PMAE/2000
ID intern unic:  360037
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE
PROTOCOL Nr. 2000
din  03.03.2000
între Ministerul Apărării al Republicii Moldova și
Ministerul Apărării Naţionale
al României privind
colaborarea în domeniul învăţământului militar*
Publicat : 30.12.2002 în Tratate Internationale Nr. 29     art Nr : 244     Data intrarii in vigoare : 03.01.2001
    _________________________________
    *În vigoare din  03 ianuarie 2001.



    Ministerul Apărării al Republicii Moldova şi Ministerul Apărării Naţionale al României, denumite în continuare "Părţi Contractante",
    în baza Acordului de colaborare între Ministerul Apărării al Republicii Moldova şi Ministerul Apărării Naţionale al României, încheiat în anul 1992,
    convin să colaboreze în domeniul învăţământului militar, după cum urmează:
Articolul 1
    Direcţiile în care cele două Părţi Contractante dezvoltă colaborarea sunt următoarele:
    a) pregătirea personalului în instituţiile militare de învăţământ;
    b) organizarea şi modernizarea învăţământului militar;
    c) elaborarea şi armonizarea planurilor de învăţământ, programelor analitice şi manualelor;
    d) realizarea de donaţii şi schimburi de manuale, regulamente, instrucţiuni şi publicaţii.
Articolul 2
    Pregătirea personalului în instituţiile militare de învăţământ, vizează:
    a) pregătirea elevilor în liceele militare şi la ciclul liceal de muzică;
    b) formarea ofiţerilor, maiştrilor militari şi subofiţerilor;
    c) perfecţionarea pregătirii şi specializarea ofiţerilor, maiştrilor militari, subofiţerilor, militarilor angajaţi pe bază de contract, şi salariaţilor civili din instituţiile militare ale Părţilor Contractante;
    d) pregătirea în domeniul politico-militar a personalităţilor militare şi civile din structurile militare sau ale societăţii civile;
    e) pregătirea prin doctorat în ramurile de ştiinţă militară şi tehnice a ofiţerilor şi salariaţilor civili din instituţiile militare ale Părţilor Contractante.
Articolul 3
    Părţile Contractante primesc sau trimit la studii, în instituţii militare de învăţământ: absolvenţi de liceu cu examen de bacalaureat sau similar acestuia, militari angajaţi pe bază de contract, subofiţeri, maiştri militari, ofiţeri, salariaţi civili din unităţile militare şi personalităţi militare sau civile din structuri militare sau ale societăţii civile, în limita numărului burselor de studii aprobate, anual, de către guvernele de care aparţin.
Articolul 4
    Stagiul la comandă şi practica pedagogică a personalului care se pregăteşte în instituţiile militare de învăţământ se desfăşoară, conform planurilor de învăţământ, în instituţiile Părţii Contractante care primeşte la studii.
Articolul 5
    1) Persoanele trimise la studii sunt obligate să respecte legile ţării şi regulamentele militare ale Părţii Contractante care primeşte la studii şi toate reglementările cu caracter interior ale acesteia.
    2) Se interzice persoanelor aflate la studii să desfăşoare pe teritoriul statului Părţii Contractante care primeşte la studii acţiuni precum: activitatea/ propaganda politică, comerţul şi alte fapte incompatibile cu calitatea de militar, clasificate astfel potrivit legii interne a acestuia.
    3) Partea Contractantă care primeşte la studii are dreptul să exercite jurisdicţia, în ceea ce priveşte persoanele care comit infracţiuni ori sunt implicate în procese civile, potrivit dispoziţiilor "Acordului dintre statele părţi la Tratatul Atlanticului de Nord şi celelalte state participante la Parteneriatul pentru Pace cu privire la statutul forţelor lor şi a Protocolului adiţional, încheiate la Bruxelles la 19 iunie 1995", care se aplică "mutatis mutandis" prezentului Protocol.
Articolul 6
    1) Partea Contractantă care primeşte la studii în instituţiile militare de învăţământ asigură, gratuit, persoanelor selecţionate pentru pregătire, în contul burselor de studii acordate de stat, aceleaşi drepturi ca şi pentru elevii, studenţii şi cursanţii proprii aflaţi la studii. Aceste drepturi se referă la: instruire, cazare, hrană, transport pe calea ferată, asistenţă medicală, drepturi de echipament şi materiale de întreţinere - numai pentru elevii şi studenţii militari şi echipamente speciale.
    2) Hrănirea ofiţerilor, maiştrilor militari, subofiţerilor, militarilor angajaţi pe bază de contract şi salariaţilor civili se face prin popotele militare. Aceştia primesc contravaloarea normelor de hrană la care au dreptul ofiţerii, maiştrii militari, subofiţerii şi militarii angajaţi pe bază de contract ai Părţii Contractante care primeşte la studii, plus 50% din valoarea acestora, din care achită costul meselor servite.
    3) Hrănirea cursanţilor de la Colegiul Naţional de Apărare se face în conformitate cu prevederile dispoziţiunilor care reglementează efectuarea de cheltuieli pentru acţiuni de protocol de către ministere. Acestea sunt cuprinse în planurile de relaţii internaţionale ale Părţilor Contractante la capitolul "Primiri în ţară" sau similar acestuia.
Articolul 7
    1) Partea Contractantă care primeşte la studii asigură persoanelor venite la studii în instituţiile militare de învăţământ, fără rambursarea cheltuielilor de către Partea Contractantă care trimite la studii, următoarele drepturi băneşti, lunare:
    - elevilor liceelor militare şi elevilor din ciclul liceal de muzică: o indemnizaţie pentru acoperirea unor cheltuieli personale;
    - studenţilor şi elevilor militari: solda stabilită potrivit dispoziţiilor legale proprii, majorată cu 100%;
    - ofiţerilor, maiştrilor militari, subofiţerilor, militarilor angajaţi, pe bază de contract şi salariaţilor civili: 50% din solda lunară, respectiv salariul, comunicate de Partea Contractantă care trimite la studii.
    2) Partea Contractantă care primeşte la studii asigură persoanelor venite la studii în instituţii militare de învăţământ, cu rambursarea cheltuielilor de către Partea Contractantă care trimite la studii, următoarele:
    a) cheltuielile solicitate, în plus faţă de cele prevăzute a se asigura gratuit şi acceptate în prealabil de Partea Contractantă care trimite la studii;
    b) înapoierea în patrie a celor care nu corespund criteriilor înscrise în anexele la Protocol, exmatriculaţi sau retraşi din instituţiile militare de învăţământ;
    c) cercetarea şi întocmirea documentelor doveditoare pentru cei care pe timpul studiilor suferă invalidităţi care, potrivit legilor specifice, au dreptul la despăgubiri sau compensaţii din partea Părţii Contractante care trimite la studii;
    d) întocmirea actelor necesare, conservarea, protecţia sanitară şi transportul în ţară a celor decedaţi;
    e) achitarea valorii eventualelor pagube materiale provocate instituţiilor militare de învăţământ;
    3) Rambursarea — decontarea cheltuielilor se face trimestrial, între instituţiile financiare ale celor două Părţi Contractante, în dolari S.U.A., la cursul monedei naţionale a Părţii Contractante care primeşte la studii, existent la data efectuării acestora, după cum urmează: până la data de 15 ale ultimei luni din trimestrul curent pentru trimestrul următor, pe baza notei de fundamentare transmisă de Partea Contractantă care primeşte la studii, urmând ca regularizările, dacă este cazul, să se facă pe bază de decont, odată cu avansul pentru trimestrul care urmează.
Articolul 8
    1) Necesarul de locuri pentru pregătirea în instituţiile militare de învăţământ, pe arme şi specialităţi militare este comunicat o singură dată pe an, până la 30 martie, pentru anul de învăţământ următor. Comunicarea se face între organele centrale de învăţământ militar ale Părţilor Contractante.
    2) Solicitările au în vedere posibilităţile concrete de pregătire ale Părţii Contractante care primeşte la studii şi vor purta avizul Ministerului Educaţiei Naţionale, respectiv Ministerului Educaţiei şi Ştiinţei, al statului beneficiar de burse de studii.
Articolul 9
    1) Selecţia persoanelor care vor urma cursurile în instituţiile militare de învăţământ se face de către Partea Contractantă care trimite la studii, pe baza criteriilor proprii. Pentru armonizarea nivelului de pregătire al persoanelor selecţionate în vederea trimiterii la studii cu cel al candidaţilor Părţii Contractante care primeşte la studii, precum şi pentru asigurarea condiţiilor apropiate de pregătire, selecţia are în vedere şi criteriile acestei Părţi Contractante, înscrise în anexele la Protocol care fac parte din acesta.
    2) Persoanele care nu corespund criteriilor înscrise în anexe pierd dreptul la studii, urmând să se înapoieze în patrie.
    3) Tinerii selecţionaţi pentru arma aviaţie-naviganţi efectuează vizita medicală specială şi în cadrul instituţiei specializate în domeniu a Părţii Contractante care primeşte la studii.
Articolul 10
    1) Fiecărei persoane selecţionate pentru a urma cursurile unei instituţii militare de învăţământ i se întocmeşte un dosar de studii. Acesta trebuie să cuprindă următoarele documente: copie legalizată a certificatului de naştere, fotocopiile sau copiile legalizate ale actelor de studii, certificatul medical al stării de sănătate, care să confirme posibilitatea de a urma studiile în altă ţară şi să fie emis cu cel mult 2 luni înainte de data plecării la studii, certificatul medical privind seropozitivitatea HIV şi certificatul medical privind vaccinarea antidifterică şi antitifoidică.
    2) Cu 45 de zile înainte de începerea anului de învăţământ sau a cursului de pregătire Părţile Contractante îşi transmit reciproc tabelele nominale şi dosarele de studii ale persoanelor selecţionate.
Articolul 11
    1) Prezentarea la studii în instituţiile militare de învăţământ a persoanelor selecţionate se face la datele comunicate de Părţile Contractante, cu cel puţin 3 zile înainte de începerea anului de învăţământ sau a cursului de pregătire, respectiv cu 7 zile înainte la Colegiul Naţional de Apărare.
    2) Acestea trebuie să posede paşaport valabil pe întreaga durata a efectuării studiilor la Partea Contractantă care primeşte la studii.
Articolul 12
    1) Pe timpul activităţilor de învăţământ elevii liceelor militare, elevii ciclului liceal de muzică, studenţii şi elevii militari poartă uniforme militare, însemne de armă şi grade onorifice ale Părţii Contractante care primeşte la studii, iar ofiţerii, maiştrii militari, subofiţerii şi militarii angajaţi pe bază de contract poartă uniformele militare, însemnele de armă şi gradele Părţii Contractante care trimite la studii.
    2) În afara instituţiilor militare de învăţământ şi a activităţilor de învăţământ persoanele aflate la studii poartă ţinuta civilă.
Articolul 13
    Jurământul militar al studenţilor şi elevilor, trimişi la studii, se depune în anul întâi de învăţământ, cu acordul celor două Părţi Contractante, la data şi locul convenit, în cadrul unui ceremonial organizat de Partea Contractantă care trimite la studii, folosindu-se textul jurământului şi drapelul ţării acesteia.
Articolul 14
    1) Transferul studenţilor şi elevilor militari de la o armă sau specialitate militară la alta sau de la o instituţie militară de învăţământ la alta, repetarea anului de învăţământ sau retragerea de la studii se face la cererea lor, cu avizul Părţii Contractante care trimite la studii, potrivit prevederilor normativelor Părţii Contractante care primeşte la studii.
    2) Exmatricularea din instituţiile militare de învăţământ se face potrivit prevederilor normativelor Părţii Contractante care primeşte la studii, cu informarea Părţii Contractante care trimite la studii.
Articolul 15
    1) După terminarea studiilor şi promovarea examenelor sau altor forme de verificare, stabilite prin planurile de învăţământ, se eliberează fiecărui absolvent următoarele documente:
    a) actul de studii care face dovada absolvirii studiilor;
    b) copia foii matricole pentru întreaga perioadă de şcolarizare şi rezultatele examenului de licenţă/absolvire sau a altor forme de verificare, după caz;
    c) aprecierea de serviciu pentru fiecare an de învăţământ sau pe durata cursului.
    2) Recunoaşterea actelor de studii eliberate se face în conformitate cu reglementările în vigoare ale celor două Părţi Contractante.
Articolul 16
    Acordarea gradului de ofiţer, maistru militar sau subofiţer se face de către Partea Contractantă care trimite la studii, potrivit prevederilor normativelor proprii.
Articolul 17
    Cele două Părţi Contractante colaborează în probleme legate de organizarea şi modernizarea învăţământului militar, în acest sens, anual, cu ocazia vizitelor reciproce ale reprezentanţilor Părţilor Contractante, au loc informări şi schimburi de experienţă.
Articolul 18
    Părţile Contractante colaborează în vederea elaborării şi armonizării planurilor de învăţământ, programelor analitice şi manualelor şcolare sau cursurilor.
Articolul 19
    Schimburile de manuale, regulamente, instrucţiuni şi publicaţii între Părţile Contractante se fac în funcţie de solicitări, în limita fondurilor aprobate prin hotărâre de Guvern, puse la dispoziţia Părţilor Contractante, iar donaţiile de carte de specialitate se fac la iniţiativa oricărei Părţi Contractante.
Articolul 20
    1) Colaborarea în domeniul învăţământului militar între cele două Părţi Contractante şi schimburile de informaţii potrivit prezentului Protocol sunt asigurate de Direcţia Personal şi învăţământ Militar, ca reprezentant al Părţii Contractante din Republica Moldova şi Direcţia Management Resurse Umane, ca reprezentant al Părţii Contractante din România.
    2) Între cele două Părţi Contractante au loc informări reciproce şi operative cu privire la situaţia persoanelor aflate la studii în instituţiile militare de învăţământ.
Articolul 21
    1) Părţile Contractante nu pot transmite drepturile care rezultă din prezentul Protocol unui terţ, persoană fizică sau juridică.
    2) Pe durata de valabilitate a Protocolului, Părţile Contractante pot conveni modificarea acestuia. Modificările vor intra în vigoare în conformitate cu prevederile art. 22.
    3) Orice divergenţă se va rezolva pe cale amiabilă.
Articolul 22
    1) Prezentul Protocol se încheie pe o durată de 10 ani. Valabilitatea acestuia se prelungeşte pe noi perioade, de câte 5 ani, dacă nici una dintre Părţile Contractante nu înştiinţează, în scris, cealaltă Parte Contractantă asupra intenţiei sale de a denunţa prezentul Protocol, cu cel puţin 3 luni înainte de expirarea perioadei de valabilitate.
    Prezentul Protocol intră în vigoare la data ultimei notificări prin care Părţile Contractante se înştiinţează reciproc despre îndeplinirea procedurilor legale pentru intrarea în vigoare a înţelegerilor internaţionale.
    2) La data intrării în vigoare a prezentului Protocol îşi încetează valabilitatea Protocolul între Ministerul Apărării al Republicii Moldova şi Ministerul Apărării Naţionale al României privind formarea şi perfecţionarea pregătirii unor tineri din Republica Moldova în instituţiile militare de învăţământ din România, semnat în anul 1993.
    Semnat la Braşov, la 3 martie 2000, în două exemplare originale, în limba română.

    anexă