MMAE/2003
ID intern unic:  360239
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE
MEMORANDUM DE ÎNȚELEGERE Nr. 2003
din  27.10.2003

ÎNTRE GUVERNUL REPUBLICII MOLDOVA ŞI GUVERNUL
REGATULUI DANEMARCII DESPRE COOPERAREA ÎN SCOPUL
IMPLEMENTĂRII MECANISMULUI DEZVOLTĂRII NEPOLUANTE
DEFINIT ÎN PROTOCOLUL DE LA KYOTO LA CONVENŢIA-CADRU
A ORGANIZAŢIEI NAŢIUNILOR UNITE CU PRIVIRE LA SCHIMBAREA CLIMEI*

Publicat : 31.12.2005 în Tratate Internationale Nr. 32     art Nr : 188     Data intrarii in vigoare : 02.11.2004
    _________________
    *În vigoare din 02 noimebrie 2004

    Guvernul Republicii Moldova, în special Ministerul Ecologiei, Construcţiilor şi Dezvoltării Teritoriului, fiind autoritatea moldovenească competentă pentru realizarea scopului acestui Memorandum, ulterior fiind numită “Partea Moldovenească”
şi
    Guvernul Regatului Danemarcii, în special Ministerul Mediului, Agenţia Daneză de Protecţie a Mediului, fiind autoritatea daneză competentă pentru realizarea scopului acestui Memorandum, ulterior fiind numită “Partea Daneză”
    Pornind de la faptul că ambele ţări sunt Parte la Convenţia-Cadru a Naţiunilor Unite cu privire la Schimbarea Climei (CCNUSC) şi ambele au ratificat Protocolul de la Kyoto al Convenţiei în cauză,
    Urmînd scopul realizărilor din articolul 12 al Protocolului de la Kyoto şi Deciziile de bază, elaborate de către Conferinţa Părţilor (CP) ale CCNUSC, care serveşte drept Conferinţă a Părţilor şi pentru Protocolul de la Kyoto şi elaborează îndrumări privind modul de implementare a lui, vizînd transferul de la o Parte, ce nu este inclusă în anexa 1 a CCNUSC, la altă Parte, inclusă în anexa 1, a Reducerilor de Emisii Certificate (REC), generate în urma desfăşurării activităţii proiectelor din cadrul Mecanismului de Dezvoltare Nepoluantă (MDN), în scopul contribuirii la respectarea unei părţi a obligaţiunilor sale de limitare şi reducere a emisiilor prestabilite şi angajamentele de reducere ce cad sub incidenţa articolului 3 al Protocolului de la Kyoto,
    Ţinînd cont de importanţa politicilor şi măsurilor interne, direcţionate spre îndeplinirea obligaţiunilor conform Protocolului de la Kyoto şi rolul suplimentar al activităţilor conform articolului 12 al său,
    Acceptînd îndrumările ulterioare cu privire la articolul 12 al Protocolului de la Kyoto, elaborate de conferinţa Părţilor a CCNUSC, precum şi deciziile ulterioare ale CP, relevante pentru implementarea rapidă şi efectivă a MDN,
    Anticipînd intrarea în vigoare a Protocolului Kyoto,
    Considerînd că cooperarea în domeniul MDN conform articolului 12 al Protocolului de la Kyoto va rezulta într-o colaborare eficientă în scopul unei dezvoltări durabile şi în reducerea emisiilor gazelor cu efect de seră,
    Binevoind a exprima dorinţa politică de a începe şi implementa o cooperare de lungă durată şi de a facilita o implementare rapidă, eficientă şi efectivă a MDN,
    au aprobat următoarele:
Articolul 1
Obiectivul
    Acest Memorandum se va aplica la procedurile care - în conformitate cu articolul 12 al Protocolului de la Kyoto - facilitează dezvoltarea şi implementarea activităţilor proiectelor pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră din Republica Moldova, precum şi a transferului în Danemarca a părţii aprobate de Reduceri de Emisii Certificate, care rezultă din activitatea proiectelor în cauză.
Articolul 2
Autorităţile competente
    Ministerul Ecologiei, Construcţiilor şi Dezvoltării Teritoriului al Republicii Moldova şi Ministerul Mediului al Regatului Danemarcii, Agenţia Daneză de Protecţie a Mediului - sunt autorităţile competente pentru realizarea proiectelor. Pentru fiecare proiect din cadrul Mecanismului Dezvoltării Nepoluante se va elabora un acord care va include toate necesităţile relevante ce vor asigura implementarea proiectelor în domeniul dat.
Articolul 3
Contribuţia Părţii Moldoveneşti
    Partea Moldovenească va facilita dezvoltarea şi implementarea proiectelor prin punerea la dispoziţia potenţialilor beneficiari, care sunt cointeresaţi să execute proiecte în cadrul Mecanismului Dezvoltării Nepoluante a informaţiei necesare şi va contribui la acordarea aprobării formale a proiectelor MDN în conformitate cu articolul 12 al Protocolului de la Kyoto ce îndeplinesc toate cerinţele naţionale pentru astfel de proiecte.
    Acordul de proiect trebuie să conţină confirmarea obligatorie a Părţii Moldoveneşti precum că aceasta va transfera Reducerile de Emisii Certificate, ce rezultă în urma implementării proiectului, Părţii Daneze în conformitate cu articolul 12 al Protocolului de la Kyoto, deciziilor şi recomandărilor elaborate de CP.
    Partea Moldovenească va asigura transferul cantităţii de REC, aprobată şi plătită cu anticipaţie, în limita perioadei pentru fiecare proiect, aşa cum se specifică în acordul de proiect, atîta timp cît proiectele din cadrul MDN generează REC, ce pot fi verificate.
    Toate proiectele implementate în cadrul acestui Memorandum vor fi scutite de orice taxe şi impozite.
    Partea Moldovenească va decide singură şi va prezenta Părţii Daneze lista proiectelor pentru finanţare. Prioritatea va fi stabilită la consultările ambelor Părţi.
Articolul 4
Contribuţia Părţii Daneze
    Partea Daneză va contribui la dezvoltarea şi implementarea proiectelor REC prin procurarea Reducerilor de Emisii Certificate ce rezultă din activitatea acelor proiecte, sau prin acceptarea şi înregistrarea REC procurate de părţile private ale Părţii Moldoveneşti, fiind posesori finali ai acestor REC. Partea Daneză va aproba proiectele implementate în comun în conformitate cu articolul 12 al Protocolului de la Kyoto, prin semnarea unui proiect de acord.
    Contribuţia Părţii Daneze pentru un anumit proiect din Republica Moldova poate fi utilizată doar pentru acest proiect.
Articolul 5
Modul de plată
    Modul de plată pentru proiectele MDN vor fi aprobate în fiecare caz aparte şi vor fi reflectate în acordurile de proiect.
Articolul 6
Legalizarea, verificarea şi certificarea independentă a proiectelor
    Legalizarea, verificarea şi certificarea proiectelor se va efectua conform prevederilor CCNUSC şi legislaţiilor naţionale în acest domeniu.
Articolul 7
Intrarea în vigoare
    Prezentul Memorandum va intra în vigoare la data ultimei notificări privind îndeplinirea de către Părţi a procedurilor interne necesare intrării lui în vigoare.
    Memorandumul se încheie pentru un termen de 5 ani şi va fi prelungit în mod automat pentru următorul termen de 5 ani, dacă nici una dintre Părţi nu va notifica, în scris, cealaltă Parte, cu cel puţin şase luni înainte de expirarea termenului respectiv de acţiune al acestuia, despre intenţia de a-l denunţa.
Articolul 8
Amendamentele şi rezilierea înainte de termen
    În cazul unor schimbări semnificative în politicile naţionale prioritare ale Republicii Moldova sau a Regatului Danemarcii, care vor rezulta în apariţia dificultăţilor în generarea şi livrarea REC de către executorii proiectului şi/sau investitori, ambele Părţi vor face tot posibilul ca să transfere în mod practic REC vizate de acordul de proiect.
    Părţile sunt obligate să înştiinţeze în scris, cu cel puţin 3 luni înainte, Partea Opusă despre amendamentele propuse sau rezilierea prezentului Memorandum. Toate acordurile de proiect în cadrul prezentului Memorandum vor fi considerate în vigoare pînă cînd REC vor fi transferate. Pentru astfel de acorduri de proiecte Memorandumul se va considera valid.
    Semnat la Copenhaga, la 27 octombrie 2003 în două exemplare originale, fiecare în limbile moldovenească şi engleză.
    În cazul apariţiei divergenţelor la interpretarea prezentului Memorandum, textul în limba engleză va fi de referinţă.