CMAE/2000
ID intern unic:  360078
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE
CONVENŢIE Nr. 2000
din  19.12.2000
între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Uzbekistan
cu privire la colaborarea în domeniul carantinei plantelor*
Publicat : 30.12.2002 în Tratate Internationale Nr. 29     art Nr : 492     Data intrarii in vigoare : 14.06.2001
    ___________________________
    *În vigoare din 14 iunie 2001.


    Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul. Republicii Uzbekistan, denumite în continuare "Părţi Contractante",
    recunoscând importanţa colaborării întru prevenirea introducerii şi răspândirii obiectelor de carantină,
    călăuzindu-se de dorinţa de a promova şi extinde colaborarea în domeniul carantinei plantelor şi de a asigura coordonarea măsurilor statale de carantină,
    reieşind din interesele prevenirii reciproce a pătrunderii şi răspândirii obiectelor de carantină pe teritoriile statelor sale la realizarea tranzacţiilor comerciale şi dezvoltarea relaţiilor economice dintre Părţile Contractante,
    au convenit asupra celor ce urmează:
Articolul 1
    În sensul prezentei Convenţii se utilizează următorii termeni:
    obiecte de carantină - dăunătorii, agenţii patogeni ai plantelor sau buruienile neatestate sau a căror arie de răspândire pe teritoriul statului este limitată, dar care pot provoca daune esenţiale plantelor sau producţiei vegetale;
    entamofagi - organisme ce se hrănesc cu insecte;
    feromoni - hormoni secretaţi de insecte cu rol în comunicarea chimico-olfactivă intrapopulaţională;
    biopreparate - preparate, care conţin microorganisme entomopatogene, folosite în stare latentă la combaterea insectelor dăunătoare;
    materiale supuse carantinei - orice materiale, care pot contribui la răspândirea obiectelor de carantină sau cu ajutorul cărora ele pot fi răspândite (seminţe, material săditor, plante şi părţile lor, altă producţie de provenienţă vegetală).
Articolul 2
    Organele competente ale Părţilor Contractante, care exercită coordonarea activităţii privind realizarea prezentei Convenţii sunt:
    din partea Republicii Moldova - Inspectoratul Principal de Stat pentru Carantină Fitosanitară;
    din partea Republicii Uzbekistan — Inspectoratul Principal de Stat pentru Carantina Plantelor.
Articolul 3
    Părţile Contractante vor întreprinde măsurile necesare pentru controlul de carantină al materialelor supuse carantinei la importul, exportul şi tranzitarea prin punctele de carantină a plantelor la frontierele statelor Părţilor Contractante, în conformitate cu lista obiectelor de carantină (Anexele l şi 2), care sunt parte integrantă a prezentei Convenţii.
    Cheltuielile pentru efectuarea controlului de carantină al obiectelor supuse carantinei le suportă proprietarul încărcăturii, conform tarifelor în vigoare pe teritoriul statului Părţii Contractante.
Articolul 4
    Părţile Contractante se obligă să respecte regulile fitosanitare, aprobate conform legislaţiei în vigoare a statelor Părţilor Contractante, la importul, exportul şi tranzitarea obiectelor supuse carantinei dintr-un stat în altul.
Articolul 5
    În scopul asigurării colaborării eficiente în domeniul carantinei plantelor, Părţile Contractante se obligă:
    - să întreprindă măsurile necesare pentru prevenirea pătrunderii obiectelor de carantină de pe teritoriul statului unei Părţi Contractante pe teritoriul statului celeilalte Părţi Contractante la importul, exportul şi tranzitarea obiectelor supuse carantinei;
    - să efectueze schimb de reguli, regulamente şi instrucţiuni ce reglementează măsurile de carantină a plantelor pe teritoriile statelor Părţilor Contractante;
    - să se informeze despre apariţia şi răspândirea obiectelor de carantină pe teritoriul statelor Părţilor Contractante;
    - să efectueze schimb de informaţii şi realizări ştiinţifice în domeniul carantinei plantelor;
    - să efectueze schimb de entomofagi, biopreparate, feromoni şi alte materiale pentru combaterea obiectelor de carantină;
    - să delege specialişti în scopul efectuării controlului selectiv al obiectelor supuse carantinei la locurile de producţie, colectare şi soluţionării operative a problemelor de carantină a plantelor la punctele de frontieră, precum şi în scopul studierii realizărilor ştiinţei şi experienţei în domeniul carantinei plantelor;
    - să acorde asistenţă tehnică şi consultativă reciprocă la exercitarea măsurilor de carantină a plantelor, relevarea, localizarea şi lichidarea focarelor, dezinfectarea şi alte măsuri;
    - să delege, la cererea uneia dintre Părţile Contractante, expediţii alcătuite din experţi în domeniul carantinei plantelor, în situaţii excepţionale, pentru întreprinderea de urgenţă a măsurilor comune.
Articolul 6
    Părţile Contractante se obligă să întreprindă în conformitate cu legislaţia în vigoare în domeniul carantinei plantelor a statului importator toate măsurile necesare pentru prevenirea pătrunderii obiectelor de carantină pe teritoriul statului celeilalte Părţi Contractante prin intermediul materialului de carantină exportat sau de tranzit.
    Fiecare lot de material supus carantinei, importat de pe teritoriul statului unei Părţi Contractante pe teritoriul statului altei Părţi Contractante, trebuie să fie însoţit de un certificat fitosanitar, eliberat de serviciul de carantină a plantelor al statului exportator. Certificatul trebuie să confirme corespunderea materialului supus carantinei normelor fitosanitare, stabilite de partea importatoare în autorizaţia de carantină pentru import.
    Cheltuielile pentru eliberarea certificatului fitosanitar şi autorizaţiei de import le suportă proprietarul încărcăturii, conform tarifelor în vigoare ale ţării importatoare.
    Organele competente ale Părţilor Contractante au dreptul să formuleze la achiziţionarea unor loturi de material supus carantinei cerinţe suplimentare asupra stării fitosanitare a acestor materiale. In aceste cazuri controlul în prealabil la exportul materialelor supuse carantinei se poate efectua pe teritoriul statului exportator, împreună cu inspectorii de carantină ai ambelor Părţi Contractante.
    Fiecare lot de material supus carantinei, care se transportă în tranzit pe teritoriul statului uneia din Părţile Contractante pe teritoriul statului altei Părţi Contractante, urmează să fie însoţit de un certificat fitosanitar şi de autorizaţia de carantină pentru tranzit.
Articolul 7
    Părţile Contractante stabilesc pe teritoriile statelor lor punctele de frontieră, prin care se efectuează exportul, importul, tranzitarea materialelor supuse carantinei, în scopul asigurării controlului lor şi prevenirii pătrunderii obiectelor de carantină.
Articolul 8
    La exportul materialului supus carantinei se vor folosi în calitate de materiale de ambalare talaş, rumeguş, hârtie, plastic şi alte materiale ce nu pot fi agenţi patogeni ai obiectelor de carantină şi să fie libere de sol. Fânul, paiele, pleava, frunzele şi alte materiale vegetale nu vor fi utilizate în acest scop fără acordul prealabil al organelor competente ale Părţilor Contractante.
    Mijloacele de transport, utilizate de una dintre Părţile Contractante pentru transportarea materialului supus carantinei pe teritoriul statului altei Părţi Contractante, urmează a fi curăţate minuţios, iar în caz de necesitate, dezinfectate.
Articolul 9
    Organele competente ale Părţilor Contractante au dreptul să restituie sau să dezinfecteze materialul supus carantinei din contul proprietarului în cazul depistării obiectelor de carantină la exercitarea controlului fitosanitar în punctul de frontieră al statului exportator, iar în cazul imposibilităţii restituirii sau dezinfectării au dreptul să-1 nimicească cu acordul proprietarului, despre ce sunt obligaţi să informeze în prealabil în fiecare caz aparte organele competente ale celeilalte Părţi Contractante.
Articolul 10
    Pentru soluţionarea problemelor practice, ce ţin de executarea prezentei Convenţii, organele competente ale Părţilor Contractante după necesitate convoacă întâlniri comune, care se organizează în mod alternativ în ambele ţări.
    Divergenţele apărute în interpretarea şi aplicarea prevederilor prezentei Convenţii se soluţionează prin consultări şi negocieri, conform înţelegerii reciproce a Părţilor Contractante.
    De comun acord Părţile Contractante pot opera modificări şi completări în prezenta Convenţie perfectate în protocoale, care devin părţi integrante ale Convenţiei. Aceste protocoale intră în vigoare conform prevederilor articolului 12.
Articolul 11
    Prezenta Convenţie nu afectează drepturile şi obligaţiile Părţilor Contractante, ce decurg din alte tratate internaţionale, ale căror participante sunt Părţile Contractante.
Articolul 12
    Prezenta Convenţie intră în vigoare în a 30-a zi de la data primirii ultimei notificări, în scris, privind îndeplinirea de către Părţile Contractante a procedurilor interne necesare intrării ei în vigoare.
    Prezenta Convenţie se încheie pentru un termen de cinci ani. Acţiunea ei se va prelungi în mod automat pentru următorii termeni de cinci ani, dacă nici una dintre Părţile Contractante nu va notifica, în scris, cealaltă     Parte Contractantă cu cel puţin şase luni înainte de expirarea termenului de acţiune al acesteia despre intenţia sa de a o denunţa.
    Întocmită la Chişinău, la 19 decembrie 2000, în două exemplare, fiecare în limbile moldovenească, uzbekă şi rusă, toate textele având aceeaşi valoare juridică.
    În cazul apariţiei unor divergenţe de interpretare şi aplicare a articolelor prezentei Convenţii, textul în limba rusă va prevala.