MMAE/2001
ID intern unic:  359957
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE
MEMORANDUM Nr. 2001
din  20.11.2001
cu privire la cooperarea în domeniul viticulturii şi vinificării dintre
Guvernul Republicii Moldova
şi Guvernul Republicii Populare
Chineze*
Publicat : 30.12.2002 în Tratate Internationale Nr. 29     art Nr : 100     Data intrarii in vigoare : 20.11.2001
     __________________________
    * În vigoare pentru Republica Moldova din 20 noiembrie 2001.

    În conformitate cu Declaraţia Comună a Republicii Moldova şi Republicii Populare Chineze cu privire la consolidarea în continuare a colaborării multilaterale în secolul XXI, semnată la 7 iunie 2000, şi cu Declaraţia Comună a Republicii Moldova şi Republicii Populare Chineze, semnate la 20 iulie 2001,
    Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Republicii Populare Chineze, denumite în continuare "Părţi",
    considerând consolidarea cooperării dintre cele două ţări în domeniul viticulturii şi vinificării de o importanţă majoră, au convenit să extindă cooperarea în acest domeniu, în conformitate cu practica internaţională şi cu normele economiei de piaţă, urmând principiile egalităţii şi avantajului reciproc, complementarităţii performanţelor, beneficierii în comun a venitului, asumării în comun a riscurilor şi dezvoltării comune, şi
    în urma consultărilor amicale,
    au convenit asupra următoarelor intenţii de cooperare:
    1) Pentru a consolida cooperarea cu caracter practic în domeniul viticulturii şi vinificării, Partea moldovenească va recomanda Institutul de Stat al Viei şi Vinului, drept partener concret de cooperare, pentru desfăşurarea cooperării concrete, iar Partea chineză va recomanda Baza de Pomi Fructiferi a oraşului Penglai, Yantai, Shandong drept partener concret de cooperare în domeniul viticulturii, iar "Chang Yu Pioneer Wine Co." SRL din Yantai, drept partener de cooperare în domeniul vinificării, comercializării lui şi studiul tehnologic etc.
    2) Pentru a consolida cooperarea reciproc avantajoasă dintre ambele ţări, Părţile au convenit ca iniţial să creeze în Yantai, China, o bază experimentală de cultivare a viţei-de-vie, Partea chineză oferind terenul necesar pentru cultivarea experimentală a viţei-de-vie, instalaţii şi tehnologii adiacente, Partea moldovenească oferind butaşi de viţă-de-vie, de soiuri superioare, tehnologii de cultivare şi tehnologii adiacente. Personalul bazei experimentale va fi format în comun de tehnologi ai ambelor Părţi.
    Părţile vor examina posibilitatea creării unui Centru moldo-chinez de cercetare şi exploatare în domeniul vinificării, vor studia posibilitatea creării în Republica Moldova a unei întreprinderi mixte în acest domeniu, precum şi a dezvoltării treptate a diverselor forme de cooperare.
    Centrul de Cercetare este un organ de studiu şi cooperare moldo-chineză în domeniul cultivării viţei-de-vie şi producerii vinului, având drept scop consolidarea schimburilor tehnice dintre cele două Părţi, ghidarea cercetării în domeniul tehnologiei de prelucrare şi de producere a vinului, activitatea sa fiind prioritar orientată spre cercetarea şi exploatarea soiurilor de viţă-de-vie, ameliorarea tehnologiilor de cultivare, îmbunătăţirea calităţii şi clasei vinurilor produse în ambele ţări, pătrunderea în comun pe piaţa internaţională.
    3) Părţile îşi exprimă acordul de a stabili relaţii strânse în domeniul tehnologic şi comercial, convin să-şi recomande reciproc parteneri pentru cooperarea în domeniul viticulturii şi vinificării, comerţului, importului şi exportului, să ghideze şi să promoveze dezvoltarea fructuoasă a relaţiilor bilaterale de colaborare. Părţile vor încuraja partenerii de afaceri să facă investiţii reciproce în construcţia de întreprinderi, în stabilirea relaţiilor de cooperare comercială în conformitate cu cererea pieţei şi condiţiile proprii.
    4) Părţile vor oferi reciproc textele legislaţiei în vigoare, vor intensifica schimbul de informaţii în domeniile comercial-economic, relaţiile de piaţă, alte materiale care vizează cooperarea bilaterală în domeniile stabilite.
    5) Părţile vor încuraja şi sprijini vizitele reciproce de informare ale instituţiilor guvernamentale şi de cercetare, a reprezentanţilor întreprinderilor, oferind reciproc condiţii avantajoase, în limitele permise de lege, vor oferi unităţilor cooperante condiţii preferenţiale şi avantajoase în domeniile investiţionar, tehnologic, comercial, aprobării şi înregistrării etc.
    6) Părţile, în limitele stabilite de prezentul Memorandum, vor promova lansarea acestei activităţi. Alte detalii concrete referitoare la cooperare vor fi discutate şi stabilite ulterior de unităţile-partener, în conformitate cu principiile de bază fixate de acest Memorandum.
    Prezentul Memorandum intră în vigoare din data semnării şi se încheie pe o perioada de 5 ani. După expirarea perioadei de 5 ani, Părţile vor discuta şi stabili termenul cooperării ulterioare, în caz dacă una din Părţi va dori denunţarea prezentului Memorandum, aceasta trebuie să notifice cealaltă Parte cu 6 luni înainte de expirarea termenului stabilit.
    Semnat la Beijing, la 20 noiembrie 2001, în limbile moldovenească, chineză şi engleză, în două exemplare originale, toate textele fiind egal autentice.
    În cazul apariţiei unor divergenţe de interpretare şi aplicare a prevederii prezentului Memorandum, textul în limba engleză va prevala.