AMAE/1998
ID intern unic:  360044
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE
ACORD Nr. 1998
din  30.10.1998
între Ministerul Economiei şi Reformelor al Republicii Moldova
şi Ministerul Federaţiei
Ruse pentru Politica Antimonopol şi
susţinerea
antreprenoriatului cu privire la colaborarea în
domeniul politicii concurenţiale*
Publicat : 30.12.2002 în Tratate Internationale Nr. 29     art Nr : 298     Data intrarii in vigoare : 30.10.1998
    _______________________________
    *În vigoare din 30 octombrie 1998.


    Ministerul Economiei şi Reformelor al Republicii Moldova şi Ministerul Federaţiei Ruse pentru Politica Antimonopol şi Susţinerea Antreprenoriatului, denumite în continuare "Părţi",
    acţionând în conformitate cu Acordul privind promovarea unei politici antimonopol coordonate a statelor membre ale Comunităţii Statelor Independente, din 23 decembrie 1993,
    exprimând dorinţa să consolideze colaborarea bilaterală, pornind de la principiile de egalitate şi avantaj reciproc,
    în interesele dezvoltării concurenţei şi asigurării condiţiilor favorabile pentru crearea şi funcţionarea eficientă a pieţelor de mărfuri pe teritoriul Republicii Moldova şi Federaţiei Ruse,
    au convenit asupra următoarelor:
Articolul 1
Dispoziţii generale
    Părţile, acţionând în conformitate cu legislaţia naţională antimonopol, realizează colaborarea şi acordă susţinere reciprocă în următoarele direcţii principale:
    - perfecţionarea şi armonizarea legislaţiei antimonopol şi a practicii ei de aplicare;
    - informarea reciprocă cu privire la actele legislative şi normative ce se elaborează de către Părţi;
    - coordonarea acţiunilor şi adoptarea măsurilor de prevenire, limitare şi reprimare a concurenţei neloiale, abuzurilor de situaţia dominantă, acordurilor (acţiunilor coordonate) agenţilor economici în scopul limitării concurenţei;
    - acordarea asistenţei metodice reciproce la elaborarea legilor şi a altor acte normative;
    - elaborarea măsurilor de perfecţionare a funcţionării pieţelor de mărfuri, analiza structurii şi stării lor;
    - dezvoltarea bazei ştiinţifice şi metodologice a cercetărilor în domeniul acţiunii legislaţiei concurenţiale.
Articolul 2
Examinarea încălcărilor legislaţiei antimonopol
    1) Partea are dreptul să înainteze celeilalte Părţi o cerere pentru examinarea dosarului privind încălcarea legislaţiei antimonopol, în cazurile când activitatea unui sau mai multor agenţi economici, situaţi pe teritoriul Republicii Moldova sau al Federaţiei Ruse, duc sau pot duce la limitarea concurenţei, la concurenţa neloială sau abuzul de situaţia dominantă pe teritoriul statului celeilalte Părţi.
    Cererile se înaintează, în scris, cu anexarea documentelor ce confirmă faptele de încălcare a legislaţiei antimonopol.
    2) Partea, în baza cererii celeilalte Părţi, prezentată în corespundere cu paragraful 1) al prezentului articol, examinează faptele de încălcare a legislaţiei antimonopol şi adoptă decizia (dispoziţia) respectivă în limitele competenţei sale. Modul şi termenele de examinare a dosarelor se stabilesc de legislaţia naţională a Părţilor.
Articolul 3
Schimbul de informaţie
    1) Părţile au dreptul să solicite una alteia informaţia necesară.
    2) În demers Părţile trebuie să indice baza juridică şi scopul demersului, precum şi să expună aspectele principale ale cauzei.
    3) Informaţia solicitată se prezintă în termenele convenite de Părţi, dar nu mai târziu de expirarea a trei luni de la data prezentării demersului.
Articolul 4
Consultările
    1) Părţile se consultă în problemele de aplicare a legislaţiei antimonopol.
    2) Partea interesată de organizarea consultărilor expediază în adresa celeilalte Părţi propunerea respectivă, în scris, cu anexarea documentelor necesare.
    3) Partea, care a primit propunerea celeilalte Părţi, asigură desfăşurarea consultărilor în termenele convenite de Părţi, dar nu mai târziu de expirarea a trei luni din momentul prezentării propunerii.
Articolul 5
Contribuirea la stabilirea contactelor
    În scopul realizării prezentului Acord Părţile se vor susţine reciproc la stabilirea contactelor necesare cu organele antimonopol ale altor state şi organizaţiile internaţionale.
Articolul 6
Utilizarea informaţiei
    1) Informaţia obţinută de Părţi se utilizează numai în scopurile prezentului Acord.
    2) Persoanele oficiale ale Părţilor nu trebuie să divulge informaţia de care dispun în rezultatul aplicării prezentului Acord.
Articolul 7
Dispoziţii finale
    1) Orice modificare sau completare a prezentului Acord va fi coordonată de Părţi în scris.
    2) Prezentul Acord intră în vigoare din momentul semnării lui, este încheiat pe un termen de 3 ani şi se va prelungi pe perioade de trei ani, dacă nici una din Părţi nu va declara despre intenţia sa de a înceta acţiunea lui, prin intermediul unei înştiinţări, în scris, cu şase luni înainte de expirarea termenului respectiv.
    Întocmit la Moscova, la 30 octombrie 1998, în două exemplare, fiecare în limbile moldovenească şi rusă, ambele texte având aceeaşi putere.