ÎMAE/2001
ID intern unic:  360041
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE
ÎNŢELEGERE Nr. 2001
din  27.07.2001
între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României
cu privire la asistenţa financiarî acordată pentru procurarea
paşapoartelor de unele categorii de cetăţeni ai Republicii Moldova*
Publicat : 30.12.2002 în Tratate Internationale Nr. 29     art Nr : 282     Data intrarii in vigoare : 27.07.2001
    ___________________
    *În vigoare 27 iulie 2001.


    Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul României,
    în scopul realizării prevederilor Acordului între cele două Guverne privind călătoriile reciproce ale cetăţenilor, semnat, la Chişinău, la 29 iunie 2001,
    subliniind caracterul special, privilegiat al relaţiilor dintre Republica Moldova şi România,
    ţinând seama de dificultăţile financiare pe care unele categorii de cetăţeni ai Republicii Moldova le întîmpină pentru procurarea paşapoartelor,
    au convenit următoarele:
Articolul 1
    Guvernul României va acorda Guvernului Republicii Moldova o asistenţa financiară nerambursabilă în valoare de 29,5 miliarde lei (aproximativ un milion de dolari SUA) în vederea acoperirii costului paşapoartelor pentru unele categorii de cetăţeni ai Republicii Moldova, care vor solicita eliberarea acestora în vederea efectuării de călătorii în România. Plăţile vor fi efectuate prin intermediul filialei de la Chişinău a Băncii Comerciale Române.
Articolul 2
    De prevederile articolului l vor beneficia cu prioritate:
    a) tinerii din Republica Moldova înmatriculaţi sau care urmează să fie înmatriculaţi pentru studii în învăţământul liceal, post-liceal, universitar sau postuniversitar din România, bursieri ai statului român sau pe cont propriu, precum şi părinţii acestora;
    b) cetăţenii din localităţile din Republica Moldova situate în lungul Prutului;
    c) oamenii de cultură şi ştiinţă, artiştii etc., care se deplasează în România pentru a participa la reuniuni internaţionale sau cu caracter profesional, spectacole, schimb de experienţă etc.;
    d) cadre didactice de toate categoriile care se deplasează pentru schimburi de experienţă sau pentru perfecţionarea pregătirii profesionale;
    e) persoanele care vin la tratament medical şi balneo-sanatorial în România;
    f) grupurile sportive care participă la competiţii în România;
    g) persoanele care vin în concediu în România prin aranjamente cu firme de turism sau în excursii;
    h) alte categorii de persoane cu venituri mici, inclusiv veteranii, pensionarii, şomerii, invalizii etc.
Articolul 3
    Pentru verificarea modului în care sunt realizate prevederile articolelor l şi 2 ale prezentei înţelegeri, Guvernul României va desemna 2-3 specialişti, care vor funcţiona pe lângă structurile de specialitate din Republica Moldova.
Articolul 4
    Detaliile tehnice privind punerea în aplicare a prevederilor acestei înţelegeri urmează să fie stabilite prin contacte directe între autorităţile competente din Republica Moldova şi România în termen de 20 de zile.
    Prezenta înţelegere intră în vigoare la data semnării şi îşi păstrează valabilitatea până la epuizarea sumei alocate de Guvernul României ca asistenţă financiară acordată unor categorii de cetăţeni din Republica Moldova pentru procurarea paşapoartelor.
    Semnată la Bucureşti, la 27 iulie 2001, în două exemplare originale.



DETALII TEHNICE
pentru punerea în aplicare a prevederilor înţelegerii între Guvernul
Republicii Moldova şi Guvernul României cu privire la asistenţa financiară
acordată pentru procurarea paşapoartelor de unele categorii de cetăţeni
ai Republicii Moldova
    La 27 iulie a.c., prim-miniştrii României, domnul Adrian Năstase, şi Republicii Moldova, domnul Vasile Tarlev, au semnat la Bucureşti înţelegerea dintre cele două guverne cu privire la asistenţa financiară acordată de Guvernul României pentru procurarea paşapoartelor de unele categorii de cetăţeni ai Republicii Moldova, denumită în continuare Înţelegere.
    Dând curs prevederilor art. 4 al acestei înţelegeri, Oficiul Guvernului României pentru gestionarea relaţiilor cu Republica Moldova şi Oficiul Guvernului Republicii Moldova pentru gestionarea relaţiilor cu România, după consultarea autorităţilor competente din cele două state, au convenit următoarele detalii tehnice în vederea aplicării înţelegerii:
    1) Eliberarea paşapoartelor solicitate de persoanele din Republica Moldova, care se înscriu în categoriile identificate în art. 2 al înţelegerii, se va face, în continuare, potrivit reglementărilor legale din Republica Moldova.
    2) Pentru a beneficia de prevederile înţelegerii, persoanele interesate vor depune, o dată cu cererea, şi actele necesare eliberării paşaportului, un document care certifică apartenenţa la una din categoriile de cetăţeni cuprinse în art. 2 al înţelegerii.
    3) Autorităţile de resort din Republica Moldova vor înmâna paşapoartele solicitanţilor din categoriile de cetăţeni cuprinse în art. 2 al înţelegerii, la cota de cel mult 25% din preţul stabilit, diferenţa valorii fiind acoperită corespunzător prevederilor punctelor 4) şi 5) ale prezentului document.
    4) Plăţile către autoritatea care eliberează paşapoartele vor fi efectuate de către Guvernul României de trei ori pe lună, la intervale egale, cumulativ, pentru toţi cetăţenii care au primit paşapoartele cu preţ redus în perioada precedentă, prin intermediul filialei de la Chişinău a Băncii Comerciale Române (B.C.R.). Plăţile vor fi efectuate în temeiul listelor întocmite de autorităţile competente din Republica Moldova, cuprinzând numele cetăţenilor care au beneficiat de sprijin financiar, adresa şi categoria în care se încadrează. Listele vor fi depuse la filiala B.C.R. Chişinău şi la Ambasada României din Republica Moldova.
    5) Potrivit prevederilor art. 3 din înţelegere, Guvernul României va desemna 2-3 specialişti care vor funcţiona pe lângă structurile de specialitate din Republica Moldova, pentru verificarea modului în care sunt realizate prevederile înţelegerii.
    Specialiştii din România vor aviza fiecare solicitare de obţinere a paşaportului care urmează să beneficieze de asistenţa financiară a Guvernului României, precum şi listele cumulative care sunt transmise la filiala B.C.R. Chişinău şi la Ambasada României.
    6) Autorităţile în Republica Moldova vor asigura accesul specialiştilor din România la instituţiile care emit paşapoarte. De asemenea, vor facilita obţinerea de spaţii de cazare corespunzătoare, în condiţii avantajoase. Cheltuielile rezultate din prezenţa la Chişinău a acestor specialişti vor fi suportate de Guvernul României din suma generală alocată ca asistenţă financiară pentru procurarea paşapoartelor de unele categorii de cetăţeni ai Republicii Moldova.

    Bucureşti - Chişinău, 10 august 2001