.
    Controlul fitosanitar şi eliberarea certificatelor fitosanitare se efectuează numai de organele competente a statelor Părţilor Contractante.
    4) Originalul certificatului fitosanitar va avea textul în limbile moldovenească, rusă sau engleză fără modificări şi corectări.
    În caz de reexport a plantelor şi produselor de carantină, aceste plante sau produse de carantină vor fi însoţite de un certificat fitosanitar în original al statului, în care ele au fost produse, sau copia lui certificată de organul competent al statului exportator al Părţii Contractante.
Articolul 4
    1) Fiecare din Părţile Contractante în scopul prevenirii apariţiei pe teritoriul statului lui organismelor de carantină sau altor organisme periculoase la importul plantelor sau produselor de carantină de pe teritoriul statului altei Părţi Contractante va avea dreptul:
    a) de a limita importul plantelor sau produselor de carantină;
    b) de a interzice importul plantelor sau produselor de carantină, altor organisme periculoase;
    c) de a efectua la punctele de frontieră controlul fitosanitar al fiecărei partide de plante sau de produse de carantină, inclusiv şi celor destinate corpului diplomatic, indiferent de faptul prezenţei certificatului fitosanitar;
    d) de a cere, în caz de necesitate, ca partide întregi de plante sau produse de carantină să fie tratate, nimicite, sau returnate statului exportator.
    2) Părţile Contractante, conform punctului 1 al prezentului articol, vor fi obligate:
    a) să prezinte reciproc listele organismelor de carantină, a căror prezenţă nu se admite în plantele şi produsele de carantină;
    b) să facă schimb de acte normative în domeniul carantinei plantelor;
    c) să întreprindă măsurile indicate în subpunctele “a”, “b”, “c” ale punctului 1 al prezentului articol numai în cazul în care aceasta este stipulată în cerinţele fitosanitare;
    d) să se informeze reciproc cu treizeci de zile înainte de introducerea restricţiilor, interzicerilor şi cerinţelor, referitoare la importul plantelor, produselor de carantină, sau a modificărilor efectuate în lista organismelor de carantină prin canale diplomatice, cu excepţia cazurilor, cînd există un pericol real de apariţie a organismelor de carantină, sau altor organisme periculoase;
    e) să precizeze (în caz de necesitate) punctele de frontieră, prin care se permite importul unei anumite partide de plante sau produse de carantină.
Articolul 5
    1) Fiecare din Părţile Contractante va interzice importul de sol pe teritoriul statului lui de pe teritoriul celuilalt stat, cu excepţia turbei, plantelor înrădăcinate cu prezenţe de sol.
    2) În statele Părţilor Contractante pentru ambalare se vor folosi materiale libere de organisme de carantină şi care nu sunt purtătoare de organisme de carantină. Fînul, paiele, pleava, coaja, resturile de plante şi alte materiale, care pot fi purtătoare de organisme de carantină nu vor fi utilizate în calitate de ambalaj.
    3) Unităţile de transport utilizate la transportul plantelor, produselor de carantină de pe teritoriul statului unei Părţi Contractante pe (prin) teritoriul statului altei Părţi Contractante trebuie să fie curate, iar în caz de necesitate şi dezinfectate conform cerinţelor fitosanitare.
    4) Tranzitarea partidelor de plante şi a produselor de carantină se permite, dacă încărcătura corespunde cerinţelor fitosanitare ale ţării, teritoriul căreia va fi tranzitat.
Articolul 6
    1) La importul (exportul) pe teritoriul statului unei Părţi Contractante de pe teritoriul statului altei Părţi Contractante a partidelor mari de plante şi produse de carantină, de comun acord, se organizează în caz de necesitate controlul şi expertiza de laborator a încărcăturilor, în comun cu organele competente ale statelor Părţilor Contractante.
    Fiecare Parte Contractantă se va angaja în asigurarea unei încăperi de serviciu, echipate pentru efectuarea activităţilor de control menţionate.
    2) Părţile Contractante:
    a) se vor informa reciproc despre apariţia şi răspîndirea organismelor de carantină;
    b) vor prezenta reciproc informaţii despre mijloacele utilizate în combaterea buruienilor, vătămătorilor, bolilor la plante şi eficacitatea lor;
    c) vor efectua schimb reciproc de informaţii referitoare la realizările tehnico-ştiinţifice în domeniul carantinei şi protecţiei plantelor, de monografii şi reviste de profil.
    3) Informaţia indicată în subpunctele “b” şi “c” al punctului 2 din prezentul articol nu poate fi transmisă terţei părţi, fără acordul Părţii Contractante, care a prezentat-o.
    4) De comun acord, Părţile Contractante pot organiza întîlniri de lucru pe chestiuni sau probleme curente, referitoare la carantina şi protecţia plantelor. Întîlnirile vor avea loc alternativ în statele Părţilor Contractante.
    5) În procesul de rezolvare a unor probleme, legate de îndeplinirea prevederilor prezentului Acord, organele competente ale statelor Părţilor Contractante pot stabili contacte directe.
Articolul 7
    Prevederile prezentului Acord nu afectează drepturile şi obligaţiile Părţilor Contractante, ce decurg din alte tratate internaţionale, la care Părţile Contractante sunt Părţi.
Articolul 8
    1) Prezentul Acord intră în vigoare de la data ultimei notificări privind îndeplinirea de către Părţile Contractante a procedurilor interne, necesare intrării lui în vigoare.
    2) Prezentul Acord se încheie pentru un termen de cinci ani. Acţiunea lui se va prelungi în mod automat pentru următoarele termene de cinci ani, dacă nici una din Părţile     Contractante nu va notifica în scris cealaltă Parte Contractantă cu cel puţin şase luni înainte de expirarea termenului respectiv de acţiune al acestuia despre intenţia sa de a-l denunţa.
    3) Prevederile prezentului Acord pot fi modificate sau completate de Părţile Contractante de comun acord în scris.
    Aceste modificări şi completări vor intra în vigoare în conformitate cu punctul 1 al prezentului articol.
    Întocmit la Minsk la 29 iunie 2000, în două exemplare originale, fiecare în limbile moldovenească şi rusă, ambele texte fiind egal autentice.

ANEXĂ
la Acordul între Guvernul Republicii Moldova
şi Guvernul Republicii Belarus cu privire la colaborarea
în domeniul carantinei şi protecţiei plantelor

L I S T A
dăunătorilor, bolilor plantelor şi buruienilor care au importanţă
de carantină pentru Republica Moldova

    A. Dăunătorii plantelor
    Pantonorus leucoloma Boh.
    Trogoderma granarium Kv.
    Callosobruchus chinensis L.
    Ceratitis capitata Wied.
    Caulophilus latinasus Say.
    Rhagoletis pomonella Welsh.
    Grapholita molesta Busck.
    Numonia pyrivorella Mate.
    Quadraspidiotus perniciosus Comst.
    Phtorimea operculella Zell.
    Carposina niponensis
    Pseudaulacaspis pentagona Targ.
    Pseudococcus comstocki Kuw.
    Callosobruchus maculatus F.
    Agrillus mali Mats.
    Popillia japonica New.
    Aonodoella aurantii Mask.
    Lymantria dispar L.
    Sinixylon conogerum Gerst.
    Dinoderus bifoveolatus Woll.
    Caryedon gonarga L.
    Zabrotes subfasciatus Boh.
    Bruchidius incarnatus Boh.
    Callosobruchus sp.
    Liriomysa trifolii Burgess.
    Scrobipalpopasis solanifora Pav.
    Paralipsa gularis Zell.
    Phthorimaea lycopersicella Busch.
    podoptera litura Fabr.
    Diabrotica virgifera Le Conte.
    B. Bolile plantelor
    Ciuperci
    Tilleletia (Neovossia) indica Mitra.
    Phimatotrichus omnivorum (Schear) Duggar
    Didymella chrysanthemi (Tassi) Gar et Gill
    Puccinia horiana P.Henn.
    Synchytriun endobioticum (Schilb) Persival.
    Cochhlioborus heteroustrophus Dr.
    Angiosorus solani Thium.
    Diaporthe phaseolorum var. Caulivora (Ath.et Cald.)
    Phomopsis viticola Sacc.
    Phialophora cineresscens (Wr.) Van Bryma.
    Bacterii
    Erwinia amylovora (Burill) Winslow et al.
    Erwinia stewartii (Smith) Dye.
    Xanhomonas ampelinae
    Clavibacter tritici (Carlos Vid)
    Nematode
    Globodera pallida (Stone) Behrens.
    Globodera rostochiensis (Woll) M.et.
    Viruşi
    Grapevine flavescence dorre MLO.
    American plum line pattern virus
    Peach latent mosaic viroid
    C. Buruiene
    Iva axillaris Pursh.
    Solanum elaeagnifolium Cav.
    Helianthus californicus D.C.
    Helianthus ciliaris D.C.
    Striga sp
    Ambrosia artimisiifolia L.
    Ambrosia trifida L.
    Ambrosia psilostachya D.C.
    Acroptilon repens D.C.
    Solanum rostratum Dun.
    Solanum triflorum Nutt.
    Solanum carolinense L.
    Cuscuta sp. sp.
    Cenchrus payciflorus Benth.
    Croton capitatus Michx.
    Euphorbia marginata Michx.
    Euphorbia dentata Michx.